Fortuna Sittard speelde vanmiddag een oefenduel tegen de Belgische vice-kampioen Royal Union Saint-Gilloise uit Brussel, de ploeg van oud-Fortunees José Rodríguez. Het (geheime) duel werd gespeeld op het veld van KFC Nijlen in de buurt van Antwerpen.

Trainer Julio Velázquez gebruikte het duel om zijn nieuwe tactische speelwijze, die op de training al zichtbaar werd, in de praktijk te testen tegen een tegenstander op niveau. Die nieuwe speelwijze bestaat uit een viermansverdediging, twee centrale middenvelders, twee buitenspelers en twee spitsen.

Tuurlijk, (1) er is nog een week te gaan, (2) de van blessures terugkerende Deroy Duarte en Arianit Ferati geven Velázquez volgende week opties die vandaag niet bestaan en (3) nieuweling Thomas Buitink zal volgende week meer geacclimatiseerd zijn dan vandaag.

Desondanks geeft de invulling van vanmiddag een aardige indicatie van de plannen die Velázquez volgende week zaterdag zal hebben als Go Ahead Eagles zich in Sittard meldt voor de hervatting van de eredivisie.

Velázquez startte met Ivor Pandur op doel.


Welke speelvariant dan ook, Pandur staat op doel

De achterhoede bestond uit Ivo Pinto, Ximo Navarro, Rodrigo Guth en George Cox.


Guth en Navarro vormen het centrum van de verdediging

Doğan Erdoğan en Oğuzhan Özyakup waren de centrale middenvelders.


Oğuzhan verdeelt het spel op het middenveld

Úmaro Embaló en Iñigo Córdoba waren de vleugelaanvallers, die bij balbezit uitzwerven richting de flanken, maar bij balbezit dicht bij de centrale middenvelders spelen.


Úmaro heeft voorlopig de voorkeur boven Tijjani Noslin

In de aanval koos Velázquez voor Paul Gladon en Burak Yilmaz.


Yilmaz zal meer betrokken raken in de opbouw in het nieuwe systeem

Nu Velázquez voor een twee-spitsen-systeem lijkt te kiezen, wordt ook duidelijk waarom Fortuna Thomas Buitink heeft aangetrokken. Zonder Buitink was er, na het vertrek van Mats Seuntjens, nauwelijks alternatief voor de spitsposities. Nu dus wel.

De wedstrijd hebben we dus niet gezien, maar we lezen op de officiële Fortuna Sittard site dat er voor rust enkele kansen over en een weer waren (zonder doelpunten).


Vanuit de Nijlense Viskoem heb je prima overzicht

Na rust een sterker Union, waarbij aangetekend dat de beste kans van de tweede helft voor Fortuna was, maar niet besteed aan nieuweling Thomas Buitink. De wedstrijd eindigde dus in 0-0.


Buitink kon zijn debuut niet opluisteren met een treffer

Thomas Buitink viel dus in en kreeg een half uur speeltijd. Datzelfde gold voor Rémy Vita. Yanick van Osch, Tijjani Noslin en Stipe Radić speelden de gehele tweede helft. Tunahan Taşçı, Roel Janssen en Mike van Beijnen moesten het met korte invalbeurten doen in de slotfase.


Taşçi kreeg vandaag een kans

Opstelling: Pandur (41. Van Osch), Pinto (41. Radić), Navarro (80. Van Beijnen), Guth, Cox, Embaló (63. Vita), Erdoğan, Özyakup (41. Noslin), Córdoba (80. Janssen), Yilmaz (63. Buitink), Gladon (73. Taşçi).

Bron: Fortuna Sittard