Na een rustperiode van twee weken is het vanavond weer business as usual. Het boven verwachting goed draaiende team van trainer Wil Boessen gaat vanavond op bezoek bij laagvlieger FC Oss. Iedereen die de geel/groenen een warm hart toedraagt rekent eigenlijk gewoon op drie punten. Een groot verschil met het verwachtingspatroon voor aanvang van het seizoen, toen velen,  incluis ondergetekende, bar weinig vertrouwen hadden in de kwaliteiten van de huidige spelersgroep. Volledig ten onrechte blijkt tot nu toe. Dit Fortuna is een ijzersterk collectief dat bereid is voor elkaar tot het uiterste te gaan. Ook in Oss zal dat deze vrijdagavond niet anders zijn en dat levert uiteindelijk een overtuigende en eigenlijk kinderlijk eenvoudige 0-3 zege op.


19 oktober 2012

Fortuna oppermachtig in Oss

FC Oss 0 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 11. Khalouta 0-1, 45. Rajcomar 0-2, 71. Khalouta.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen, Janssen, Schroyen (80. Sekkour); De Boer, Voorn, Kruijsen; Khalouta (80. Briels), Diaz (62. Cevik), Rajcomar.
Toeschouwers: 1.858.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel: De Boer, Voorn.
Rood: –

Vorige week werd het ‘interlandweekend’ gebruikt om de 15 jarige vriendschapsband tussen de supporters van Racing Genk en Fortuna Sittard te vieren. In de Brand Taveerne was de party van ‘Limburgs Finest’ een daverend succes. Via deze weg een bedankje en een pluim  aan de organisators van de party. Eigenlijk onvoorstelbaar wat ons tijdens die vijftien jaar vriendschap allemaal is tegengekomen. Waar Genk uitgroeide tot een echte topclub in België verging het de Sittardse trots een stuk slechter. Uiteindelijk gold hier echter ook het principe, ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’ en dat heeft ons gevormd tot waarschijnlijk de grootste cultclub van Nederland.

Hoe dan ook, vanaf 16.30 uur verzamelen zich weer zo’n 150 getrouwen aan de voorkant van de Trendwork Arena voor de verplichte buscombi naar het Brabantse Oss. Aangezien er vandaag drie bussen zijn ingezet en Annette en Wil verstek laten gaan, neem ik samen met Ralf als begeleider plaats in bus drie. Die begeleiding loopt al bijna in het honderd voordat we ook maar een meter afgelegd hebben. Een rekenfoutje van onze vervoerder uit de Parkstad zorgt dat er vandaag twee busjes 2 arriveren aan de Milaanstraat. Trachtend aan alle onduidelijkheid een einde te maken, besluit ‘El Presidente’ om van bus 2 bus 3 te maken en omgekeerd. Als zo’n tien minuten later alles zo goed en kwalijk als het kan in de juiste banen is geleid, zijn we klaar voor vertrek richting het Brabantse land.


Alle manschappen verzamelen! 

Aangekomen bij het Frans Heesen stadion, zijn de spelers al begonnen aan de warming-up. Een snelle blik op het veld leert ons dat Patrick N’Koyi inderdaad geblesseerd heeft moeten afhaken en dat Kevin Diaz vandaag evenals Jonathan Hendrickx een basisplaats heeft gekregen van trainer Wil Boessen.

Een blik op de tribunes leert ons dat men in Oss erg losjes heeft omgesprongen met de term combiregeling. Op de hoofdtribune ontwaren we meerdere Fortunezen, waaronder een groepje Fransozen die speciaal voor Yoann de Boer uit Marseille zijn afgereisd. Dat enkele van hen volledig in het geel/groen gekleed gaan, heeft blijkbaar niet geleid tot uitroeping van de noodtoestand.

Wil Boessen houdt vanavond niet vast aan het principe van ‘never change a winning team’ en wisselt naar hartelust ten opzichte van de basisopstelling tegen Almere. Zoals gezegd is Patrick N’Koyi geblesseerd en wordt zijn plaats ingenomen door Prince Rajcomar. Op rechtsback krijg Jonathan Hendrickx de voorkeur boven Fatih Turan en aan de andere kant van het veld keert Joeri Schroyen terug van een blessure en verdringt Walid Sekkour naar de reservebank. Tenslotte ziet Kevin Diaz zijn uitstekende invalsbeurt tegen Almere City bekroond worden met een basisplek. Ramazan Cevik is hiervan het slachtoffer.

Bij tegenstander FC Oss staan enkele namen onder contract met een verleden bij Fortuna. De een wat succesvoller dan de ander. Trainer van FC Oss is Anton Janssen, die twee wisselende periodes kende in het Sittardse. De eerste was bijzonder succesvol voor de rappe linksbuiten en leverde hem uiteindelijk een transfer op naar PSV Eindhoven, waarmee hij in 1988 de Europa Cup 1 won. Zijn tweede periode bij de geel/groenen draaide uit op een deceptie met als dieptepunt de uiteindelijke degradatie naar de Eerste divisie.

Angelo Simone staat vooral bekend als het bijtertje op het middenveld bij Fortuna. Het produkt uit de eigen jeugdopleiding maakte zich door zijn gedrag echter niet geliefd bij een groot deel van de Fortuna aanhang. Erg veel tranen werden er dan ook niet gelaten toen bekend werd dat de Italo-Belg de club ging verlaten. Vanavond geen weerzien met Simone, de middenvelder mist door een blessure de wedstrijd. De laatste speler met een geel/groen verleden is Rein Baart. Alhoewel we hier kunnen volstaan met alleen dat gegeven. Tegenwoordig is Baart de tweede keeper bij FC Oss.


Come on Sittard!

Net zoals in de voorgaande wedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Almere City begint Fortuna ook vanavond weer overtuigend aan de wedstrijd. Net zoals in die voorgaande wedstrijden wordt Fortuna wederom snel beloond voor die start. In de elfde minuut is het Aziz Khalouta die de bal ontvangt van Quin Kruijsen en zich knap vrij draait. Via een een-tweetje met Kruijsen komt de bal weer voor de voeten van de Marokkaanse aanvaller, die de bal onhoudbaar voor Oss keeper Koopmans tegen de netten knalt, 0-1. Alweer het vijfde doelpunt voor de van VVV overgekomen Khalouta die ondanks de kritiek op zijn spelstijl zich ontpopt tot een echte goaltjesdief voor de Sittardse club.

Na de achterstand probeert FC Oss terug te komen in de wedstrijd. Het gebrek aan voetballend vermogen bij de Brabanders is echter schrijnend.  Het succesvol  geven van twee opeenvolgende passes levert vaak al problemen op. Toch is de eerstvolgende kans voor de thuisploeg. Een ingooi ter hoogte van het strafschopgebied kan door de Fortuna verdediging slechts met moeite worden weggewerkt. Via Yoann de Boer komt de bal vervolgens bij Latupeirissa, die vanuit de draai richting doel schiet. Twee seconden later weergalmt massaal het ‘Kaya, Kaya, Kaya, Kaya…’ over de tribunes van het Osse Kuipje. De sluitpost van Fortuna bewijst wederom zijn waarde en klasse voor de Sittardse ploeg en met een schitterende reflex tikt hij de bal die richting kruising gaat over de achterlijn.

Even later is het weer Fortuna dat gevaarlijk wordt. Een ingooi van Ramon Voorn wordt doorgekopt door Khalouta en bereikt Quin Kruijsen, die kopt door op Yoann de Boer die op zijn beurt Kevin Diaz weet te bereiken. Deze verkeert momenteel in een super vorm en middels een schitterende omhaal probeert hij Koopmans te verschalken. Helaas mist zijn inzet net dat beetje precisie en de bal verdwijnt net naast het vijandelijke doel.


Kruijsen krabbelt overeind

De volgende kans is weer voor de thuisploeg. Via een snelle counter komt de bal terecht voor de voeten van Latupeirissa, die een schot richting doel lost. Wederom ligt Ferhat Kaya in de weg, maar hij kan de bal niet vastklemmen. Uit de rebound schiet Den Dungen vanaf een paar meter op de sluitpost, maar half op de grond liggend is het wederom Kaya die verder werkt aan zijn heldenstatus bij de Sittardse club en de bal weet te keren.

Prince Rajcomar is naarstig op zoek naar zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer bij de geel/groenen. Nu Patrick N’Koyi geblesseerd is lijkt dit het ideale moment voor de met veel bravoure binnengehaalde aanvaller. Dat moment lijkt er ook te komen in de 36ste minuut. Rajcomar wordt knap vrijgezet voor de keeper van Oss en rondt vakkundig af. Helaas keurt scheidsrechter Mulder het doelpunt om onduidelijke redenen af en blijft Rajcomar voorlopig nog op die hatelijke nul staan.

Op slag van rust is het dan toch eindelijk raak voor onze Prince. Aziz Khalouta verovert de bal op het middenveld en bereikt Kruijsen, die een hard schot lost richting het doel van Oss. Met veel moeite weet de Osse keeper de bal over de achterlijn te tikken voor een Sittardse corner. De voorzet van Diaz wordt bij de eerste paal weggewerkt door de thuisploeg, maar de bal komt via Ramon Voorn en Quin Kruijsen voor de voeten van Joeri Schroyen. Zijn pass bereikt Ramon Voorn, die de bal in een tijd doorspeelt op Rajcomar, die laat zich deze kans niet ontnemen en brengt het uitvak in extase.

Ook na de rust dicteert de uitploeg het spel en hebben de Brabanders vrijwel niks in de melk te brokkelen. De thuisploeg kampt met een chronisch gebrek aan kwaliteit en bij de away support gaan de gedachten terug naar enkele seizoenen geleden toen ons clubje eigenlijk alleen diende als schietschijf en puntenleverancier voor Jan en alleman. Gelukkig lijkt die periode definitief achter ons te liggen. Medelijden met de tegenstander is er overigens allerminst te bespeuren bij de meegereisde aanhang. Zoals vrijwel altijd zeer vocaal aanwezig en met het vermogen om de aanhang van de tegenstander tot de grond toe af te branden, neemt de sfeer in het uitvak met de minuut toe. Ook aan de overkant laten de combi ontduikende Fortunezen en de gasten uit Marseille zich niet onbetuigd. De wisselwerking die derhalve ontstaat met de hoofdtribune is dan ook geweldig. Kan me niet voorstellen dat dit de uiteindelijke bedoeling van de door velen vervloekte combiregeling zal zijn. Vanavond wordt echter van de nood een deugd gemaakt.


De Osse belangstelling viel enigszins tegen

Aangevuurd door de fanatieke aanmoedigingen in het uitvak gaat Fortuna op zoek naar de genadeklap. Dat Oss niet bij machte is om de uitploeg daar al te veel bij in de weg te leggen is overduidelijk. Die genadeklap komt uiteindelijk in de 71ste minuut. Op links levert de mee opgekomen Joeri Schroyen een voorzet af, die gemist wordt door Khalouta. De inmiddels voor Kevin Diaz in het veld gebrachte Ramazan Cevik  neemt de bal echter aan en brengt de bal in tweede instantie voor het doel. Daar staat Aziz Khalouta al te wachten en kopt de bal tegen de touwen, 0-3.

Nu barst het feest in het uitvak helemaal los. Van ‘Au Grec’ tot ‘Oss is a Shithole’, van ‘we roken hash en wiet’ tot ‘We’re Fortuna Sittard, we score when we want’ en van ‘Forza Sittard!’ tot ‘Oss dat is van os’, ongeveer het hele repertoire aan songs komt voorbij. De Osse aanhang achter het doel besluit het na de derde tegentreffer voor gezien te houden en verlaat massaal het stadion. Met ‘Houdoe en bedankt’ worden ze vriendelijk uitgezwaaid door de away support.

Na de 0-3 is de thuisploeg helemaal rijp voor de sloop en met een beetje meer scherpte en precisie was het een regelrechte afstraffing geworden voor de Brabanders, die duidelijk een loodzwaar seizoen tegemoet gaan. Helaas weten Khalouta, Cevik, Rajcomar, De Boer en Jordie Briels de hun geboden kansen niet te verzilveren en wordt het doelsaldo niet verder opgevijzeld. Dat is meteen het enige dat je de Sittardse ploeg mogelijkerwijs kan verwijten.

Inmiddels is de wisselwerking tussen het uitvak en de hoofdtribune tot in perfectie geregeld. Vanaf de overkant klinkt het ‘Who are you?’. Het antwoord vanuit het uitvak oorvedovend en overduidelijk, ‘SITTARD!!!’ Als dan ook nog van beide kanten het ‘Forza Sittard’ ten gehore wordt gebracht kan men inderdaad maar een conclusie trekken. Oss was vanavond inderdaad van ons en de manschappen van Boessen boeken op een zeer overtuigende wijze een overwinning op vreemde bodem.


De Sittard-Marseille connection op de hoofdtribune

Na afloop wordt de overwinning  uitgebreid gevierd met de spelersgroep. Eerst wordt het uitvak bedankt, waarna koers wordt gezegd richting hoofdtribune. Als de spelers hierna richting catacomben lopen, schreeuwt het uitvak om een toegift . Natuurlijk geeft men hier gehoor aan en het feest lijkt geen einde te krijgen. Als laatste krijgt Fernando Ricksen zijn persoonlijke ovatie. De routinier en inmiddels levende legende geniet zichtbaar van de waardering die hij krijgt van de aanhang.

‘ He’ll do anything to win the game, he has no shame, Fernando.
He’s our legend and he’ll kick your ass, like no one has, Fernando.
And if he pops an elbow in your face, there’s no regrets.
He’ll do anything to win the game, Fernando.’


Hey, hey, hey, hey, hey!

Nadat de spelers uiteindelijk het veld hebben verlaten, worden de meegebrachte vlaggen, spandoeken en dubbelhouders ingepakt en kunnen we ons gaan opmaken voor de terugreis. De terugreis verloopt ondanks de duidelijke overwinning redelijk rustig en nadat we bij aankomst in Sittard de bus hebben opgekuist en de lege kratten bier hebben opgeruimd, vertrekken we met een grote delegatie ingezetenen van vak C richting ons Belgisch eethol. Daar laat JC zich van zijn zachte kant zien en ontfermd zich over een verdwaald kitten van hooguit vijf weken oud. Nadat we JC en zijn vondeling thuis hebben afgeleverd, begeven wij ons ook huiswaarts en blikken vol vertrouwen uit naar de ontmoeting met Telstar van volgende week vrijdag in onze eigen Trendwork Arena.

Rest alleen nog de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday‘ klassement.

Resultaat: Fortuna vanavond oppermachtig resulterend in een duidelijke zege. De volle 9 punten derhalve.
Uitvak: 146 Fortunezen namen vanavond plaats op de voor de uitsupporters bedoelde tribune. Het totaal aantal in het stadion was duidelijk hoger. Aangezien we uitgaan van het uitvak, 6 punten.
Stadion: Op zich wel een leuk stadion, passend bij een club als FC Oss. De akoestiek draagt duidelijk bij aan het creëren van een goede sfeer en een redelijk zicht op het speelveld. Vandaar 6 punten.
Thuisfans: Interactie met de rest van het stadion was er overduidelijk. Dat had echter niets met de thuisploeg te maken. Die verlieten al ruim voor het einde de tribunes. 2 punten voor de moeite.
Catering: Ik bestelde voor de wedstrijd. Mijn geluk naar later blijkt, het broodje was fris de frikandel was warm. In de rust waren de zaken minder goed geregeld. De inderhaast aangerukte broodjes waren nog half bevroren en de snacks waren hooguit lauw te noemen. Jammer voor Oss, maar een schamele 4 punten is hun deel.
Randvoorwaarden: Waren er wel stewards? Van fouillering was in ieder geval geen sprake. Helaas gold dat ook voor de aanwezigheid van programmaboekjes. Wat betreft de mogelijkheid tot ophangen van vlaggen kan het niet door de beugel dat onze eigen stewards de LB03 vlag verwijderen ten behoeve van een of ander miezerig sponsortje van de Osse club. Dat verklaart de lage score van 3 punten. Beter geen stewards dan lastige stewards.

Dit levert een eindresultaat op van 30 punten en doet FC Oss voorlopig op een derde plaats eindigen. Net zoals bij Almere heeft dat echter vooral te maken met resultaat en wedstrijdbeleving van de uitploeg.

G.Erens