Na een week waarin een zelfbenoemd clubman de hoop uitsprak dat Fortuna nog twee keer zou verliezen, zodat hij ‘van de zeik af is’, verliest Fortuna op onfortuinlijke wijze in Eindhoven. Bijna vijfhonderd fans zijn getuige van een waar schouwspel, waarin scheidsrechter Lindhout meermaals de hoofdrol speelt.


20 april 2012

Voetbalbond, maffia!

FC Eindhoven 4 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 5. Koc 1-0, 36. Schreurs 1-1, 38. Waalkens 2-1, 45. Waalkens 3-1, 49. Van Kruijssen 4-1, 53. Van Zaanen 4-2, 78. Geenen 4-3.
Opstelling: Wintjens; Ricksen (46. Geenen), Usta, Dreesen , Schroyen; Voorn (84. Secerovic), Scheelen, De Boer; Schreurs , Hoesen, Van Zaanen (67. Diaz).
Toeschouwers: 3.407
Scheidsrechter: A. Lindhout
Geel (Fortuna):  Usta, Schroyen.

Nadat onze VC zich op maandag volledig belachelijk maakte door te stellen dat hij Fortuna het liefst twee keer zag verliezen, is het enkele dagen later de beurt aan supporter nummer één van FC Limburg, te weten Dagblad De Limburger. Deze keer is het Ivo op den Camp die vraagtekens plaatst bij de nieuw aan te stellen algemeen directeur Jos Alberts. Achter de schermen is een groep bestuurders en adviseurs keihard bezig om de club weer gezond te maken. Want laat één ding duidelijk zijn: gezond zijn we nog lang niet! Blijkbaar is het feit dat de journalist in kwestie niet de gewilde informatie of het gewenste interview met meneer Alberts krijgt, genoeg reden om maar weer eens een negatief stuk in de krant te plaatsen. Misschien moet deze website maar eens een leuk artikel schrijven over het verval van de kranten. Zo lazen we kort geleden in een onderzoek dat de oplage van Dagblad De Limburger tussen 2000 en 2011 met 30% daalde en die van het Limburgs Dagblad met maar liefst 44%. Wellicht kan meneer Op den Camp zich beter daar druk om maken.

De laatste uitwedstrijd (in de competitie) brengt ons vandaag naar Eindhoven. De lokale overheid heeft weer een nieuwe regel uit de hoge hoed getoverd, namelijk een autocombi waarbij niet één maar twee keer omgewisseld moet worden. Nadat je in Sittard een omwisselbiljet hebt gekocht, ruil je dit op de wedstrijddag om bij Nederweert om het vervolgens bij de kassa in Eindhoven opnieuw om te wisselen. De driehonderd beschikbare autokaarten waren al snel uitverkocht en ook de 175 beschikbare buskaarten zijn op een enkele kaart na uitverkocht. Uiteindelijk zullen 460 Fortunezen het uitvak bevolken. Hierdoor komt het gemiddelde aantal meereizende fans voor het seizoen 2011-2012 op 208, voorwaar een aantal om trots op te zijn.


Eerste kandidaat ‘So you wanna be a steward’ presenteert zich 

Even na vijf uur beginnen de eerste fans zich al te verzamelen voor de Trendwork Arena. De afwezigheid van statisticus John, keycord Wilma en Fanta Frank valt hierbij direct op. Zij blijken allen geveld door een griepje of andere kwetsuur. Gelukkig melden alle andere usual suspects zich netjes op tijd, zodat de drie bussen om 18 uur kunnen vertrekken voor de korte reis naar Eindhoven. Aan Chris en mij de eer om bus te begeleiden. De bus blijkt bevolkt door keurige en trouwe fans en de reis verloopt dan ook zonder problemen.

Aangekomen bij Eindhoven worden we op de Aalsterweg door de politie de Toon Schröderlaan in geleid. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Enkele betonblokjes en een ijzeren paaltje maken het voor de chauffeurs geen makkelijke opgave het straatje achter het bezoekersvak in te draaien. Gelukkig gaat het allemaal goed en kan iedereen ruim op tijd het uitvak betreden.


Men had niet bepaald de rode loper voor ons uitgelegd 

Aangezien ik vanuit mijn werk rechtstreeks naar het stadion ben gegaan, trek ik mijn witte jas voor de wedstrijd alvast aan. De ruimte waar je kunt staan om je bestelling te doen is erg krap en slechts vanaf één kant toegankelijk. Als ik dan ook nog uitjes op de balie signaleer en een koud broodje om mijn (enigszins) warme hamburger aantref, is het een simpel optelsommetje: hier wordt geen Goodyear-ster uitgedeeld.

Ook de fans die met de auto zijn gekomen, druppelen het uitvak binnen. Een aantal van hen maakt bij de poort rechtsomkeert, blijkbaar hadden ze het tweede omwisselpunt gemist. Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker…

Bij de tegenstander van vandaag treffen we in de persoon van Sjors Paridaans een oud-Fortunees. Sjors is echter geblesseerd en zal de wedstrijd vanaf de tribune bekijken. In onze eigen selectie zijn Kévin Diaz, Yoann de Boer en Suat Usta samen goed voor 265 wedstrijden in het blauw-wit van Eindhoven. Diaz verving vorige week Rowin van Zaanen. Van Zaanen is echter voldoende hersteld van zijn blessure en neemt de basisplaats weer over van onze linksbenige Fransoos. Verder kiest Tini Ruijs voor dezelfde tien spelers die in Oss een 1-3 zege uit het vuur sleepten.


Daar komen de schutters

Al na twee minuten laat Fortuna zien dat het niet gekomen is om zich, zoals in de thuiswedstrijd, in te graven. Danny Hoesen wordt diep gestuurd, maar wordt dwars gezeten door een Eindhovense verdediger. Die lijkt daarbij hands te maken, maar dit wordt door scheidsrechter Lindhout weggewuifd. Twee minuten later gebeurt aan de andere kant van het veld vrijwel hetzelfde. Fernando Ricksen gooit zich voor een schot en wordt daarbij aan zijn arm geraakt. Ricksen maakt het blok al vallend met zijn rug naar de bal toe. Hij wordt vervolgens geraakt aan de arm waarmee hij zich een tiende van een seconde later op zal vangen op de grond. Van opzettelijk hands is dus absoluut geen sprake. Allard Lindhout denkt daar echter anders over en geeft Eindhoven een strafschop. Deze wordt door Serhat Koc feilloos binnen geschoten, waardoor we na vier minuten al achter de feiten aanlopen. Intussen hoor ik iemand op de tribune zeggen ‘Dat is diezelfde mafketel die ons bij Sparta heeft genaaid!’. En inderdaad, Lindhout floot ook de openingswedstrijd van dit seizoen. Een faire wedstrijd waarin de Warmondenaar maar liefst 10 gele kaarten trok, Fortuna een penalty onthield en Sparta een dubieuze penalty gaf. Dat belooft niet veel goeds voor de rest van de avond…

Fortuna laat zich gelukkig niet uit het veld slaan door deze waardeloze scheidsrechter en trekt ten aanval. Een goede steekpass van Ricksen komt bij Danny Schreurs terecht. Danny zet hard voor, maar Danny Hoesen schiet de bal enkele meters over het doel van keeper Swinkels. In de twintigste minuut kom Joeri Schroyen mee naar voren. Hij kapt zijn tegenstander goed uit, maar lijkt dan toch duidelijk gehaakt te worden. Tot woede van alles wat groen en geel is, wuift Lindhout ook dit weg. Zou hij in een vorig leven ****-fan zijn geweest? Of is hij wellicht door Henk Kessler zelf geïnstrueerd om ons de keel uit te hangen. Hoe dan ook, Allard is hard bezig om zich tot een van de meest gehate scheidsrechters van de laatste jaren te kronen.

Fortuna blijft op jacht naar de gelijkmaker en Danny Schreurs blijft daarin een belangrijke rol spelen. Kopt hij vlak voor het half uur nog een voorzet van Joeri Schroyen rakelinks over, tien minuten voor rust is het dan wel raak. Vanaf de linkerkant dribbelt Danny naar binnen om keeper Swinkels vervolgens te verrassen met een diagonaal dwarrelschot, 1-1!

Het gejuich galmt nog na als binnen twee minuten Eindhoven de leiding weer neemt. Jasper Waalkens scoorde niet eerder in het betaalde voetbal. En laat nu net hij een bal van twintig meter in de kruising knallen. Waarom moet dit soort dingen in godsnaam altijd tegen ons gebeuren?!?!

Gelukkig is de tijd dat Fortuna na dit soort tegenslagen de kopjes liet hangen voorlopig voorbij. De aanvalsdrang leidt in de laatste minuut voor rust tot enkele corners achter elkaar. Bij een van die hoekschoppen wordt de bal vanaf de tweede paal door Schreurs teruggebracht tot bij Yoann de Boer. Zijn volley wordt met een mega reflex door Ruud Swinkels met zijn voet uit het doel getikt. In de scrimmage die volgt uit de volgende hoekschop lijkt een Eindhoven-verdediger de bal terug te tikken naar keeper Swinkels. Deze twijfelt en pakt de bal alsnog in zijn handen als hij onder druk wordt gezet. Volgens Lindhout is hier geen sprake van een terugspeelbal. Moeten we überhaupt nog iets van deze clowneske vertoning verwachten?

Uit de tegenaanval die volgt is het weer Jasper Waalkens die de trekker overhaalt en de 3-1 binnentikt. Na een geblokt schot komt de bal voor de voeten van de geheel vrijstaande Waalkens die de bal in een leeg doel langs de aanstormende Danny Wintjens kan tikken. Met een enorme kater en vol frustratie gaan we de pauze in.

De vijftien minuten rust worden met name gebruikt om te praten over de uitermate zwak leidende Lindhout. Wekelijks worden we meer en meer geconfronteerd met grensrechters die geen eigen beslissing meer durven te nemen, maar wat deze man in de anderhalve wedstrijd die hij ons gefloten heeft allemaal paraat maakt, slaat werkelijk alles. Eindhoven heeft na Sparta en FC Den Bosch de minst geklopte defensie van de Jupiler League. Dit opgeteld bij het gepruts van Lindhout, maakt een resultaat behalen uit de resterende vijfenveertig minuten een haast onmogelijke opgave. Als de tweede helft begint, zien we dat Fernando Ricksen is vervangen door Rick Geenen. Ricksen had naar verluidt teveel last van een blessure.

De hoop om nog een puntje (of zelfs drie) uit deze wedstrijd te kunnen slepen, kan na vier minuten de prullenbak in. Door de druk naar voren ligt onze hele verdediging open. Bij de eerste de beste counter wordt een schot van Koc in eerste instantie geblokt door Suat Usta, maar komt vervolgens voor de voeten van de geheel vrijstaande Jelle van Kruijssen. Met een simpel tikje zet hij de 4-1 op het scorebord. Enkele minuten later mogen we blij zijn dat het geen 5-1 wordt. Timothy Dreesen wordt eruit gelopen door Youness Mokhtar. Diens voorzet wordt door Koc ingeschoten en eindigt achter Wintjens tegen de binnenkant van de paal.

Fortuna geeft echter nog steeds niet op en weet al snel op 4-2 te komen. Schroyen gaat weer goed door op de linkerflank en zet laag voor. Van Zaanen weet wel raad met dit soort ballen en schiet de bal netjes in de lange hoek. Hangt er met nog ruim 35 minuten op de klok dan misschien toch een stuntje in de lucht?


Hoesen legt aan voor een vrije trap 

In de periode die volgt is de 5-2 eigenlijk dichterbij dan de 4-3. Kévin Diaz moet voor frisse aanvalsdrang zorgen en vervangt Van Zaanen. De wil is er wel bij Fortuna, alleen de nauwkeurigheid en het overleg ontbreken te vaak. Dit wordt een kwartier voor tijd pijnlijk duidelijk wanneer Usta en Wouter Scheelen elkaar nog net niet omver lopen bij een vrije trap. Wat een goede kans op 4-3 had kunnen worden, eindigt in een ‘comedy capers’-achtig tafereel en een tegenaanval.

Gelukkig is Rick Geenen even later wel attent bij een hoekschop vanaf de rechterkant. Zijn kopbal eindigt perfect via de binnenkant van de kruising in het Eindhovense doel. Alweer de vierde treffer van dit seizoen en de veertiende in totaal voor de sympathieke Geenen. De toch al fanatiek meelevende Fortuna-fans schrapen hun kelen voor de laatste tien minuten en schreeuwen hun spelers naar voren, op jacht naar de gelijkmaker. Tini Ruijs doet ook een duit in het zakje en brengt Adnan Secerovic in de 84e minuut voor Ramon Voorn.

En wat komen we in de laatste minuten nog dicht bij die gewenste vierde treffer… Eerst is het Diaz die hoog over schiet. Hij wordt echter gehinderd bij zijn schietpoging en krijgt een vrije trap mee. Helaas krijgt Hoesen deze niet tot bij het vijandige doel. In de 90e minuut gaat Schroyen weer op avontuur. Na drie man te hebben gepasseerd, schiet hij hard in. Zijn schot wordt echter geblokt, waardoor ook deze kans verloren gaat. De beste kans op de gelijkmaker moet dan echter nog komen.

Danny Schreurs verovert net over de middenlijn de bal en sprint richting doel. Diaz en Hoesen zijn met hem meegerend en dit is Danny niet ontgaan. Helaas eindigt zijn voorzet enigszins hobbelend achter Diaz, waardoor hij de bal met zijn zwakke rechter moet schieten. Vanaf elf meter gaat de bal hoog over, waardoor de kans op de 4-4 definitief verkeken is. Scheidsrechter Lindhout, aan wie ik nu echt geen woord meer vuil wil maken, fluit voor het eindsignaal. Voor het eerst sinds drie maanden wordt er weer een uitwedstrijd verloren.


D3 bedankt de fans voor hun steun

Geheel in het licht van deze avond zijn de andere uitslagen ons allemaal slecht gezind. Zowel MVV, Dordrecht als Go Ahead Eagles winnen hun wedstrijden, waardoor we terugzakken naar de 11e plaats. Willen we alsnog deelnemen aan de play offs, dan móet er gewonnen worden van de Eagles én moet MVV punten laten liggen of Dordrecht verliezen. We hebben het in ieder geval niet meer in eigen hand.

Ondanks de enorme teleurstelling over het resultaat en de frustraties over de arbitrage verloopt de uittocht van de Fortuna-supporters zonder een enige wanklank. Om 23 uur bereiken we de Trendwork Arena, de plaats waar het de volgende week moet gaan gebeuren. Het is lang geleden dat we zo teleurgesteld de bus uitstapten, hopelijk lopen we over een week met een grote glimlach het stadion uit…

Come on you Sittard!!!