Na de zwaarbevochten overwinning tegen FC Emmen heeft de ploeg van Willy Boessen vertrouwen getankt. Omdat Eredivisie Live het blijkbaar de moeite waard vindt, treden we deze speelronde op maandag aan tegen Excelsior. Maar eigenlijk is die hele wedstrijd al bij voorbaat totaal onbelangrijk.


3 september 2012

Voetbal is bijzaak

Excelsior 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 5. Blij 1-0, 62. Dreesen (e.d.) 2-0, 89. Vorthoren 3-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, De Boer (68. N’Koyi), Diaz (68. Mannes); Khalouta, Rajcomar, Çevik (80. Briels).
Toeschouwers: 2.134
Scheidsrechter: Dieperink
Geel: Janssen, Dreesen, Khalouta
Rood: –

De datum van het vorige bezoek van Fortuna aan Excelsior, 22 augustus 2008, staat met gitzwarte letters in de Fortuna-geschiedenis geschreven. Op die dag vond er een noodlottig ongeval plaats waarbij onze goede vriend en vooraanstaand redactielid Harald om het leven kwam. Relativeren blijft soms moeilijk, maar op dagen als deze beseffen we eens te meer dat voetbal slechts een bijzaak is.


Met een spreekband en luid applaus werd Harald herdacht

Harald zou het niet anders willen, dus stappen we even na vier uur netjes in de bus. Erg vroeg, zo luidt het oordeel. Maar ook bij de SV Nao Veure geldt: beter te vroeg dan te laat. Opvallende afwezige is Evert. Met een simpel hoestje of griepje blijft hij niet thuis, dus we wensen hem heel veel beterschap en hopen hem uiteraard weer snel terug te zien. Aanwezig, maar twintig minuten later weer afwezig is De Dokter. Zelfs heftige medicatie krijgt zijn orgaansysteem niet gereguleerd, waardoor ook hij moet afhaken. Ook voor hem is beterschap gewenst.

Nadat de partyfilm ‘Project X’ door Roel is aangeleverd en opgezet, breekt er achter in de bus paniek uit. JC is eerst zijn beurs kwijt (die blijkt gelukkig al snel terecht) en beseft even later dat hij geen medicatie bij zich heeft. Een kleine ramp, niet alleen voor JC, maar ook voor de overige busreizigers die weten wat er met hem gebeurt als hij niet tijdig zijn medicatie kan nemen. Enkele spoedtelefoontjes later is het probleem gelukkig opgelost waardoor de rust wederkeert. Zelfs het ontbreken van de nieuwe huurlingen Quin Kruijssen en Niels Vets op het wedstrijdformulier (wie is de dader?) kan dit niet veranderen. Volgens Sjra komt namelijk alles nog steeds goot, dus waar zouden we ons druk om maken?

Zonder files vliegen we over de A2 en A58 en bereiken even voor zes uur de rustplaats bij Van der Valk ter hoogte van Gilze-Rijen. Waar de overige 32 buspassagiers naar het tankstation snellen, kiezen Guido en ondergetekende voor het restaurant. Binnen no-time tovert de dienstdoende kok twee schnitzels, gebakken aardappelen, frites en boontjes op tafel.  We laten het ons goed smaken en stappen twintig minuten later de bus in voor de laatste kilometers naar Rotterdam.


Dit candlelight dinner stond binnen zes minuten klaar

Rond de klok van zeven uur parkeert de buschauffeur netjes bij het bezoekersvak van Woudestein. We zien al meerdere auto’s van mede-Fortunezen staan. Mijn voorgevoel dat we vandaag met een mooi aantal Fortunezen on Tour zullen zijn, wordt een uurtje later bevestigd door de kassier. Hij vertelt me dat er 135 kaarten zijn verkocht (inclusief bus). Welke club doet ons dit na op een maandagavond? Zelfs menige eredivisieclub zou hier jaloers op kunnen zijn. Het is al vaker gezegd, maar Fortuna’s away support is gewoon top. Konden we dat ook maar van ons bestuur zeggen…

De fans zijn er klaar voor en Willy Boessen geeft dezelfde elf spelers het vertrouwen die Emmen aan de zegekar bonden. Fernando Ricksen ondervindt teveel hinder van lies- en heupklachten en ontbreekt in de selectie. Jurjan Mannes (die voor één seizoen van FC Twente wordt gehuurd) is wel van de partij, hij begint op de bank. Bij de tegenstander is ex-Fortunees Richard Stolte geblesseerd.

Fortuna begint dramatisch zwak aan de wedstrijd. Net als tegen Emmen ligt de bal binnen de kortste keren in het doel achter Ferhat Kaya. Feyenoord-huurling Elvis Manu is Fatih Turan op links te snel af en zet de bal laag voor. Joeri Schroyen laat zich verrassen door Daan Blij, die uit zijn rug komt lopen en de 1-0 al na vijf minuten op het scorebord zet. Helaas schrikt Fortuna nog niet wakker, waardoor de stand na een kwartier al op 2 of 3-0 had kunnen staan.

De Sittardenaren hebben zo’n twintig minuten nodig om enigszins in het spel te komen. Een vrije trap van Schroyen eindigt in de muur, zijn afstandsschot één minuut later enkele meters naast. In de 25e minuut zet Fortuna wederom aan en terwijl Ramazan Cevik op een hoge bal wacht, wordt hij wel erg opzichtig omver gekegeld. Op ruim honderd meter van de situatie kunnen 135 mensen het in ieder geval duidelijk zien, scheidsrechter Dieperink besluit echter anders en laat doodleuk doorspelen. Hoezo voetbalbond maffia?

Fortuna krijgt iets meer grip op de wedstrijd, maar sprankelend kan ik het spel nog niet noemen. Maar goed, als ik daarnaar op zoek was, zat ik wel tweewekelijks in het vliegtuig naar Barcelona. Het enige noemenswaardige wapenfeit dat we voor rust nog mogen noteren, is een schot van Ramon Voorn. Helaas verdwijnt dit een metertje naast de kruising.

Een 1-0 achterstand biedt nog perspectief. Het caterpunt draait inmiddels op volle toeren, maar zal weinig punten scoren in onze nieuwe rubriek Thank God it’s Friday. Ondanks dat het maandag is, gaat de jury vandaag gewoon aan de slag. Een niet geheel warme kroket, warme cola en een groene fles mayonnaise zullen de eindscore van Excelsior weinig goed doen. Ook de reinheid van de toiletten laat behoorlijk te wensen over.


Schoon is anders

In de tweede helft speelt Fortuna naar haar fanatieke aanhang. Binnen twee minuten ontstaat de eerste kans. Een voorzet van Turan wordt ingekopt door Khalouta. De bal blijft echter hangen en kan helaas niet binnengewerkt worden. Enkele minuten later passeert Prince Rajcomar zijn tegenstander en schiet met links op doel. Via het hoofd van een Excelsior-verdediger vliegt de bal net over de lange hoek van het Rotterdamse doel.

De sfeer in het uitvak is inmiddels weer prima te noemen, maar dat zakt in de 53e minuut even weg. Excelsior plaatst een vlijmscherpe counter waarna Elvis Manu de bal van dichtbij vrij in kan schieten. Met een werkelijk katachtige reflex pareert Kaya de bal echter nog. Zo blijft er hoop in de 135 groen-gele harten. Die hoop wordt twee minuten later aangewakkerd als Kevin Diaz vanuit het middenveld aan een prima actie begint. Hij eindigt zijn actie met een goede steekpass op Rajcomar. Diens schot wordt door de uitkomende Jordy Deckers gestopt. Excelsior dreigt hierop weer een counter te plaatsen via de snelle en behendige Manu. Khalouta verhoort echter mijn gebeden en met een vliegende tackle bëeindigt hij de Rotterdamse aanval. Met een gele kaart komt hij nog goed weg.

Scheidsrechter Dieperink laat steeds minder toe en fluit steeds krampachtiger. Het feit dat de wedstrijd live op tv te zien is, maakt hem blijkbaar nerveus. Roel Janssen is hiervan het volgende slachtoffer. Ok, hij komt fel in, maar speelt wél duidelijk de bal. De gele kaart is dan ook onterecht. Vanuit de hierop toegekende vrije trap krijgt plaaggeest Manu weer de bal. Zijn schot wordt van richting veranderd door Timothy Dreesen. Kaya is hierdoor kansloos en de bal zeilt in de lange hoek. Met deze 2-0 wordt de opgave voor Fortuna er niet makkelijker op, zo niet onmogelijk.

Fortuna heeft nog wel een duidelijke drang naar voren, maar de echte overtuiging ontbreekt. Een schot van Prince met links gaat weer net over en bij enkele scrimmages voor het doel valt de bal net verkeerd. In de 68e minuut past trainer Boessen zijn eerste wissels van de avond toe. Patrick N’Koyi komt in het veld voor captain Yoann de Boer en Jurjan Mannes maakt zijn debuut door in te vallen voor Kevin Diaz. Met name de wissel van Diaz doet menig wenkbrauw fronsen. De Fransman maakt een fitte en gretige indruk en speelde een aardige wedstrijd. Enkele andere spelers daarentegen zitten er al geruime tijd doorheen, maar mogen tot het eind van de wedstrijd blijven staan.

‘Onze’ jongens blijven het proberen en dat leidt in de 73e minuut tot een prima kans voor Ramon Voorn. Cevik zet de bal goed voor en Ramon mag van elf meter inkoppen. Helaas is koppen (naar eigen zeggen) niet zijn specialiteit en de bal belandt dan ook op de buitenkant van de paal. Tien minuten voor tijd mag Jordi Briels zijn opwachting maken. Hij vervangt Cevik. Als Cevik net als Diaz niet geblesseerd is, vind ik ook dit een vreemde wissel. Cevik oogt nog fit en kan met zijn acties voor gevaar zorgen. Maar goed, voorlopig heb ik slechts het diploma voor pupillentrainer en geen Oefenmeester I. Misschien zie ik het allemaal wel verkeerd.

Door de jacht op de aansluittreffer ligt het achterin volledig open. Bij een diepe bal klutst de bal op en neer tussen Kaya en Janssen. Niels Vorthoren krijgt de bal op een presenteerblaadje en knalt de 3-0 binnen. Over en sluiten.

We zagen vanavond een aanvallend Fortuna dat voldoende kansen crëerde, maar deze niet wist te benutten. Het eerste doelpunt gaven we te makkelijk weg, de tweede treffer was pech en de derde treffer een formaliteit. We klampen ons maar vast aan de positieve dingen, te weten de inzet van de spelers en de meegereisde aanhang.

Tot slot het oordeel van de jury inzake de ‘Thank God it’s Friday’ verkiezing.

Resultaat: Een nederlaag. Weliswaar geflatteerd, maar toch 0 punten.
Uitvak: 135 Fortunezen reisden Fortuna op deze maandagavond achterna. Wie doet ons dat dit jaar na? 6 punten.
Stadion: Klein betonnen stadion. Slechte toiletten, slechte parking: 3 punten.
Thuispubliek: Zelfs in de eredivisie loopt Rotterdam niet warm voor Excelsior, dus al helemaal niet in de Jupiler League. Wél zagen en hoorden we voor het eerst sinds jaren een groepje actieve fans achter het doel aan onze overkant, 4 punten voor de moeite.
Catering: Een groene fles mayo, een kroket die niet helemaal warm is en cola die juist wél warm is: een magere 4 punten.
Randvoorwaarden: Programmaboekjes gratis voorradig, sympathieke stewards en genoeg plek om onze vlaggen op te hangen: de volle 9 punten.

Een verrassende score van 26 punten voor Excelsior, dat daarmee de tweede plek overneemt van Cambuur.


Aan achterstallig onderhoud geen gebrek op Woudenstein

Na een rustige terugreis arriveren we even na middernacht bij de Trendwork Arena. Komende zondag spelen we vriendschappelijk in en tegen Doenrade. Tot dan!

R. van Laar