Op de valreep verlaat Fortuna de laatste plek van de ranglijst via een overwinning in en op Eindhoven. Nee, dit is geen wishful thinking; het is een feit! Voorlopig doen we lekker mee om de derde periode, ook een feit!


12 December 2003

Fortuna Sittard verlaat de laatste plaats

FC Eindhoven 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 6. Rajcomar 0-1; 42. Sanou 1-1; 69. Ayaz 2-1; 71. Van Barneveld 2-2; 72. Laponder (e.d.) 2-3
Opstelling: Bertjens, Akerboom, Joosten, P. Janssen, Steegs, Rajcomar, Daemen, Cagnazzo, El Gaaouiri, Van Barneveld (89. Taihuttu), Gommans.
Toeschouwers: 1.203
Scheidsrechter: Kuipers
Geel (Fortuna): Rajcomar, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag, guur weer en het begint al te schemeren. De Martini toren slaat viermaal. De Martini toren? Ja hoor, dit zou wel weer eens een hachelijk avontuur kunnen worden. Uw verslaggever zit in Groningen (leuke stad trouwens, maar dat terzijde) en gaat een poging doen zijn hobby te combineren met zijn werk.

Als ik goed gerekend heb en de NS gaat meewerken dan moet dit lukken:

16.07uur FC Groningen, 16.24uur ACV, 17.09uur FC Zwolle, 17.53uur SC Amersfoort, 18.09uur FC Utrecht, 18.46uur FC Den Bosch, 19.06uur PSV.

Niks hachelijk avontuur, de NS houdt zich vandaag zowaar aan de routeplanner. Even na zevenen ben ik in Eindhoven. Een pittig taxiritje later arriveer ik aan de Aalsterweg. De missie is geslaagd!

Onderweg wel een hoop ME gezien rond het Jan Louwers Stadion. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand? Verwachten ze dat de hel losbreekt vandaag? Heeft de Eindhovense politie – als uitzondering op de rest van de Nederlandse politiekorpsen – te veel geld?

Hoe dan ook, voor 10 euro zijn we spekkoper en zelfs de trotse eigenaar van een programmaboekje, met daarin een interview met Tim Nelemans. Tom is 21 jaar, woonachtig in Eindhoven, heeft een hond als huisdier, tennist graag en eet het liefst friet. Volgens hem is Gerard Nelemans de beste voetballer ooit actief op de internationale velden en is Antoine Wellens de meest onderschatte voetballer ooit. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat mocht Tim vanavond scoren, de ‘Van der Padt’ trofee onmiddellijk uitgereikt kan worden, want een grotere nobody gaan we dit seizoen niet meer tegenkomen!!

Op het veld is de warming-up bezig. Koning heeft te maken met een waslijst aan geblesseerden en geschorsten, maar daar gaan we geen woorden aan vuil maken. Koning heeft met een zaklamp gezocht en zowaar elf man gevonden die vanavond kunnen/mogen spelen. Die moeten het dus maar doen. Davy Bertjens op doel, Dave Joosten centraal achterin met Paul Janssen. Op het middenveld spelen Prince Rajcomar en Samir el Gaaouiri op de flanken. Voor de rest speelt Fortuna in de sterkst denkbare opstelling.

De personele problemen komen tot uiting op de bank. Groter dan een meter zestig is daar niemand….

Het uitvak is netjes vol aan het lopen voor dit duel. Na zeven opeenvolgende nederlagen komen er toch zo’n 160 Fortunezen op dit duel af. Hoezo de fans staan er niet achter?

Naast de 160 Fortunezen zijn er ook nog zo’n 500 Eindhovenaren naar dit duel gekomen. Wat een drukte hier!

Moeten we nog iemand kennen aan Eindhovense kant? Zeker, vier man hebben op één of andere manier iets met Fortuna te maken gehad. Ten eerste staat ene Geoffrey Prommayon onder contract bij Eindhoven. Ten tijde van Hans Verel was hij in beeld bij Fortuna, maar we konden zelfs geen salaris op WW-uitkeringsniveau betalen. Dus kwam Prommayon niet. Nadien kwam hij erachter dat ie nergens meer een salaris boven WW-uitkeringsniveau kon krijgen en dus begon hij bij te klussen. Ehh correctie, daarvan wordt ie door de politie verdacht en dus zullen we vanavond geen last van hem hebben.

Ten tweede, Ousmane Sanou. Ook een potentële aankoop van Verel, die de medische keuring bij Fortuna niet overleefde. De officiële lezing van Theo Mommers: zijn knie is rot. De officieuze lezing van Fortuna Online: Sanou was een aankoop van Verel, die twee dagen later op de keien werd gezet en dus was er ook geen behoefte meer aan Sanou. De medische keuring werd aangegrepen om van hem af te komen.

Ten derde: Ismaïl Ayaz. Ook al een speler met een verhaal. Ayaz stond drie jaar onder contract bij Fortuna, maar zijn – nooit bewezen – betrokkenheid bij een moordzaak in België gooide roet in het eten. Nu probeert hij zijn carrière weer op te pakken bij FC Eindhoven.

Ten vierde: Roland Vroomans. Een Sittardse kampioen uit het seizoen 94/95!! Toch nog iemand met goeie herinneringen aan Sittard. Hij is tegenwoordig assistent trainer bij FC Eindhoven.

Genoeg gelul, tijd voor de wedstrijd. Inzet: de rode lantaarn.

Ondanks alle tegenslagen in de personele bezetting komt Fortuna furieus uit de startblokken. We mogen het graag zien! Daar waar Eindhoven zich vast had voorgenomen om aggressief te starten zijn ze genoodzaakt achter Fortuna aan te rennen. Dat levert al onmiddellijk gevaar op via onze flanken, maar Rajcomar weet de eerste kans niet om te zetten in een treffer.

Vijf minuten later toont Rajcomar dat die misser een schoonheidsfoutje was. El Gaaouiri breekt door over de linkerflank en trekt de bal voor doel. Joos van Barneveld kan net niet bij de bal maar de mooi naar binnen gekomen Rajcomar wel en hij tikt aan de tweede paal binnen: 0-1!!!

Zo willen we het zien. Agressief spelen, geen onnodig ontzag tonen voor een tegenstander en kansen benutten. Moet ik melden dat de sfeer in het uitvak prima is? Nee, dat is overbodig.

Wel zaak nu dat Fortuna dominant blijft spelen en dat moet kunnen want dit Eindhoven snakt nu al naar adem. Fortuna blijft voorlopig ook de betere ploeg, zonder echt kansen uit te spelen.

Maar helaas verdwijnt dat overwicht gedurende het restant van de eerste helft langzaam maar zeker. Eindhoven gaat ook meedoen. Het gevaar komt eigenlijk van twee spelers. Ousmane Sanou en Ties Konings zijn een ware plaag voor de Fortuna verdediging. Blijkbaar kunnen we geen grip krijgen op die twee. Aan de andere kant lukt het Eindhoven niet om grip te krijgen op Rajcomar en El Gaaouiri. Een man passeren kunnen die twee niet, maar als ze in de ruimte worden aangespeeld is het alarmfase 1 bij Eindhoven achterin.

Levert dit kansen op? Jazeker, maar toch vooral voor Eindhoven. Bertjens kijkt een paar ballen van Konings naast, hij kijkt een bal van Sanou op de buitenkant van de paal, maar vlak voor rust moet hij toekijken hoe een schot van Sanou via de binnenkant van de paal binnenvliegt: 1-1…. Onverdiend kun je dat niet noemen.

En dus bereiken we de rust met een 1-1 tussenstand. Als dat de eindstand wordt, zijn we nog steeds niet af van die rode lantaarn.

In de rust worden er penalty’s getrapt. De bevlogenheid waarmee dat gebeurt, is opvallend. Maar ja, wat wil je als er aan één kant twee spelertjes meedoen wiens achternaam Bonaparte schijnt te zijn!

De Goodyear commissie wordt vandaag uitbesteed. Onderweg naar Eindhoven heb ik al dusdanig veel troep naarbinnen gewerkt dat het voedsel uit de snackbar van Eindhoven (die toch al een slechte naam heeft) tot mij nemen ontverantwoord zou zijn. De afgevaardigde voert zijn werk keurig uit en levert (in drievoud) zijn rapport af. Het rapport maakt melding van een genuttigd broodje worst. De kwaliteit van het broodje was verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar de worst was nog steeds lauw. Een voedselvergiftiging behoort dus in Eindhoven nog steeds tot de mogelijkheden. Kortom, FC Eindhoven blijft nog een jaar in het beklaagde bankje…

De tweede helft. Geen personele wijzigingen aan Sittardse kant. De Sittardse jongerenbrigade mag laten zien of ze karakter hebben. Het regent, het is koud, de ambiance troosteloos en de eerste helft heeft vast veel kracht gekost. Laat maar zien wat jullie waard zijn.

Voorlopig niet zo gek veel, want het armetierige (ze staan vast ook niet voor niets onderaan?) Eindhoven neemt het initiatief in deze tweede helft. Fortuna moet dus terug en is ook niet in staat om Eindhoven van doelgevaar af te houden. Gelukkig voor ons heeft Konings het vizier niet op scherp staan. De man krijgt legio kansen en kansjes, maar verzilveren doet ie er geen enkele. Toch komt de verdiende Eindhovense treffer op het bord. Sanou bedient Ayaz, die uit de rug van Tycho Steegs is weggeslopen en die tikt onder Bertjens de 2-1 binnen. En daarmee heeft Ayaz zijn persoonlijke revanche op Fortuna. Het zij hem gegund, maar wij schieten er niks mee op…

Zo daar staan we dan weer. Terecht op achterstand bij FC Eindhoven. De achtste nederlaag op rij is nakende; de rode lantaarn stevig in onze handen met de winterstop in het vooruitzicht. Of is er nog iemand die zich daar niet bij wil neerleggen? Iemand die nog niet murw is gebeukt door een aanhoudende stroom nederlagen? Hallo, is daar nog iemand???

Voor het eerst in maanden is het antwoord op dit soort vragen zowaar positief. En het is er niet één, nee het zijn er twee die iets constructiefs laten zien: Samir el Gaaouiri en Prince Rajcomar. Hun spel zag er tot dusverre weer als vanouds uit. Aardig spelen in de eerste helft en vervolgens in de anonimiteit verdwijnen in de tweede helft. Nou ja, er mag dan niet veel lukken, beide heren doen vanavond wel hun verdedigende taken. Dat is ook al wat waard.

Maar dan ineens lukt het wel met beide heerschappen. Eerst pingelt El Gaaouiri de Eindhovense verdediging op een hoopje en hij behoudt het overzicht door de bal breed te leggen op Van Barneveld die in twee instanties keeper Need verschalkt: 2-2!!

Een minuut later wordt Rajcomar aan de andere kant de diepte ingestuurd. Hij komt mooi naar binnen en legt de bal voor op de vrijstaande Harrie Gommans. Tenminste dat was de bedoeling, maar Laponder verijdelt in extremis een treffer van Gommans, maar daarbij tikt hij de bal wel in eigen doel: 2-3!!

Zijn verdiende loon, want was het Laponder niet die vorig jaar vlak voor tijd een penalty benutte die ons een vervelende 1-0 nederlaag opleverde? Zeker, toen was ie de held; nu de schlemiel. Tja, zo gaat dat.

Uit het volkomen niks scoort Fortuna dus tweemaal en dan ook nog via twee spelers van wie je het niet meer verwacht had. Ik bedoel, die Rajcomar had al 50 keer gepoogd zijn directe tegenstander te passeren, maar dat was al 50 maal mislukt. Kan iemand die jongen een effectieve passeerbeweging aanleren? Als daar iemand in slaagt is ie meteen een tien keer betere voetballer.

En dan valt ineens het kwartje. Iemand herinnert zich uit de eerste helft dat Rajcomar wel op snelheid rond die back komt en speelt Rajcomar zo maar eens aan. En prompt gaat het goed. Het hoe en waarom van zo’n vallend kwartje ontgaat mij, maar het gebeurt zomaar ineens. Mooi spelletje, dat voetbal!

Ook Van Barneveld’s gedrag na zijn gelijkmaker is ons niet ontgaan. Snel de bal uit het doel pakken en op de middenstip deponeren ten einde geen tijdverlies te lijden. Het is een kleine moeite, maar je geeft er duidelijk mee aan wat je verdere intenties zijn. Aan je tegenstander, maar ook aan je teamgenoten. Die derde treffer valt niet zomaar een minuut na de tweede. Van Barneveld wijst gewoon de weg.

Blijft er nog een kwartier over, waarin Eindhoven vast alles op de aanval gaat gooien. De eerder genoemde Tim Nelemans komt erin en dus kunnen we ons gaan opmaken voor een lastig kwartiertje. Tenminste dat is het idee, maar daar komt helemaal niks van terecht. Fortuna komt helemaal niet in de problemen en lijkt dit duel professioneel uit te spelen.

Over professionalisme gesproken. We zitten in de 89ste minuut; Bertjens wil uittrappen. Fortuna wil Gino Taihuttu inbrengen voor Joos van Barneveld en die laatste heeft dat gezien. En wat doet Joos? Hij rent helemaal naar de rechterflank, zover mogelijk weg van de bank. Wild gebarend richting Bertjes wil hij de indruk wekken de bal te willen hebben. Van Barneveld heeft al geel en moet dus uitkijken, maar zijn toneelstukje is niet alleen aandoenlijk, het werkt ook nog. De wissel duurt weer een minuut en zo sluipen we naar het einde.

Twee minuten extra tijd en dan krijgt Eindhoven toch nog zijn kans op de gelijkmaker. Scheidsrechter Kuiper geeft een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Janssen zou Sanou hebben vastgehouden, maar iedereen in het uitvak kan zien dat het toch vooral Sanou was die Janssen vasthield. Een onterechte vrije trap dus. Wordt dit de apotheose van een eerste seizoenhelft die het best onmiddellijk bij het oud vuil gezet kan worden?

Nee, dat wordt het niet! Joosten gooit zich met gevaar voor eigen lijf en leden in de baan van het schot en raakt de bal met zijn hak. Net voldoende, want de bal gaat dankzij Joosten een metertje naast. De corner levert niets op waarna de scheids affluit. Eindstand: 2-3!!

De spelers bouwen een feestje voor het uitvak, waar ook een feestje georganiseerd is. En dat is prima. Verdiend was de overwinning niet, maar mag het ook eens een keertje meezitten?

Fortuna wint dus het laatste duel van het jaar 2003. De tweede overwinning al van dit seizoen en dat geeft aan hoe dramatisch dit seizoen tot dusverre is verlopen. De winterstop komt er nu aan en die begint tenminste niet met een domper.

Onder grootse politiebegeleiding (waarom?) verlaten we Eindhoven. Een klein uurtje later zijn we terug in Sittard. Nog steeds enigszins beduusd, vanwege de overwinning. Driemaal scoren in één duel. Was dat al gelukt dit seizoen? Vast niet!

Tot volgend jaar!