FC Oss behaalde in de eerste zeven wedstrijden van dit seizoen pas vier punten en wist pas vijf maal te scoren. Een ideaal moment om het Fortuna van Peter van Vossen op bezoek te krijgen. Drie punten en maar liefst vier doelpunten konden de Brabanders na afloop van de wedstrijd aan hun saldo toevoegen. Voor Fortuna is het de zoveelste blamage sinds Van Vossen aan het roer staat. Zijn zijn dagen in Sittard dan nu eindelijk geteld?


2 oktober 2015

Volgende blamage is een feit

Doelpuntenmakers: 16. Zschusschen 1-0, 59. Kamaçi 2-0, 65. Conneh 3-0, 71. Zschusschen 4-0.
Opstelling: Kaya; Mares, De Regt (71. Mert), R. Janssen, Ospitalieri (46. Moro); Schroyen, Ter Borgh, Loen, Briels; Lekesiz (58. T. Janssen), Hutten.
Toeschouwers: 1.239.
Scheidsrechter: Kooij
Geel (Fortuna): Ospitalieri, De Regt, Ter Borgh, Schroyen
Rood (Fortuna): –

Na de nipte nederlaag tegen NAC Breda mogen we vandaag aantreden tegen laagvlieger FC Oss. Vorig jaar verrasten de Ossenaren vriend en vijand door onder leiding van Wil Boessen een periodetitel te winnen. Voordat het eind van het seizoen was bereikt, werd het echter onrustig in Brabant. Boessen vertrok en FC Oss kon in de play offs geen potten breken. Tot op heden heeft het nieuwe seizoen de Ossenaren nog weinig plezier gebracht. Pas vier punten en vijf treffers vielen er te bejubelen. Afgelopen maandag werd een voorsprong tegen tien jeugdige Amsterdammers in de laatste minuut uit handen gegeven.

We hebben vandaag te maken met een verplichte bus- en autocombi. Aangezien er te weinig aanmeldingen voor de bus zijn, wordt die geannuleerd. In Nederweert mag ik vandaag weer eens voor het omwisselen zorgen. Waar me vooraf is verteld dat er 70 kaarten zijn verkocht, dagen er uiteindelijk 102 fans met een omwisselbiljet op. Gelukkig hebben we 100 kaarten ter plekke beschikbaar en mogen de overige twee personen even later ook gewoon het uitvak in Oss betreden.


105 Fortunezen on Tour

Ten opzichte van de wedstrijd tegen NAC heeft trainer Van Vossen het elftal op twee plekken gewijzigd. Jordy ter Borgh is hersteld van zijn wenkbrauwblessure en keert terug in de basis. Ook Marco Ospitalieri heeft een plek bij in de basis afgedwongen. Soufian Moro en Muhammed Mert zijn het slachtoffer, zij mogen op de bank beginnen. Daar zien we vandaag ook Tim Janssen plaats nemen. Volgens Van Vossen kan Janssen alweer twintig minuten aan en aangezien we nogal krap in de aanvallers zitten, maakt Janssen dus toch al deel uit van de selectie. Ook Dennis Dengering is hersteld van een blessure en neemt plaats op de bank.

Fortuna begint redelijk voortvarend aan het duel. Al na twee minuten krijgt Joeri Loen op links de ruimte om een scherpe voorzet af te geven. Een Osse verdediger weet de bal met moeite tot hoekschop te promoveren. Die levert ondanks een korte scrimmage niks op.

Na iets meer dan een kwartier spelen laat ook Oss van zich horen. Daarbij wordt men in het zadel geholpen door Marco Ospitalieri en de grensrechter van dienst. Vanuit ons vak lijkt het er sterk op dat Felitciano Zschusschen buitenspel staat, maar dan nog had Ospitalieri beter moeten ingrijpen. Hij stapt echter volledig verkeerd in, waardoor Zschusschen volledig vrij op Ferhat Kaya af kan lopen en hard de 1-0 binnenschiet.

Fortuna probeert voetballend een oplossing te zoeken en kan die binnen tien minuten twee keer vinden. De eerste keer ziet Jordie Briels bij een uitbraak over rechts dat zijn achterneef Joeri Schroyen op links helemaal vrij staat. De pass is goed, het schot van Schroyen echter te gehaast. De bal gaat een meter of tien naast het doel van doelman Nick Hengelman. Een paar minuten later stuurt Youri Loen Schroyen met een bekeken steekpass de diepte in. Schroyen besluit deze keer niet zelf te schieten, maar legt de bal breed. Helaas belandt deze achter Gökhan Lekesiz en is ook deze kans verkeken.


Aan inzet geen gebrek

Het matige spel speelt zich nu voornamelijk op het middenveld af. Af en toe komen beide ploegen tot een kansje. Zo zien we weer Schroyen met een schot op doel dat via een verdediger afwijkt en in de handen van Hengelman belandt. Even later is het Briels die zich in eerste instantie goed vrij kapt en draait, maar vervolgens te weinig kracht in zijn schot kan leggen om Hengelman te testen.

Het laatste wapenfeit voor rust komt op naam van de thuisploeg. Richard van de Venne kan bij een counter aan de linkerkant de zestien binnen lopen, maar ziet zijn schot gepareerd door Kaya. De rust wordt dan ook met een 1-0 stand bereikt.

De fout van Ospitalieri is voor Van Vossen blijkbaar voldoende om hem in de pauze te wisselen voor Soufian Moro. Hierdoor verhuist Schroyen weer naar de linksback positie. Moro neemt zijn plek op het middenveld over. Op zich een vreemde keuze omdat het meeste gevaar in de eerste helft via Schroyen op de linkerflank kwam.


Schroyen zorgde in de eerste helft voor de meeste aanvallende dreiging

De tweede helft is inmiddels tien minuten bezig als Fortuna twee keer in de buurt van de gelijkmaker is geweest. Moro kapt goed naar binnen, maar mikt te zacht en naast het doel. Het afstandsschot van Loen bevat meer power, maar wordt door Hengelman knap naast het doel getikt.

Dan gebeurt er iets merkwaardigs. Waar Van Vossen in de ochtendkrant nog meldde dat Tim Janssen fit genoeg is voor twintig minuten, mag de spits in de 58e minuut al zijn opwachting maken. Ja, u rekent goed, dat is dus 32 minuten voor tijd. Of hij zo snel is hersteld dat hij ineens langer mee kan spelen of dat Van Vossen hem in de 78e minuut weer gaat wisselen, zullen we zometeen gaan zien. Ook deze wissel mogen we enigszins vreemd noemen. Dat je een extra aanvaller brengt om minimaal de gelijkmaker te forceren, is logisch. Maar de logica om dan een van je twee andere aanvallers te wisselen, ontgaat me. Tot groot ongenoegen van de meegereisde fans en zo te zien ook van hemzelf wordt Lekesiz naar de kant gehaald.


Ook debutant Tim Janssen kon het tij niet keren

Lekesiz heeft de bank nog niet goed en wel aangeraakt of de 2-0 staat al op het scorebord. Wanneer een schot via de paal terug het veld in stuitert, is Fatih Kamaçi er als de kippen bij om de bal alsnog in het doel te tikken. Wederom een flinke verstoring van het proces waar we in zitten sinds Van Vossen vorig jaar zomer het roer overnam in Sittard.

Helaas leert onze ervaring dat het nog altijd erger kan dan met 2-0 achter staan tegen een erg matig FC Oss. We kijken dan ook niet heel raar op als Ferry de Regt in de vijfenzestigste minuut bij een diepe bal op snelheid en felheid wordt geklopt door oud-Fortunees Seku Conneh. Conneh blijft rustig en schiet de bal onder Kaya door in het doel: 3-0. Voor een deel van de Fortuna-fans het teken om de tribune te verlaten en in de gracht plaats te nemen. Kwalijk kun je het ze niet nemen. Er zit vandaag weer geen enkele lijn in het spel en de organisatie is vaak heel ver te zoeken.

De vijf minuten na de 3-0 verlopen op zijn zachtst gezegd hectisch. Eerst haal Schroyen de achterlijn, legt de bal goed voor op Moro, maar diens schot raakt de buitenkant van de paal. De volgende hoofdrol wordt opgeëist door Istvan Bakx, zij het in negatieve zin. Volkomen onnodig maakt hij op het middenveld een overtreding, waarvoor hij met geel wordt bestraft. Aangezien het zijn tweede van de avond is, mag hij met rood vertrekken. De tactische truc om De Regt mee naar voren te sturen om een treffer af te dwingen, wordt vandaag niet uit de kast gehaald. Twintig minuten voor tijd wordt hij naar de kant gehaald en mag Mert alsnog zijn opwachting maken. Helaas ligt de bal ook na deze wissel binnen een minuut in de goal achter Kaya. Zschusschen mag de bal van dichtbij ongestoord in het doel tikken na een voorzet vanaf links. Met mij kunnen meerdere fans het niet meer aanzien en we zoeken de andere supporters in de gracht op. Iedereen is het erover eens: dit kan zo echt niet langer.

Tussen de stroken plastic van het hek zie ik nog net dat keeper Hengelman de bal bij een schot van afstand door zijn handen laat glippen. Gelukkig voor hem rolt de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in en kan hij hem alsnog oppakken. Even later maakt scheidsrechter Kooij een einde aan deze nieuwe martelgang voor zowel spelers als supporters.

Dat er in de huidige selectie genoeg voetballend vermogen zit om bij de eerste tien te eindigen, daar twijfel ik niet aan. Ook over de inzet van de spelers hebben we in feite weinig te klagen. Wat er echter overduidelijk ontbreekt is een duidelijk speelplan, een goede organisatie (met name in de twee achterste linies) en een flinke portie zelfvertrouwen binnen de spelersgroep. En laten dat nou net de dingen zijn waarvoor je een trainer aansprakelijk mag stellen…


De gezichten spreken boekdelen

Na de wedstrijd besluit circa de helft van de meegereisde supporters bij de spelersbus te wachten in de hoop de trainer om uitleg en liefst zijn vertrek te kunnen vragen. Na een half uur wachten verschijnen Martin Masset, Roel Janssen en Ferhat Kaya ten tonele. Aan hen de ondankbare taak om de fans te woord te staan en hun (terechte) frustraties aan te horen. Het bericht van hun kant is duidelijk: we zitten met z’n allen in deze zeer vervelende situatie en daar willen we heel graag uitkomen. Maar we kunnen en willen op dit moment, zo vlak na de wedstrijd, niet uit pure emotie handelen. Maandag staat er een gesprek gepland tussen de clubleiding en het bestuur van Fortuna SC. Daarin zal meer openheid van zaken worden gegeven. De boodschap van de supporters is echter ook duidelijk: in Peter van Vossen hebben wij geen enkel vertrouwen meer!

Op de terugweg denken we na over wat er nu gaat gebeuren. Wordt Van Vossen ontslagen? Wat doen de investeerders die aan hem gelieerd zijn dan? Hebben we een alternatief? Hebben we daar wel geld voor? En haalt die dan wel meer uit deze selectie? Dat de situatie complex is, is helaas nog maar een understatement. Gelukkig weet de ontmoeting met de inzittenden van een grijze Volkswagen-bus nog voor een glimlach op onze gezichten te zorgen. Zonder noemenswaardige roetschade bereiken we rond middernacht onze thuisbasis, piekerend over wat de toekomst onze club brengen gaat.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement van dit seizoen.

Resultaat: Een dikke 4-0 nederlaag, uiteraard 0 punten.
Uitvak: 105 supporters, goed voor 6 punten.
Stadion: Met 6 punten zijn we erg royaal.
Thuisfans: Verder dan ‘Auf wiedersehen, auf wiedersehen!’ kwam men vanavond niet. 4 punten voor de moeite.
Catering: Het broodje was vers, de kroket goed warm. 8 punten.
Randvoorwaarden: Overdreven vriendelijk is men in Oss nooit, programmaboekjes werden hier ook al enige tijd geleden weg bezuinigd en de ruimte voor vlaggen is zeer beperkt. In totaal drie punten, en dan mag men niet klagen!

Met een score van 27 punten neemt deze uitwedstrijd voorlopig de laatste plek in.