Afgelopen week waren de ogen van de hele wereld uiteraard gericht op de trieste en mensonterende toestanden in de Oekraïne. En hoewel ook wij dit natuurlijk verschrikkelijk vinden, beseffen we wel dat we nul invloed hebben op de grillen en maniakale trekken van enkele wereldleiders…


De inleiding van dit artikel vormt de opening van het wedstrijdverslag van het duel Cambuur Leeuwarden – Fortuna Sittard (2-1). Maar sinds de Tweede Wereldoorlog kwam dreiging nooit zo dichtbij als in de nacht van dinsdag op woensdag, afgelopen week. Rusland start een zogenaamde ‘vredesmissie’ en valt de Donbas-regio binnen in het oosten van Oekraïne. Het zat er natuurlijk al aan te komen, maar nu het daadwerkelijk zover is, dan schrik je je een hoedje.

Ik loop naar zolder, waar mijn miniatuur-archief zich in een oude boekenkast bevindt. Ik gris het januari-nummer, jaar 2020, van het Duitse ‘Magazine für Fußballkultur’ 11Freunde uit een stapel tijdschriften. In de rubriek ‘Auswärtsspiel’ herlees ik een kort verslag van de wedstrijd FC Avanhard Kramatorsk – FC Hirnyk-Sport Horishni Plavni, gespeeld in de Persja Liha, de Oekraïense Keuken Kampioen Divisie. 500 toeschouwers zagen beide teams met 1-1 gelijkspelen.

Maar ik lees ook opnieuw een ruimer artikel over FK Mariupol, de enige voetbalclub die haar competitiewedstrijden afwerkt in het dan door Russische separatisten bezette deel van Oost-Oekraïne. Toen ik het magazine las besloot ik Oleksandr ‘Aleks’ schermafbeeldingen te sturen van het artikel, aangezien hij ook de Duitse taal machtig is.

Het artikel beschrijft onder welke omstandigheden supporters wedstrijden in hun Boyko Stadion bezoeken. ‘Je moet ontzettend goed luisteren, om ‘s nachts schoten te horen’, zo lees ik onder meer. Maar nu, ruim een jaar later is de situatie volledig gekeerd. Toch houdt Aleks de moed erin, niet wetende hoe snel de ontwikkelingen elkaar gaan opvolgen.

Als ik enkele jaren geleden op zoek ga naar meer informatie over de Intertoto-duels tegen FC Vorskla Poltava stuit ik op de website FC Vorskla.com.au. Het blijkt een vrij complete website over Fortuna’s Oekraïense tegenstander. Fortuna Online als evenknie beschouwen getuigt van eigen overschatting.

In de zomer van 1998 nemen beide clubs het tegen elkaar op, waarbij Fortuna over twee duels de sterkste blijkt. Maar eind jaren 90 beschikt nog bijna niemand over een mobiele telefoon en degene die een ‘koelkast’ in zijn binnenzak heeft zitten kan deze uitsluitend gebruiken om te bellen. Resultaat: verder dan twee à drie krantenartikelen en een programmaboekje van de thuiswedstrijd is niet voorhanden. Beelden? Helaas. Foto’s? Nope.

Dus wat ben ik blij verrast als ik in de gelegenheid wordt gesteld de hele wedstrijd te downloaden. Akkoord, de kwaliteit houdt niet over, maar een kinderhand is gauw gevuld. Een mooie aanvulling op de programmaboekjes die Ralf al eens in bezit heeft gekregen.

Maar net als Dagblad de Limburger schrijft ook de plaatselijke gazet over de Intertoto-duels. En ze zijn zo attent om een actiefoto te publiceren, die zonder problemen met mij wordt gedeeld. Na al die jaren…


Dorel Zegrean ziet hoe Jürgen Dirkx er met de bal vandoor gaat

Het blijft een beetje in mijn achterhoofd zitten en besluit op de officiële website van de club te kijken. In nog niet eens het meest recente nieuwsbericht proberen ze naast haar supporters alle andere Oekraïners een hart onder de riem te steken. Een moedige poging!


Друзі, браття та сестри УКРАЇНЦІ по всій Землі!
У цей буремний час, коли не добираєш слів,
аби виказати свій біль та розпач від того
, що відбувається в самому серці Європи, закликаємо вас до ЄДНОСТІ!

Зберігайте спокій, не панікуйте й не реагуйте на провокації,
довіряйте лише перевіреним джерелам інформації.

З нами Бог, за нами – Україна!

#NoWarInUkraine


Vrienden, broeders en zusters Oekraïners over de hele wereld!
In deze turbulente tijd,
waarin je de woorden niet kiest om je pijn en wanhoop uit te drukken over wat er in het hart van Europa gebeurt,
roepen we je op tot eenheid!

Blijf kalm, raak niet in paniek en reageer niet op provocaties,
vertrouw alleen op geverifieerde informatiebronnen.

God is met ons, Oekraïne staat achter ons!

#NoWarInUkraine


Maar er wordt ondertussen wel nog gewoon gevoetbald; sommige zaken gaan altijd door. Als ik zaterdag in de late avond plaatsneem in het uitvak van het Cambuur Stadion zwaaien achter het doel van de MI-Side een Oekraïense (blauw-geel in plaats van geen-blauw) en Nederlandse vlag en hangen spandoeken ondersteboven, om steun te betuigen aan de mensen in Oekraïne.


De foto is even dramatisch als de situatie in Oekraïne

En tijdens de rust van de wedstrijd schalt ‘Alles wat ademt’ van Rob de Nijs door de geluidsinstallatie. Het nummer is uitgebracht in 1985, maar de tekst is actueler dan ooit:

Vrede is ver, verder dan ooit
Zo dicht bij huis rusten de wapens nooit

Het couplet van het nummer wordt overigens in het Russisch gezongen; toeval bestaat niet. Hoe zou het gaan met ‘Aleks’, 2.300 kilometer oostwaarts? ‘Hopelijk is die waanzin gauw gedaan’, prevel ik in gedachten.

Nu, enkele dagen later, is de situatie alleen nog maar verergerd. Ik kan niet anders dan zo nu en dan denken aan die behulpzame mensen, die Fortuna Online zonder enig voorbehoud te maken voorzagen van beeld en geluid.

Michel Hennen


Wil je de thuiswedstrijd tegen FC Vorskla Poltava nog eens terugzien? Klik dan op onderstaande beelden:

Fortuna Sittard – FC Vorskla Poltava (Deel I):


Fortuna Sittard – FC Vorskla Poltava (Deel II):


Fortuna Sittard – FC Vorskla Poltava (Deel III):


Fortuna Sittard – FC Vorskla Poltava (Deel IV):