Nul punten, een mentale tik en een rode kaart voor Ramon Voorn. Dat was de oogst in Roosendaal, maandag jongstleden. Vier dagen later de kans om je te revancheren, maar dat moet dan gebeuren in het hol van leeuwenKoning Hans. Er zijn makkelijkere opdrachten…


26 februari 2010

Danke Marcus!

FC Oss 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 46. Zafarin 1-0; 90. Rychlik 1-1.
Opstelling: Wintjens, Nys, Verdonck, De Boer, Vanek, Simone (84. Garlisi),• Linssen, Grabovac, Di Lallo, Gommans, Traore (73. Rychlik).
Toeschouwers: 1.873
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Linssen
Rood (Fortuna): –

Maandag was niet om te lachen. Driekwart van de wedstrijd beter, beduidend beter, en toch zonder punten huiswaarts keren. Het was niet leuk, voor niemand niet. Daarbij komt nog de rode kaart van Ramon Voorn, waardoor Roger Reijners wel verplicht was om de uit de selectie gezette Angelo Simone weer in genade aan te nemen. Immers, welke andere optie rest hem nog? Aldin Peljto doet het eigenlijk steeds goed als hij speelt, alleen speelt de Bosniër zo weinig. Geen vertrouwen bij hem dus, waardoor de keuze noodgedwongen op Simone valt.

Met deze wetenschap vooraf stappen 90 supporters in de twee bussen die hen naar het Brabantse Oss gaan vervoeren. Oorspronkelijk zou er maar één bus rijden, maar de late toestroom van supporters deed de SV Nao Veure besluiten een tweede bus in te leggen. Waarvoor hulde! Ondanks een combi-reis een prima aantal. Ook hartstochtelijke combi-haters zijn present. Voor één keer hebben ze het opportunisme hoogtij laten vieren en persoonlijke belangen opzij gezet. Fortuna, dao geit niks baove, zo ès er mèr ein!

Klokslag 18.00 uur drukt de chauffeur het koppelingspedaal in, schakelt naar de eerste versnelling en zet de bus in beweging. Na een rondje om de Trendwork Arena en het passeren van de gerenoveerde McDonald’s gaat het richting A2. Oponthoud is er bijna niet waardoor we ons kunnen concenteren op andere zaken. Zoals het gebrek aan kruidenierswaren. Door het late tijdstip van vertrek heeft haast iedereen thuis zijn of haar maag gevuld, waardoor het aanbod voor de resterende hongerlijders beperkt blijft tot een schijf peperkoek, een flesje Spa en twee zakken chips.

Terwijl de één zich laaft aan één van de weinige aanwezige chips, stelt de ander ons op de hoogte van het wel en wee van het Nederlandse Koningshuis. Royalty-watcher Jeroen is dermate goed ingevoerd dat hij iedereen even bijkletst inzake de nachtelijke escapades van onze prinsen en prinsessen. Deze niet te versmaden informatie sla ik netjes op in mijn geheugen. Bart legt even uit hoe het is in een auto te zitten met een topografische debiel.

Als we vervolgens kennis nemen van call-centre humor is het al bijna tijd om de Fortuna-shawl om te knopen en de jas aan te trekken: Oss komt in zicht! Door het quasi late vertrekuur komen we omstreeks 19.40 uur aan in Oss. Na het afscheuren van het kaartje, een vriendelijke body-scan en een praatje met een dito Oss-steward spoeden we ons richting eetkraam. De ouderwetse friturewagen was verleden seizoen al in de ban gedaan door FC Oss en dat blijft spijtig. Ook dit jaar een keetje waar hamburgers en frikadellen het aanbod vormen. Mijn geliefde broodje kroket is van de menukaart geschrapt, waardoor ik niet onbevooroordeeld aan mijn keuring begin. Als ik met mijn broodje hamburger met curry onder de arm in het uitvak arriveer zie ik dat de spelers al naar binnen zijn. De wedstrijd staat op het punt van beginnen! Zo snel als mogelijk werk ik de hamburger plus broodje weg, waardoor mijn smaakpupillen geen kans krijgen een oordeel te vormen over het aangekochte broodje hamburger. Helaas, FC Oss, ook de Goodyear-Commissie laat het Fortuna-belang prevaleren boven al het andere. Mochten jullie ooit worden onderscheiden met een ster, dan zal dit niet voor dit seizoen zijn. Je m’excuse.


Een drukte van belang op de hoofdtribune

Als de spelers het veld opkomen, tuimel ik bijna van verbazing van de tribune. Danny Wintjens staat zoals vertrouwd in doel en Pieter Nys en Nico Vanek bezetten achteraan de flanken. Sven Verdonck is inmiddels een certitude centraal, maar heeft Zarko Grabovac als partner gekregen! Hoe kan dat nu, Roger? Eerst was Zarko kapitein, toen weer niet, vervolgens niet goed genoeg voor de basis, weer wat later spits en uiteindelijk weer een centrale verdediger… Verstand komt met de jaren, want op de keper beschouwd is Grabovac natuurlijk één van de beste verdedigers die Fortuna heeft. Deze patriot heeft Fortuna nooit in de steek gelaten en zal ongetwijfeld ook vandaag zijn duit in het Fortuna-zakje doen.


Haal je vlag maar boven: de spelers komen het veld op!

Op het middenveld staat plotseling Yoann de Boer naast Edwin Linssen. Linkshalf staat Anthony di Lallo en rechts Angelo Simone. Ik kan even niet meer volgen, maar hopelijk King Hans evenmin. De weer fitte Harrie Gommans mag met Demba Traoré voor goals gaan zorgen.

Er staat heel wat op het spel vanavond, want FC Oss komt met een overwinning weer dichtbij Fortuna. Verliezen mag sowieso niet, want dat zal vooral mentaal desastreus zijn. In de Osse rangen heel wat spelers met een Fortuna-verleden. Kent iedereen Davy ‘Zaffie Dick’ Zafarin, Aziz ‘Roda JC’ Moutawakil, Hans ‘King Hans’ de Koning, Emrullah ‘Moefti’ Güvenç en broertje Serdal nog? Van der Padt-laureaat Ousmane Sanou is er niet meer bij en Erik Quekel is geblesseerd. Dat geluk hebben we dan nog…

Als ref Ketting voor het begin van de wedstrijd blaast gaat Fortuna door met datgene het in Roosendaal driekwart van de wedstrijd heeft gedaan. Het speelt naar voren, zet druk op de tegenstander en bepaalt het ritme van de wedstrijd. Aanvallen van FC Oss worden in de kiem gesmoord, waardoor de Ossenaren zich uitsluitend beperken tot tegenhouden.

Het eerste vermeldenswaardige feit komt op naam van Harrie Gommans. Omdat Danny Wintjens nog niks te doen heeft gehad speelt de Roermondenaar een bal terug op de keeper waarbij de bal zo een curve maakt dat Wintjens zijn beste voetbal moet bovenhalen om de bal te keren. Een kwestie van elkaar even wakkerhouden, zal Gommans gedacht hebben.

Op het middenveld heersen Linssen en De Boer, maar dat leidt niet tot echte kansen. Linksbuiten Di Lallo trekt keer op keer naar binnen en dat is toch vreemd. De rechtsachter van FC Oss zal absoluut niet goed kunnen voetballen en dus lijkt het zaak hem zo veel mogelijk op te zoeken. De geboden ruimte zoeken is iets dat de kleine Waal nog aan het verstand moet worden gebracht.

Het gekap en gedraai op het middenveld is allemaal leuk en aardig, het is zaak het overwicht in een doelpunt uit te drukken. En zo lang je dat niet doet, blijft FC Oss in de wedstrijd. Het niveau dat ze halen is ronduit bedroevend, maar het gaat uiteindelijk om de eindscore. En die kan wel eens in het voordeel van de Brabanders gaan uitvallen. Een diepe bal wordt door Vanek niet juist beoordeeld en Richmond Bossmann dreigt te profiteren. Gelukkig heeft Gommans Wintjens wakkergehouden en de doelman kan gelukkig de bal keren. Wintjens, die gewoon een prima seizoen speelt, redt ons weeral eens en dat verdient een compliment! De afgeslagen bal wordt door Tim Peters onstuimig in de tribune geschoten. Het is me al duidelijk waar het probleem ligt bij FC Oss: juist, bij het scoren.


De sluiswachter is in de kerk geboren

Inmiddels staan de sluizen van IJmuiden wagenwijd open en dat lijkt ons in de kaart te spelen. Regenweer, dat is toch Fortuna-weer? Di Lallo denkt er net zo over en hij weet een diepe bal tot bij De Boer te krijgen. De Fransman neemt de bal aan, denkt even na en trapt het leer naast het doel. Een eerste kans is hiermee toch afgedwongen. Vervolgens houdt de druk aan. Kansen levert dat niet meteen op, maar FC Oss van eigen doel weghouden is al heel wat in deze fase van de competitie. Een schot van Linssen verdwijnt in de handen van de doelman en een voorzet van Simone wordt ternauwernood weggewerkt door FC Oss.

Het is niet zo dat er helemaal geen gevaar wordt gesticht voor de eigen goal, want corners en hoge voorzetten blijven gevaarlijk. Bij een voorzet van Bas van Hintum weet Bossmann de bal voor doel te krijgen. Het is wederom Wintjens die resoluut kan ingrijpen voordat Moutawakil kan scoren.

Een blik op de klok leert ons dat de eerste helft er bijna op zit. Die is eigenlijk omgevlogen. Fortuna was gewoon beter, gaf weinig weg, maar creëerde ook weinig. Gommans en Demba Traoré zijn nu eenmaal niet complementair en dat staat succes toch in de weg. Hoe kan dat nu toch? Grabovac en Traoré leek een veel betere combinatie, maar dat koppel is alweer uit elkaar gehaald door onze trainer.

In de rust kletsen we even bij met Wil en Annette en komen tot de conclusie dat we hier toch zeker niet van hoeven te verliezen. Sterker nog, hoe langer het gelijkblijft, des te meer FC Oss de boel zal moeten gaan opengooien. De druk ligt bij hen en dat is wellicht een voordeel.Nadat de bal weer in het spel is gebracht zoekt Gommans Traoré. De één weet niet wat de ander van plan is en zo levert Gommans de bal in. De bal wordt diep gespeeld en bereikt Bossmann. De rechtsbuiten kapt naar binnen en speelt hiermee onbedoeld Zafarin aan. De op grote voet levende OM’er schiet de bal tegen Grabovac aan de rest hoef ik bijna niet te vertellen. Nog geen minuut gespeeld in de tweede helft en een achterstand is een feit. In het uitvak wordt de conclusie getrokken dat dit geen pech meer kan zijn. Het zit gewoon structureel fout. Natuurlijk ben ik me dat ook wel bewust, maar op de één of andere manier lukt het me niet om dat te geloven. Daarvoor ben je tenslotte supporter!


Danny, nao veure!

Ja, hoe zat dat ook alweer? Des te langer het gelijkblijft, des te hoger wordt de druk aan Osse kant. Gelukkig heeft Fortuna nog een volledige helft om het tij te keren. En, het moet gezegd worden, bij de pakken neerzitten doen de Sittardenaren geenszins. Vol overgave trekt men ten strijden al ontbreekt het raffinement. Keer op keer lukt het FC Oss om een voet tegen de bal te krijgen en het aanvalsspel te ontregelen. Sterker nog, FC Oss begint mee te voetballen.

Tijdens deze uitvallen is het steevast bibberen geblazen, vooral voor ondergetekende. Mijn hartslag gaat bij elke aanval weer een beetje de hoogte in en dat terwijl er nog een half uur te spelen valt. Pieter Nys heeft Moutawakil wel redelijk onder controle, maar Vanek heeft toch moeite met Bossmann. Eén ding weet ik wèl zeker: Vanek geeft nooit op. Hij is niet de meest fijnbesnaarde speler, maar zijn doorzettingsvermogen is legendarisch. Hoe vaak heb ik Nico in gedachten al langs de Bosschpoort zien rennen met zijn hand achter zijn oor?

Terwijl hij inzet voor een rush weet De Boer de bal niet tot bij de Duitser te krijgen. Wat volgt is een diepe bal die wordt onderschept door Grabovac. Hij speelt de bal naar Verdonck en die gaat eens even op zijn gemakje een pirouette uitvoeren. Iedereen ziet dat dat moet misgaan en verdorie, het gaat mis! Wat een kuiken!


De druk houdt aan, maar FC Oss bleef gevaarlijk

Tim Peters snoept de Belg de bal af en stoomt op richting Wintjens. Naast hem Zafarin en als nu de 2-0 valt is het over en sluiten. Het is niet te bevatten, maar Peters schiet de bal in de ballenvanger. Hebben we dan toch eens geluk?

Even later is het de beurt aan Di Lallo. Hij laat zijn tegenstander zijn hielen zien en trapt de bal recht op doelman Wilko de Vogt. Laatstgenoemde verkijkt zich dusdanig op het schot dat de bal bijna in doel verdwijnt. Mag de bal er eens in alstublieft?

De mooiste kans van de wedstrijd is aan Traoré niet besteed. De Zweed kopt de bal in kansrijke positie over het doel. En ja, als hij het niet doet, dan mag Vanek een poging wagen. Bij één van zijn rushes omspeelt hij twee mensen, schiet de bal tegen De Vogt aan en dwingt een corner af. Maar die worden altijd kort genomen en leveren bitter weinig op.

De klok tikt ondertussen vrolijk verder, in het nadeel van Fortuna. Ondertussen heeft Marcus Rychlik Traoré afgelost en gaat Fortuna vol op de aanval spelen. Dat moet ook, want een nederlaag is desastreus. Ik bemerk dat ik steeds nerveuzer wordt. Tijdens de wedstrijd in Emmen was ik erg gespannen, maar dat is niks vergeleken met vandaag.

Terwijl Fortuna amechtig op zoek gaat naar de gelijkmaker vraag ik me af of ik nog wel een verslag moet maken van deze avond. Wat heeft dit eigenlijk nog voor zin? 1-0 achter en nog maar een handvol minuten te spelen, terwijl er maar geen kansen volgen. In gedachten trekt mijn hele Fortuna-carrière aan me voorbij. De Platzsturm bij NEC, overwinningen tegen Sparta, de verplaatsing naar Heracles, winnen van MVV, het blokkeren van de parkeergarage, fusieperikelen, het verlies van Harald, er schiet vanalles en nog wat door mijn gedachten.


Komaan, schiet die bal er toch eens in!

De sfeer in het uitvak is electric, maar doet dat nog terzake? FC Oss krijgt levensgrote kansen, maar benut ze niet. Fortuna krijgt halve kansen, maar weer er ook niks mee te doen. In mijn ooghoek zie ik dat Wintjens de bal een laatste keer naar voren schiet. Gommans kopt één keer een bal goed door en bereikt hiermee Rychlik. De jonge Duitser, wiens droom met het worden van profvoetballer is uitgekomen, neemt aan, dribbelt wat en haalt uit. Wat niet kan gebeurt tòch: de bal passeert De Vogt en vliegt binnen: 1-1! Dolle vreugde in het uitvak. Dat mag ook wel eens. 1-1 en dat bij een directe concurrent. Na een paar minuten fluit de ref af en keert de rust weder.

Mij overvalt een tweeslachtig gevoel. Winst had namelijk zeker tot de mogelijkheden behoord, maar dan moet je wèl doelpunten maken. Met dit gelijkspel schiet Fortuna niks op, maar FC Oss zéker niks. We hebben alles nog in eigen hand, maar het wordt wel spannend. Week na week nadert de ontknoping en dat was eigenlijk ook voorspeld. Maandag naar Cambuur en vrijdag de levensbelangrijke match tegen Telstar.

Nadat John nog even van gedachten wisselt met Gommans en De Boer een verdiend applaus komt ophalen stappen we weer in de bus. Even alles vergeten en bijkletsen met Marc Nabben en Wilma. À propos Frank, wat staat het bij de Eaters? Marc heeft veel vertrouwen in het behoud en dat geeft me voldoende kracht om op te schuiven naar de achterbank, daar waar ik mijn positie weer inneem tussen Eppo, Ralf en Christian.We leven nog en dat is het belangrijkste. In Leeuwarden geen domme kaarten pakken of blessures oplopen en dan alles op alles zetten tegen Telstar. Hopelijk is de enkel van Rick Geenen dan niet meer zo dik als een olifant. Forza Fortuna!

Michel Hennen