Zijn naam zong al een tijdje rond in Sittard-Geleen, maar nu is het dan—op een medische keuring na—definitief. De 29-jarige Duitse aanvaller Sebastian Polter tekent een tweejarig contract bij Fortuna Sittard. De gewezen Duitse jeugdinternational moet de opvolger worden van Vitalie Damașcan.

Polter geniet zijn opleiding in Niedersachsen, bij VfL Wolfsburg. Maar de stap vanuit de O23 naar het eerste elftal is groot. Zeker als je moet strijden voor een basisplek met Mario Mandžukić, die met zijn goede seizoen een transfer naar FC Bayern München verdient. Ook het seizoen 12/13 lukt het voor Polter niet. Mandžukić is weliswaar vertrokken, maar met Bas Dost, Patrick Helmes en Ivica Olić is het vechten tegen de bierkaai. Een verhuur dringt zich op.


Sebastian Polter juicht voor VfL Wolfsburg (Foto: Wolfsburger Allgemeine)

Dat gebeurt het daaropvolgende seizoen als Polter zich meldt bij 1. FC Nürnberg. Polter speelt weliswaar een groot aantal wedstrijden en scoort vijfmaal, maar ziet een terugkeer naar ‘Die Wölfen’ niet zitten. Hij tekent een contract voor vier seizoenen bij FSV Mainz 05. Na één seizoen Mainz wordt Polter wederom verhuurd en belandt in de hoofdstad. Bij 1. FC Union Berlin blijkt dat Polter wel degelijk kan scoren, zij het in de 2. Bundesliga.

Het is ook het Londense Queens Park Rangers opgevallen en zij halen de aanvaller naar Loftus Road. Maar na anderhalf seizoen zit ook in London zijn tijd erop. QPR moet, gedwongen door de regels omtrent Financial Fair Play (FFP), bezuinigen en Polter is kind van de rekening. Hij keert in de winterstop van het seizoen 16/17 terug naar de club waar hij een transfer naar QPR verdiende: 1. FC Union Berlin.


Sebastian Polter in actie voor Queens Park Rangers (Foto: QPR)

In de 2. Bundesliga zit Polter op zijn plek en scoort de nodige doelpunten voor ‘Die Eisernen’, Hij bereikt de cultstatus als hij 1. FC Union Berlin tijdens het seizoen 19/20 kroont tot ‘Stadtmeister’ tijdens het eerste seizoen dat 1. FC Union Berlin het in de 1. Bundesliga opneemt tegen Herha Berlin.

Die zit er goed in!

Toch komt er een kink in de kabel. Vanwege de Covid-19 perikelen vraagt de club een salarisverlaging te accepteren, waarmee Polter niet akkoord gaat. Overigens bestrijdt Polter de lezing van zijn club. Het zorgt er desalniettemin dat zijn werkgever zijn aflopende contract niet verlengt en dus mag de inmiddels 29-jarige aanvaller transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

Die club heeft Polter inmiddels gevonden en zet zijn carrière voort in Sittard-Geleen.

Bron: Fortuna Sittard