De kogel is door de kerk. Wie de schertsvertoning tegen FC Den Bosch heeft kunnen bijwonen, kan nog slechts één conclusie trekken: Fortuna ontmantelt zichzelf. Een team dat op een dergelijke wijze de strijd aangaat in een duel dat van levensbelang is, dient zich diep te schamen.

Het lijkt er verdacht veel op dat er een splitsing binnen de selectie is ontstaan. Het ene deel wil wel vechten, maar als niet iedereen zijn schouders eronder zet, wordt het een mission impossible. Het andere deel lijkt zich al bij het onvermijdelijke te hebben neergelegd. Een en ander was voor de oplettende toeschouwer tegen FC Den Bosch overduidelijk waar te nemen. Met name het optreden van het centrale verdedigingsduo Dirkx en Volmer was een farce. Dirkx verloor duel op duel van de in België uitgevoetbalde Van den Eede. De 1-2 en 1-3 ontstonden dan ook door fouten van Dirkx. Volmer durfde het niet aan om enig risico te nemen. Het gevolg hiervan was dat met name Van Dieren en Akerboom verzopen op het middenveld, hetgeen ook nog eens funest is voor de ontwikkeling van deze talentvolle jongeren.

Het optreden van Dirkx en Volmer had dan ook verdacht veel weg van iets dat ik met “stropdassenvoetbal” zou willen typeren: minimale inzet en weinig tot geen initiatief, voetballen om vooral geen fouten te maken. Ik vraag mij dan ook hardop af waar de Joost Volmer is gebleven die de kar wist te trekken in moeilijke tijden. Was het niet onder Van Marwijk dat er voor Volmer een belangrijke rol was weggelegd op het middenveld? Het lijkt mij een plausibel alternatief om het huidige fysieke manco op het middenveld op te lossen. Haeldermans is hiervoor duidelijk niet de aangewezen persoon. Ik ben ervan overtuigend dat hij in zijn huidige conditie in staat is om een marathon af te leggen in een zeer behoorlijke tijd, maar met lopen alleen red je het niet in het betaalde voetbal. De toch bepaald niet als fysieke zwaargewichten bekend staande Michels en Deckers hoefden dan ook nauwelijks moeite te doen om onze Belg de baas te blijven in de persoonlijke duels.

Voeg daarbij dat Van Dieren hopeloos uit vorm is en Akerboom blijkbaar de opdracht had om veroverde ballen zo snel mogelijk weer in te leveren en de Bossche heerschappij over het middenveld is verklaard. In dit licht is het onbegrijpelijk dat een ingreep van de bank zo lang op zich liet wachten.

Maandenlang heeft Vérel het voordeel van de twijfel genoten, maar aan die tijd lijkt wat mij betreft toch een einde te zijn gekomen. Waar hij Fortuna wekenlang in een 4-5-1 systeem liet aantreden, zette hij in de Arena de poort wagenwijd open voor Ajax door te kiezen voor het spitsentrio Gerritsen-Cramb-Landerl die bovendien voortdurend van positie wisselden. Een 4-3-3 systeem met 3 verdedigende middenvelders en met slechts 1 buitenspeler (Landerl) slaat nergens op. Tegen een tegenstander die graag afwachtend speelt als FC Den Bosch, leek me een opstelling met 2 aanvallend kanthalfs die ook daadwerkelijk als vleugelspeler kunnen functioneren op zijn plaats. Nee, Vérel kiest wederom voor het utopische 4-3-3 zoals hierboven beschreven.

Bovendien vind ik het discutabel dat de frivole El Khadri en de harde werker Rook het veld hebben moeten ruimen voor Haeldermans en Akerboom. Over Haeldermans kan ik duidelijk zijn: hij komt in de duels tekort om een rol van belang te kunnen spelen. Akerboom deed het tegen Ajax niet slecht op het middenveld, maar tegen FC Den Bosch maakte hij een bange indruk. Nergens voor nodig, want juist hij heeft al een aantal malen laten zien dat hij wel over voldoende opbouwende kwaliteiten beschikt.

Het moest dus afgelopen vrijdag hoofdzakelijk komen van de grillige Landerl. Hij lijkt na lang blessureleed weer stilaan naar zijn oude vormpeil toe te groeien, maar vaak drijft hij zijn acties te ver door. Omdat Gerritsen veel te veel loopwerk moest verrichten en hierdoor de kracht en accuratesse in zijn spel ontbeerde, werd Cramb dan ook nauwelijks in stelling gebracht. Van Cramb kan veel gezegd worden, maar na zijn disciplinaire straf leek hij zijn instelling toch verbeterd te hebben, hij liet zijn rare oprispingen zoals tegen Cambuur grotendeels achterwege. Ik vond het dan ook onbegrijpelijk dat juist hij geslachtofferd werd tegen RKC. Gezien zijn lichaamstaal vond hij dat toen ook.

Afgelopen vrijdag moest hij wederom het veld ruimen voor de weer herstelde Hamming. Zijn aftocht werd door het publiek begeleid door een striemend fluitconcert, hetgeen mijns inziens (en ook die van de mij omringende supporters) niet op Cramb maar tegen Vérel gericht had moeten zijn, maar ik kan ernaast zitten. Volgens de media heeft de Schot dat blijkbaar anders geïnterpreteerd, gezien zijn gestrekte middelvinger richting hoofdtribune. Ik heb het echter niet gezien. Ik heb er geen probleem mee als de media kond doen van zaken die schier onopvallend zijn gebleven voor de massa, maar in dit geval lijkt het er verdacht veel op dat het een kwestie is van het vuur aan de lont houden. Wat er allemaal speelt tussen Vérel en Cramb is mij niet geheel bekend, maar de strafmaat die hij nu voor de Schot heeft gereserveerd, lijkt buitenproportioneel, zelfs al zou Cramb het gemelde vergrijp hebben begaan.

De verhouding tussen de trainer en zijn eigenzinnige spits heeft nu het karakter gekregen van een uitzichtloze persoonlijke vete en niet één van beide is de belangrijkste getroffene, maar het team in zijn geheel. Fortuna zit immers al niet al te dik in zijn beschikbare diepe spitsen. Bovendien is ook de naam van Harry Gommans in het geruchtencircuit opgedoken. Gommans zou reeds in stilte een overeenkomst met PSV zijn aangegaan en aan het einde van het lopende seizoen de club verlaten. Dat zou wederom een gevoelige aderlating voor Fortuna betekenen. Hopelijk gaat Vérel in de komende periode Gommans dan ook wat meer speeltijd gunnen. Maar het nemen van risico’s ligt blijkbaar niet in de aard van de behoudende Vérel. Waarom zou hij het eigenlijk achterwege laten? De financiële situatie waarin Fortuna verkeert, spreekt eigenlijk niet eens in zijn nadeel. Een ontslag is gezien de geringe financiële armslag dan ook niet waarschijnlijk, dus waarom niet dat beetje meer lef getoond?

Het is beter om juist nu aan opbouwen te gaan denken, anders is Fortuna niet het lelijk eendje, maar ook het lachertje van het Nederlandse betaalde voetbal. Want het is beschamend hoe Fortuna zich met de huidige spelopvatting aan het thuispubliek presenteert.

One Way