Voor de zevende opeenvolgende keer verliest Fortuna haar uitwedstrijd. Deze keer zijn we volstrekt kansloos tegen een fris spelend Volendam. Na zeventien wedstrijden hebben we pas twintig keer gescoord, alleen Achilles doet het nog slechter. Of we in de winterstop versterking op dat front mogen verwachten staat nog in de sterren geschreven. Vooralsnog moeten we het maar doen met de bekende leus ‘Always look on the bright side of life’, iets dat we inmiddels al vijftien jaar proberen.


2 december 2016

Fortuna kansloos in Volendam

FC Volendam 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 34 Kwakman 1-0, 76. Van Kippersluis 2-0, 90+1 Steltenpool 3-0.
Opstelling: Ter Wielen, Askovski, Hadzhiev, De Regt, Briels (67. Braun), Mares, Purzycki, Wiafe, Smeets (54. Dautovic), Torunarigha (46. Khalouta), Van Hout.
Toeschouwers: 1.800
Scheidsrechter: V.d Kerkhof
Geel (Fortuna): Van Hout
Rood (Fortuna):

Na de wedstrijd tegen FC Eindhoven ontstaat er een ongewone situatie in het supportershome. Sinds lange tijd is het namelijk weer eens twijfelachtig of er voldoende animo is om een bus te laten rijden. Het tekort aan aanmeldingen heeft deze keer niet, zoals wellicht wel verwacht, te maken met de teleurstellende resultaten van de Sittardse hoofdmacht. Een aantal vaste busreizigers is namelijk benaderd om mee te reizen met de sponsor/vrijwilligers/supportersbus die naar Volendam zal rijden. Op zich prima, maar wel jammer voor de overige vaste buspassagiers als daardoor de reis van Fortuna SC geannuleerd zou moeten worden. Gelukkig wordt op woensdag alsnog een passende oplossing gevonden.

En die oplossing betekent alweer een nieuw unicum in het leven van de Fortuna-supporters. Stapten we eerder al in een normale touringcar, een dubbeldekker, een stadsbus en een bus met extra zitplaatsen, vandaag maken we de reis met een mini-bus. Toch mooi om deel uit te mogen maken van deze memorabele gebeurtenis! Bij aankomst blijkt het om een 35-persoons bus te gaan. En dat valt zeker niet tegen! Achterin zitten er twee tafeltjes en iedereen heeft voldoende beenruimte. Om vier uur zoeken negentien getrouwen een plekje in de bus en vatten we koers richting Noord-Holland.


Fortuna SC, travelling in style

Na de geslaagde generale repetitie van de bierproeverij tijdens de rit naar Helmond, vindt vandaag de grande premiere plaats. Kosten noch moeite zijn door de vier deelnemers gespaard om het evenement tot een succes te maken. Naast de diverse bieren worden er binnen no-time gehaktballetjes, worstjes, kaasblokjes, kaasstengels, gevulde speculaas, kipfingers en chicken wings uit de diverse koelboxen en tassen gehaald. Honger en dorst hoeven we alvast niet te lijden! Ook aan de muzikale omlijsting is gedacht. De cd van Ralf bevat vele topplaten en bij gebrek aan andere cd’s wordt deze dan ook non-stop gedraaid.

Door enkele files arriveren we pas even voor half acht in Volendam. Aangezien de speciaalbieren al grotendeels soldaat zijn gemaakt en ook de kratten Alfa al voor een deel zijn leeggetikt door de andere passagiers, besluiten Sander en ondergetekende om voor de zekerheid nog even snel naar een supermarkt te lopen. Die wordt na een paar minuten lopen gevonden in de vorm van de Deen. Dankbaar maken we gebruik van de weekaanbieding en na wat hulp van een spiegelende vakkenvulster lopen we met twee kratten Jupiler naar de kassa. Daar raken we nog kort in gesprek met een Limburgs koppel dat trots vertelt voor slechts €36 een romantisch nachtje Volendam te hebben geboekt. Veel tijd voor deze social talk hebben we echter niet, de wedstrijd staat bijna op punt van beginnen. Terug aangekomen in de bus vertelt de chauffeur doodleuk dat hij zelf ook nog vier bakken Jupiler onder in de bus had staan, voor noodgevallen. Hadden we dat geweten!

Het moment van de Eindhovense gelijkmaker was afgelopen maandag zeker pijnlijk te noemen. En het ogenschijnlijke gemak waarmee de vrije trap werd toegekend, leidde links en rechts misschien nog wel tot woede. Maar wat er in de nacht van maandag op dinsdag in Colombia gebeurde, plaatste het belang van een voetbalwedstrijd meteen weer in het juiste perspectief. Een vliegtuig met onder andere de voltallige selectie van het Braziliaanse Chapecoense aan boord verongelukte waardoor 71 personen om het leven kwamen. Op zo’n moment besef je dat het leven eigenlijk veel te kort en kostbaar is om je druk te maken over een gelijkmaker, een buitenspelgeval of een gele kaart.


Ook hier een minuut stilte

Hoe hard het ook is, maar het leven gaat ondanks zo’n ramp ‘gewoon’ door. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er nog wel één minuut stilte in acht genomen, maar daarna moeten beide ploegen toch echt weer aan de bak. Na de goede invalbeurt van Junior en Adrian Purzycki krijgen beide heren vanavond de kans om vanaf de aftrap hun kunsten te vertonen. Verrassender is de basisplaats voor Frank Wiafe. Hierdoor verhuizen Okan Kurt, Dries Saddiki en Djibril Dianessy naar de reservebank.

Ik zou graag iets ander schrijven, maar Fortuna komt er vanaf de aftrap helaas weer niet aan te pas. Ballen worden heel snel ingeleverd, de passing is vaak onzuiver en achterin hebben we met name heel veel moeite om de snelle en technische Gyliano van Velzen in bedwang te houden. Na een hoekschop van Van Velzen tikt Jack Tuyp de bal bij de eerste paal nog net naast. Bij de volgende hoekschop is het helaas wel raak. Kees Kwakman schudt Ferry de Regt van zich af en kopt de 1-0 hard in de hoek.


Kwakman zorgde voor de openingstreffer

Naast het doelpunt komt alle gevaar uit het kamp van de Oranjehemden. We noteren onder andere kansen voor Tuyp, Kwakman en Visser. Fortuna stelt daar bitter weinig tegenover. De wil om er iets van te maken zal zeker aanwezig zijn, maar er valt momenteel echt geen enkele lijn in het spel van de Fortunezen te ontdekken. Dat we vanavond met lege handen komen te staan, is dan ook al heel snel duidelijk.


Junior en een basisplaats zijn nog geen geweldige combinatie

De tweede helft brengt helaas geen verbetering. Ook het inbrengen van Aziz Khalouta, Emir Dautovic en Christopher Braun voor Junior, Jorrit Smeets en Jordie Briels biedt geen soelaas. Aanval na aanval golft er richting het doel van Leon ter Wielen. Het is dan ook een klein wonder dat het tot een kwartier voor tijd duurt voordat Volendam de score verdubbelt. En weer staat er een fout aan Fortuna-zijde aan de basis van een tegentreffer. Askovski speelt de bal in de voeten van Kevin van Kippersluis die daardoor een vrije doortocht richting Ter Wielen heeft. Die redt in eerste instantie nog wel, maar is kansloos bij de rebound.


Purzycki legt aan voor een voorzet

Vijf minuten voor tijd zien we dan toch nog een kansje voor Fortuna. Een hoge bal wordt door Dautovic doorgekopt. De bal komt bij Wiafe die daar enigszins van schrikt. In een reflex tikt hij de bal richting doel, maar raakt de buitenkant van de paal. Dichterbij een doelpunt dan dit zijn we vanavond niet gekomen. En dat gebrek aan creativiteit en kansen creëren begint toch wel zorgwekkend te worden.

In de blessuretijd krijgen we ook nog een derde treffer te verwerken. Van Velzen is deze keer Braun te snel af en legt goed voor op Bert Steltenpool. Het is vervolgens voor hem een koud kunstje om de bal in het doel te tikken. Bert is overigens de zoon van Eric Steltenpool, de man die we nog kennen van het incident met Marcel Liesdek eind jaren tachtig, maar dat terzijde.


Ook Wiafe kon het tij niet keren

Opnieuw een nederlaag dus en deze keer een absoluut kansloze. Buiten de bal op de buitenkant paal door Wiafe heb ik geen enkele kans kunnen noteren. Zonder te scoren gaan we natuurlijk nooit winnen, dus misschien moet er in de winterstop toch wat bijgehaald gaan worden. Of daar ruimte voor is, weet waarschijnlijk alleen Isitan Gün.

De terugreis verloopt gelukkig zonder files. Nadat we voor de achtste keer genoten hebben van topnummers als ‘Johnny Däpp’ en ‘Gehaktbal’ bereiken we rond de klok van één uur Sittard. De reis was zeer geslaagd, de wedstrijd helaas een stuk minder. Volgende week wacht de uitwedstrijd naar FC Oss. Wedstrijden van die ploeg staan tot dusverre garant voor spektakel: in zeventien wedstrijd vielen maar liefst 83 doelpunten! Hopelijk delen we mee in het spektakel en valt de score weer eens positief uit.