Jupiler League voetbal op een zaterdagavond. Voor sommigen een uitkomst, voor ondergetekende een onwelkome verandering in mijn voetbalweekend. Om 16.00 uur gaat de televisie aan op kanaal 3 van Sport 1, voor mijn wekelijkse portie live Premier League action. Meer specifiek, de in blauw gehulde Merseysiders tegen fuckin’ Aston. Ruim 90 minuten vol tomeloze inzet, overtredingen, gele en rode kaarten van en voor beide teams later, prijkt een eindstand van 1-1 op het scorebord van Goodison Park. Signaal voor mij en mijn reisgenoot LB03 om een sprintje te trekken naar de dienstwagen van Fortuna Online.


31 Oktober 2009

Fortuna kan degradatiespook niet verjagen op Woudestein

Excelsior 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers:17. Schet 1-0.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Nys, Grabovac, Vanek, Voorn, Simone, Taktak, Peljto (66. Rychlik (81. Garlisi)), Traore, Voss (66. Mboua).
Toeschouwers: 1.758
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Nys, Grabovac, Voorn
Rood (Fortuna): –

Volgens de tomtom hebben we een speling van drie minuten, om geen minuut van Excelsior vs Fortuna hoeven te missen. Als ik al een voordeel moet noemen van uitwedstrijden op een zaterdagavond, is dat het uitblijven van files. De reis vordert daardoor gestaag en het strakke tijdschema wordt probleemloos gevolgd. Op het moment dat we Leo Beenhakkers’ gevoel van thuiskomen mogen ervaren, liggen we zelfs enkele minuten voor op het snelste tijdschema, zonder de maximale snelheid overschreden te hebben.

Om 19.54 rijden we dan ook het parkeerterrein voor het uitvak bij Woudestein op. Een prestatie waar de Doeks uit Hasselt trots op zouden zijn geweest. Moderne tijden, het nieuwe rijden is LB03 wel toevertrouwd. Aangekomen bij het uitvak, wordt ons door de razende reporter van o.m. het Zondagsnieuws en de Maas & Geleenbode een gratis kaartje aangeboden. Ook voor de programmaboekjes is al zorg gedragen. Iets vertelt me dat de avond waarschijnlijk niet zo voorspoedig zal blijven verlopen.

Fortuna begint vanavond in een gewijzigde opstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Den Bosch. Sven Verdonck en Anthony di Lallo zijn beiden geblesseerd in Sittard achtergebleven, waardoor er enkele verschuivingen hebben plaatsgevonden. Pieter Nys zakt een linie terug en neemt de taken over van Sven Verdonck. Taner Taktak en Aldin Peljto krijgen een basisplaats toegewezen door trainer Roger Reijners.

Eigenlijk zou ik het verslag van de eerste helft af kunnen doen vanuit een Sittards café, met een link naar het wedstrijdverslag van het duel tegen FC Eindhoven. Aangezien we echter de moeite hebben genomen om af te reizen naar de Maasstad, proberen we er ook maar een fatsoenlijk verhaal van te maken.


De verdedigende stellingen worden betrokken

Excelsior begint fel aan de wedstrijd en zet de Fortunezen vast op eigen helft. Nico Vanek heeft in het begin veel moeite met zijn directe tegenstander en moet meermaals aan de noodrem trekken. Na het moeizame begin herstelt de back zich echter prima en helemaal terecht zijn de verwijten vanuit het uitvak mijn inziens dan ook niet. Hoe dan ook de Sittardse formatie heeft weinig in de melk te brokkelen en de rode draad van dit seizoen begint dan ook al weer duidelijk zichtbaar te worden. Het angsthazenvoetbal onder Reijners, waar men tracht uit te gaan van een goed georganiseerde defensie faalt wekelijks hopeloos. Net zoals iedere wedstrijd is het ook nu opnieuw wachten op dat tegendoelpunt dat met stelselmatige zekerheid zal gaan vallen.In de 17de minuut wordt onze vrees dan ook bewaarheid. Een vrije trap van Excelsior wordt het strafschopgebied ingepompt, waar alle elf spelers van Fortuna zich hebben teruggetrokken. Toch weten liefst vier spelers van de Kralingse club zich vrij te lopen en is het uitzoeken wie zich de eer van het doelpunt mag toe eigenen. Uiteindelijk blijkt dat Mitchell Schet te zijn, die de bal ongehinderd en onhoudbaar achter Danny Wintjens weet te koppen, 1-0.

Direct na het doelpunt van de thuisploeg volgt de meest vloeiende combinatie van de Sittardse ploeg. De aftrap wordt namelijk perfect uitgevoerd en ook een derde ploeggenoot word feilloos gevonden en aangespeeld, chapeau Fortuna.Ook na de tegentreffer blijft Fortuna achteruit voetballen en is het aan de goed keepende Wintjens te danken dat Excelsior de wedstrijd niet binnen een half uur op slot gooit. Na de eerste 30 minuten neemt Excelsior gas terug, maar de formatie van Roger Reijners weet daar geen moment van te profiteren. Enige wapenfeit van de geel/groenen in de eerste helft is een diepe bal op de counterende Demba Traoré. Deze trapt echter op het moment dat hij wil uithalen, half in het gras en de bal hobbelt rustig in de handen van Excelsior keeper Arjan van Dijk.Enkele minuten later heeft ook scheidsrechter Dick van Egmond genoeg van het geploeter van de Sittardse ploeg en maakt een voorlopig einde aan het treurspel. Het rustsignaal is voor de Fortuna spelers het teken om voor de eerste maal deze avond de defensieve stellingen te verlaten. Laat u de thee smaken mannen.

De rust is voor de Goodyear commissie zoals gewoonlijk het teken om de keuringsjassen aan te trekken. Het cateringspunt van de gastheren ziet er goed verzorgd uit en de prijzen zijn conform het landelijke niveau. Ik besluit te gaan voor een broodje kroket met mosterd. Bij de eerste hap moet ik erkennen dat met de temperatuur van kroket niets mis is. Ook heeft de aangeschafte keuringswaar een krokante beet. Tot dusverre niets aan te merken op het gebodene, maar men heeft hier wel te doen met ervaren vaklui. Een commissie zich niet laat verleiden tot overhaaste conclusies op basis van de eerste ingeving.


Knusse keet daar op Kralingen

De tweede hap, legt de mankementen aan het broodje kroket namelijk pijnlijk duidelijk. Het broodje is blijkbaar nog over van de vorige thuiswedstrijd van de Rotterdammers. Taai en oudbakken is de enige conclusie die ik kan trekken. Goodyearster onwaardig en ook van het A-merk mosterd worden we niet vrolijk. Jammer voor Excelsior, maar helaas.

Tijd voor de tweede helft dan. Beide ploegen verschijnen ongewijzigd aan de aftrap en ook het spelbeeld ondergaat geen schokkende wijzigingen aan het begin van het tweede bedrijf. Naarmate de wedstrijd vordert lijkt echter ook Roger Reijners te beseffen dat het verdedigen van een 1-0 achterstand weinig nut heeft en hij dirigeert zijn manschappen voorzichtig naar voren.


Kralingen is er klaar voor

De wedstrijd krijgt nu een meer open karakter en maakt duidelijk dat Excelsior alles behalve zeker staat te verdedigen. In de 66ste minuut voert Reijners een dubbele wissel door. De op alle punten falende Paul Voss moet het veld ruimen voor de weer fitte Cambuur huurling Marc Mboua, alwaar Aldin Peljto naar de kant wordt gehaald ten faveure van Marcus Rychlik. Een wissel waar gerust vraagtekens bij gezet mogen worden. Peljto was een van de betere Fortunezen deze avond en het was mijn inziens dan ook een logischere optie geweest om Taner Taktak te wisselen. De Turkse jeugdinternational lijkt momenteel niet alleen in naam op een bekend Belgisch tv programma voor peuters, maar is in spelstijl al even slaapverwekkend.De inbreng van Mboua en Rychlik brengt het nodige vuur in het spel van de Sittardse ploeg. Vooral de jonge Duitser Rychlik valt uitstekend in, en bezorgt zijn directe tegenstander handen vol werk. Helaas zit Fortuna in de spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen en lijkt de bal nooit eens goed te vallen voor de Sittardenaren. Enkele hachelijke momenten voor het Excelsior doel leveren niet het gewenste resultaat op. Een corner verdwijnt via de rug van een Excelsior verdediger over de achterlijn. Even later verwijnt een inzet van Marc Mboua na een scrimmage in het strafschopgebied ternauwernood naast het doel van Arjan van Dijk.


De betreffende corner

Wat wel feilloos het doel weet te vinden is een door Excelsior weggewerkte bal. Het projectiel explodeert in de edele delen van de onfortuinlijke Marcus Rychlik, die minuten lang krimpend van de pijn en happend naar adem op de grond blijft liggen. Als hij eindelijk de moed heeft gevonden om op te staan, mag duidelijk zijn dat de wedstrijd voor hem vanavond gespeeld is. Als hij voorbij het uitvak komt gestrompeld, straalt de ellende uit zijn ogen. Bij deze wil ik Marcus Rychlik dan ook mijn excuses aanbieden voor mijn reactie van zaterdagavond. De opmerking van supporter Thies: “Geef toe, het was een kleine slapstick” en zijn bijbehorende handgebaar, bezorgen me de slappe lach.

Na deze aanslag op het nageslacht van de Rychliks, kabbelt de wedstrijd naar een einde. Wederom een onnodige nederlaag, waarvoor de basis werd gelegd in een ver ondermaatse eerste helft van de Sittardse ploeg. Hopelijk begint Roger Reijners dat eindelijk in te zien en wordt komende thuiswedstrijd voor een wat meer opportunistische spelstijl gekozen.

Na een weekend van dramatische uitslagen voor de Fortunezen, staat de Sittardse trots op een voorlaatste plaats. Wat nog verontrustender is, is het belabberde spel in grote delen van deze competitie en de manier waarop de tegendoelpunten geslikt worden. Hoog tijd voor de verantwoordelijken (technische staf en spelers) om eens bij zichzelf ten rade te gaan. Profniveau onwaardig en als daar niet snel verandering in komt, lost dat laatste probleem zich aan het eind van dit seizoen vanzelf op.

Guido Erens