Met een zwaar gehavend team verliest Fortuna met 1-0 bij FC Oss. Fortuna speelt een uitermate zwakke wedstrijd, en nota bene onze beste speler van het veld begaat de beslissende fout. Kortom, een dag om heel snel te vergeten.


24 augustus 2013

Back to reality

FC Oss 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 28. Van den Meiracker 1-0.
Opstelling: Kaya, Hendrikx, Janssen, Voorn, Linssen (70. Zejnilovic), Gulpen, Zennaro, Briels (61. N’Koyi), Khalouta, Nepomuceno , Amoah (80. Vanmaris).
Toeschouwers: 1.973
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel: Zennaro, Hendrickx.
Rood: –

In de week naar de ontmoeting Oss staan we weer stil bij onze vriend Harald ‘TMD’ Didderen. Op 22 augustus is het namelijk alweer vijf jaar geleden dat we hem voor het laatst spraken bij Excelsior. Er worden in de week vele mooie herinneringen opgehaald en blijkt maar eens te meer hoe erg we hem missen.

Op de ‘matchday’ zelf verzamelen enkele Fortunezen zich al vroeg in het centrum van Sittard. Velen proberen zich al wat moed in te drinken voor de zware taak in Oss. Uiteraard wordt er ook een hapje gegeten bij de Trechter. De spareribs, hamburgers en pita gyros vinden gretig aftrek. Daar waar de ervaren Fortuna supporter weet dat je beter met een volle maag kan reizen naar Oss, wachtende op de zware taak, besluit een deel van TGV om zich op hun meest kinderachtig manier te gedragen. Hun eten belandt meer op de grond dan in hun magen. Nadat enkele gokverslaafden zich nog hebben gemeld in de Fair Play, wordt er pas laat richting het stadion gereisd. Daar staan al twee bussen van de firma Slangen gereed. Ze blijken dit keer al wat netter uit te zien dan de laatste busreis, waarvoor een compliment. Ook is de beenruimte al wat verbeterd, maar houdt deze nog niet over voor de supporters met lange benen. In totaal zullen er 120 supporters de wedstrijd in Oss bezoeken, er is namelijk sprake van een verplicht buscombi. De vraag is wanneer er eens stil wordt gestaan bij het verlies voor alle partijen die betrokken zijn bij een verplichte buscombi. Voor de KNVB en Fox is het van belang dat er zoveel mogelijk mensen in het stadion zitten, zodat de sfeer goed overkomt op de televisie. Oss loopt inkomsten mis op kaartverkoop en catering, en Fortuna kan minder goed gesteund worden door haar fanatieke aanhang. Wat er echter gebeurt, is een verlies-verlies-verlies situatie. Met dank aan de lokale driehoek in Noord-Brabant.

In de bus zien we enkele notaire figuren zitten. De veiling van John van Bommel lijkt goed geslaagd, want er duiken steeds meer oude shirtjes op. We zien onder meer Jeroen N’Koyi, Sacha de Boer, Maartje Turan en Ivo Kersten. Als iedereen zijn shirtje echter had meegenomen, had je gemakkelijk twee elftallen kunnen opstellen. Uiteraard zijn Wil en Annette ook weer van de partij. Annette is echter de heenreis druk bezig met het stoeien met een koffiezetapparaat. Ze geeft zich pas gewonnen als er ook echt vonken van het apparaat afkomen. Van koffie komt het echter niet. Ook valt de spreiding in de bus op. Waar je de vorige wedstrijd nog moest vechten om een plek op de achterbank, gaan nu meer vaste busgangers in het midden van de bus zitten. Helaas vinden enkele supporters het wel nodig om nare opmerkingen te maken tegen andere supporters, iets wat de spreiding in de bus alleen maar meer in de hand zal werken.

Rond kwart over zeven komen we aan bij het Frank Heesen stadion. Het is dan een opluchting om te zien dat Ferhat Kaya nog altijd in het doel staat. Hij wordt ingetrapt door Mark Voss, die afgelopen maandag nogal schlemielig de 0-1 weggaf bij Jong Fortuna. Als de spelers dan het veld opkomen voor de warming-up zien we dat we behoorlijk gehavend aan de wedstrijd moeten beginnen. Eigenlijk wisten we het al, maar als je het ook echt ziet, dringt het pas echt door. Na de rode kaarten van vorige week zijn Yoann de Boer (ondanks het beroep) en Kevin Kis er vandaag niet bij. Sjoerd Linssen maakt hierdoor zijn debuut op de linksback positie. De rest van de verdediging wordt wederom gevormd door Ramon Voorn, Roel Janssen en Jonathan Hendrickx. Op het middenveld is er onervarenheid troef. Lars Gulpen, Jordie Briels en Franco Zennaro zullen onder meer de aanvoer naar de aanval moeten regelen. Daar staan Patrick James Amoah, Gevaro Nepomuceno en voor het eerst als centrumspits Aziz Khalouta. Een echte gelegenheids opstelling dus.

De eerste 27 minuten van de wedstrijd vallen in één zin te omschrijven. Er gebeurt namelijk helemaal niets dat ook maar het vermelden waard is. Fortuna en FC Oss weten allebei totaal niks te creëren. Als Kaya aan de bal is en je denkt dat de volgende nutteloze aanval wordt ingezet, gebeurt er echter het ondenkbare. De zo betrouwbare doelman gaat ernstig in de fout en speelt de bal recht in de voeten van Marcel van der Sloot. Hij mist in eerste instantie nog, maar Danny van de Meiracker is er als de kippen bij om de bal in het lege doel te schieten. Daar sta je dan met 1-0 achter terwijl er nog niets is gebeurd. In het laatste deel van de eerste helft weet Fortuna eindelijk wat meer aan te zetten. Er zijn kleine kansen voor Khalouta en Amoah, maar tot een redding van doelman Arends hoeft het nooit te komen.

In de rust wordt er de tijd genomen om de catering van FC Oss te testen. De broodjes frikandel zijn niet bijzonder, maar ze verkopen wel ambachtelijk gebakken popcorn. Bij een slechte wedstrijd hoort natuurlijk ook een zak popcorn ter vermaak, daar zouden ze bij meer clubs over moeten nadenken. Zelfkennis heet zoiets.

De tweede helft begint zoals de eerste helft eindigde. Fortuna probeert wel, maar kan niets bereiken. Van FC Oss hoeft het trouwens niets te vrezen. Die kunnen zo nog honderd jaar voetballen en geen kans krijgen. Er komt een kleine kans voor Briels na goed doorzetten van Khalouta, maar het enige wat we daaraan overhouden is een corner en een blessure voor Briels. Hij wordt dan ook al snel gewisseld ten faveure voor de licht geblesseerde Patrick N’Koyi. Die is al meteen betrokken bij een degelijke kans. Khalouta verzet weer goed werk aan de zijkant en geeft de bal voor. N’Koyi legt hem terug op Amoah, maar die krijgt helaas geen goed schot los. Het eerste echte teken van een goed opgezette aanval. Even denken de meegereisde supporters dat dit perspectief biedt. Het is dan echter Voorn die ons gelijk de mond snoert. Hij speelt de bal te kort terug op Kaya en ziet een speler van Oss over het hoofd. Het is dat Kaya nog kan herstellen, anders was de wedstrijd toen al gespeeld. Een minuut later is het dan aan Lars Gulpen om doelman Arends voor het eerst uit te testen. Een goed schot, maar een net zo goede redding. Als dan ook nog Linssen geblesseerd raakt moet trainer Boessen nog meer gaan improviseren. Zlatko Zejnilovic moet voor meer aanvallende impulsen. De laatste twintig minuten zijn echter misschien wel de slechtste van de afgelopen vijf jaar, en dat zegt erg veel. Fortuna kan nog geen bal naar elkaar toe passen, en er wordt te snel voor een diepe bal gekozen, die dan uiteraard niet eens aankomt. De meegereisde supporters kijken elkaar aan en kunnen alleen met de hoofden schudden. Natuurlijk heeft de ploeg door alle blessures aan kwaliteit ingeboet, maar dit spel is daarin niet te verklaren. Op een willekeurig amateurcomplex dit weekend komen er nog meer ballen aan. Als scheidsrechter Lindhout dan eindelijk voor de laatste keer fluit komen de spelers maar weifelend naar het uitvak gelopen. Kaya schudt met zijn hoofd, en biedt zijn verontschuldigingen aan. Hopelijk begrijpt de rest van de spelersgroep ook dat de prestatie van vandaag ernstig ondermaats was.

De terugreis verloopt erg voorspoedig. De supporters zijn toch wel aangeslagen door het vertoonde spel en staren wat voor zich uit. Als de bussen zijn aangekomen bij wijlen Trendwork Arena kiest iedereen snel het hazenpad. Krachten opdoen voor de volgende wedstrijd lijkt het devies. Volgende week staat er namelijk weer een uitwedstrijd op het programma, tegen FC Eindhoven. Hopelijk zien we daar meer supporters en kan er zo’n mooie sfeer als vorig jaar worden gebouwd. Er zijn nog kaarten te koop, maandagavond in het supportershome van 19:00 tot 20:00.

Tot slot de vaste rubriek bij een uitwedstrijd, Thank God It’s Friday.

Resultaat: 1-0, nul punten op het veld levert ook nul punten binnen TGIF op.
Uitvak: Met dank aan de verplichte combi slechts 120 supporters in het uitvak. Dat levert toch nog 6 punten op.
Stadion: Het zicht is behoorlijk, het kunstgras is echter een minpunt. Jammer van de tribune links naast het uitvak. 6punten volgens de jury.
Thuisfans: Interactie is er nauwelijks aangezien de harde kern van de thuisclub te ver af zitten. Die horen we dan ook nog alleen maar bij een corner of doelpunt voor Oss. 4 punten slechts.
Catering: Het is niet bijzonder, maar ook niet slecht. De pisbakken staan gelukkig al wat verder van het eten. 6 punten.
Randvoorwaarden: Geen programmaboekje, maar wel vriendelijke stewards en enigszins plek voor spandoeken. Ook hier 6 punten.

Er is hier duidelijk sprake van een middenmoter. Met 28 punten een plek die ze ook innemen in het klassement.

Tot in Eindhoven!

Evert Bos