De damesafdeling van Fortuna Sittard heeft vanmiddag de achtste finales van het bekertoernooi bereikt. In Nistelrode werd met 1-3 gewonnen van Prinses Irene. Het lot koppelt de dames aan het Haagse ADO.

Om 14.30 uur trappen beide elftallen af op het kunstgrasveld van Prinses Irene. Inzet van de wedstrijd is een plekje bij de laatste 16 van het Nederlandse bekertoernooi. Daar waar Fortuna voldoende heeft aan een gelijkspel, dient Prinses Irene te winnen.

Dat ze hiervoor alles over hebben is al snel duidelijk. De thuisclub probeert er een echte cupmatch van te maken en slaagt daar wonderwel in.

Toch is het Fortuna dat de eerste kans van de wedstrijd creëert. Liv Aerts speelt de bal naar Shirley Kocacinar en deze weet de uitkomende doelvrouw te omspelen. De hoek richting doel is echter dermate lastig geworden dat het haar niet lukt de score te openen.

De tweede grote kans is niet besteed aan Gwen Kuijer. In het zestienmetergebied probeert ze de bal via een lob in doel te spelen, maar een verdedigster kan nog juist redding brengen op de doellijn.

Kansen doen zich voor het doel van Katja Demacker niet of nauwelijks voor, maar dat wil niet zeggen dat Fortuna het spel dicteert. Verre van. Prinses Irene voert de druk bij tijd en wijle flink op en verhindert via agressief aanvalsspel dat Fortuna in haar spel komt. De scheidsrechter van dienst laat veel toe en dat speelt de Brabantse dames alleen maar in de kaart.

Na een kwartier krijgt Prinses Irene een eerste mogelijkheid de score te openen. Aan de linkerkant glipt de linksbuiten langs Charlotte Schings en speelt de bal richting de geheel vrijstaande kapitein aan Brabantse zijde. Doordat de pass niet op maat is, verdwijnt de kans als sneeuw voor de zon, maar de intentie van Prinses Irene is duidelijk: zo vlug mogelijk scoren.

De arbitrage laat gedurende de gehele wedstrijd zien niet 100% zuiver op de graad te acteren en dan is het zaak om zo gauw mogelijk een beslissing te forceren. Als Gwen Kuijer aan de linkerzijde van het speelveld de bal ontvangt probeert ze voor een tweede maal de doelvrouw te verschalken.

Tijdens haar eerste poging lukte haar dat van dichtbij niet, maar vanaf een meter of 40 lukt haar dat wel. De bal botst op het kunstgrasveld, gaat weer de hoogte in en landt pardoes tegen het net: 0-1.

Niet veel later lijkt Fortuna op rozen te zitten als Shirley Kocacinar aan de rand van het strafschopgebied in balbezit komt. Ze loopt enkele meters richting doel en krult de bal langs de kansloze doelvrouw: 0-2.

Voor Prinses Irene het sein om er een schepje bovenop te doen en zolang de scheidsrechter verzuimt in te grijpen lijkt alles gepermitteerd. Toch is het niet zozeer Prinses Irene dat zichzelf kansen schept, maar zorgt een onachtzaamheid van Glynis Vromen ervoor dat de Brabantse dames terug in de wedstrijd komen. Tijdens een verre bal maait ze onder de bal door, waardoor een Brabantse aanvalster alleen op Katja Demacker kan afstormen. Oog in oog met de Sittardse doelvrouw zorgt ze voor de 1-2 ruststand.

Na de pauze ontspint zich een wedstrijd die verre van goed is, maar wordt gekruid door een hele resem aan vervelende overtredingen aan de zijde van Prinses Irene. Voetballend is Fortuna een klasse beter, maar in een dergelijk geval moet het verschil in kwaliteit worden gecompenseerd met strijd. En dat snapt Prinses Irene heel goed. De dames strijden tot aan en soms juist over de rand van het toelaatbare en bezorgen Fortuna daarmee een heel vervelende middag.

Om het vuur aan Brabantse zijde enigszins te doven is scoren het enige recept. Tijdens mooie aanvallen krijgen Liv Aerts en Shirley Kocacinar enkele schietkansen, maar de doelvrouw van Prinses Irene toont vanmiddag haar kwaliteiten.

Als de wedstrijd richting het einde gaat dringt Prinses Irene steeds nadrukkelijker aan. Maar zoals zo vaak staat de verdediging als een huis en geeft, buiten de 1-2, weinig weg. En als de tegenstander kans ziet een schot te lossen eindigt de bal veelal in de handen van Katja Demacker.

In de slotfase past trainer Jannie Sangers nog een tweetal wissels toe. Simone Heijnen vervangt Colette van Aalst en Nancy Kisters lost Liv Aerts af.

Met nog enkele minuten te gaan komt Nancy Kisters aan de linkerzijde van het speelveld in balbezit na een pass van Shirley Kocacinar. Ze neemt de bal aan, ziet in haar ooghoeken waar de doelvrouw staat en schiet de bal via de binnenkant van de rechter paal in het doel. Hiermee komt de stand op 1-3 en is de Brabantse veer definitief gebroken.

Prinses Irene deed, veelal geholpen door de arbiter en haar grensrechter, alles wat in haar macht lag om het zeel naar zich toe te trekken, maar mislukte in haar opzet. Uiteindelijk bleek Fortuna juist iets te sterk en voegt zich hiermee verdiend bij de laatste 16 van het bekertoernooi. Hierin zal het ADO Den Haag als tegenstander treffen. Zowaar een zware kluif, aangezien de Haagse dames in de top van de BeNeLeague Orange bivakkeren.

Prinses Irene – Fortuna Sittard:
0-1 Gwen Kuijer, 0-2 Shirley Kocacinar, 1-2 n.b., 1-3 Nancy Kisters.

Fortuna Sittard:
Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis Vromen, Loes Plantaz; Vera Wanrooij, Annika Pluijmen, Gwen Kuijer; Colette van Aalst (Simone Heijnen), Shirley Kocacinar, Liv Aerts (Nancy Kisters).