Speelronde elf in de Jupiler League levert Fortuna weinig vreugde op. Ondanks dat men over de gehele wedstrijd zeker niet de mindere was en men bij rust eigenlijk op een 2-0 voorsprong had moeten staan blijven de punten uiteindelijk toch in de Brabantse hoofdstad. Een snelle uitbraak vlak na rust en een zeldzame fout van Fortuna’s meest betrouwbare speler bezegelen het lot van de Sittardse ploeg.


 

24 oktober 2014

Malaise Fortuna duurt voort

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 48. Belterman 1-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen, Linssen, Kis; Ter Borgh, Briels, Voorn (70.Pappot); Waalkens (78. De Groot), Vlug (69. Baur) en Conneh
Toeschouwers: 3.768
Scheidsrechter: Van den Heuvel
Geel (Fortuna): Turan, Conneh
Rood (Fortuna): –

Nadat maandag in de slotfase in Eindhoven tegen Jong PSV nog een punt werd veilig gesteld staat er vandaag alweer een uitwedstrijd naar het Brabantse land op de kalender. Ditmaal is FC Den Bosch de tegenstander van de geel/groenen. Ondanks de beroerde resultaten en er weer eens sprake is van een verplichte buscombi vetrekken er rond 17.30 uur toch weer twee goed gevulde bussen richting ’s Hertogenbosch.

De bierprijzen tijdens de door het supporterscollectief georganiseerde busreizen gelukkig een stuk schappelijker dan de prijs die er een dag eerder gehanteerd werd door de café uitbaters op de Grand Place in Lille (zie: 60 Grand Séamus Coleman). Voorafgaande aan de Europa League wedstrijd tussen Lille OSC en Everton FC moest de dorstige aanhang van de Engelse club een minimumprijs neertellen van 7 euro voor een halve liter Jupiler of Stella Artois. De euro die het collectief vraagt voor een flesje nodigt dan ook uit tot stevig doordrinken. Iets dat vooral meester palletklopper Kaolesjup aanspreekt. Bij aankomst in Den Bosch zijn dan ook 2 kratten nagenoeg leeg. Om te voorkomen dat het resterende bier lauw wordt tijdens de wedstrijd tafel ik nog even na met mederedactielid Ralf en begeef me daarna pas naar de ingang van het stadion.

Vlak voor aanvang van de wedstrijd begeef ik me nog vlug even naar de catering voor een vette hap. Het broodje Mexicano is blijkbaar van de menukaart verdwenen, maar de hamburger is nog steeds van bovengemiddelde kwaliteit. Helaas geldt dat ook voor de gehanteerde prijs, aangezien vier euro wel wat erg aan de hoge kant is. Spa blauw, dat komt in Den Bosch overigens gewoon uit de kraan, is daarentegen gratis.

Fortuna begint met de volgende basis aan het duel tegen FC Den Bosch: Kaya, Turan, Janssen, Kis, Ter Borgh, Briels, Voorn, Waalkens, Vlug, Linssen en Conneh. Dat houdt dus in dat Fatih Turan weer terugkeert in de basis ten koste van Andrew Marveggio en dat Sekuh Conneh vanavond de voorkeur verkrijgt boven Donny de Groot.

Voor aanvang van de wedstrijd staat men stil dat Den Bosch een jaar of 70 geleden was het geloof ik, bevrijd is geworden van de Duitsers. Degenen die dat bewerkstelligd hebben zijn blijkbaar de mannen van ‘The 53rd Welsh Division’. Een applaus vanaf alle vier de tribunes is hun deel. Wel blijkt maar weer eens dat de tijd alle wonden heelt. Op 13 september jl sloot men naar verluidt een alliantie met de ‘Ossies’ uit Kerkrade voor een invasie van Sittards grondgebied.

Het eerste half uur gebeurt er bitter weinig. Beide ploegen tasten elkaar af en zijn duidelijk bang om fouten te maken. Ook de gastheren zijn tot dusverre bezig aan een uiterst matig seizoen en ontberen zichtbaar zelfvertrouwen. De eerste echte kans van de wedstrijd is voor de uitploeg. Na een snelle uitbraak komt de bal terecht bij Sekuh Conneh, die de bal doortikt op de mee opgekomen Jesper Waalkens. Deze kan vervolgens alleen doorlopen op de keeper, maar in plaats van door te lopen en de bal rustig mee te nemen en te plaatsen schiet hij gehaast en ongecontroleerd op doel, met als gevolg dat de bal naast de paal over de achterlijn verdwijnt. Met iets meer rust en inzicht was dit de 0-1 geweest.

Nauwelijks een minuut later is het Den Bosch dat zijn eerste kans weet te creëren. Zoals zo vaak al tijdens zijn verblijf bij Fortuna is het wederom Ferhat Kaya die zijn ploeg voor erger weet te behoeden. Met een uitgestoken voet weet hij de inzet van Erik Quekel te keren. De grootste kans van de eerste helft is voor Fortuna. Wederom is het Jesper Waalkens die alleen op de debuterende Den Bosch keeper Heemskerk af kan gaan. Wederom is het diezelfde Waalkens die de bal ongecontroleerd overschiet. Hierdoor eindigt de eerste helft zonder doelpunt, maar kunnen we enigszins tevreden terugkijken op het veldspel van Fortuna.

Na het verorberen van een zak naturel en een zak smoked paprika chips, kunnen we ons gaan opmaken voor de tweede helft. Die tweede helft start desastreus voor de manschappen van coach Peter van Vossen. Drie minuten na rust wordt een niet al te moeilijk lijkend schot van Edoardo Ceria door de normaal zo zekere Ferhat Kaya uit zijn handen gedropt, waarna het voor Joey Belterman een koud kunstje is om de bal in het doel te tikken. Een minuut later is het bijna over en sluiten voor de Sittardse formatie. Ditmaal is Kaya echter weer bij de pinken en brengt redding als Erik Quekel vrij voor zijn doel word gezet. De derde grote kans van de beginfase is voor Van den Broek, maar met veel kunst- en vliegwerk wordt de bal over de achterlijn gewerkt.

Na de hectische beginfase waar Fortuna overrompeld dreigt te worden herstelt de Sittardse ploeg zich enigszins. Een schot van Conneh vanaf de rand zestien gaat net over en even later mist Roel Janssen de kans om de uitploeg op gelijke hoogte te koppen. Ook Den Bosch krijgt enkele kansen om de voorsprong uit te breiden op de counter, maar faalt in de afwerking.

Met het verstrijken van de minuten neemt het gemor in het uitvak hoorbaar toe. Wederom lijkt de Sittardse club op een nederlaag af te stevenen. Na enkele jaren waarin het enigszins bergop leek te gaan met de prestaties van Fortuna, lijkt men inmiddels af te glijden in een zeer diep sportief ravijn. Het grootste gedeelte van de aanhang, ondergetekende incluis, is inmiddels murw geslagen en toont verschijnselen van berusting in het lot.

Vlak voor tijd krijgt Fortuna nog een kansje op de gelijkmaker. Het schot van Elroy Pappot verdwijnt echter naast het doel van Heemskerk. Enkele minuten later maakt scheidsrechter van dienst, Van den Heuvel een einde aan de zoveelste lijdensweg van de Fortuna aanhang. Het enige lichtpuntje in deze duisternis is afkomstig van de rode lantaarn, die we deze vrijdagavond minstens 24 uur in bruikleen mogen nemen van de Maastrichtse buren.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Nederlaag dus nul punten.
Uitvak: Net zoals afgelopen maandag 100 man, 4 punten.
Stadion: Brainwash of braindead, what’s in a name? 6 punten
Thuisfans: Heb er niet echt op gelet, volgens mij nog minder dan anders, 0 punten
Catering: Broodje hamburger smaakte opperbest, maar 4 euro is een beetje overdreven. Daarnaast Spa Blauw uit een kraan in Den Bosch? 4 punten.
Randvoorwaarden: Boekjes werden geleverd door buscomité, zoals gewoonlijk te weinig plaats voor vlaggen en weinig last van de stewards ditmaal. 3 punten.

Totaal 17 punten en daarmee is Den Bosch voorlopig de afgeslagen hekkensluiter.

G. Erens