Fortuna kan geen goed vervolg geven aan de prima overwinning op Helmond Sport van afgelopen maandag. Op de vooravond van vastelaovend gaat de Sittardse ploeg in de laatste minuut van de reguliere speeltijd onderuit tegen Volendam. Van een onterechte nederlaag is overigens geen sprake. De manschappen van Ben van Dael maken aanvallend een volledig machteloze indruk, lopen constant achteruit en winnen vrijwel geen enkel duel op het middenveld.


5 februari 2016

Slotminuut fataal voor Fortuna

Doelpuntenmakers: 90. Kippersluis 1-0.
Opstelling: Kaya; Ospitalieri, De Regt, Janssen, Schroyen; Van Son, Mares, Briels, Mert (46. Loen); Lekesiz (46. Saddiki), Hutten.
Toeschouwers: 3.854 (eigen inschatting 1.300)
Scheidsrechter: Dhr. Berben
Geel (Fortuna): Saddiki.

Terwijl het scholierencarnaval in het Sittardse in alle hevigheid is losgebarsten, maken een dertigtal Fortuna fans zich op voor een semi vrijwillige trip richting de Volendamse Dijk. Semi vrijwillig omdat het tijdstip van vertrek niet iedereen even gelukkig stemt. Waar een deel van het reisgezelschap graag de toerist wil gaan uithangen in het Noord Hollandse palingdorp ziet een ander deel daar nu niet bepaald een meerwaarde in. In mijn jeugdjaren ben ik eenmaal ‘getrakteerd’ geworden op een dagje Volendam en wat mij betreft had het daar bij mogen blijven. Zeker als dat uitje naar Volendam voor een vrijdag in februari is gepland.

Onder het genot van een drankje (verdomme John, ik wen maar niet aan die flesjes Alfa ipv Jupiler) verloopt de reis zonder oponthoud. Waar normaal gestopt wordt bij De Lucht, besluit het buscomité ditmaal te kiezen voor een andere halteplaats. De reden die hier aan ten grondslag ligt is eigenlijk te gek voor woorden. Aangezien MVV vandaag ook een uitwedstrijd speelt in Noord Holland, Telstar is de tegenstander, is men blijkbaar bang voor een uiterst geweldadige confrontatie tussen de twee supportersgroepen. Daar waar ik sowieso al geen enkele reden zie waarom dit zou gebeuren is de logica achter dit besluit al helemaal ver te zoeken als men ervan uitgaat dat de supportersbus van MVV zeker niet al om drie uur zal zijn vertrokken richting Velsen. Daar waar ik al vraagtekens stel bij de meerwaarde van een bezoek aan de Volendamse Dijk op een winteravond in februari, lijkt me de toeristische meerwaarde van een bezoek aan de hoogovens helemaal te ontbreken.

Aangekomen in Volendam waar de talrijke toeristische bezienswaardigheden allemaal in het donker zijn gehuld begeven we ons naar De Dijk. Aangezien de tijd voor de wedstrijd toch gedood zal moeten worden besluiten we maar om een hapje te eten. De keuze valt uiteindelijk op Het Havengat. LB gaat unaniem voor de kipspies met satésaus terwijl de dames in ons gezelschap opteren voor de bittergarnituur met frites. Ook Mossel meldt zich even later in deze Volendamse eetgelegenheid. De menukaart is aan hem echter niet besteed en hij geeft aan dat zijn voorkeur uitgaat naar een bal gehakt van de catering van het Kras stadion.

Nadat we gegeten en afgerekend hebben is het tijd om ons richting stadion te begeven. Onderweg blijkt dat de plaatselijke jeugd nog niet geheel bekwaam is in het fietsen zonder de handjes aan het stuur. Een menneke van een jaar of veertien laat ons even weten dat hij van het principe ‘support your local team’ is. Dat principe kan zeker onze goedkeuring wegdragen, maar dit gastje is wat overenthousiast ten koste van zijn eigen fysieke gezondheid. Met twee handen in de lucht fietst hij ons voorbij en roept ‘Volendam’. Uit mijn ooghoeken zie ik hem vervolgens het evenwicht verliezen en tegen het wegdek smakken. Gelukkig lijkt het allemaal mee te vallen en springt hij meteen weer op om met het schaamrood op de kaken zijn weg te vervolgen.

Fortuna begint met een ongewijzigd elftal ten opzichte van afgelopen maandag aan de uitwedstrijd tegen FC Volendam. Mede doordat Roda huurling Nayib Lagouireh nog steeds niet inzetbaar is. De opstelling luidt daardoor als volgt: Kaya, Ospitalieri, De Regt, Janssen, Schroyen, Mares, Van Son, Mert, Briels, Hutten en Lekesiz.

Het eerste half uur valt er bitter weinig te beleven voor de aanwezige voetballiefhebbers. FC Volendam heeft vrijwel continu balbezit en Fortuna houdt zich vooral bezig met verdedigen. De eerste kans van de wedstrijd komt in de 34ste minuut. De inzet van Gyliano van Velzen verdwijnt echter rakelings langs het doel van Ferhat Kaya.


Moeilijke hoek om te scoren, zelfs voor Schroyen…

Een minuut later is het Fortuna dat er gevaarlijk uitkomt. Een mooie pass van Mert weet Jordie Briels te bereiken. Die heeft wellicht de beelden gezien van sensatiespits James Vardy van Leicester tegen Liverpool en probeert dat kunststukje te herhalen. Helaas zit er een wereld van verschil tussen het Premiership en onze eigen Jupiler League. Dat geldt ook voor het niveauverschil tussen Briels en Vardy. Een ruime voldoende voor de gedachte zullen we maar zeggen. De uitvoering verdwijnt daardoor niet in het doel maar over de kruising.


Je zal maar grensrechter zijn en moeten bepalen wie er het laatst aankwam

Volendam blijft de wedstrijd controleren en is heer en meester op het middenveld. Vrijwel ieder duel wordt gewonnen door de spelers van de thuisploeg. Ondanks dat grote overwicht op het middenveld, weet men maar weinig kansen te creëren. Een van die kansen komt na onnodig balverlies door Jens van Son. De bal komt vervolgens terecht bij Elson Hooi die vanaf rand zestien uithaalt. Kaya weet gelukkig redding te brengen.


Gökhan kwam niet echt in het stuk voor

Vijf minuten later fluit scheidsrechter Berben voor rust en worden we getrakteerd op de volgens de Volendamse stadionomroeper ‘carnavalskraker bij uitstek’. Vastelaovend zonder bloemetjesgordijn van Wim Kersten is inderdaad geen echte vastelaovend. Blij dat men dat in het dorp van de palingsound ook beseft, Chapeau!

Ben van Dael wisselt het elftal op twee plaatsen voor het begin van de tweede helft. Gökhan Lekesiz en Muhammed Mert zijn in de kleedkamer achtergebleven. Zij worden vervangen door Dries Saddiki en Youri Loen. Veel verandering aan het spelbeeld zal dit niet opleveren.


Balverlies….

Fortuna houdt zich ook in de tweede helft vooral bezig met verdedigen en wederom is het Volendam die het spel controleert, maar zichtbaar moeite heeft om een opening te vinden in de Sittardse defensie.


Janssen houdt de rijen voorlopig gesloten

De Volendamse ploeg die de laatste maanden ook in allesbehalve goede doen is wordt met het verstrijken van de tijd onrustiger en zoekt steeds meer haar toevlucht tot afstandschoten.


Dries zoekt het hogerop

Met ietwat geluk ontsnappen de gastheren tien minuten voor tijd aan een strafschop. Lars Hutten wordt binnen de zestien meter opzichtig in de rug geduwd. Scheidsrechter Berben weigert echter de bal op de stip te leggen. Uiteindelijk is het toch de thuisploeg die terecht aan het langste eind trekt. In de 90ste minuut komt de bal terecht bij invaller Kevin van Kippersluis die Ferhat Kaya kansloos laat en de bal binnen schiet. Na drie minuten blessuretijd houdt scheidsrechter Berben het voor gezien en maakt een einde aan de wedstrijd.

Een terechte nederlaag van een ondermaats Fortuna tegen een eveneens zeer matig Volendam. Na afscheid genomen te hebben van de spelers begeven we ons terug naar de bus. Als we Volendam al ongeveer uit zijn, komen we tot de ontdekking dat we een passagier vergeten zijn. Daar waar bij de meeste clubs stewards dienst doen als begeleiding voor de supporters, is het bij Fortuna andersom. Steward Bennie heeft het gepresteerd om de bus te missen en onder (quasi) luid protest maken we rechtsomkeert. Steward Bennie zal de terugreis in ieder geval niet licht vergeten.

Zoals gewoonlijk sluiten we weer af met het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Nederlaag in laatste minuut blijft nederlaag, 0 punten.
Uitvak: 55 man, goed voor 4 punten.
Stadion: Met de club heb ik totaal niets, het stadion is echter prima, 6 punten.
Thuisfans: De ruim 3800 toeschouwers volgens de officiële lezing kunnen met zeker 2500 in mindering worden gebracht. Wat betreft interactie? Hallo, het is Volendam, 2 punten is ruim bedeeld.
Catering: Een broodje bal is aan mij niet besteed. Zal nooit begrijpen waarom men zich in Volendam niet toelegt op exportproduct nummer een, namelijk (gebakken) vis. 4 punten voor de moeite.
Randvoorwaarden: Stewards deze jaargang blijkbaar cursus klantvriendelijkheid gehad. Plexiglas is niet echt geschikt voor ophangen vlaggen, programmaboekjes ruim voorhandig. 6 punten op dit onderdeel

Totaal 22 punten en een tiende plaats op de ranglijst met een straatlengte voorsprong op hekkensluiter Jong Ajax.