Het damesteam van Fortuna is inmiddels volledig opgenomen in de Fortuna-familie. Tweewekelijks bezoeken vele tientallen fans de thuiswedstrijden in Munstergeleen en zelfs bij uitwedstrijden zijn er telkens een aantal fans die meereizen. Causaal verband of niet, maar sinds de fans de dames fanatiek zijn gaan volgen, zijn de resultaten zienderogen verbeterd. Om de fans hiervoor te bedanken, werd er een vriendschappelijke wedstrijd gepland tussen de dames en hun fanatieke volgers…

Al weken is de wedstrijd van vanavond onderwerp van gesprek. Als eerste moet er een selectie worden samengesteld van Fortuna-fans. Belangrijkste criterium: de supporter in kwestie moet minimaal enkele wedstrijden van de dames hebben bezocht. Hierdoor hebben de aangestelde coaches Roel en Randy de keus uit enkele tientallen fans. Nadat enkele weken geleden een mail is verstuurd aan de fans met daarin de vraag wie er interesse hebben om mee te doen, wordt er al snel een selectie van zo’n 17 spelers gemaakt. Tijd voor een trainingskamp of gezamenlijke trainingen is er helaas niet. Op basis van het CV of de sterke verhalen van een speler wordt de opstelling uiteindelijk bepaald. Het vertrouwen in een goede afloop zit er hierdoor niet bij iedereen even goed in. Op Facebook en in diverse Whatsapp-groepen wordt al gespeculeerd over een flinke nederlaag… Waarschijnlijk proberen sommige personen zich al in te dekken door plaats te nemen in de underdog-positie.

Op maandag 17 december is het dan eindelijk zover. Wanneer ik rond tien over zeven aankom bij het sportcomplex in Munstergeleen zie ik de fans al actief warmlopen en op doel schieten. Dit tot enige verbazing van Vera Wanrooij, die tegelijkertijd komt aanlopen. De wedstrijd begint om half acht, dus Vera mag zich nog gaan haasten om tijdig aan de aftrap te verschijnen.

fansdames01
De mannen pakken het serieus op

De heren hebben zich in de groene uitshirts van vorig seizoen gehesen. En dat bleek voor menigeen een flinke klus. Groter dan de maat Medium bleken de shirts namelijk niet te gaan. Voor de dames zijn de gele thuisshirts afgelopen week eindelijk gearriveerd. De bekerwedstrijd tegen Prinses Irene (1-3 winst, red.) heeft helaas zijn sporen nagelaten. Charlotte Schings en Shirley Kocacinar blijken na de Brabantse schoppartij niet in staat om vanavond mee te doen. Uiteraard zijn ze wel present om dit spektakel te aanschouwen.

fansdames02
Charlotte en Shirley zijn ook van de partij

Als razende reporter mag ik voor de wedstrijd even kort de sfeer proeven in het kleedlokaal van de heren. Daar staat ook de bokaal waarvoor vanavond gestreden zal worden.

fansdames03
Sportvoeding moet tot het winnen van deze bokaal leiden

Beide ploegen blijken iets langer dan gebruikelijk nodig te hebben om zich voor te bereiden. Blijkbaar zit er toch meer spanning op deze wedstrijd dan gebruikelijk. En terecht natuurlijk! Om twintig voor acht betreden de matadoren het kunstgras, onder luid gejuich van de circa honderd aanwezige toeschouwers.

fansdames04
Inmiddels bekende taferelen bij een damesmatch

Nadat de spelers elkaar een prettige en sportieve wedstrijd hebben gewenst, overhandigt aanvoerster Vera Wanrooij een ingelijst en gesigneerd wedstrijdshirt aan de captain van de supporters, Andy. Een mooi gebaar, waaruit wederom blijkt dat onze support gewaardeerd wordt.

fansdames05
Een mooi cadeau van de dames!

Maar net zoals de dames een presentje hebben meegenomen voor de heren, hebben de attente Tifosi Giallo Verde op hun beurt óók iets meegenomen. Vera Wanrooijs aanvoerdersband is hen een beetje te kleurloos en zij ontvangt een speciale Fortuna-aanvoerdersband als blijk van waardering die wij als supporters hebben voor de dames hun inzet voor de club.

fortuna-dames-aanvoerdersband fortuna-dames-aanvoerdersband

Voorafgaande aan de wedstrijd worden geschenken uitgedeeld. Toen nog wel…

Binnen vijf minuten moet keeper Tom ‘Tumke’ al zijn meerdere erkennen in een Fortuna-dame. Loes Plantaz verschalkt hem met een schitterende boogbal en zet de dames zo op een 1-0 voorsprong. De heren laten zich echter niet gek maken door het gelach langs de kant en komen langzaam maar zeker steeds beter in de wedstrijd. Coaches Randy en Roel hebben even nodig om hun mannen op de juiste plaats te zetten, maar dit lukt hen al snel. Hoewel de dames conditioneel en speltechnisch sterker zijn, tonen de heren aan een goed collectief te vormen met een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Zonder anderen te kort te doen, steekt keeper Tumke er aan de zijde van de fans duidelijk bovenuit. Meer dan eens voorkomt hij een grotere achterstand, waardoor de heren in de wedstrijd blijven.

Na iets meer dan twintig minuten wordt dames-fan van het eerste uur Michel door Liv Aerts gepoort, uiteraard tot hilariteit van de fans langs de lijn. Ook vanavond staan de beste stuurlui aan wal. Een minuut later kunnen Michel en zijn teamgenoten wel juichen, want de gelijkmaker is een feit. Via Sven ‘Come on you yellow green’ komt de bal bij Nick terecht. Die bedenkt zich niet en schiet de bal keurig langs de immer goedlachse Katja Demacker.

fansdames09
Onze trainers hebben een snor!

Het geloof in een goed resultaat is nu volledig terug bij de heren. Vlak voordat er een half uur gespeeld is, gaat het echter bijna mis. Marc ‘El Presidente’ vliegt bij de zijlijn onder een hoge bal door, waardoor Gwen Kuijer er vandoor kan. Haar voorzet is echter net te scherp voor Colette van Aalst, waardoor een nieuwe achterstand voorkomen wordt. Die gemiste kans komt de dames even later duur te staan. Wederom is het Nick die een treffer op zijn naam mag zetten. Zijn schot in de lange hoek is onhoudbaar voor Katja. Tot enig ongeloof van de aanwezige fans nemen de heren dus brutaal de voorsprong!

Nog voor rust wordt die voorsprong zowaar uitgebouwd naar 1-3. ‘Tifosi’ Joey gaat op snelheid diep en bereikt met een puntertje zijn meegelopen broer Andy. Die glijdt de bal beheerst binnen en zet zo de dames die hij wekelijks hartstochtelijk aanmoedigt op een achterstand van twee doelpunten.

Met die 1-3 voorsprong wordt de rust echter niet gehaald. Op het middenveld wordt Michel afgetroefd door een Fortuna-dame. De bal wordt direct diep gespeeld, waar de aalvlugge Liv bij Marc uit de rug weg is gelopen. Tumke komt uit zijn doel en Marc zet de achtervolging in, maar Liv is beide heren te slim en te snel af door de bal uit de draai in één keer laag in te schieten. Tumke wordt in de korte hoek verrast en de 2-3 is een feit. Met deze stand wordt de rust bereikt.

In de pauze zoeken de aanwezige toeschouwers de warme kantine op. Tot vrijwel ieders verbazing hebben de fans de rust bereikt met een voorsprong. De grote vraag is of ze deze in de tweede helft ook vast weten te houden en of ze conditioneel sterk genoeg zijn om de fitte dames tegenstand te kunnen blijven bieden.

Aan de kant van de dames wordt Katja Demacker tijdens de pauze gewisseld voor Marloes van der Vlugt. Verder wordt er aan beide kanten gedurende de hele wedstrijd doorlopend gewisseld. Voor uw verslaggever is het daardoor ondoenlijk om de statistieken en opstellingen bij te houden. Dit waarschijnlijk tot grote teleurstelling van John en meneer Vossen. Helaas heren…

DSC03842
Marloes valt tijdens de pauze in voor Katja

De tweede helft kent twee gezichten. De dames zetten vol aan en proberen een bres te slaan in de stugge Sittardse defensie. De heren loeren daarentegen via een degelijk en creatief middenveld op hun kansjes en proberen de voorsprong met man en macht te verdedigen. Dat laatste houden ze een minuut of tien vol. Dan is het wederom Liv Aerts die voor de dames scoort en zo de gelijkmaker aantekent. Via het been van een Fortuna-verdediger verdwijnt de bal in het doel, onhoudbaar voor Tumke die de bal in de andere hoek verwachtte.

Beide ploegen hinken nu op twee gedachten: vol voor de overwinning gaan of is het belangrijker om niet te verliezen? Mayke Ploemen peinst er blijkbaar niet over om vanavond te verliezen en vloert Andy vakkundig. De toegekende vrije trap wordt razendsnel genomen door Jeroen ‘JC’ die op rechts Chris ‘Nepbelsj’ vrij ziet staan. Chris legt de bal loepzuiver voor bij de tweede paal, waar Joey goed is meegelopen. Helaas blijkt Joey beter in trommelen dan in koppen, want de bal wordt van binnen de vijf meter over gekopt. Met nog vijf minuten op de klok was dit de uitgelezen mogelijkheid voor de fans om de wedstrijd te beslissen. Nadat Chris in de laatste minuut Liv per ongeluk aan haar hoofd heeft geraakt, vindt scheidsrechter Weijers het mooi geweest en fluit voor het eind van de wedstrijd.

Aangezien er een echte bokaal op het spel staat, moeten penalty’s uitsluitsel gaan geven wie de eerste editie van deze tweestrijd op zijn of haar naam mag schrijven. Een belangrijke rol zal in ieder geval zijn weggelegd voor de keepers Marloes en Tumke. Daarnaast is het de vraag wie er over de sterkste zenuwen beschikt. Wanneer de coaches Jannie, Paul, Randy en Roel hun vijf spelers hebben uitgekozen en de teams rondom de middenlijn plaats genomen, kan de loterij beginnen.

fansdames11
Tumke toont zich een ware penaltykiller!

De dames gaan voortvarend van start door benutte strafschoppen van Vera, Annika Pluijmen en Simone Heijnen. De heren stellen daar slechts één benutte penalty van Joey tegenover. Fotograaf Jori ziet zijn Panenka-achtige poging over het doel verdwijnen en Andy raakt vol de paal. Michael benut zijn strafschop. Wanneer Loes Plantaz nu scoort is het afgelopen. Haar strafschop eindigt echter naast het doel. Aan Brian ‘Bamisjief’ de taak om de stand weer gelijk te trekken. Zijn schot verdwijnt hard en laag in de hoek van het doel. Nancy Kisters kan het duel nu alsnog beslissen. Haar schot wordt echter gestopt door Tumke.

Na vijf genomen strafschoppen hebben beide teams nu drie keer gescoord. Nu moet er om en om worden geschoten, waarbij Michel als eerste zijn verantwoordelijkheid neemt. Met uiterste precisie plaatst hij de bal in de linker benedenhoek, onhoudbaar voor Marloes. Alle druk ligt nu bij Maartje Keulen.

Maar zoals al eerder benoemd toont Tumke zich vanavond een uitstekende keeper. De beslissende strafschop wordt door hem gestopt, waarna een uitzinnige groep teamgenoten op hem komt afgestormd.  De overwinning is binnen voor de supporters en dat moet gevierd worden. Uiteraard is er van rivaliteit geen enkele sprake en wordt er nog even een gezamenlijke foto gemaakt.

fansdames06
Een mooi gezelschap

Daarna wordt in de kantine gezamenlijk nagepraat over de wedstrijd, teruggeblikt op de eerste seizoenshelft en vooruitgeblikt naar de tweede helft van de competitie.

fansdames08
De trotse winnaars

Een mooie traditie is vanavond hopelijk geboren. Dames, bedankt voor de leuke avond en succes in de competitie en beker!