Vrijdag de dertiende een ongeluksdag? Niet voor de ruim 200 aanwezigen in het uitvak bij FC Oss. Fortuna pakt de overwinningsdraad na de nederlaag tegen Zwolle weer moeiteloos op. Zonder zelf echt groots te spelen boekt men uiteindelijk een makkelijke en verdiende overwinning op de Brabantse tegenstander. Grote man aan Fortuna-zijde, Danny Panenka.


13 april 2012

Who needs Panenka, when we have Danny Schreurs?

FC Oss 1 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 20. Dreesen 0-1, 29. Stankov 1-1, 60. Schreurs 1-2, 75. Schreurs 1-3.
Opstelling: Wintjens; Ricksen, Usta, Dreesen (46. Wagemakers), Schroyen; Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs (84. Geenen), Hoesen, Diaz (76. Stolte).
Toeschouwers: 1.250
Scheidsrechter: B. Vertenten.
Geel (Fortuna):  -.
Rood (Fortuna): -.

Na een niet geheel vlekkeloos verlopen Paasweekend met de remise in Tilburg, de onvergetelijke derde helft aldaar en de nipte nederlaag tegen FC Zwolle, staat vanavond een afspraakje in Oss op het programma. Afspraakjes in de voetbalwereld, dat bezorgt menig burgemeester in Nederland slapeloze nachten en als remedie tegen al die slapeloosheid predikt men maar al te graag de combi-regeling. Steeds vaker grijpt men naar dit kwakzalversmiddel, waarvan men alleen in dit kikkerlandje overtuigd is van de heilzame werking. Zo ook weer vanavond in Oss en dat vormt zonder meer een van de aanvoerbare redenen dat het uitvak ‘slechts’ voor de helft gevuld is.

Als we om 16.15 uur LB- en Online-bolwerk Spaubeek trachten te verlaten komen we er al snel achter dat dat vandaag niet de allermakkelijkste opdracht is. Na een kleine slalom en een nog kortere sightseeing-tour bereiken we dan toch de Main Route to Sittard. De één na de ander filemelding komt voorbij op de radio en die overlast is ook duidelijk merkbaar op de provinciale en binnenwegen in de Westelijke Mijnstreek. Aangekomen bij de Trendwork Arena blijkt dat er grote twijfel heerst of iedereen de aangekondigde vertrektijd door het fileleed wel gaat halen. Daar waar Chris zich zorgen maakt om broeder Juul, komt deze twee minuten later ruimschoots op tijd aanlopen.

Intussen zijn de begeleiders van de bussen, vier stuks ditmaal, druk in de weer met het inladen van het bier en de frisdrank en het nalopen van de inchecklijsten. Bij busje drie overheerst bij één van de begeleiders overigens vooral het gevoel van ‘als mijn haar maar goed zit’. ‘Heb je ook zo’n hekel aan die******  uit ******?’ is het eerste wijsje wat mij te boven komt op dit moment.

Als de bussen zich even naar zessen in beweging zetten zijn er twee mensen die de oorspronkelijke afspraak hebben gemist. Daar Fortuna over de meest flexibele supportersvereniging van de Europese Unie beschikt hoeft dat geen probleem te heten. Bij het wegrestaurant in Nederweert wordt een korte pitstop gemaakt en stappen de laatkomers alsnog in.

Onder het genot van de rijkelijk vloeiende Jupiler verloopt de verdere reis zonder problemen en kort na half acht draaien de vier bussen de parkeerplaats bij het uitvak van het Frans Heesen stadion op. Na het ophangen van de vlaggen en spandoeken, het gereed maken van de zwaaivlaggen, étendards en ander sfeermateriaal is het tijd om de ogen op het veld te gaan richten, waar de spelers elk moment hun opwachting kunnen gaan maken.


Het uitvak is er klaar voor

Dat begrip ‘elk moment’ wordt vanavond vrij ruim genomen en ruim vijf minuten na de geplande opkomst verschijnen de beide ploegen pas op het veld. Naar verluidt had het oponthoud te maken met de gele keepertrui van Oss-sluitpost Vincent van Trier. Scheidsrechter Vertenten had hier bezwaar tegen aangezien die kleur teveel zou clashen met het geel/groen van de Sittardse ploeg. Weer een bewijs dat Fortuna momenteel hot is in voetballand en iedereen deel ervan wil uitmaken?

Het elftal van Fortuna is vanavond noodgedwongen op één plaats gewijzigd ten opzichte van afgelopen maandag. De geblesseerde Rowin van Zaanen, kneuzing in het onderbeen, wordt vervangen door Kevin Diaz. Verder keert Richard Stolte terug in de wedstrijdselectie van Fortuna. De blonde middenvelder is eindelijk voldoende hersteld van zijn buikspierblessure en kan hopelijk nog een grote rol gaan spelen in de restant van dit seizoen.


De matadoren betreden de arena

Bij FC Oss één bekend gezicht binnen de lijnen. Voetgolfer en oud-Fortunees Charly van den Ouweland mag het vandaag eens op een groter ‘hole’ gaan proberen. De andere ex-Fortunees in de selectie van FC Oss is vanavond in geen velden of wegen te bekennen. Driftkikker(tje) Angelo Simone is door trainer Dick Heesen disciplinair geschorst naar aanleiding van gebeurtenissen tijdens de verloren wedstrijd tegen Telstar. Zonde, het uitvak had graag hernieuwd kennis gemaakt met onze Angelo.

Daar waar driftkikker Simone geschorst is, heeft de club aan het eind van vorig seizoen afscheid genomen van de opgeblazen pad Davy Zafarin, Aziz Moutawakil en de gebroeders Güvenc. Gelukkig voor de Brabantse club heeft men waardige vervangers weten te strikken in de gebroeders Stankov, die gezien hun verleden bij die foute club uit de OM voor het gemak zullen worden omgedoopt tot de gebroeders Stankmov.

De eerste kleine kans van de wedstrijd komt op naam van FC Oss. Het schot van Cees Keizer verdwijnt echter naast het doel van Danny Wintjens. Na dit moment neemt Fortuna het heft stevig in handen en binnen 20 minuten had de Sittardse ploeg het duel eigenlijk al kunnen en misschien wel moeten beslissen.

De eerste kans van Fortuna is voor Danny Hoesen. Een vrije trap van Wouter Scheelen wordt weggekopt door Marcel van der Sloot maar komt voor de voeten van Fortuna’s topscorer. Zijn schot vanaf de rand zestien spat echter uiteen op de lat. Enkele minuten later is het de mee opgekomen Joeri Schroyen die Wouter Scheelen weet te vinden. Deze ontdoet zich van zijn tegenstander en zijn schot wordt door doelman Van Trier met veel moeite over het doel gewerkt.

In de 20e minuut is het dan toch raak. Captain Yoann de Boer bereikt Danny Schreurs die zich knap wegdraait van zijn bewaker en zijn schot uit de draai verdwijnt achter de kansloze Van Trier op de paal. In de rebound komt de bal voor de voeten van Danny Hoesen die de bal niet weet te controleren. De van zijn voet springende bal komt per toeval terecht bij de geheel vrijstaande Timothy Dreesen die de bal zonder aarzelen tegen de touwen knalt, 0-1.

Fortuna gaat na de voorsprong naar hartenlust door met het creëren en helaas ook missen van kansen. Danny Hoesen en Wouter Scheelen zien hun inzet gepareerd door Oss-sluitpost Van Trier.

Nauwelijks acht minuten na de openingstreffer van Dreesen breekt dat de geel/groenen op. Een spaarzame counter van FC Oss komt via Marcel van der Sloot terecht bij Cees Keizer, wiens schot door Danny Wintjens maar ten dele kan worden gekeerd. De bal komt voor de voeten van Aleksandr Stankmov die de bal vervolgens in een leeg doel weet te tikken, 1-1.

Fortuna lijkt even aangeslagen te zijn door de onverwachte gelijkmaker en het duurt even voordat de Sittardenaren zich weer voor het doel van Vincent van Trier melden. Op slag van rust is er nog een grote kans voor Kévin Diaz op aangeven van Wouter Scheelen. Doelman Van Trier komt uit maar verliest het duel van Diaz die de bal vanaf rand zestien meter in het lege Oss doel probeert te liften. Helaas verdwijnt de bal net aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Als de Belgische scheidsrechter Vertenten dan ook voor de rust fluit kan de formatie van Tini Ruijs niet met een geheel tevreden gevoel richting kleedkamer. De wedstrijd had immers allang in Sittards voordeel beslist moeten zijn.

In de rust is het tijd voor een inwendige versterking. Ik besluit te gaan voor een broodje frikadel, aangezien de hamburgers helaas al uitverkocht blijken te zijn. Dat blijkt bij deze catering in Oss echter makkelijker gezegd dan gedaan. De Fortunezen voor me bestellen ook een broodje frikadel. De medewerkster pakt vervolgens de kroket van het klaarliggende broodje en vervangt die door een frikadel. Navraag naar de reden voor deze omwisseltruc luidt het antwoord: ‘Ja sorry, maar de broodjes zijn op, ik heb net nieuwe besteld.’ Als ik aan de beurt ben liggen er nog net twee broodjes kroket. Dat komt goed uit, aangezien Yelle me gevraagd heeft ook voor hem te bestellen. Als ik echter vraag naar een broodje frikadel krijg ik te horen dat ik daar even op moet wachten. Heel fijn, frikadellen zijn nog niet klaar, maar er zijn ook nog maar twee broodjes. Als ik dus wacht op die frikadel zijn naar alle waarschijnlijkheid die twee broodjes ook op. Moedeloos word ik als doorgewinterd lid van de  Goodyearcommissie van dit amateurisme. ‘Twee broodjes kroket dan maar en diskwalificatie voor een Goodyearster, luidt het oordeel.

De tweede helft gaat op dezelfde voet verder als de eerste. Fortuna is de aanvallende ploeg, speelt zeker niet groots, blijft kansen creëren maar weigert die voorlopig te verzilveren. Het zou eigenlijk schandalig zijn als we hier vanavond punten laten liggen is de mening die in het uitvak heerst. Echter, bij 1-1 is natuurlijk alles mogelijk.


Fortuna trekt weer ten aanval

In de zestigste minuut kan het uitvak dan toch eindelijk juichen. Joeri Schroyen ziet Kevin Diaz diepgaan, speelt de bal richting de linksbuiten die de bal vervolgens voorgeeft richting Danny Schreurs. Die rondt de aanval vervolgens perfect af en schuift de bal tussen twee verdedigers van FC Oss achter Van Trier in het doel, 1-2.

Even later mist Aleksandr Stankmov een opgelegde kans om Oss weer op gelijke hoogte te brengen en dat is tevens het laatste wapenfeit van de thuisploeg. Fortuna ruikt nu de overwinning en gaat driftig op zoek naar een beslissende derde treffer. Die komt uiteindelijk in de 75e minuut, als Kevin Diazde bal krijgt aangespeeld door Danny Hoesen. De Fransman is te snel voor Antonio Stankmov en wordt vervolgens onderuitgehaald door Van Trier. Scheidsrechter Vertenten aarzelt geen moment en wijst naar de penaltystip.

Aangezien Fortuna en penalty’s de laatste seizoenen niet de meest gelukkige combinatie is gebleken, houdt de away-support haar adem in. Joeri Schroyen lijkt wel interesse te hebben om de penalty te nemen, maar wordt weggestuurd door Danny Schreurs. ‘Let op, dat wordt een Panenka’ geeft buurman Ralf te kennen en ik grinnik hier lichtjes om. Danny legt de bal op de stip, neemt de aanloop, wacht tot Vincent van Trier naar de rechterhoek duikt en stift de bal vervolgens doodleuk door het midden in de lege goal. Eigenlijk hoeft men van dit soort acties van de voet van Danny Schreurs niet eens meer op te kijken. Een van de redenen dat Danny één van de grootste publiekslievelingen bij Fortuna is.


Keeper Van Trier, slachtoffer van Danny’s Panenka

Na de 1-3 wordt Kevin Diaz bedankt voor bewezen diensten en maakt Richard Stolte zijn come-back. Deze laat meteen zien wat Fortuna de laatste maanden heeft gemist. Door zijn inbreng komt er direct meer diepgang bij de Sittardse formatie en maakt hij het voetballen voor met name Wouter Scheelen een stuk makkelijker.

Fortuna gaat ook na de 1-3 onverdroten door met aanvallen, waar tegenstander FC Oss de hoop inmiddels al opgegeven lijkt te hebben. Vlak voor tijd levert de dadendrang van de geel/groenen nog een kans op voor Joeri Schroyen, die voor zijn spel en inzet vandaag zonder meer een doelpunt zou hebben verdiend. Zijn inzet wordt echter gekeerd door Van Trier en vlak daarna fluit scheidsrechter Vertenten voor de laatste keer deze avond.

Een routineuze 1-3 overwinning, waardoor Fortuna een goede stap zet richting deelname aan de nacompetitie. Helaas werkt de concurrentie deze avond niet mee en wint, met uitzondering van MVV, iedereen. In tegenstelling tot velen zie ik overigens niet echt in wat er ongunstig is aan verlies van je grootste rivaal op Jupiler League-niveau. Uitgaan van je eigen kracht en vertrouwen in een goed resultaat tegen respectievelijk Eindhoven en Eagles. Fortuna heeft in ieder geval alles in eigen hand en dat is in de voorgaande seizoenen wel eens anders geweest.

Na de wedstrijd is het tijd voor de derde helft. Na afscheid genomen te hebben van de spelers wordt het brede repertoire songs maar weer eens aangebroken. Ook de ‘au grec’ is weer van de partij vanavond. Dit alles blijkbaar tot groot genoegen van een groepje Fortunezen op de hoofdtribune, die vrolijk blijven meedoen.


Houdoe en bedankt! 

Als we na afloop weer plaats hebben genomen in de bus, blijkt mede Vak C’er Yelle naast expert in extravagante kapsels ook uiterst bedreven te zijn in het bietsen van kratten Jupiler. Door deze actie staat bus 1 ondanks de extra ingekochte voorraad ruim een half uur voor aankomst in Sittard droog.

Aangekomen in Sittard worden de bussen snel leeggeruimd en vertrekken we vergezeld door de gebroeders Belga-tax richting ons eethol in Maasmechelen.

Op naar Eindhoven, het volgende obstakel in de race voor de play-offs.

G. Erens