Na een matige eerste helft waarin persoonlijke fouten zorgen voor een schier onoverbrugbare achterstand steekt Fortuna in de tweede helft een tandje bij en verkleint het de kloof tot één doelpunt. Helaas mag een stevig slotoffensief niet meer baten en keren de Sittardenaren zonder ook maar één punt huiswaarts. Er had meer ingezeten, maar dan had het verschil tussen de eerste en de tweede helft niet zo groot mogen zijn…


30 September 2011

Fortuna verspeelt punten in eerste helft

FC Volendam 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 25. Mühren 1-0, 41. Tuyp 2-0, 44. Mühren 3-0, 78. Hoesen 3-1, 83. Geenen 3-2.
Opstelling: Van der Jeugt; Geenen, Ricksen, Janssen, Shakison; De Boer, Stolte (79. Schroyen), Scheelen; Hoesen, Gommans, Diaz.
Toeschouwers: ± 1.275
Scheidsrechter: Bax
Geel (Fortuna): Geenen
Rood (Fortuna): –

Proëpiloog
Vraag: Huh, staat daar ‘proëpiloog’?
Antwoord:  Ja, dat staat er

Vraag: Wat betekent het?
Antwoord: Niks!

Vraag: Niks?
Antwoord: Nee, niks!

Vraag: Bestaat dat woord dan niet?
Antwoord: Nee, het is complete nonsens, al komt het misschien wel voor in het parallelle universum

Waarschijnlijk turen her en der mensen naar hun scherm, lezen bovenstaande, heffen de handen ten hemel en mompelen ‘Waar slaat dit op?’ Graag zou ik willen beginnen met datgene dat chronologisch pas op het eind van het verslag aan bod zou moeten komen. Bestaat hiervoor een betere omschrijving als ‘proëpiloog’? Vast en zeker, al ken ik ‘m niet.

Voor mij begint de voetbalweek telkens op zaterdag. Op die dag kom ik bij van de (voetbal)avond voordien, sla de gazetten erop na en begin toe te leven naar de volgende vrijdagavond.

Afgelopen zaterdag stond ik met een brede glimlach op. Drie punten in de tas en op naar de volgende wedstrijd. Ik neem de krant uit de brievenbus en blader prompt door naar de HNS-pagina. Telkens levert dat weer mooie stukjes op en zo ook vandaag. Mijn aandacht wordt meteen getrokken door een artikel dat handelt over de taalverruwing in de sport.

Daarvan is na afloop in de bus zeer zeker sprake. Aanleiding hiervoor is de passage ’Slechte muziek, amper support en een hopeloos slechte sfeer in busje 1 (iedereen stinkt naar vis, behalve wij) luidt de 2-0 misschien wel in’ op de website fortunahome.com.


Hier kan ik wèl om grinniken

Vrijwel iedereen in de bus vraagt zich oprecht af waarop deze passage is gebaseerd. Ik weet het antwoord: het slaat op niks. Hoe komt iemand er dan toe om zoiets neer te pennen? Dat is een vraag waarop ik onmogelijk een antwoord kan verzinnen.

Het gaat me waarschijnlijk een berisping van de gehele Fortuna Online redactie opleveren, mijn LB-aansluitingskaart mag ik inleveren en mocht Harald nog in ons midden zijn, hij zou me belonen met een groot aantal stokslagen met aanloop, maar ik zou de webmaster die verantwoordelijk is voor dit gebral willen toespreken, gebruikmakend van Geert Wilders’ woorden: ‘Doe eens normaal man’. Dat zou mij in ieder geval niet storen.

Match
Het is 16 uur als de chauffeur de sleutel van het contactslot omdraait. We zijn vertrokken. En ‘wij’, dat zijn ruim 40 supporters die zich niks aantrekken van een boycot. Het overgrote deel van de Fortuna-aanhang reist uit principiële overwegingen niet mee. Dat is hun goed recht, daar niet van. Ik hoop alleen dat in Maastricht niemand het in zijn hoofd haalt om ooit de combi van de wedstrijd MVV – Fortuna af te halen, want dan gaan we met de achterzijde niet genoeg hebben.

In de bus zit verrassenderwijs ook JC. De geplande bruiloft gaat gewoon door, maar op het allerlaatste moment verkiest hij Fortuna boven een feest van twee goede kennissen. Niet iedereen had deze keuze gemaakt, zoveel is zeker, maar het geeft wel een indicatie hoezeer hij verknocht is aan Fortuna en haar supporters. Hulde!

De heenreis verloopt gelijk alle andere. Na een uur bereiken we Eindhoven en vervolgen richting ’s Hertogenbosch en Utrecht. Ondertussen klinken historische klanken uit de bus haar speakers. Nadat de inmiddels belegen Sandra haar ‘Maria Magdalena’ vertolkt maakt de nog meer belegen Claudie Fritsch-Mentrop haar opwachting. Haar ‘Voyage, voyage’ zorgt bij velen telkens voor een vakantiegevoel en typeert Wil en Annette’s busreizen. Keer op keer zijn dit ‘voyages’ waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. Verder zorgt de dance-versie van Kate Bush’s ‘Wuthering Heights’ nog voor enige reuring in de bus.

Nabij Amsterdam worden de laatste twee personen opgepikt en wordt de reis voortgezet richting palingdorp. Omdat we nauwelijks te kampen hebben gehad met drukte op de weg zijn we behoorlijk op tijd. Het is nog geen half acht als we meemaken dat de spelers een eerste maal het veld betreden. Bijna alle spelers worden gefêteerd en steken als dank een hand of een vingertje op. Van zulke tafereeltjes kunnen de FC Volendam-spelers alleen maar dromen, ’cause their support is fucking shit.

Omdat er geen spelers met een Volendam-verleden bij Fortuna onder contract staan en andersom, concentreren we ons op de opstelling die trainer Wim Dusseldorp in elkaar heeft gedraaid. En vandaag heeft hij daar misschien wel de minste moeite mee gehad. Blessures zorgen ervoor dat door een hele hoop namen een streep kan worden gezet, waardoor Sven van der Jeugt vandaag zijn eerste basisplaats beet heeft. Voor hem vormen Rick Geenen, Fernando Ricksen, Roel Janssen en Randel Shakison de verdediging.

Door de absentie van Ramon Voorn zijn de keuzes op het middenveld redelijk beperkt. Yoann de Boer speelt centraal en Richard Stolte en Wouter Scheelen bezetten de buitenkanten. In de aanval keert Harrie Gommans na een week rust weer terug in de basis. Danny Hoesen en Kévin Diaz moeten gaan proberen Gommans van bruikbare ballen te voorzien.

Voor aanvang van de wedstrijd brengt Jan Keizer het clublied van FC Volendam ten gehore. Net zoals in Maastricht draait het merendeel van het uitvak zich om en begeeft zich aan een Griekse dans. Die houden we erin.


Leuk stadion en een prachtige lucht; er zat desondanks geen hond

Na het eerste fluitsignaal van Christiaan Bax maken we ons op voor een serieuze studieronde. Beide teams tasten elkaar af en voor beide doelen gebeurt bitter weinig. Na ruim 10 minuten is het echter Fortuna dat een eerste corner afdwingt. De bal komt uiteindelijk bij Danny Hoesen terecht en zijn schot dwingt de doelman tot een redding.

Voor Volendam het teken om ook aan een aanval te gaan werken. Een diepe bal bereikt één der voorwaartsen en ook zijn schot dient te worden gered door de doelman. De bal wordt vervolgens door Yoann de Boer ontzet, maar hij doet dat onnauwkeurig. Uiteindelijk is het Rick Kruys die nogmaals op doel schiet, maar zijn schot gaat meters naast.

Deze actie is een voorbode voor hetgeen gaat volgen, want keer op keer staat Fortuna de tegenstrever toe om de vleugelspelers diep aan te spelen, waarna ze een gevaarlijke voorzet geven of Jack Tuyp zoeken. Als je de tegenstander geen strobreed in de weg legt om aan de rand van het zestienmetergebied te combineren, vraag je om problemen.

Halverwege de eerste helft gaat het dan ook mis. Tuyp draait weg van Stolte, kapt hem nogmaals uit en geeft tussen twee verdedigers door een slimme steekbal. Robert Mühren heeft het in de gaten en voordat aan Fortuna-zijde iedereen het in de gaten heeft is het 1-0. Zo simpel kan voetbal zijn. Er had natuurlijk veel korter moeten worden gedekt, dat is duidelijk.

Maar dat is alleen de mensen in het uitvak duidelijk. Keer op keer combineert Volendam er lustig op los en geeft Fortuna het nakijken. Als je zo slap verdedigt, win je geen duels. Volendam is sinds jaar en dag een voetballende ploeg en juist zulke tegenstanders moet je geen meter ruimte geven.

Doet Fortuna dan helemaal niks terug? Jawel hoor, na een dik half uur mag Scheelen een corner trappen, al levert dat amper gevaar op.

Even voor rust komt Ricksen op het idee om Roel Janssen in te spelen. De Venlonaar had alles verwacht, behalve dat en speelt de bal knullig in de voeten bij een Volendam-speler. Die trekt vervolgens voor en het staat 2-0. Als je zo ongeconcentreerd staat te spelen speel je de tegenstander alleen maar in de kaart.

Voor Fortuna het sein om een tegenstoot te plaatsen en dat levert bijna succes op. Danny Hoesen toont wederom aan een groot talent te zijn en passeert op Volendams achterlijn pardoes een aantal spelers. Zijn voortzetting laat helaas te wensen over, want als hij een goede voorzet had geproduceerd, dan was de aansluitingstreffer een feit geweest.

Het toont echter wel aan dat ook Volendam zwakke plekken kent (natuurlijk!). In de tweede helft dan maar op zoek gaan naar de 2-1, zo denkt iedereen.

Maar neen, zo goed komen we niet weg. Vlak na die mogelijkheid speelt Kruys de bal in de voeten van Mühren. Hij neemt aan en schiet de bal van ongeveer 25 meter op doel. Van der Jeugt heeft zijn hand niet goed achter de bal en de bal verdwijnt dan ook in doel. Wat een joekel van een fout, zeg! Maar goed, rust en 3-0. In het uitvak is iedereen ontgoocheld. Gedurende de wedstrijd werd dat niet zo getoond en zong iedereen, mede op aangeven van een bij vlagen prima JC, strak door, maar in de pauze gaan de kopjes links en rechts naar beneden.

Tijdens de rust blijkt dat de stroomstoring die een groot deel van Volendam in de eerste helft heeft getroffen volledig is opgelost. Met tegenzin luisteren we dan maar naar de schelle klanken van Annie Schilder en Jan Keizer. In Volendam ogenschijnlijk razend populair; in de rest van het land hebben beiden hun werkterrein noodgedwongen verlegd tot recreatiezalen van verzorgings- en verpleeghuizen.

Fortuna komt getergd uit de kleedkamer. Dat mag ook wel, want dat is het minste dat het haar supporters is verschuldigd. Aan de linkerkant is het Stolte die voor het eerste gevaar zorgt. Hij gaat goed door, geeft een voorzet af, maar helaas daalt deze achter de deklat op de grond.


Danny Hoesen nam enkele corners…

Meteen daarna gaat Volendam in de aanval. Het heeft in de gaten dat Van der Jeugt last heeft bij afstandschoten en neemt hem van verre onder vuur. Het ziet er allemaal een beetje ongepolijst uit, maar de bal gaat niet in doel.

Na een klein uur versiert Hoesen een corner door druk te zetten op de rechtsback van Volendam. Zo moet dat dus! Er wordt voor een korte variant gekozen, waarna het linkerbeen van Wouter Scheelen de bal voor doel brengt. Aan de tweede paal is het kapitein Yoann de Boer die de bal voor het inkoppen heeft, maar een ultieme poging van doelman Stevens voorkomt dat. Het levert wel een corner aan de andere kant op.

Echter, deze corner wordt wel zó zwak genomen dat de bal makkelijk kan worden ontzet. Scheelen controleert vervolgens de bal en brengt deze weer in de doelmond. Maar ook deze bal wordt weggekopt. Via Diaz belandt de bal bij Hoesen en hij brengt de bal wéér in het strafschopgebied. Dit mag toch langzaamaan een doelpunt gaan opleveren!


… en gaf enkele voorzetten

Na wat gekop links en rechts landt de bal via Gommans in de voeten van Stolte en hij raast in volle vaart op de doelman af. Maar ook hij krijgt de bal niet in doel, Diaz evenmin. Uiteindelijk is het Hoesen die de bal met rechts tegen de touwen werkt en de stand een iets draaglijker aanzien geeft.

Het uitvak gelooft in een stunt of een punt en doet het schamel aantal Volendam-supporters eens voor hoe je achter je club moet staan. Comme il faut, zullen we maar zeggen. Bij het doorgaan op de doelman raakt Stolte trouwens dusdanig gekwetst dat hij moet worden gewisseld ten faveure van Joeri Schroyen.

Na de 3-1 zetten de Sittardenaren nog een tandje bij en gaan verwoed op zoek naar de 3-2. Een paar minuten na de 3-1 stuurt De Boer een bal naar Gommans. Harrie vergeet te controleren (al dan niet bewust), waardoor Rick Geenen in balbezit komt. De rechtsback schiet bij zijn tegenstander binnendoor en tikt de bal langs de doelman: 3-2. Nog een paar minuten te spelen, maar nog alle kans op een punt. De druk is namelijk zo ver opgevoerd dat de wijdbroeken op het punt van omkiepen staan.


De doelman was maar tweemaal te kloppen

Er worden nog corners en vrije trappen afgedwongen, maar het slotoffensief komt net te laat. Het blijft 3-2 en iedereen stelt zich de vraag wat er in de eerste helft toch aan de hand was. Niet fel, geen overtuiging, gewoon een dikke onvoldoende. Na rust tapten de mannen onder leiding van Fernando Ricksen uit een heel ander vaatje en bleek dat Volendam ook geen grote ploeg is. Een punt was haalbaar geweest. Maar zolang men in thuiswedstrijden driepunters blijft scoren is er vooralsnog niks aan de hand.


‘Dank jullie wel voor de true away support’, aldus de spelers

De komende twee vrijdagen heeft Fortuna rust, waardoor een aantal spelers kan terugkeren uit blessures. De daaropvolgende maandag heet Telstar de tegenstander.

COYS!

Michel Hennen