In Emmen weet Fortuna Sittard voor het tweede jaar op rij de playoffs te bereiken. Er wordt in een zeer matige wedstrijd niet gewonnnen van FC Emmen, maar door het 1-1 gelijkspel en de winst van VVV op Volendam hebben de Sittardse supporters toch reden voor een groot feest.


25 april 2014

Een punt in Emmen volstaat

FC Emmen 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 39. Bannink 1-0, 47. Voorn 1-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, De Boer, Kis; Janssen, Voorn, Vlug; Nepomuceno (90. Gulpen), Khalouta (79. N’Koyi), Briels.
Toeschouwers: 1.500
Scheidsrechter: Van de Graaf
Geel: Dreesen, Nepomuceno
Rood: –

De reis begint vandaag niet op de gebruikelijke locatie bij het Offermans Joosten stadion. Vandaag kiest een deel van de redactie om met de bus te reizen, maar het andere deel maakt gebruik van de vrij vervoer regeling. Zelf vertrek ik met mijn vriendin en vader vanuit Uden richting tankstation de Slenk waar een delegatie van TGV en Vak C ons op zal wachten. De reis verloopt echter niet zonder problemen. Wij lopen zelf tegen een zware file aan vanwege een zwaar auto ongeluk, en bij de anderen staat er een te  hoge vrachtwagen stil voor de Roertunnel. Met enige vertraging komen we allebei aan, en besluiten dan ook daar al maar een korte eetpauze in te lassen.

Ondertussen komen ook de twee supportersbussen aangereden op dezelfde stopplaats. We maken nog een kort praatje over de verwachtingen en gaan weer verder richting het noorden. Vlak voor Emmen maken we nog een tweede stop, om de inwendige mens te verzorgen. JC verricht zijn goede daad van de dag en zorgt dat een auto niet over onze eigen gebroken Jupiler flesje heen rijdt. Ondertussen nemen we de zandkleur van de Belgische bolide onder de loep.

Vanuit de Jens vestiging (dé onneembare vesting) ontvangen we het bericht dat Bart als een van de eersten is gearriveerd, mogelijk uit doorreis vanuit de Kennedymars. Van Yelle ontvangen we echter een foto waarop het lijkt alsof hij net een Kennedymars richting het stadion gelopen heeft. Het lijkt er dus op dat het een druk bezet uitvak gaat worden. Als we aankomen zien we inderdaad al de nodige Fortuna supporters lopen, waarvan er velen zich zelden hebben vertoond in een uitvak. Alleen maar een goede zaak dat het weer begint te leven bij veel mensen. We kopen een kaartje bij een oudere man met tafel en zeer net tafelkleed. Hij heeft een badge op met de tekst: “Wij zijn Emmen’. Op de tribune zien we later een spandoek met “Jullie zijn Emmen”. De verwarring bij de club moet compleet zijn. Het spandoek met “Fuck Fortuna” zorgt ook voor enige hilariteit, zeker omdat er maar een handvol Emmen supporters op die tribune staan.


Vol verwachting klopt ieders hart

Als het uitvak is volgestroomd horen we dat er te weinig kaarten beschikbaar waren, en hier enkele supporters handig gebruik van hebben gemaakt. Zoveel supporters hadden ze dus niet verwacht, wat eens te meer aantoont hoe groot de support van Fortuna kan zijn als het even weer wat beter draait. De spelers van de slapende reus worden hartelijk verwelkomd als ze beginnen met de warming up.


Ook Emmen is uitgelopen voor dit duel

De spanning zit er duidelijk goed in, zowel bij de spelers als de supporters. We zullen zelf een goed resultaat moeten behalen, en ook de hulp nodig hebben van VVV, Achilles ’09 of Jong Ajax. Zij moeten respectievelijk tegen FC Volendam, FC Eindhoven en De Graafschap en één van deze ploegen moet punten laten liggen wil Fortuna de playoffs halen. De gsm’s en andere verbindingen worden tevoorschijn gehaald om op de hoogte te blijven van de tussenstanden bij de andere wedstrijden.


De warming-up in volle gang

Fortuna begint de wedstrijd tegen FC Emmen met slechts één wijziging ten opzicht van de wedstrijd tegen MVV. De geblesseerd uitgevallen Patrick N’Koyi wordt vervangen door Gevaro Nepomuceno. N’Koyi zou er vier tot zes weken uit liggen, maar begint wel op de bank. Zoiets kan natuurlijk alleen bij Fortuna gebeuren, maar toont tegelijkertijd ook het belang van de wedstrijd aan. Ramon Voorn begint als aanvoerder aan deze wedstrijd en verliest helaas de toss. Hierdoor moet Fortuna de eerste helft al richting het uitvak spelen. De Sittardse supporters gaan er meteen goed achter staan, en het gezang klinkt tot in de achterbuurten in Emmen. Het “Forza Sittard” heeft weer een mooie echo onder aanvoering van Randy.


Dopperhalter hölle

Op het veld lijkt echter alles verlammend te werken op de spelers. Er wordt slap begonnen en niets wijst erop dat dit een belangrijke wedstrijd zou zijn. Wij zetten ondertussen maar een liedje voor Fernando Ricksen in, nadat we hebben gehoord dat ook hij aanwezig is in het stadion. Bij de eerste de beste goede kans voor Fortuna ligt de bal al in de goal. Nepomuceno kopt de bal in, maar doet dit vanuit buitenspelpositie. Bij de standen in de andere wedstrijden komen eerst twee ongunstige standen, maar erna een zeer gunstige stand door. De Graafschap komt met 2-0 voor, Eindhoven met 0-1, maar VVV komt met 1-0 voor tegen FC Volendam. Er gaat dan ook groot gejuich rond in het uitvak. Er worden nog wat anti-roda spandoeken uitgerold, waarmee onze bedoelingen helemaal duidelijk worden.

Na een half uur spelen krijgt Yoann de Boer een grote kans na een vrije trap  van Nepomuceno. Hij schiet de bal echter recht op de keeper af. JC vindt dit een geschikt moment om zijn jaarlijkse discussie met de stewards van Emmen aan te gaan. Zoals gebruikelijke creëren deze een gevaarlijke situatie door het uitvak af te sluiten. Iets wat natuurlijk volstrekt belachelijk is. JC heeft gelijk, maar zal deze discussie helaas nooit winnen. Het verzorgt echter wel wat vermaak. Op het veld gaat de wedstrijd echter verder en pakt Timothy Dreesen bijna zijn tweede gele kaart. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat trainer Wil Boessen niet een verdediger laat warm lopen. Dreesen loopt de hele wedstrijd al achter de feiten aan, en het is een kwestie van tijd tot we met tien man op het veld staan.

De desorganisatie in de Fortuna verdediging wordt helemaal duidelijk als Alexander Bannink door het centrum richting de goal mag lopen. Hij schiet de bal van buiten de zestien mooi in de hoek en zo staat het 0-1 en lijken de playoffs weer even ver weg. In de laatste minuut van de eerste helft gebeuren twee typerende situaties voor dit Fortuna. Allereerst is er een veel te hoge terugspeelbal op Ferhat Kaya van De Boer. In de aanval hierop  etaleert Kevin Kis hoe deze eerste helft aangepakt werd. Een slap schot richting het Emmense doel is het laatste wapenfeit van deze schandalige wanvertoning in de eerste helft.

Fortuna begint ongewijzigd aan de tweede helft, maar lijkt meteen de draad al kwijt. Er is weer geen organisatie. Toch gebeurt daar waar iedereen op hoopte. Kevin Kis stoomt via de linkerkant op en Ramon Voorn staat vogelvrij in de zestien en kan de bal in de goal koppen. Het staat weer gelijk en bij deze stand heeft Fortuna weer de playoffs bereikt. Zeker als VVV ook nog de 2-0 en 3-0 tegen Volendam maakt, kan de vreugde even niet op in het uitvak. Achilles maakt dan ook nog gelijk tegen FC Eindhoven en kunnen we mogelijk bij winst zelfs twee plaatsen stijgen. Fortuna heeft hierna meer controle over de wedstrijd en probeert voor de winnende treffer te gaan. Er zijn kansen voor Nepomuceno, maar zeker voor Aziz Khalouta. De spits die volgend jaar in de eredivisie wil voetballen, gaat alleen op de goal af, ziet Vlug niet staan, en stift de bal hopeloos naast.


De spanning is voelbaar

De laatste minuten van de wedstrijd zijn zenuwslopend. De spelers zijn al vanaf de 80ste minuut aan het tijdrekken en elke mogelijkheid om naar de hoekvlag te gaan en de bal vast te houden wordt aangegrepen. N’Koyi kan dat beter dan Khalouta, dus wordt hij in de ploeg gebracht. Elke keer als Emmen in de buurt komt van doelman Kaya slaat bij alle Fortuna supporters de schrik om het hart. De handen worden in de nek gelegd en je voelt gewoon dat iedereen de adem in houdt. Nog drie minuten blessuretijd en Fortuna heeft de playoffs bereikt. Het wordt nog even spannend bij een vrije trap voor Emmen, maar die wordt gelukkig hoog over gekopt. Fortuna voert nog een wissel door om nog wat tijd te rekken, waarbij Lars Gulpen Nepomuceno vervangt. Ook de laatste seconden tikken weg en dan eindelijk fluit de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluit.

Alle emoties komen er nu bij iedereen uit. Supporters vliegen elkaar in de armen, omhelzen elkaar en hebben soms de tranen in de ogen staan. Wat betekent dit toch veel voor de club en de supporters. Na alle jaren van ellende is het bereiken van de playoffs een waar hoogtepunt. De spelers komen richting het uitvak en vieren het feest mee. Zo’n moment maak je maar zelden mee als supporter en moet je goed koesteren. Dit beseft iedereen maar al te goed en iedereen wil dan ook dat dit moment maar blijft duren. Zodra de spelers weglopen wordt Fernando Ricksen weer toegezongen. Terwijl een delegatie van de club, waaronder Martin  Masset, ook de supporters komt bedanken zien we in de verte Fernando al aankomen. Het gezang wordt luider en luider en hij komt steeds dichterbij. Als hij dichtbij genoeg is wordt hij op de schouders genomen door Jeffrey Vlug, Ramon Voorn en Yoann de Boer. Hoe mooi deze avond al was, nu wordt deze echt indrukwekkend. Het kippenvel staat op de armen. Ook aan Ricksen is duidelijk te zien hoe erg het hem emotioneert. Het veruit mooiste moment van de avond, een dik kwartier na het behalen van de playoffs.


Wie heeft de penaltystip meegenomen?

Als we van iedereen afscheid hebben genomen en de spullen zijn gepakt gaan we weer richting het zuiden. Bij het eerste tankstation wordt er nog even gehergroepeerd en helpt mijn vader nog een auto met Fortunezen aan verlichting. Nadat we het schema van de playoffs hebben bekeken, zien we dat we al vroeg (18:45) moeten spelen. De Graafschap is dan net als vorig seizoen de tegenstander in de eerste ronde van de playoffs. Hopelijk komt Fortuna nu wel een ronde verder. RKC zou dan de tegenstander zijn. Promotie is nu zes wedstrijden weg. Zou het dit jaar wel gaan lukken?

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Een gelijkspel levert 3 punten op.
Uitvak: Een zeer mooie opkomst in Emmen van 250 Fortunezen, 10 punten.
Stadion: Een aardig stadion, maar het houdt niet over. 4 punten.
Thuisfans: Welke thuisfans? 2 punten.
Catering: De standaard broodjes bal en hamburger waren te verkrijgen, maar ook de kwaliteit hield hier niet over. 4 punten.
Randvoorwaarden: De stewards zelf is niks mis mee, een programmaboekje was niet te verkrijgen aan de kassa. Er was wel ruimte voor vlaggen. 6 punten.

Dit levert een totaal van 29 punten op waarmee Emmen net zoals de stand in de Jupiler League niet verder komt dan een grauwe plaats in de middenmoot.

Tot in Doetinchem!

Evert Bos