Eindelijk eens het Fortuna dat we graag zien. Qua resultaat maakte het niet uit, maar qua instelling wel. Excelsior verdiende de winst, jammer alleen dat wij de doelpunten die leidden tot de winst cadeau deden…


7 Mei 2004

Fortuna Sittard gaat strijdend ten onder

Excelsior Rotterdam 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 53. Rajcomar 0-1; 69. Buijs 1-1; 84. Buijs 2-1
Opstelling: Bertjens, Geraerts, Akerboom, Kazlauskas, Geerinckx, Simone (86. Taihuttu), Daemen, Jones, El Gaaouiri, Van Barneveld (80. Joosten), Rajcomar.
Toeschouwers: 3.258
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Akerboom, Simone, Joosten, Rajcomar
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag, guur weer en een weekje vacantie van veel Nederlanders loopt ten einde. Kortom voldoende ingedriënten voor een paar uurtjes brommen op de vaderlandse snelwegen als je vanuit Sittard naar Rotterdam moet.

Voeg daarbij dat de bus rond 16.45uur zou vertrekken en er komt ook nog tijdsdruk bij. Tja, dit kan wel eens een leuk ritje worden. 16.45uur halen we niet omdat één of andere onverlaat te laat komt. Schande!

Maar om 17.00uur vertrekken we dan eindelijk. Richting A2? Nee hoor, we rijden voorlopig door de binnenstad van Sittard, Nieuwstadt trekt aan ons voorbij, Susteren, Echt, …., Helmond, Beek en Donk, Schijndel, Rosmalen etc. etc.

De buschauffeur denkt slim te zijn en mijdt de snelwegen van Nederland. Dat lijkt niet al te slim, maar ja, de snelwegen staan vol blik. Kortom, misschien is dit toch geen slechte keuze. Eén ding is ondertussen wel al zeker: wij zijn nooit om 20.00uur in Kralingen.

Dat leidt niet onmiddellijk tot paniek wat ons bereikt het bericht dat de spelersbus ook vast zit in een file voor de Van Brienenoordbrug. Daar schijnt de pleuris te zijn uitgebroken. Er is een zwaar ongeluk gebeurd, waarvoor zelfs de trauma helikopter is uitgerukt. Triest natuurlijk, maar de Fortunezen gaan 20.00uur dus ook niet halen en dat is goed nieuws voor ons, want de wedstrijd zal toch vast niet beginnen zonder Fortunezen op het veld??

De tijd tikt rustig verder en langzaamaan naderen we Rotjeknor. Het aanvangstijdstip van de wedstrijd is verschoven naar 20.30uur en dat lijken ook wij zowaar te gaan halen. Nou ja, dat hadden we gehaald als de buschauffeur Kralingen niet in Lombardije was gaan zoeken…..

Maar goed, rond 20.35uur bereiken we Kralingen. We springen over de gracht (die bij Excelsior buiten het stadion ligt…) en zien dat het na vijf minuten spelen nog steeds 0-0 is!!!

Snel wandelen we door de opstelling heen. Tegenover de schorsing van Tycho Steegs staat de terugkeer uit de ziekenboeg van Jo Geerinckx en Chaly Jones vervangt de geschorste Dario Cagnazzo. Voor de rest geen wijzigingen ten opzichte van het duel van vorige week tegen Heracles Almelo.

Hopelijk staan de spelers wel met een andere gemoedstoestand op het veld, anders wordt dit een pijnlijk avondje bij kampioenskandidaat Excelsior…

Excelsior kan vanavond kampioen worden. Dan moeten ze van Fortuna winnen en moet FC Den Bosch punten verspelen in Leeuwarden. En dus zit het stadionnetje zowaar redelijk vol. Nog bekende mensen in het rood-zwart van Excelsior? Jip, we zien Harry Gommans en René van Dieren nog eens aan het werk. Verder geen bekenden.

Snel tellen we de koppen in het uitvak. De teller stokt bij 60. Ach ja, voorwaar geen slechte score als je onze positie op de ranglijst, de relevantie (lees: geen) van dit duel voor ons en de obstakels om hier te komen in acht neemt. Omdat het de laatste uitwedstrijd is van het seizoen kunnen we het gemiddelde aantal Fortunezen bij uitwedstrijd berekenen: het blijken er 90 te zijn. Niet slecht toch?

Ook de Goodyear commissie heeft Kralingen bereikt en klopt aan de poort van de knusse Excelsior snackbar. Gesterkt in de wetenschap dat de trauma helikopter nooit ver weg kan zijn, bestelt de Goodyear commissie een broodje kroket. Het personeel achter de balie is vriendelijk en dat broodje kroket smaakt prima. Zit er een Goodyear ster in het verschiet? De meningen zijn verdeeld en de commissie besluit haar oordeel uit te stellen tot in de rust.

De wedstrijd is ondertussen in volle gang. Excelsior is de betere ploeg, maar Fortuna bijt keurig van zich af. Deze week moet de tegenstander zich inspannen om de punten binnen te halen. We hebben het dit seizoen al eens anders gezien….

En dat blijkt dan niet mee te vallen voor Excelsior. Ze zijn dan wel de betere ploeg, hebben ook een behoorlijk veldoverwicht, maar het regent hier voorlopig slechts water; geen kansen!!

En bovendien hebben ze de counter van Fortuna niet helemaal onder controle. Daar waar de aanvallende prestaties van Fortuna de afgelopen weken een lachertje waren, zien we vandaag zomaar een enorme kans voor Prince Rajcomar. Maar ja, Rajcomar is niet al te best in vorm (en dan druk ik me netjes uit)….

Ja ja, Fortuna speelt met het mes tussen de tanden. Neem zo’n Geerinckx. Onze Jo is goed voor 20 slidings in de eerste helft. En als ie de bal niet raakt, dan toch zeker de man of desnoods de cornervlag!

Toch krijgt Excelsior weldegelijk een paar kansen in de eerste helft. Niet door de lucht (Gommans moet het in het strafschopgebied afleggen tegen onze aanvoerder Marcel Akerboom), maar wel over de grond. Er lopen nu eenmaal een paar handige jongens in het zwart. De dikste kans is voor El Hamdaoui. Maar een mooie reflex van Davy Bertjens houdt hem van scoren af. Verder heeft Van Dieren nog een mooie schietkans, maar dan zijn we toch wel uitgeteld.

Nee, bij rust is het gewoon 0-0. Fortuna weert zich dus kranig. De Goodyear commissie trekt voor de tweede maal uit. Opnieuw een broodje kroket graag. “Ehh, de broodjes zijn op”, hoor ik vanuit de snackbar. Dag, Goodyearster….

De Goodyear commissie verdwijnt woest richting tribunes. Even later zien we wel dat iemand met nieuwe broodjes aan komt slepen, maar dan is het kwaad al geschied. De Goodyear commissie heeft namelijk een hekel aan een menukaart, die niet representatief is. En nee, wij zijn niet van Michelin, dus er valt niet te onderhandelen over onze bevindingen…. Slotconclusie: het is slecht gesteld met de snackbars in de eerste divisie, want we hebben dit seizoen geen enkele Goodyear ster uitgedeeld.

Door naar de tweede helft. Het regent nog steeds. Kortom, de supporters die besloten hebben om onoverdekt te staan, worden nog steeds nat. Datzelfde geldt overigens voor de Excelsior supporters die besloten hebben overdekt te gaan zitten aan de overzijde van de hoofdtribune. De wind zorgt ervoor dat op die tribune niemand droog blijft.

De eerste tien minuten gebeurt er niets. En dan overschreidt Roeland Geraerts ineens de middenlijn. Nu doet ie dat wel vaker – met als gevolg dat er achter hem een gapend gat valt – maar deze keer geeft hij een bal over de hele richting Samir el Gaaouiri. En die bal komt zowaar aan! Zaak om alert te zijn, want als het Geraerts lukt om iemand op 40 meter afstand de bal op de stropdas te leggen, dan is er iets moois in de maak. El Gaaouiri controleert de bal en probeert langs zijn directe tegenstander te komen. Dat lukt niet echt, maar het lukt hem wel de bal voor te zetten (zonder dat hij zijn man voorbij is). Ook goed natuurlijk, en die voorzet valt precies in de voeten van de volkomen vrijstaande Rajcomar. Tja, en die kans kan zelfs de kwakkelende Rajcomar niet missen. Onder Varkevisser door verdwijnt de bal in het doel: 0-1!!!!

En dan hangen daar ineens tien Fortunezen in het hek voor ons vak. De één doet nog gekker dan de ander. Rajcomar wordt door het raster van het hek geperst en weer teruggetrokken, zodat Rajcomar vanaf nu uit zes frieten bestaat. Ja, ja de ontlading is groot en dat mag gerust gevierd worden. Bovendien levert het wat tijdwinst op, want dit zou nog wel eens een heet half uurtje kunnen worden…..

Excelsior gaat inderdaad op jacht naar de gelijkmaker en mochten ze die vinden vast ook naar meer. Bij Fortuna is het alle hens aan dek. Maar in de eerste fase na Fortuna’s treffer, speelt Fortuna het spelletje prima. Oké, Excelsior krijgt kansen, maar Fortuna blijft dreigend op de counter. De vraag is nu: wie scoort er hier het eerste?

Hmm, Excelsior, maar die treffer telt niet. Bertjens zou aangevallen zijn, volgens scheids Van Sichem (!!). Een paar tellen later staat alles en iedereen hier op Kralingen te schreeuwen om een penalty. Een Fortunees raakt de bal met zijn hand binnen het strafschopgebied. Nu kun je beweren dat het aangeschoten was, maar erg geloofwaardig zou dat niet zijn. Nochtans gelooft Van Sichem heilig in die theorie want de bal verdwijnt niet op de stip.

Maar ook aan de andere kant is het gevaarlijk. Excelsior verwaarloost zijn verdediging en Fortuna krijgt kansen om dat uit te spelen. Maar ja, dat kleine beetje koelbloedigheid dat je dan nodig hebt om het ook daadwerkelijk uit te spelen, ontbreekt…. En dus komt de 0-2 niet op het bord.

Krijgen we daar nog spijt van? Jip, want uiteindelijk scoort Excelsior alsnog. Die treffer is natuurlijk verdiend, maar het vervelende is dat er een geel/groene strik omheen zit….

Het begint met Joos van Barneveld die een bal terugtikt op Bertjens, maar dat tikkie terug blijkt een ziekenhuisbal. Bertjens is wel op tijd, maar schiet de bal vooral hoog in plaats van ver. Dan kan één van onze verdedigers die bal wegrossen maar dat gaat ook mis en dan kan Excelsior met de bal aan de haal en is het voor Buijs een koud kunstje om de gelijkmaker op het bord te brengen: 1-1…

Terechte treffer, maar waarom moeten wij hem maken? Ik begon net het gevoel te krijgen dat het Excelsior zelf niet meer ging lukken….

Tja, dan zijn er nog 20 minuten te spelen en wordt het echt vrouwen en kinderen eerst bij ons. Tijdrekken is onze favoriete hobby en de Fortunezen denken ook aan andere niet-voetballende oplossingen. Cagnazzo mag dan wel geschorst zijn, enkele spelers hebben vanochtend toch nog even ronsgeneusd in Cagnazzo’s schuurtje. Zoals bekend beschikt Cagnazzo over een prima uitgerust arsenaal aan gereedschap. Zijn cirkelzaag is gekend, maar die hebben de spelers niet geleend. Wel hebben ze Cagnazzo’s botte bijl meegenomen. En daar wordt driftig gebruik van gemaakt.

We zien Akerboom en Geerinckx driftig zwaaien met dat ding en voorlopig zet het zoden aan de dijk, want een tweede Rotterdamse treffer valt niet. Excelsior krijgt een pak corners en alhoewel Bertjens naar elke bal springt, raakt ie geen enkele. Maar het maakt allemaal niet uit, Bertjens komt er voorlopig mee weg.

We bereiken de laatste tien minuten. Onder luid applaus betreedt Dave Joosten het veld. Van Barneveld verlaat moegestreden het veld. Joosten kent de instructies: de dood of de gladiolen. Vanaf de zijlijn loopt ie rechtstreeks naar Akerboom, pakt de botte bijl en begint daarmee wild om zich heen te maaien. Binnen 30 seconden ligt er iemand voor Pampus. Geel Joosten. Nee, aan ijver geen gebrek vandaag: we mogen het graag zien.

Een paar minuten dus nog op de klok en Fortuna lijkt op weg naar een stuntje. Maar dan begint er ineens iemand te tellen in ons vak: zes, zeven, acht ,negen….

En helaas, hij was niet de enige die aan het tellen was. Van Sichem ook. En wat was Van Sichem aan het tellen? Het aantal seconden dat Bertjens de bal in zijn handen had. En dat aantal oversteeg zes en dus een indirecte vrije trap in ons strafschopgebied.

Tja, moeten we daar nog iets van vinden? Nee! Bertjens metselt een muurtje. Dat is prima, maar niet vergeten dat het een indirecte vrije trap is. De bal zal breed getikt worden en dus is het vooral zaak om ‘uit te lopen’. Tja, maar dat gebeurt dan weer niet… Balletje breed op Buijs die van 16 meter mag uithalen: 2-1….

En dan staat daar ineens ene Varkevisser gekke gebaren te maken richting uitvak. Ha ha, moet ik toch even lachen. Doe eens even normaal jongen….

En zo geven we de tweede treffer dus ook nog cadeau. Blijven er nog vijf minuten op de klok. Gino Taihuttu komt Mauro Simone nog aflossen, maar het mag niet meer baten. Fortuna komt niet meer op gelijke hoogte. Eindstand: 2-1.

Omdat FC Den Bosch geen schade opliep in Leeuwarden, is de titel voor Excelsior nog niet binnen. Onderin is de beslissing wel gevallen: de laatste plek is definitief voor ons.

De Fortunezen bedanken ons voor de steun en wij bedanken hen voor de prima instelling. Het resultaat mag dan als vanouds zijn, de manier waarop niet. En dat staat genoteerd.

Snel de bus in. Files zijn er niet meer dus kunnen we goed doorrijden. Er gebeurt eigenlijk helemaal niets meer op de terugweg. Rond 00.30uur zijn we terug op vertrouwde bodem.

Volgende week de laatste wedstrijd: thuis tegen FC Eindhoven. Is er – zoals vandaag – nog eergevoel???