Met FC Den Bosch ontmoet Fortuna de ideale tegenstander om het geschonden blazoen wat op te poetsen. De Noord-Brabanders zijn hopeloos uit vorm en hebben verder niets meer om voor te spelen. Maar helaas… De eerste helft creëren we nog een handvol kansen, maar in de tweede helft laat de ploeg zich weer eens van zijn slechtste kant zien. Net als trainer Van Vossen, die een half uur voor tijd bij een 0-0 stand in eigen huis besluit tot een verdedigende wissel. Resultaat: een bloedeloze nul-nul.

6 april 2015

Opnieuw een droevige vertoning

Fortuna Sittard 0 FC Den Bosch 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Dengering, De Wit, Janssen, Schroyen; Briels, Overhof; Turan, Mert (61. Ter Borgh), Kis; Conneh (61. De Groot).
Toeschouwers: 1.480.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Ter Borgh, Janssen.

Terwijl heel de Westelijke Mijnstreek in vreugde en vertrouwen uitziet naar het komende seizoen (de adminstratie van de club schijnt al enige duizenden verontruste, soms zelfs boze telefoontjes en emails te hebben ontvangen met de vraag waar het aanvraagformulier voor een seizoenkaart blijft), is de keiharde realiteit dat het lopende seizoen nog lang niet afgelopen is, maar nog zeven wedstrijden duurt. Waarvan er bovendien vier in eigen huis gespeeld worden. De lijdensweg zit er dus nog lang niet op.

Op deze grijze Paasmaandag staat de eerste van die vier thuiswedstrijden op het programma. Fortuna mag tegen FC Den Bosch, dat niet bepaald in grootse vorm verkeert, proberen zijn tweede overwinning voor eigen publiek te behalen. Daarbij heeft trainer Peter van Vossen zijn elftal op één plaats gewijzigd. Gavin Vlijter ontbreekt vandaag volledig in de selectie. Op zijn plaats speelt Kevin Kis. Kis staat vandaag als linkshalf geposteerd. Het experiment met Fatih Turan als rechtshalf krijgt ook weer vervolg, zodat we onze beide vaste backs vandaag dus terugzien op het middenveld.

Fortuna opent de wedstrijd heel wat attenter dan Den Bosch. Al in de eerste minuut noteren we een eerste kans. Dennis Dengering krijgt op rechts een lastige bal aangespeeld, die hij slechts met moeite in het spel kan houden. Vervolgens komt hij meteen met een onverwachte voorzet, die door Seku Conneh naast wordt geschoten. Een grote kans is het niet, maar het toont in ieder geval de aanvallende intenties van Fortuna aan.

Ook in het vervolg van de eerste helft gaat Fortuna regelmatig op zoek naar het vijandelijke doel. Na een minuut of twintig legt Conneh de bal terug op Kis. Diens vlakke schot kan gekeerd worden door de doelman. Tien minuten later geeft Tomas Overhof een mooie diepe bal op Jordie Briels. Diens voorzet komt voor de voeten van Muhammed Mert, die een vrije schietkans heeft. Mert wil de bal echter eerst aannemen en heeft meteen twee tegenstander op zijn huid zitten. Hij komt nog wel tot een schot, maar dat gaat over.

Niet veel later rukt Joeri Schroyen weer eens op naar voren. Hij begint aan een solo die in het niets lijkt te eindigen, maar hem uiteindelijk oog in oog met de doelman brengt. De bal lijkt net iets te ver van zijn voet gesprongen, maar met de punt van zijn schoen weet hij hem toch nog tussen de benen van de keeper door te tikken. Een Bossche verdediger brengt echter redding op de lijn. De laatste en grootste kans is vijf minuten voor rust voor Kevin Kis. Die staat helemaal vrij op links. Het duurt een tijdje voor de bal daar terechtkomt. Wanneer dat via Briels eindelijk gebeurd is, staat hij nog steeds helemaal vrij. Ondanks alle tijd en ruimte komt hij echter niet verder dan een schot rceht op de keeper.

Zo slagen we er ondanks één hele grote en een handvol kleinere kansen niet in het doel te vinden. FC Den Bosch stelt daar heel wat minder tegenover. Het gevaar blijft beperkt tot een paar schoten, waarvan er één net langs de paal gaat. In tegenstelling tot anders heeft Ferhat Kaya vandaag dus een rustige dag. We gaan dus rusten met nul-nul, het elftal oogst een welwillend applaus voor de geleverde prestatie.

Na rust doet Fortuna er echter alles aan om het opgebouwde krediet weer ongedaan te maken. Wat het publiek krijgt voorgeschoteld, is van een uitermate bedroevend niveau. Spelers lopen als een kip zonder kop over het veld, passes over tien meter komen vaker niet dan wel aan, geen enkele dieptepass bereikt zijn bestemming. Op zich genomen is het dus niet vreemd dat Van Vossen na een lwartier besluit in te grijpen. Dat hij bij gebrek aan andere keuzes Donny de Groot brengt voor de wederom volledig falende Conneh is ook niet onbegrijpelijk. Maar welke zin heeft het in hemelsnaam om verdedigende middenvelder Jordy ter Borgh in de ploeg te brengen? Bij een 0-0 stand, voor eigen publiek, tegen een zwakke tegenstander? En om daarvoor ook nog eens met weliswaar niet groots spelende Muhammed Mert ook nog eens de enige enigszins creatieve middenvelder naar de kant te halen?

De dubbele wissel van Van Vossen sorteert eerder negatief dan positief effect. Ons aanvalsspel wordt er in ieder geval niet beter op, terwijl Den Bosch het laatste half uur wat vaker voor onze goal verschijnt. De blauw-witten krijgen een paar kansen, maar te weinig om aanspraak te mogen maken op een treffer. Hetzelfde geldt voor Fortuna, dat in de tweede helft niet verder komt dan een vrije trap die door Turan vanuit een wel erg moeilijke hoek over de lat getrapt wordt. De 0-0 is daarmee uiteindelijk ondanks een redelijke eerste helft een terechte uitslag. Weer een punt erbij, dus. Peter van Vossen flikt het hem toch maar weer.