Op een winderige en koude herfstavond levert Fortuna een collectieve wanprestatie af. De ploeg van Wisman stapelt fout op fout, geeft de aanvallers van Dordrecht de kansen op een presenteerblaadje en weet zelf geen enkele fatsoenlijke aanval op te zetten. Dat Dordrecht vijf keer scoort wekt dan ook weinig verbazing. Een groter raadsel is hoe we zelf nog twee tegendoelpunten hebben kunnen maken.

9 November 2007

Collectieve offday genadeloos afgestraft

Fortuna Sittard 2 FC Dordrecht 5
Doelpuntenmakers: 16. Maachi 0-1; 30. Maachi 0-2; 43. Maachi 0-3; 49. Derksen 1-3; 66. Van der Velden 1-4; 71. Derksen 2-4; 93. Sardar 2-5.
Opstelling: Thijssen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, El Hammouchi, Simone, Voorn (70. Paridaans), Van den Ouweland (70. Cornelia), Olondo, Derksen, Jacobs (71. E. Guvenc)
Toeschouwers: 2.694
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): –

Voor de redactie van Fortuna Online begint de wedstrijdavond een uur vroeger dan gebruikelijk. We zamelen geld in het voor KWF en dus staan we vanavond bij de toegangspoorten tot de tribunes. Samen met TMD hou ik het fort bij de ingang aan de noordwestelijke hoek. We zeggen de vele gulle gevers hierbij dank voor hun bijdrage. Verkleumd gaan we om acht uur de collectebus opbergen, tien minuten later ben ik gearriveerd op mijn vaste stek op Vak C.

Een andere vaste gast van Vak C vertelt mij dat er de eerste tien minuten niks bijzonders is gebeurd. Het verslag dat nu volgt geeft dus een getrouw en compleet beeld van de wedstrijd. Aan de zijde van Fortuna ontbreken de vaste waarden Vanek, Van Driel en Heinrichs. Serdal Güvenc is gelukkig op de weg terug, maar de wedstrijd van vanavond komt ruimschoots te vroeg. Dat betekent dat Wisman links achterin een probleem heeft. Hij lost dat op door Raschid el Hammouchi als linksback te posteren; een riskante keuze, gezien de slechte ervaringen aan het begin van het seizoen met El Hammouchi als rechtsback.

De opstelling ziet er nu als volgt uit: Thijssen in de goal; Geenen, Op den Kamp, Grabovac en El Hammouchi achterin; Simone, Van den Ouweland en Voorn op het middenveld; Olondo, Derksen en Jacobs in de aanval.Fortuna heeft er vanavond niet veel zin in. Onze spelers dekken hun tegenstander te ruim, zijn slap in de duels en hebben weinig oog voor elkaars positie. Dordrecht krijgt daardoor zowel op het middenveld als achter onze verdediging een zee van ruimte. In balbezit is het spel van Fortuna zo mogelijk nog bedroevender. Het regent slechte balaannames, verkeerde passes en mislukte loop- of passeeracties. Fortuna biedt weinig waaraan we ons op deze koude avond kunnen warmen.

Geenen gebruikt handen en voeten

In de zestiende minuut profiteert Dordrecht voor het eerst van onze collectieve offday. Rechtsbuiten Maachi krijgt van El Hammouchi alle ruimte om naar binnen te trekken. Onze centrale verdedigers en middenvelders leggen hem evenmin een strobreed in de weg. Vanaf de zestien meter kan Maachi rustig aanleggen voor een schot, dat buiten bereik van Thijssen met een mooie krul in de verre hoek eindigt.

Thijssen heeft het nakijken

Een kwartier later zorgt dezelfde Maachi voor de Vorentscheidung. Rick Geenen vergeet zijn directe tegenstander Kalisse te dekken. Deze mag ter hoogte van de middenlijn ongehinderd opstomen richting vijandelijk doel. Pas in het strafschopgebied komt hij Geenen tegen. Die wordt door Kalisse kinderlijk eenvoudig uitgespeeld. Kalisse haalt de achterlijn en zet de bal voor. In het vijfmetergebied laten drie Fortunezen de bal lopen. Maachi kan de bal in de lege goal schieten. Nul-twee. Het wordt een zware avond.

Geenen komt tekort tegen Kalisse

In het laatste kwartier krijgen de Dordtenaren meerdere kansen om hun voorsprong te vergroten, maar slordige afwerking of goed keeperswerk voorkomen nieuwe treffers. Een paar minuten voor rust biedt El Hammouchi met een te korte terugspeelbal Maachi echter een niet te missen kans op een hattrick. We gaan rusten met nul-drie en die stand is absoluut niet geflatteerd.

Een paar minuten na rust maakt Fortuna tot verbazing van alles en iedereen zelf een goal. Deze keer staat de verdediging van Dordrecht te schutteren. Keeper Rensing en zijn verdedigers blijven naar elkaar staan kijken wanneer een voorzet van Van den Ouweland moet worden weggewerkt. De bal eindigt voor de voeten van Derksen, die van de verwarring profiteert en de een-drie scoort.

Gedreven professional jaagt op een treffer

Derksen speelt zijn rol van gedreven professional verder prima door de bal onmiddellijk uit het doel te halen en er heel hard mee naar de middenstap te rennen, onderwijl zijn teamgenoten aansporend. Ook over de stadionspeaker is de geest van Derksen waardig geworden. Hij spoort ons supporters aan om met zijn allen achter de ploeg te gaan staan door ‘Fortuna Hollee’ te roepen.

Olondo wint eens een keer een duel

De plotselinge opleving krijgt echter geen enkel vervolg. Dordrecht houdt de wedstrijd eenvoudig onder controle, al is Fortuna wel vaker op de helft van de tegenstander te vinden. In de 66ste minuut maakt Nick van der Velden een einde aan de toch al ijdele hoop op een positief resultaat vanavond. Hij ontfutselt Ramon Voorn eenvoudig de bal en mag vervolgens ongehinderd richting het doel van Thijssen lopen. Zo’n opgelegde kans valt niet te missen: een-vier.

Trainer Wisman reageert door te wisselen. Hij brengt Cornelia en Paridaans. De keuze wie het veld moeten ruimen, kan niet gemakkelijk zijn geweest. Op het veld lopen acht spelers rond die vanavond een zware onvoldoende scoren. Uiteindelijk haalt hij de middenvelders Voorn en Van den Ouweland naar de kant.

Cornelia bezig aan een kansloze missie

De wissels sorteren direct effect. Op het moment van de wissel stond Voorn namelijk klaar om een vrije trap te nemen. Invaller Paridaans neemt die taak nu maar op zich. Hij speelt de bal recht in de voeten van een Dordrecht-speler, maar die laat de bal onder zich door glijden. Derksen profiteert wederom van een fout in de Dordtse defensie. Zijn schot laat de keeper kansloos. Het staat twee-vier en we zijn weer helemaal terug in de wedstrijd.

Geenen stoomt op

Even later brengt Wisman Emmo Güvenc voor de bedroevend slecht spelende Parel van de Parkstad Bas Jacobs. We gaan nu vol energie op zoek naar de Anschlusstor, maar dat blijkt een heilloze missie. De Dordste verdediging blijkt onder druk weliswaar sterk geneigd tot panikeren, maar van die onrust kan Fortuna, dat nog steeds zonder overleg en overtuiging speelt, niet profiteren.

Paridaans heeft de bal én Van der Velden

De enige kans komt vijf minuten voor tijd, wanneer Op den Kamp komt aanstormen om de bal hard tegen de touwen te schieten. Op het moment dat Joep de bal wil raken, trapt nota bene Cornelia hem voor zijn voeten weg. Is het dan werkelijk mogelijk dat iemand onze blonde God kan aanzien voor Dirk-Jan Derksen?

De fluwelen balbehandeling van Joep

De vier minuten blessuretijd brengen geen spectaculaire ommekeer in de stand teweeg. Integendeel, Dordrecht maakt van de geboden gelegenheid gebruik om de krachtsverhoudingen nog wat beter in de score tot uitdrukking te brengen. Onze verdediging ziet er opnieuw niet erg scherp uit wanneer Sardar de zoveelste aanval van Dordrecht doeltreffend afrondt. Het staat twee-vijf en daar blijft het ook bij.We hebben een flink pak slaag gekregen van een tegenstander die echt niet tot de hoogvliegers van de eerste divisie behoort. De uitslag, maar vooral het vertoonde spel moeten Wisman genoeg stof tot denken geven.