Fortuna stond op het punt een zwaarbevochten overwinning uit Kralingen weg te slepen, door een meesterlijke ingeving van Moutawakil. Helaas ging het – net als vorige week – in blessuretijd toch nog mis….


5 Oktober 2004

Fortuna geeft winst in slotfase uit handen

Excelsior Rotterdam 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 66. Moutawakil 0-1; 90. El Hamdaoui (p.) 1-1
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, Hermans, Zafarin (51. Simone), Meszaros, Daemen, Cagnazzo, Moutawakil (88. T. Janssen), Derksen (86. Taihuttu)
Toeschouwers: 1.438
Scheidsrechter: Haverkort;
Geel (Fortuna): Daemen
Rood (Fortuna): –

Het is dinsdagmiddag, de klok staat op 16.20uur, het miezert en we bevinden ons ergens in de prachtstad. Een motor start en we zijn weg. Dinsdagmiddag, voetbal? Jazeker, Fortuna’s uitduel tegen Excelsior van aanstaande vrijdag is verplaatst naar dinsdag vanwege interlandverplichtingen van enkele Kralingers. Nou ja, of je nu vrijdagmiddag een paar uurtjes vrij moet nemen of dinsdag, dat maakt ook geen verschil. We maken ons op voor een mooi ritje door de files op deze dinsdagavond, want dit regenachtige weer nodigt natuurlijk uit om gezellig in de file te gaan staan.

Maar als we eenmaal de provincie hebben verlaten blijkt dat de regen alleen in Limburg valt. Knooppunt Leenderheide bereiken we dus droog en files zijn er ook al niet. En die files treffen we evenmin aan in Tilburg, Breda, Dordrecht en Rotterdam. Het ziet er dus naaruit dat we zo’n twee uur te vroeg op Kralingen aan dreigen te komen. Maar gelukkig zet onze routeplanner ons nog serieus op een dwaalspoor (of zit de bijrijder te slapen??) waardoor we gelukkig nog een schade van een half uur oplopen.

Rond 19.00uur zien we de Erasmus universiteit en de geregelde uitwedstrijd bezoeker weet dan dat het ‘Stad Rotterdam Verzekeringen’ stadion niet ver weg kan zijn. Dat stadion blijft fascinerend. Het is namelijk het enige stadion in Nederland met een gracht BUITEN het stadion! Maar goed, voor 10 euro kunnen we een kaartje plus programmeboekje kopen aan de kassa bij een man die een Feyenoord trui draagt. Een Feyenoord trui dus aan de kassa bij Excelsior. Ik geloof dat hiermee het ‘Excelsior gevoel’ wel zo’n beetje is samengevat.

In het programmaboekje lezen we dat Excelsior niet echt tevreden is met de zevende plek op de ranglijst. De supporters zouden zich roeren op Internet. Welke supporters hebben we het eigenlijk over? Er is hier voorlopig geen kip! In de spotlights staat Labinot Harbuzi. Even een paar feitjes op een rij over deze Zweed. Favoriete club: Feyenoord Mooiste stadion: De Kuip Mooiste shirt: Feyenoord uitshirt Favoriete internetsite: Feyenoord.nl. Ik weet het niet hoor, maar zo’n samenwerkingsverband met een grote club heeft zo zijn nadelen….

We hebben dus nog tijd zat en dus is er ruimte voor een uitgebreide test van de culinaire uitspattingen bij Excelsior. We hebben in ieder geval te maken met een hygiënische toko en uitermate vriendelijk personeel . Wat kunnen we voor meneer betekenen? Nou, doe maar eens een broodje kroket. Hij haalt het in een handomdraai te voorschijn en vraagt slinks of meneer er ook nog iets bij wil drinken? Meneer bedankt vriendelijk voor de eer om nog meer geld uit zijn jas geklopt te zien worden (minpunten!!) en neemt een hap uit het broodje kroket. Kroket is prima, broodje niet. Helaas een Goodyear ster zit er niet in. Trouwens die had er sowieso niet gekomen. Voor je het weet staat Jorien van de Herik te pronken met een Goodyear ster in het Feyenoord museum.

Het uitvak begint zich zowaar nog redelijk te vullen, iets wat we voorlopig van de rest van het stadion niet kunnen zeggen. Op het veld is de warming-up begonnen. Op de drie langdurig geblesseerden na is iedereen weer beschikbaar en dus kiest Chris Dekker logischerwijs voor de opstelling die in het begin van het seizoen zo goed presteerde. Alleen Mauro Simone moet het veld ruimen voor Dave Zafarin. Bekende gezichten aan de overzijde? We zien Rene van Dieren (op het veld) en Harry Gommans (op de tribune). Aan onze zijde heeft niemand ooit bij Excelsior op de loonlijst gestaan.

We zitten nu vlak voor aanvang van het duel. De supporters moeten nu allemaal binnen zijn en de opkomst is dramatisch. Zijn hier 500 supporters? In het uitvak tellen we er 37. Tijd voor de wedstrijd. Fortuna in geel/groen; Excelsior in rood/zwart. Blijkbaar is niet elke traditie op Woudestein verkocht aan de grote broer. De ambities van Excelsior zijn vanaf de eerste minuut duidelijk. De Kralingers zijn niet tevreden over hun seizoenouverture en willen daar vanavond mee afrekenen. Maar ja, waarom vallen de prestaties van Excelsior eigenlijk tegen? Presteren ze ondermaats, of heeft Excelsior kwaliteit moeten inboeten en kunnen ze niet veel beter? Als we naar het eerste kwartier kijken, dan ben je geneigd aan het tweede te denken. Oké, Excelsior dicteert het spel hier, maar tot kansen leidt dat niet.

Komt natuurlijk ook, omdat Fortuna er behoorlijk sterker op is geworden. De verdediging vangt de Rotterdammers namelijk weer makkelijk op. Helaas speelt Fortuna aanvallend vrijwel niets paraat. Zafarin en Dirk Jan Derksen komen nauwelijks in het stuk voor. Alleen die dekselse Aziz Moutawakil laat zo nu en dan zijn talenten zien, maar ook hij kan het niet in zijn eentje. Nee, voorlopig verdedigen we alleen maar en dat doen we blijkbaar goed genoeg, want Excelsior komt er niet doorheen.

Tja, en zo ontwikkelt zich een behoorlijk saaie eerste helft, die alleen af en toe wordt opgeschrikt door gillende keukenmeiden die van Rein Baart‘s voet vertrekken…

Tijd dus voor de randverschijnselen. In het uitvak proberen we er nog een beetje sfeer in te brengen, maar ook dat wil niet structureel lukken. Op de overige tribunes is het voornamelijk stil. Of wat horen we daar ineens? Het Sparta lied komt langs! Spartaliedjes bij Feyenoord’s satellietclub Excelsior. Ach ja, het vat deze eerste helft wel aardig samen: bagger! Ruststand: 0-0.

In de rust gebeurt er helemaal niets op Woudestein, we gaan dus maar snel door naar de tweede helft. Dekker heeft er blijkbaar op gewezen dat het ontzag dat wij in de eerste helft voor Excelsior getoond hebben, niet helemaal terecht is. Kortom, Fortuna neemt het initiatief over van Excelsior en gaat opzoek naar een treffer. Dat initiatief nemen we door scherp te gaan jagen op het middenveld waar Laszlo Meszaros prima werk levert. Na een minuutje of vijf moet Zafarin geblesseerd het veld verlaten en dan komt Simone in het veld. Maar het Sittardse gevaar komt van de andere kant en luistert naar de naam Aziz Moutawakil. De man sleept met een trukendoos over het veld waar je U tegen zegt. Heeft ome Nol liggen slapen? Tegenstander Gerry Koning heeft in ieder geval geen idee wat hem allemaal overkomt.

De eerste twintig minuten van die tweede helft zijn dus voor Fortuna en worden op werkelijk meesterlijke wijze bekroond met een treffer. Van wie? Van Moutawakil natuurlijk en wel via een solo actie waaruit blijkt dat hij zijn fluwele balbehandeling ook nog functioneel kan aanwenden. Eens kijken, waar beginnen we? Nou, we beginnen ergens aan de zijlijn halverwege de cornervlag en de Fortuna dugout. Daar krijgt Moutawakil de bal aangespeeld. Prima aanname en met zijn eerste flikflak stuurt hij directe tegenstander Koning het Kralingse bos in. Moutawakil stoomt nu het strafschopgebied van Excelsior binnen. Daar krijgt hij bezoek van Van Dieren, Pascal de Nijs en Civard Sprockel. Je zou verwachten dat Moutawakil nu de witte vlag zal moeten hijsen. Vergeet het maar, met nog een paar onnavolgbare bewegingen maakt hij van Sprockel sprokkelhout (waar Koning nog steeds naar opzoek is), maar hij heeft dan toch de opmerkzaamheid dat hij die andere twee niet ook nog kan passeren. En wat doet Aziz dan? Hij kijkt naar het doel en ziet dat er rechtsboven in de hoek een paar vierkante centimeter ruimte vrij is om de bal in te draaien. Meetlat erbij en daar komt dat afgemeten balletje. Jip, past precies: 0-1!!!! Na zo’n treffer bekruipt je even het gevoel het stadion maar te verlaten: beter gaat het niet worden!

Slechter wel trouwens, Fortuna verliest namelijk het initiatief en Excelsior wordt snel sterker. De Fortunezen moeten nu het spel ondergaan. Tja, er staan nog zo’n twintig minuten op de klok en dat zouden dus wel eens vervelende minuten kunnen worden. Excelsior zet Fortuna dus onder zware druk, maar onze verdediging buigt niet. Helaas, komen we er aanvallend niet meer uit, terwijl daar toch echt wel de ruimte voor is. Excelsior speelt namelijk (terecht) een alles of niets spelletje in de slotfase en laat heel veel ruimte achter zijn verdediging liggen. Maar wij kunnen er nauwelijks van profiteren. Oorzaak? Onder andere Simone die er jammergenoeg niet in slaagt om als invaller in deze wedstrijd te groeien. Dit ook tot grote irritatie van Derksen die ook wel inziet dat Fortuna waarschijnlijk een tweede treffer nodig heeft om hier te winnen. Maar waarom ook niet eens wat vaker naar links kijken, waar de man van de wedstrijd staat?

Nou ja, Fortuna zakt steeds dieper terug en het is een kwestie van tijd voordat Excelsior zal scoren. Het is nu eigenlijk hopen dat dat moment komt nadat Haverkort voor het laatst gefloten heeft. Een schot van Mounir el Hamdaoui teistert de lat boven Baart. Oei, oei, gaan we het redden??? Dekker probeert met een paar wissels nog wat tijd te winnen (Gino Taihuttu voor Derksen en Thomas Janssen voor Moutawakil) en we gaan door naar de extra (drie minuten) tijd. Die lijken we ongeschonden door te komen als Tom Daemen bij de cornervlag een hoop tijd staat op te houden, maar drie minuten houdt hij het daar ook niet uit. Laatste aanval. Invaller Helder Costa krijgt het op zijn heupen en stoomt ons strafschopgebied in. Ronald Dassen wil daar een stokje voorsteken en doet dat ook, maar steekt helaas geen stokje voor de bal, maar voor de benen van Costa……. Tja, en dan rest de scheidsrechter na 92 minuten 34 seconden niets anders dan naar de stip te wijzen. Stilte in het uitvak… Baart wil nog wel eens een penalty stoppen, toch? El Hamdaoui achter de bal, hoog het dak in: 1-1. Stilte in het uitvak… Ja, ja, dat komt hard aan.

Fortuna trapt af en de scheids fluit af. Waar heb ik dat eerder gezien? Pff, wat een anticlimax. Dan wil je even niet weten dat de uitslag terecht is en dat je van tevoren getekend had voor een punt….. Opnieuw een klap dus voor onze spelers, maar die komen wel allemaal naar het uitvak om ons te bedanken voor de ondersteuning. Inclusief Dassen die ontroostbaar lijkt…

Hmm, wegwezen hier. Na anderhalf uur rijden we langs een bordje: “Welkom in Limburg” en exact op dat moment begin het weer te regenen. Rond 00.00uur zijn we terug in Sittard. Volgende week komt Emmen op bezoek. Niet weer zo’n drama in de laatste minuut, aub!