Zo, daar staan we dan met de rode lantaarn in onze handen. Net op tijd, want met dit soort Syberische omstandigheden is alles bruikbaar waar je je handen aan kunt warmen.


6 December 2002

Fortuna pakt de rode lantaarn van het betaalde voetbal

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 61. Michels 1-0
Opstelling: Baart, Hamers (58. Geraerts), Van der Hoeven, Steegs, T. Janssen (82. Rajcomar), Mészáros (82. Tychon), Cagnazzo, Hamming, Brusselers, El Gaaouiri, Gommans.
Toeschouwers: 2.597
Scheidsrechter: Blom
Geel (Fortuna): Hamers, Geraerts, T. Janssen, Brusselers
Rood (Fortuna): –

Het is 17.30uur, de auto wordt bevoorraad. Naast de gebruikelijke rommel die meegaat, deze keer ook een pikhouweel. Gezien de temperaturen en de kans dat we vastvriezen op ons stoeltje is dat zeker geen overbodige luxe!

Het is dus vrijdagmiddag, we rijden in de avondspits en we bevinden ons op de A2. Dat is vragen om files zou je denken, maar niets is minder waar. We kunnen zo doorrijden richting Den Bosch. Heeft werkend Nederland soms een ADV dag vastgekoppeld aan Sinterklaas avond of staan we dag in dag uit slechts in de file omdat half Nederland bij IKEA langs gaat, maar vandaag maar eens eventjes niet?

Hoe dan ook, wij maken er gebruik van en zijn al ruim voor zevenen in Den Bosch. We gaan het stadion binnen en zien dat er flink gebouwd is/wordt bij FC Den Bosch. Toen we hier vorig seizoen kwamen was er achter de doelen aan één kant niets en aan de andere kant een prefab tribune, die waarschijnlijk weggewaaid is bij die storm die recentelijk Fortuna’s grasmat vernielde.

En nu? Nu staan daar twee aardige tribunes die het ECCO-stadion eindelijk een voetbaluitstraling geven.

FC Den Bosch is dus de tegenstander. Voor de verandering eens een ploeg waartegen we de laatste jaren wel geregeld gespeeld hebben. Het afgelopen seizoen speelden ook zij op het hoogste niveau, maar ondanks de zes punten die ze van ons cadeau kregen, redden ze het toch niet.

Van de huidige Bossche selectie heeft één speler een Sittards verleden: Patrick Deckers. Hij speelde 71 competitieduels voor Fortuna in de periode 88/94, maar Deckers is voor dit duel geschorst, dus hem zullen we niet zien. Datzelfde geldt overigens voor een Fortunees met een Den Bosch verleden: Paul Janssen.

De afwezigheid van Paul Janssen stelt Koning weer voor een probleem in de verdediging. Koning kiest voor het centrale duo Van der Hoeven/Steegs. En dat levert Thomas Janssen een plek op als linksback. Hamers blijft rechtsback.

Op het middenveld zien we ook een verandering. Net als in de tweede helft tegen Haarlem mag Cagnazzo opnieuw centraal op het middenveld spelen. Mészáros schuift terug naar de rechtshalfpositie en Tychon verdwijnt uit de basisopstelling. Voor de rest geen veranderingen, dus ook El Gaaouiri krijgt als spits een tweede kans.

Op de tribune zien we ongeveer 75 Fortunezen. Ze zijn er toch maar mooi weer, ondanks alle tegenslagen die we al hebben moeten verwerken en niet te vergeten de temperatuur. Vorig seizoen speelde dit duel zich af onder een verzengende hitte van ruim 30C, nu is het rond het vriespunt met een schrale oostenwind. Dit wordt dus opnieuw afzien….

Als de mascotte (een zeer mooi ontworpen draakje, met name de staart is schitterend) alle toeschouwers peroonlijk heeft verwelkomd (een man of 2.000) kunnen we beginnen.

Den Bosch komt het best uit de startblokken. En binnen vijf minuten ligt onze Achilleshiel bloot: de zijkanten. Zowel Hamers als Thomas Janssen kunnen geen vat krijgen op hun directe tegenstanders. En dat wordt er niet beter op als ze allebei al geel te pakken hebben voordat de klok op tien minuten staat….

Met name de 34-jarige (…) Patrick Peelen blijkt niet te houden voor Cliff Hamers. En dat levert in het eerste kwartier al een aantal hachelijke situaties op voor onze goal. Gelukkig staat ons centrum wel redelijk zodat we die periode schadevrij doorkomen. Nou ja, een beetje doortastende spits had onze tekortkomingen aan de zijkanten natuurlijk wel al afgestraft, maar die heeft Den Bosch gelukkig niet.


Alle hens aan dek in het eerste kwartier….

Na dat eerste kwartier en inmiddels de derde Sittardse gele kaart (Brusselers) voor een onbesuisde overtreding, komen we wat beter in de wedstrijd.

Thomas Janssen herstelt zich enigszins, zodat tenminste één lekkende zijkant gedicht wordt en op het middenveld werken Mészáros en Cagnazzo zich het schompes en dat wil ook helpen.

Levert het kansen op? Nauwelijks. El Gaaouiri en Mészáros komen in een kansrijke positie, maar kunnen het doel van keeper Van Strien niet vinden. En dan hebben we nog een gesmoord schot van Gommans, maar dan houdt het ook op. Nee, aanvallend wil er weer eens niet veel lukken.

Aan de andere kant gebeuren ook geen verheffende dingen waardoor we van deze eerste helft alleen maar moeten onthouden dat het verschrikkelijk koud is. Ruststand: 0-0. Een terechte tussenstand.

Na rust is het nog steeds koud en zien we tot onze verrassing dat Koning Hamers niet gewisseld heeft. Heeft ie hem dan verteld hoe je een tegenstander moet dekken als die je te snel af is? Nee ook niet, want na vijf minuten is Peelen alweer drie keer langs Hamers doorgesneld. Ai, dit kan niet goed blijven gaan….

Zoiets moet ook Koning gedacht hebben als hij na ruim tien minuten besluit Hamers te vervangen. Debutant Roeland Geraerts mag proberen de bijna tweemaal zo oude Peelen af te stoppen.

Hij staat koud in het veld (ja ook letterlijk…) als het Sittardse centrum de eerste fout van de avond maakt. Een Bosschenaar dreigt door te breken en kan slechts na enig duw- en trekwerk een halt toe geroepen worden. De scheids ziet er een vrije trap in, recht voor ons doel net buiten het strafschopgebied.


Jantje Michels (links) ruikt zijn kans…..

Michels legt de bal neer, Baart metselt een muurtje waarmee hij één hoek afdekt en gaat in de andere staan. Juist daar schiet Michels de bal en die bal zou dus voor Baart moeten zijn, maar is het niet: 1-0….


Michels velt het vonnis….

Goed dat betekent dus dat Fortuna nu zal moeten komen en kansen moet gaan creëren. En degene die de afgelopen weken Fortuna heeft zien spelen weet dat dat een helse opgave zal worden. En helaas, dat blijkt het ook te worden.

Fortuna valt met de moed der wanhoop aan en Den Bosch gokt op de counter. En dan wordt pijnlijk duidelijk dat de Fortunezen eigenlijk geen idee hebben hoe je een fatsoenlijke aanval opzet…..

En dus wekt het weinig verbazing als het enige gevaar zich afspeelt voor onze eigen goal. Den Bosch krijgt een serie kansen op de 2-0 en dus de definitieve beslissing in de wedstrijd. Slecht afwerken en een paar knappe reddingen van Baart houden deze wedstrijd spannend.

Bij één van die counters mag Geraerts zich gelukkig prijzen dat hij bij handspel wegkomt met slechts een gele kaart. Als die pass die hij met zijn handen onderschepte niet onderweg was naar een speler die vrij op Baart kon aflopen dan weet ik het ook niet meer….

Maar ja, die scheids maakte toch al geen al te beste indruk. Er valt geen peil op zijn beslissingen te trekken. En dan vinden we het wel erg sympathiek dat de meeste van zijn vage beslissingen in ons voordeel zijn, maar zijn prestatie wordt er niet beter op….

Geraerts komt dus met de schrik vrij en dat is terecht, want voor een debutant speelt hij zeker niet slecht. Peelen heeft voor het eerst tegenstand.

Krijgen we dan geen enkele kans? Toch wel, we krijgen een vrije trap nadat El Gaaouiri weer eens is omgevallen. Het is een kopie van de vrije trap die Den Bosch benutte. Nou ja, kopie. Een kopie qua plek op het veld, niet qua uitvoering……


Brusselers eist de bal op, maar verprutst de vrije trap

Verder komt Gommans nog eens in een interessante schietpositie, maar hij durft niet met links te schieten en dus levert ook dat niets op.

En dat is het dan. We noteren nog enkele vervelende struikelpartijen van El Gaaouiri waar zelfs deze scheidsrechter na verloop van tijd niet meer intrapt. En Tychon en Rajcomar mogen de laatste tien minuten proberen iets te forceren, maar ook dat lukt niet.


Koning kan wijzen wat ie wil, niks lukt…

De wedstrijd eindigt dus in een krappe maar verdiende 1-0 overwinning voor FC Den Bosch. Op de lichtkrant komen de uitslagen van de overige wedstrijden langs. Dordrecht en MVV winnen en dan weten we genoeg. De rode lantaarn van het Nederlandse betaalde voetbal is van ons. Houden we dus toch nog iets over aan dit duel….

Gelukkig is de terugreis niet zo lang. Anderhalf uurtje later komt er een einde aan deze lijdensweg die ook wel de A2 wordt genoemd.