Het is woensdagavond als mijn telefoon rinkelt. Een van de redactieleden van Fortuna Online deelt me mee dat 3 redacteuren vanaf vrijdag in Engeland vertoeven en vraagt me of ik een verslag van Den Bosch – Fortuna zou kunnen maken. Zo’n buitenkans laat ik natuurlijk niet liggen en vol trots presenteer ik dan ook mijn tweede wedstrijdverslag in mijn carrière.

19 Februari 2004

Persoonlijke fouten nekken Fortuna

FC Den Bosch 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 10. Jansen 1-0; 26. El Gaaouiri 1-1; 45. v/d Ouweland 2-1; 46. Van de Laak 3-1
Opstelling: Baart, Meulenberg (46.Geraerts), Janssen, Akerboom, Steegs, Joosten (67.Jones), Daemen (67.Brusselers), Cagnazzo, Rajcomar, Van Barneveld, El Gaaouiri.
Toeschouwers: 2.837
Scheidsrechter: Kuipers
Geel (Fortuna): Meulenberg, Steegs, Joosten

We spelen in verband met carnaval vandaag eens op donderdag. Het is 18.00 uur als we een werkende student hebben opgehaald in Beek en de autobaan richting Den Bosch oprijden. De reis verloopt voorspoedig en om 18.40 uur passeren we de randweg bij Eindhoven. Om 19.20 uur rijden we Den Bosch binnen en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Totdat ik besef dat ik niet weet waar het stadion ligt.

Mijn drie reisgenoten blijken het ook niet te weten, dus stoppen we bij een informatiebord. We zitten nog een behoorlijk stuk van het stadion en rijden weer verder. Even later vraag ik de weg bij een tankstation. “Da’s heel makkelijk te vinden, je rijdt er zo naar toe”, is het verhaal van de aanwezigen. Maar als we om 19.45 uur nog geen stadion zien, wordt de chauffeur langzaam nerveus.

Zo’n stadje als Den Bosch blijkt dan nog aardig groot te zijn. Gelukkig vinden we De Vliert net op tijd en twee minuten voor aanvang betreden we het aardig gevulde uitvak. We tellen zo’n 100 Fortunezen.

Kijkend naar de opstelling zien we dat Hans de Koning niks heeft veranderd aan het team dat De Graafschap op 1-1 hield. Eén wijziging is echter noodzakelijk. Jo Geerinckx blesseerde zich namelijk een dag voor de wedstrijd op de training. Bart Meulenberg mag het weer eens proberen op linksback en Tycho Steegs verhuist naar rechtsback. Verder spelen we met Baart, Akerboom, Paul Janssen, Daemen, Van Barneveld, Joosten, Cagnazzo en voorin Rajcomar en El Gaaouiri. Nieuweling Chaly Jones begint vanaf de bank, Kazlauskas wacht nog op zijn speelvergunning.

Vanaf de eerste minuut blijkt dat Meulenberg zijn directe tegenstander Berry Powel niet aan kan. Keer op keer wordt hij voorbijgelopen door de behendige buitenspeler van Den Bosch. Na tien minuten komen we hierdoor echt in de problemen. Powel dolt Meulenberg en Janssen, waarna Meulenberg binnen de 16 aan de noodrem trekt: strafschop. Stefan Jansen plaatst de bal in de linkerhoek en Baart zit er goed bij. Helaas niet goed genoeg en de 1-0 staat op het scorebord.

Fortuna geeft zich echter niet gewonnen en voetbalt gedurfd verder. Dit resulteert in enkele kleine kansjes. Bij een van Fortuna’s aanvallen kaatst Prince de bal met buitenkant rechts op de inkomende El Gaaouiri. Deze controleert de bal en schiet hem vervolgens beheerst onder keeper Mampaey door. De gelijkmaker is een feit en het is nog verdiend ook.

Ondanks de gelijkmaker blijft Meulenberg de supporters zorgen baren. Bij vrijwel elke Bossche aanval wordt hij gepasseerd. Na 44 minuten en 40 seconden heeft Rein Baart de bal. Ik zou zeggen “hou hem lekker bij je en we gaan met 1-1 de rust in”. Rein denkt daar echter anders over en knalt de bal richting middenveld. Helaas is het niet een van zijn beste trappen en via het Bossche middenveld belandt de bal bij wederom Powel. En dat betekent maar 1 ding: gevaar! Zoals bij alle vorige aanvallen loopt ook nu Powel Meulenberg voorbij alsof deze er niet staat en schiet op Baart. Deze kan de bal in eerste instantie nog pareren, maar uit de rebound scoort Van den Ouweland alsnog de 2-1. Met die stand gaan we rusten.

In de rust neem ik de taak van de Goodyear-commissie op me. Maar wat schetst mijn verbazing: er is niks warms meer te krijgen! Blijkbaar had men niet gerekend op de komst van meer dan 17 Fortuna-supporters, want zoveel saucijzenbroodjes moeten er ongeveer zijn geweest. Frisdrank en snoepgoed is het enige dat beschikbaar is en aangezien we daar geen sterren voor geven, loopt Den Bosch zijn ster mis. Geen warm voedsel = geen ster.

In de rust heeft De Koning ingegrepen en Roeland Geraerts in de ploeg gebracht voor Meulenberg. Tycho Steegs verhuist weer naar links en mag proberen Powel af te stoppen. Na 53 seconden is onze hoop op een spannende 2e helft echter alweer vervlogen. Balletje breed op Powel, die passeert zijn man en trekt scherp voor, Van de Laak komt voor Geraerts en de 3-1 ligt tegen de touwen. Binnen 2 minuten voor en na rust geven we de wedstrijd dus uit handen. Dit terwijl ons veldspel nog helemaal zo gek niet is en we best wat kansen creëren. Om extra druk te kunnen zetten, wisselt De Koning 25 minuten voor tijd Daemen en Joosten voor Geert Brusselers en Chaly Jones. Brusselers is wederom “not here, not there, not fucking anywhere”. Jones daarentegen heeft enkele leuke acties in huis voor iemand die al geruime tijd niet meer heeft gevoetbald.

Over en weer noteren we de in de tweede helft kansen. De beste was waarschijnlijk de dubbele kans van Prince, zo’n 20 minuten voor tijd. In eerste instantie redt keeper Mampaey, in tweede instantie schiet hij hoog over. Verder zien we enkele afstandschoten van Joos van Barneveld die telkens enkele meters naast gaan.

Na 90 minuten verlaten 2.737 toeschouwers het stadion tevreden en 100 supporters uit Sittard en omstreken met een verdeeld gevoel. Aan de ene kant hebben we aardig gespeeld, aan de andere kant had een puntje er toch wel ingezeten, mits we wat geconcentreerder hadden verdedigd. Na een vlekkeloze terugreis bereiken we rond 23.45 uur het thuisfront.

Volgende week wacht Haarlem, dat slechts twee plaatsjes hoger op de ranglijst staat. Voor Fortuna een mooie gelegenheid om de kater van zowel de nederlaag tegen Den Bosch als de aankomende kater van carnaval weg te spoelen.