Vrijdag 18 november 2005: Fortuna-FC Den Bosch. In de week voorafgaande aan de wedstrijd is er weer eens flink gepookt in het nog smeulende onzekere toekomstvuur van de club. Vooral door de pers, ingeven door hernieuwde politieke loopgravenacties. En waardoor Fortuna ongewild weer opgejaagd wild is geworden.


18 November 2005

Dekker beëindigt voortijdig debuut Emmo Guvenc en daarmee ook de vooruitzichten op een positief resultaat

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 2
Doelpuntenmakers: 20. Rajcomar 0-1; 34. Lord 1-1; 80. Davids 1-2
Opstelling: Budziak, Mészarós, Op den Kamp, Hermans, Van Driel, Dassen, Van Barneveld, Daumantas (72′ Simone), Guvenc (60′ Grabovac), Lord, Taiwo.
Toeschouwers: 2.371
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): Dassen, Lord
Rood (Fortuna): –

Ik ga er ook verder niet over uitwijden, degene die zich over de rug van de club momenteel een podium denkt te moeten creëren, mag van mij van lekker de tyfus krijgen. Ik ga voor het voetbal, basta! En ook deze week werd in het stadion weer gevoetbald en wel door Jong Fortuna dat zich in het Gatorade Cup treffen met Jong AZ niet gewonnen wenste te geven en pas in de verlenging onderuit ging. Het resultaat liet misschien ruimte voor andere gedachten, maar typerend was de staande ovatie van alle toeschouwers voor het vertoonde spel van onze talenten. En dat mag best wel eens vermeld worden.

Vandaag is het voor het eerst dit seizoen serieus aan de frisse kant met de temperatuur, we zijn niet ver van het vriespunt verwijderd. De komende tijd ontkomen van dus ook niet meer aan beelden van onze mondiale toppers in de schaatssport. Maar dat mag de aandacht niet afleiden van de hoofdzaak en die heet nog steeds Fortuna.

Omdat ik een kalender van Help Fortuna heb besteld, moet ik deze voor 19.30 gaan afhalen en ben ik dus ook ruim voor aanvang van de wedstrijd aanwezig. Overigens, koopt allen deze kalender, de opbrengst wordt door Help Fortuna weer goed aangewend. Meer info vind je via http://fly.to/helpfortuna.

Vandaag ook minder goed nieuws. Voor aanvang van de wedstrijd weer een minuut stilte vanwege het overlijden van vrijwilliger Léon Dewever. Vanaf deze plaats en namens de redactie onze oprechte deelneming aan de familie. Als ik op de tribune arriveer, maak ik nog net het laatste deel van de warming-up mee. Bij de gasten is er 1 speler met een aantoonbaar Fortuna-verleden en bepaald niet de minste. Prince Rajcomar verliet Fortuna om de stap naar de Eredivisie te maken via FC Utrecht. Inmiddels maakt hij op huurbasis een soort tussenlanding bij FC Den Bosch. Bij Fortuna is er niemand met een verleden bij de Bossche vereniging.Bij Fortuna is er wel gesleuteld aan de basiself. Tommie Daemen is geschorst vanwege zijn vierde gele kaart in Eindhoven. Eenzelfde lot leek Ronald Dassen beschoren vanwege zijn directe veldverwijzing, maar de KNVB herriep deze beslissing. Marcel Akerboom is op de weg terug, maar zal aanstaande maandag tegen Jong TOP Os eerst nog een wedstrijd met Jong Fortuna gaan spelen, alvorens zijn heropwachting te maken.

De nog steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil is langdurig geblesseerd. Resteert nog Koen Garritsen. Koen is herstellende van een hersenschudding. Het laatste nieuws is dat hij nog wat kleinere problemen heeft en nog een onderzoek zal moeten ondergaan. We hopen dat dit voor hem positief mag uitvallen en dat ook hij weer terugkeert op het veld.Waarmee voor vandaag het hoofdstuk MASH kan worden afgesloten. Maar er is nieuws. Vandaag debuteert Emrullah “Emmo” Guvenc in de basis. Emmo is de nieuwste parel in de kroon van onze onvolprezen jeugdopleiding. Tijdens de barricade van de parkeergarage van enkele weken geleden, mocht ik voor het eerst met hem van gedachten wisselen. Ondanks de allerminst gebruikelijke situatie van destijds, viel me vooral op dat hij erg rustig bleef onder de omstandigheden. Er werd uiteraard gesproken over de situatie van de club, maar ook over hemzelf. Over het uitblijven van al te veel speeltijd in het eerste elftal en zijn grote verdriet dat hij waarschijnlijk dientengevolge zijn plaats bij Turkije onder 19 heeft verloren. Maar ook over de Ramadan, die toen naar het einde liep. “Mentaal voel ik er juist erg sterk door,” was zijn meest opvallende opmerking. “En let op: Ik kan ook scoren of anderen laten scoren bij het eerste.” Getekend: Emmo Guvenc.

Alvorens de spelers aan de wedstrijd te laten beginnen, heeft de scheidsrechter luisterend naar de vandaag toepasselijke naam Winter een opmerkelijk feit geconstateerd. Bij Den Bosch dragen zowel aanvoerder Beekmans als Davids het rugnummer 4 op het shirt. En dus moet laatstgenoemde van shirt wisselen. Als dat gebeurd is, geeft Winter zijn zegen voor het vertrek.


Twee Maastrichtenaren in duel om de bal…

En warempel, Fortuna komt zowaar als beste uit de startblokken. We krijgen een vrije trap op een meter of 25 van het doel van doelman Vorm. Aanvoerder Dassen neemt plaats achter het kanon. Zijn schot is laag en droog en eindigt op de paal. En er komt meer. Via de tussenstations Hermans-Lord-Taiwo komt Joos van Barneveld in schietpositie, Vorm weet de bal te pareren.

Even later soleert Lionel op rechts langs drie tegenstanders, zijn voorzet is echter dusdanig matig dat Taiwo er niet bij kan. Joep Op den Kamp volgt het goede voorbeeld van Lord. Hij weet bovendien een behoorlijke voorzet af te leveren op diezelfde Lord. Lionel heeft ook een behoorlijke aanname, Davids blokt zijn schot.


Lionel Lord glipt wederom langs een Bosschenaar…

We zitten dan zowat halverwege de eerste helft als Den Bosch voor het eerst de neus aan het venster drukt. Specialist Buikema treedt aan voor een vrije trap op rechts. De linkspoot draait de bal op het hoofd van de ongedekte Prince en wat Prince zelden in zijn Fortuna-tijd deed, doet hij nu wel. Hij kopt de bal keurig in het doel, Budziak is geklopt, 0-1.

Fortuna is zoekende en het slim spelende Den Bosch weet daarmee wel raad. Verhaegh mag op rechts doorgaan en de bal aan Prince meegeven, diens schot van binnen het strafschopgebied gaat net naast. Dan gaat Emmo Guvenc zich nadrukkelijk met het spel bemoeien. Eerst zet hij van halverwege de helft van Den Bosch voor op Lord, deze kopt vanuit een moeilijke situatie nog over. Even later herhaalt zich het tafereel. Lord is nu echter achter de verdediging van Den Bosch gekomen en heeft alleen de uit komende doelman Vorm nog voor zich. Deze verschalkt hij met een lob, 1-1, assist Emmo Guvenc. Emmo houdt dus al bij de eerste afspraak woord.


Lord heeft zojuist de gelijkmaker binnengetrapt…

Den Bosch wordt voor de thee nog één keer gevaarlijk. Een aanval belandt bij Aborah. Hij mag aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied, Budziak tikt de botsende bal uit de verre hoek. Bij het scheiden van de markt wordt dezelfde Aborah nog eens met de neus op de feiten van het soms harde bestaan van een profvoetballer gedrukt als hij Dassen tegenkomt. Dassen opent de klassieke schaar, Aborah loopt erin en gaat hard tegen de vlakte. Scheidsrechter Winter is er als de kippen bij om Dassen van geel te voorzien. Onze aanvoerder is des duivels, omdat Winter het neerhalen van de doorgebroken Lord aan de andere kant wel onbestraft liet.


Emrullah Guvenc laat Paul Beekmans zijn hakken zien…

De rust benutten om een warme koffie te nuttigen. Maar Eppo is me voor en biedt me iets aan waarvan hij had gehoopt dat het warme chocomel was. Helaas heeft de substantie meer weg van een mengsel van chocomel met koffie. Anyway, een gegeven paard kijk je niet in de bek en bovendien is het goedje warm en het heeft zowaar nog ook een beetje smaak.

Het bijpraten in de rust heeft weer lang geduurd en we zijn nog net op tijd voor de aftrap van helft twee. Den Bosch keert gedreven terug uit kleedkamer. Dors zet Prince vrij, Budziak komt uitlopen en brengt redding. Haemhoudts mag het even later proberen. Zijn schotje is niet al te lastig, maar gaat wel naar de hoek, Buziak redt weer, Joep Op den Kamp ruimt voordat invaller Powell kan intikken.

De daaropvolgende hoekschop wordt ook afgeslagen. Buikema mag nog eens voorzetten, Aborah kopt naast. Niet veel later kantelt de wedstrijd. Oorzaak hiervoor is maar weer eens een door niemand begrepen wissel van Dekker. Dat hij Grabovac brengt, prima, maar dat onze beste man van de dag Emmo Guvenc naar de kant moet, kan echt niet. Na afloop van de wedstrijd hoor ik vanuit diverse hoeken dat Emmo gewisseld werd, omdat hij zich niet aan zijn taak zou hebben gehouden. Wat mag dan wel de taak zijn van trainer Dekker? Fortuna opzadelen met – alweer en ten derde (voor hem tweede) male opeenvolgend – de laatste plaats aan het eind van de rit?

Feit is dat de spelersgroep aardig verscheurd is geraakt door het warrige optreden van trainer Dekker dit seizoen. Meerdere spelers weten totaal niet meer waar ze aan toe zijn, met als gevolg dat er stilaan een aantal groepjes binnen de selectie zijn ontstaan. In dit licht valt de uit het hart afkomstige kritiek van Willy Dullens dan ook te billijken.

Ook binnen de spelersgroep is er niemand die een soort leidersrol op zich weet te nemen. Onze trainer sleutelt al anderhalf seizoen aan een selectie, maar vat erop heeft hij niet of nauwelijks gehad, laat staan dat er ook maar sprake is van een eenheid, zowel op als buiten het veld. Zijn voorganger De Koning werd voor minder het leven zuur gemaakt. Maar over King Hans straks meer.Door de wissel van Emmo Guvenc is alle schwung uit het spel van Fortuna verdwenen, wat resteert, zijn de wekelijkse angstige en stuurloze elf spelers in het veld. Een vrije trap van Den Bosch belandt bij Haemhoudts die vrij baan heeft gekregen op de linkerflank. Deze zet voor, Biyadat kopt over. Inmiddels is topscorer Powell in het veld gekomen en die krijgt vrij snel zijn eerste kans. Hij glipt door de Sittardse buitenspelval, maar schiet hard en wild naast het doel van Budziak.


Joep mikt (helaas) te hoog…

FC Den Bosch controleert de wedstrijd en wacht gedisciplineerd op kansen die zeker gaan komen. De van Vitesse overgekomen verdediger Davids mag dan achter het kanon voor een vrije trap op zo’n 25 à 30 meter van het doel van Budziak. Budziak formeert een klein muurtje, Davids legt aan en het niet eens zo harde schot dwarrelt in de kruising, 1-2. Budziak reageert niet eens en staat verslagen aan de grond. Feitelijk de enige fout van de vandaag overigens goed spelende doelman, maar ze doet ons helaas wel de das om. Voor het eerst dit seizoen was Budziak baas in alle moeilijke één-tegen-één-situaties voor zijn doel en pakt hij ballen die normaal erin zouden vliegen. En dan nu geklopt worden door een lullig afstandschot, ik weet het ook niet meer, zucht…………

Het is alsof het gewoon niet mag.


Tikkie terug Jaap!

Het spel gaat door, maar je merkt aan alles dat het pleit weer beslecht is. Fortuna probeert het via Sturm und Drang en lange peren op Zarko Grabovac, maar die zijn een makkelijke prooi voor met name Beekmans en Davids. Verder dan een schotje van de hard werkende Van Barneveld en een kopbal over van Taiwo komen we niet meer. Van Barneveld raakt ook nog betrokken in een opstootje met Haemhoudts, die hij met een mooie heupworp vloert.


Zorro zwoegde, maar zonder resultaat…

Scheidsrechter Winter is snel ter plekke om de heethoofden te scheiden. In de extra tijd gebeurt er niets meer, we kunnen van de frisse buitenlucht naar het Supportershome om de zoveelste nederlaag snel proberen te vergeten.

In het Supporterhome aangekomen, vernemen we de stand van zaken voor de periodetitel. Favoriet BV Veendam is kopje ondergegaan, hetzelfde geldt al helemaal voor MVV, uiteindelijk is TOP Oss de verrassende overwinnaar. De bij ons door vele niet geheel terecht verguisde Hans de Koning pakt bij TOP Oss zijn eerste succes als hoofdtrainer. Wat hem in twee seizoen bij ons niet lukte, gaat in Oss dus wel op en al binnen nog geen half jaar tijd. Ook dat is een reden om nog eens diep na te denken. Anyway, proficiat King Hans, het zij je gegund!

In het Supportershome is er inmiddels een felle discussie ontstaan tussen webmaster Linford van Fortunahome en enkele vooral jongere spelers. Over het hoe en waarom ga ik hier niet uitwijden, feit is wel dat bij sommige spelers het kwartje erg laat dan wel nooit zal vallen.Wat ik wel nog kwijt wil, is dat enkele mensen op de tribune hun denigrerende houding ten op zichte van onze aanvoerder Dassen snel moeten laten varen. Dassen mag dan regelmatig als een natte krant spelen, maar om dat als excuus te gaan aanvoeren voor de teamprestatie of de man te gaan spelen, vind ik zielig van deze lieden. Eenzelfde scenario voltrok zich de laatste seizoenen met Georges Tychon en Mauro Simone. Mensen, kap met dit gedrag, het trekt een wissel op de prestaties van spelers en u bereikt er niets mee. Bovendien is Dassen een vent die niet wegloopt, spreek hem dan persoonlijk aan. Dassen verdient wat mij betreft wel volop krediet.

Gegroet,

TMD