Fortuna had een behoorlijke periode nodig om op gang te komen. Toen ze op stoom waren had er meer ingezeten dan een punt, maar dat was dan weer niet verdiend geweest op basis van de zwakke start.


20 Augustus 2004

Fortuna pakt een verdiend punt in Dordrecht

FC Dordrecht 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 50. G. de Nooijer 1-0; 68. Derksen 1-1
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, Hermans, Simone (56. Zafarin), Meszaros, Daemen (61. Taihuttu), Cagnazzo, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Kuipers;
Geel (Fortuna): Op den Kamp, Hermans
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag en de eerste uitwedstrijd van het seizoen staat op het programma. Zaak dus om ons te vervoegen in Dordrecht. Nu weten we uit ervaring dat de route Eindhoven – Tilburg – Breda – Dordrecht al jaren één grote bouwput is. Voeg daarbij terugkerend vacantie verkeer en het is duidelijk dat we kiezen voor de route door België. Wel zaak om Antwerpen te omzeilen want dat schijnt ook een bouwput te zijn. Maar dan wel op zijn Belgisch: wegblijven dus….

Rond 16.00 vertrekt er dan vanuit Sittard een half gevulde auto hunkerend naar een bordje “Turnhout”, want dat is namelijk onze enige kans om de bouwput in Antwerpen te omzeilen. Nou ja, dat bordje is er natuurlijk nooit gekomen en dus zitten we rond 17.00uur in bouwput ‘Antwerpen’. Ondertussen bereikt ons informatie dat de Nederlandse snelwegen leeg zijn. Kortom, we hebben de verkeerde keuze gemaakt… Nou nog weg zien te komen uit Antwerpen. We dolen een half uurtje door Antwerpen en Deurne. Is dit wat ze bedoelen met de hel van Deurne? Gelukkig zien we ineens een wegwijsbordje voor fietsers richting Brasschaat. Is dat niet dat belastingontduikersparadijs voor Nederlanders in België? Dat zal vast dichtbij de Nederlandse grens zijn, dus volgen we die bordjes maar.

Na enig Parijs-Roubaix-achtig parcours bereiken we inderdaad Brasschaat. Leuke optrekjes! En dan vinden we ook weer de snelweg richting Breda. Inderdaad, geen files in Nederland, rond 18.30uur kloppen we aan de deur van het GN Bouw Stadion ook wel de Krommedijk geheten. Daar is dan nog weinig bedrijvigheid.

De deuren van de snackbar zijn wel geopend. Het oude vrouwtje dat er vorig jaar troep stond klaar te stomen is er niet meer. Tja, wie langer dan tien minuten de walm die uit dat keetje komt opsnuift, zou zich ook niet meer lekker voelen. Kun je nagaan wat er met je gebeurt als je dat een heel seizoen doet… We bestellen een broodje kroket, maar de kroketten zijn nog niet klaar. Een broodje worst is wel al verkrijgbaar, maar daar waagt de Goodyear commissie zich niet aan. Kom nou, we zijn niet helemaal op ons achterhoofd gevallen… Na enig wachten krijgen we een broodje kroket. En dat is niet slecht. We gaan echter geen Goodyearsterren uitdelen, want de broodjes hebben de “Newton” test niet doorstaan. Als je een broodje tegen een muur aangooit, zou het dan volgens Newton niet op de grond moeten vallen? Jazeker, maar deze broodjes hebben een broertje dood aan de zwaartekracht: ze blijven gewoon hangen tegen de muur. Oorzaak: de vochtigheid van de broodjes is dusdanig hoog dat ze zich vastzuigen aan de muur. Wat een troep…

Van het programmaboekje worden we ook niet veel wijzer. De kaft doet vermoeden dat we met een boekje te maken hebben uit het seizoen 03/04 maar uit de inhoud blijkt toch dat het een actueel boekje is. Is dit de Dordrechtse manier van bezuinigen?

Door naar het veld. De warming-up is begonnen. Door de afwezigheid van Dave Joosten en Thomas Janssen heeft Chris Dekker een probleem op de rechtsachterpositie. De oplossing heet Joep op den Kamp. Voor de rest geen wijzigingen ten opzichte van het gewonnen duel tegen AGOVV. De tegenstander: FC Dordrecht. De Dordtenaren spelen nog steeds in dit jaloersmakende eredivisiewaardige stadion. Geen enkele Schapenkop verdiende ooit zijn brood in Sittard. Andersom blijkt dat wel het geval te zijn: Dirk Jan Derksen stond hier ooit drie seizoenen onder contract.

In het uitvak begint het zowaar nog druk te worden ook. Vlak voor de wedstrijd tellen we toch 95 supporters. Een prima opkomst dus. Tijd voor de wedstrijd. Fortuna speelt vandaag in het geel. De Fortuna ’54 shirts zijn dus opgeruimd. De openingsfase is voor Dordrecht. Ze hebben natuurlijk ook iets recht te zetten na de 5-1 zeperd in Oss. Fortuna kan voorlopig niet aanknopen bij het aardige combinatiespel dat ze lieten zien tegen AGOVV. Nee, de Fortunezen moeten terug. Levert het Dordrecht kansen op? Nee, niet direct. Fortuna komt weliswaar onder druk, maar het verdedigingsblok speelt een prima partij. En dan moeten de complimenten natuurlijk gaan naar Joep op den Kamp. Je mag natuurlijk niet te veel van die jongen verwachten, maar hij blijft voorlopig keurig op de been!

Jammergenoeg, houdt de druk van Dordrecht langer aan dan gehoopt. Fortuna komt in het eerste half uur namelijk niet aan voetballen toe. En er komen ook kansen voor Dordrecht. Op den Kamp voorkomt een zekere treffer door zich in de baan van het schot te werpen en Rein Baart grabbelt ook nog een bal knap weg voor die de doellijn passeert. Maar Baart laat zich ook van zijn mindere kant zien als hij een uittrap tegen De Nooijer aanschiet. Gelukkig is die laatste te verrast om iets zinnigs met de bal te doen. Wie heeft eigenlijk verzonnen om Baart stelselmatig op zijn zwakkere linkerbeen aan te spelen? Goed, als we dus na een half uur op achterstand hadden gestaan, hadden we niets te zeggen gehad.

Na dat half uur komt er wat meer rust in het Sittardse spel en beginnen we te doen waar we goed in zijn: balletje laten rondgaan. Onder leiding van Laszlo Meszaros komt het middenveld in ons bezit en met name via de bedrijvige Aziz Moutawakil weten we wat gevaar te stichten voor het doel van Van der Kraan. Het levert ons in het restant van die eerste helft twee kansen op. Een kopkans voor Derksen die Van der Kraan tegenvoets wil verschalken, maar de bal verdwijnt een metertje naast. De tweede kans is de dikste en is voor Moutawakil. Hij krijgt een vrije schietkans van zo’n 16 meter van het doel. De bal lijkt er vanuit onze waardeloze positie achter de goal zowaar in te gaan, maar in werkelijkheid gaat de bal over. Ruststand: 0-0.

Fortuna kwam pas laat op gang en mag niet mopperen dat Dordrecht in die eerste fase niet scoorde. De tweede helft begint eigenlijk weer zoals de eerste. Dordrecht drukt en dwingt vrij snel een corner af. In de eerste helft bleken corners ook al gevaarlijk, want ons tekort aan lengte breekt dan op. Zo ook, bij deze corner. Fortuna is niet in staat om de corner weg te werken en dus blijft de bal liggen in het vijfmetergebied. Tja, en dan is Gerard de Nooijer er als de kippen bij: 1-0…

Voor het eerst dit seizoen op achterstand en nu zal moeten blijken of we over veerkracht beschikken. Dekker maakt onmiddellijk duidelijk wat gewenst is. Hij wisselt de weinig gelukkige Mauro Simone voor Dave Zafarin in de hoop daarmee de Fortuna aanval te versterken. Vijf minuten later haalt Dekker ook Tom Daemen van het veld en voor hem in de plaats komt Gino Taihuttu. Kortom, mocht er op het veld nog iemand twijfelen over de beoogde taktiek, dan zijn die twijfels nu verdwenen: Dekker stuurt Fortuna naarvoren.

De ingrepen missen hun effect niet. Fortuna wordt namelijk gevaarlijker. Naast Moutawakil op de linkervleugel, ontstaat er nu ook gevaar aan onze rechtervleugel en bovendien zorgt die dekselse Taihuttu voor een hoop paniek achterin bij Dordrecht. Twintig minuten voor tijd levert het Fortuna de gelijkmaker op. Taihuttu maakt een verdediger de bal afhandig en via de kluts komt de bal bij Derksen. Keeper Van der Kraan is verrast door de ontwikkelingen en staat te ver voor zijn doel. En dan komt die Derksen met een Hammingesque boogbal op de proppen, waarmee hij zijn achterstand op Fortuna’s topscorer allertijden terugbrengt tot 96: 1-1!!!

In het uitvak – waar het al de hele wedstrijd gezellig is, iets wat we dan weer niet kunnen zeggen van de rest van het stadion – gaat iedereen er eens goed voor staan. Fortuna heeft Dordrecht beet, gaan onze jongens nu ook doordrukken? Daar lijkt het wel op. Moutawakil speelt in het laatste kwartier met zijn tegenstander. Jammergenoeg mist hij de scherpte om in de slotfase ook nog een bruikbare voorzet af te leveren. Aan de andere kant laat Zafarin zien dat hij wel iets kan met een bal (nu nog meeverdedigen graag…), maar het echte doelgevaar komt van Taihuttu. Als je hem ziet lopen, geloof je niet dat ie een verdediging kan verontrusten, maar toch is dat wat ie vijf minuten voor tijd doet. Hij krijgt de bal in het strafschopgebied. Daar is het zo druk met verdedigers dat het lijkt alsof er geen ruimte is om uit te halen, maar met een paar snelle bewegingen creëert Taihuttu toch de benodigde ruimte om te schieten. Via de deklat gaat de bal over het doel. Tja, die bal had er ook zomaar in kunnen vliegen….

Daarmee had Fortuna wellicht te veel gekregen, maar wie had daar om gemaald? Die treffer komt er dus niet en ook Dordrecht weet niet meer te scoren waardoor dit duel op 1-1 eindigt. De spelers komen collectief de supporters bedanken voor hun steun en daarna houden we ermee op. Van dit duel onthouden we vooral dat het het debuut van Joep op den Kamp was. Jammer van die gele kaart, maar voor de rest een puike prestatie.

Rest ons de terugreis die vlekkeloos verloopt. Zou Derksen soms topscorer zijn van de eerste divisie? En zo ja, hoe lang was het geleden dat een Fortunees dat nog presteerde? Geen idee, rond middernacht zijn we terug in Sittard.