Eens per jaar mogen we dromen over een trip naar de Kuip voor de finale van de beker. Ook dit jaar blijkt het een illusie als we met 3-2 van FC Dordrecht verliezen.


22 Augustus 2009

Geen trip naar de Kuip dit seizoen

FC Dordrecht 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 12. Rychlik 0-1; 17. Ocal 1-1; 39. Verhoek 2-1; 48. Kalisse 3-1; 80. Grabovac 3-2.
Opstelling: Wintjens, Simone, Grabovac, Nys, Ocal (85. Voss), Voorn, Van den Ouweland, Taktak (61. Kotbani), Rychlik, Traore, Di Lallo.
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna):
Rood (Fortuna):

Bekervoetbal brengt altijd mooie verhalen met zich mee. We herinneren ons nog allemaal de uitschakelingen bij Gemert en Rijnsburgse Boys, maar we denken ook terug aan de succesjaren. Vandaag mogen we op een dinsdag richting Dordrecht. Omstreeks vier uur haal ik Maartje op en zetten we koers richting de plaatselijke McDonalds. Hier ontmoeten we een Belgische taxi en zijn inzittenden. Nadat we onze magen hebben gevuld bij deze slowfood service kunnen we vertrekken. De TomTom en de cd Into The Wild van Eddie Vedder zullen ons begeleiden bij de reis. Deze wordt echter ontsierd door enkele files en langzaam rijdend verkeer. Bij een tussenstop ontmoeten we nog een groep Fortuna supporters en stellen onze verwachting van het aantal Fortunezen on Tour al langzaam bij.

Rond zeven uur komen we via een uitgebreide maar duidelijk aangegeven aanrij route aan bij het GN Bouw stadion aan de Krommedijk. Een mooi ouderwets uitvak met hekwerken die aan de Baandert doen terugdenken. Hier lijkt al jaren niks te zijn veranderd. Ook de catering oogt nog hetzelfde en dus trek ik de witte jas al aan om een eerste keuring te doen voor de Goodyear commissie. Een Fanta en een broodje frikandel is mijn bestelling. De Fanta krijg ik in een oversized beker en het broodje frikandel is niet bijzonder. Er wordt wel wat zuinig gedaan met de mayonaise, wat zeker goed zou zijn gevallen bij een collega redactielid. Michel is nu nog de curry uit zijn broek aan het wassen en moet vandaag helaas verstek laten gaan. Ik heb nog niet genoeg gezien om een ster te kunnen uitdelen, dus wacht ik op mijn gerespecteerde collega’s om een definitief oordeel te vellen.

Het vertrouwen in een succesvol bekeravontuur is erg groot. Zo groot dat we al acht replicas van de KNVB beker hebben laten maken. Terwijl de spelers het veld opkomen, houden we deze bekers trots in de lucht. Er wordt zelfs nog voor wat witte rook gezorgd, dit tot ongenoegen van de stewards van FC Dordrecht.

Het dreigement dat we moeten vertrekken bij een herhaling wordt weggelachen in het uitvak. Fortuna speelt in dezelfde opstelling als in de wedstrijd tegen De Graafschap. Verdonck en Vanek hebben nog altijd last van de griep en blijven thuis. Peltjo is herstellend, maar zit wel al op de bank. De Sittardse formatie begint goed aan de wedstrijd. Al snel wordt er een vrije trap op twintig meter afgedwongen. De eerste poging van Demba Traore gaat hoog over, maar er wordt te vroeg ingelopen. De herkansing is voor Taner Taktak, maar hij krult de bal net naast. Aan de andere kant van het veld redt Danny Wintjens op een gevaarlijke vrije trap van FC Dordrecht.

Het is echter Fortuna dat de voorsprong pakt. Markus Rychlik schiet de bal laag in de goal binnen. Zo laag dat we de bal in het uitvak niet kunnen volgen. Dan zien we Marcus juichend op ons afrennen en dringt het besef van de voorsprong door. Een orkaan van vreugde in het uitvak. De replica bekers worden hoog in de lucht gehouden en er wordt gezongen dat we met zn allen naar de kuip gaan.

De vreugde na de vroege voorsprong duurt niet lang. Het is Abdul Ocal die een vrije trap van FC Dordrecht schitterend binnen kopt, in de verkeerde goal dus. Toch lijkt Fortuna zich niet zo snel uit het veld te laten slaan. We zien een gevaarlijk schot van Taktak en een goede combinatie tussen Ramon Voorn en Demba Traore. In het uitvak wordt de ploeg letterlijk naar voren geschreeuwd. Even lijkt het meer op rugby, als Fortuna meter voor meter terreinwinst weet te boeken.

Toch is Fortuna op sommige momenten niet professioneel genoeg. Een goede aanval van Fortuna leidt tot het uitverdedigen over de zijlijn van Dordrecht. Na een blessurebehandeling geeft Fortuna echter de bal terug aan Dordrecht terwijl ze vol in de aanval was. Dat Fortuna hiervoor de prijs moet betalen lijkt me duidelijk. Angelo Simone en Pieter Nijs missen hun tackles en de hele rechterkant ligt open. Een goede voorzet en de bal wordt simpel binnengeschoven door Verhoek. Fortuna komt er in het verloop van de eerste helft niet meer aan te pas en mag blij zijn dat het de rust bereikt met een 2-1 ruststand.

In de rust laat FC Dordrecht zich niet van zijn beste kant zien. Er wordt me verteld dat de dames wc op slot zit en niet open zal gaan en Frank weet me te melden dat er ook geen eten meer is. Toch heeft onze ervaren Goodyear commissie nog toegeslagen op het juiste moment. Het oordeel van Ralf is echter duidelijk. Een oud broodje en er moest gezeurd worden om extra mayonaise. Geen ster voor FC Dordrecht.

Ook is er tijd voor een officiele telling van het aantal Fortunezen On Tour. Dit blijken er 79 te zijn, een zeer goede opkomst voor een dinsdagavond! De tweede helft begint zoals de eerste helft eindigde. FC Dordrecht gaat vol in de aanval en Fortuna weet hier even geen raad mee. Kalisse mag wel heel erg simpel door het centrum van de verdediging lopen en schiet de bal simpel langs Wintjens. Het is 3-1 en de wedstrijd lijkt gespeeld.

Roger Reijners heeft inmiddels de zware beslissing gemaakt om een wissel toe te passen. Het is Kotbani die voor Taktak in het veld komt. Hierdoor schuift Pieter Nijs door naar het middenveld en gaat Ocal centraal in de verdediging spelen. Deze zet lijkt te werken en Fortuna krijgt enkele kansen. Anthony Di Lallo schiet over na een mooie combinatie en even later kopt Markus Rychlik net naast. Terwijl er een rotje afgaat in het uitvak en onze oren behoorlijk nasuizen, krijgt Kalisse nog een goede kopkans die net over gaat.

Aan de andere kant van het veld weet Pieter Nijs zijn kopkans beter te benutten, maar deze wordt nog van de lijn gehaald. Toch maakt Fortuna nog de aansluitingstreffer. Het is Zarko Grabovac die een vrije trap snoeihard binnenkopt. In het uitvak begint er weer wat geloof te komen. Er wordt gezongen voor Paultje Voss en er komen nog een paar klassiekers langs. Er hangt een stunt in de lucht en we never win when were singing zijn natuurlijk pareltjes. Roger Reijners luistert zelfs naar onze smeekbede om Paul Voss in te brengen, en dit al in de 85e minuut. Dit leidt nog tot een storm naar de goal van FC Dordrecht, maar Fortuna komt te laat om de 3-3 te maken en verlenging af te dwingen.

Het bekeravontuur zit er hierdoor helaas weer op. De replica bekers worden ingepakt en zullen voor een jaar de berging in moeten. We stappen in onze auto’s en kunnen op weg naar Sittard. Bij afslag Born zet ik mijn alarmlichten aan en zeg ik gedag tegen de superieur volgende Belgische taxi. Om half twaalf zijn we weer thuis van dit avontuur en kunnen we alleen nog maar dromen van een trip naar de Kuip.

Evert Bos