Zoals al vaker dit seizoen, staat Fortuna er wanneer het echt moet. Een matige start na de winterstop had de degradatiestreep akelijk dichtbij gebracht, maar een overwinning op Excelsior brengt weer een beetje lucht. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor Zarko Grabovac, die wel degelijk de geboren spits blijkt die Frans Körver nooit in hem zag.


5 Februari 2010

Fortuna haalt noodzakelijke overwinning

Fortuna Sittard 2 Excelsior Rotterdam 1
Doelpuntenmakers: 13. Grabovac 1-0; 28. Voorn 2-0; 76. Van Steensel 2-1.
Opstelling: Wintjens, Nys, Geenen, De Boer, Kotbani, Voorn, Linssen, Rychlik (77. Villareal), Di Lallo, Traore (90. Halim), Grabovac.
Toeschouwers: 2.952
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Voorn
Rood (Fortuna): –

Iets meer dan een jaar geleden speelde Fortuna nog voor een vol stadion tegen Excelsior, vanavond wordt de Trendwork Arena aanzienlijk minder goed bezocht. Kennelijk heeft menig plichtsgetrouwe burger van Sittard-Geleen besloten Fortuna links te laten liggen en in plaats daarvan burgemeester Sjraar Cox live in een fabriekshal in Thorn of voor L1-televisie te ondersteunen bij diens eerzame poging het LVK te winnen. Anders vallen de lege tribunes niet te verklaren. Het LVK kent overigens ook zijn positieve kanten: kennelijk is ook omroeper Maurice Gorissen naar Thorn opgemarot, zodat we in ieder geval voor één avond verlost zijn van zijn eindeloze gezwets en weer eens mogen genieten van zijn vaste vervangster, die deze avond helaas afziet van een optreden bij de Fun-tribune.

We mogen dan wel 24 jaar niet meer in eigen huis gewonnen hebben van Excelsior, de voortekenen voor een positief resultaat zijn vanavond niet ongunstig. Scheidrechter is vanavond namelijk niemand anders dan Dick van Egmond en een in opdracht van Fortuna Online door een gerenommeerd Australisch instituut uitgevoerd onderzoek heeft uitgewezen dat Fortuna in wedstrijden onder leiding van Van Egmond significant meer punten pakt dan in andere wedstrijden.

Fortuna moet het vanavond stellen zonder drie vaste krachten. Angelo Simone en Nico Vanek zitten een schorsing uit, Harrie Gommans is gebleseerd. Aangezien er aan zijn naas niks mankeert, vermoeden we dat Harrie zit opgescheept met een lichte liesblessure. Laten we er maar het beste van hopen, want de ervaring leert dat zo’n blessure aan de lichte lies weken, maanden en soms zelfs jaren kan duren. Mboua, Facenna en Van den Ouweland zijn ook nog steeds geblesseerd.

Reijners heeft de volgende opstelling uit de hoge hoed getoverd: Wintjens; Nys, De Boer, Geenen en Kotbani; Rychlik, Linssen, Voorn en Di Lallo; Traore en Grabovac. Kotbani en Rychlik zijn de logische vervangers van Vanek en Simone, terwijl Zarko Grabovac vier jaar nadat Frans Körver een kruis zette door zijn carrière als aanvaller eindelijk zijn rentree mag maken in de spits.


Reijners fluistert zijn aanwijzingen

De drie noodgedwongen wijzigingen pakken niet slecht uit. Badre Kotbani laat vanavond opnieuw een degelijke indruk achter en doet zowel verdedigend als aanvallend niet onder voor Vanek. De jonge Sittardenaar ontwikkelt zich goed en dat is bij het voortdurende gebrek aan spelers voor de linkervleugel een verheugende constatering. Marcus Rychlik blinkt nog steeds niet uit door spelinzicht en technische vermogens, maar de Duitser houdt in tegenstelling tot Simone wel constant de rechtervleugel bezet. Dat leidt tot een veel logischer veldbezetting en daarmee ook tot betere afspeelmogelijkheden voor de centrale middenvelders en verdedigers.


Rychlik levert weer een messcherpe voorzet af

De meeste indruk maakt echter het optreden van Zarko Grabovac.


Van Peppen komt te laat tegen Grabovac

Na vier seizoenen als vaste waarde in de achterhoede zag Zorro zichzelf na het aantrekken van Yoann de Boer plotseling in een tamelijk uitzichtloze positie op de bank terug. Een paar weken later zijn de kansen echter weer gekeerd.


Zorro schermt de bal af

Aanwinst Harrie Gommans is toe aan de zoveelste blessure in zijn loopbaan, dus mag Grabovac na vier jaar zijn oude stiel van aanvaller oppakken. En dat gaat hem helemaal niet slecht af. Grabovac mist uiteraard de natuurlijke finesse van een Gommans, maar weet op inzet en fysieke kracht menig duel te winnen.


Grabovac vliegt erin

Grabovac krijgt zijn beloning al na een kwartier spelen. Fortuna is sterker aan de wedstrijd begonnen dan Excelsior, maar tot grote kansen heeft dat niet geleid. Totdat Rychlik op rechts de diepte in wordt gestuurd. De Duitser heeft echter te lang nodig om de bal goed te controleren en levert vervolgens een slechte voorzet af. De verdediging van Excelsior werkt de bal echter even slecht weg. Edwin Linssen pikt de bal op en geeft een voorzet diep bij de tweede paal.


Linssen geeft een intelligent passje

Daar staat Grabovac helemaal vrij. Diens kopbal lijkt houdbaar, maar verdwijnt desondanks achter doelman Van Dijk in het net.


Grabovac is de gevierde man

Na de voorsprong voor Fortuna gaat het spel in een redelijk tempo op en neer. Excelsior krijgt een behoorlijke kans, maar Koolwijk schiet rakelings voorlangs. Fortuna wordt een paar keer gevaarljijk op de counter, maar speelt geen hele grote kansen uit.


De Boer marcheert voorwaarts

Na een overtreding op Traore schiet Edwin Linssen een vrije trap knap tegen de buitenkant van het zijnet. Wij hebben ons gezicht al teleurgesteld afgewend, wanneer de Noord-tribune massaal in juichen uitbarst. Spontaan hoongelach vanaf de andere tribunes is hun verdiende loon.


Linssen schiet op goal

Een paar minuten later is Excelsior griezelig dichtbij de gelijkmaker. Kermit Erasmus breekt door de achterhoede van Fortuna en verschijnt schuin voor de goal van Wintjens. Opluchting en verbazing strijden om voorrang wanneer Erasmus niet op doel schiet, maar de bal teleurgesteld over de achterlijn trapt. Erasmus is er zo van overtuigd dat hij buitenspel loopt, dat hij niet in de gaten heeft dat de scheidsrechter helemaal niet gefloten heeft. Ook hij wordt beloond met een lachsalvo vanaf de tribunes.


Linssen in de achtervolging

Daarna is het tijd voor serieuzere zaken. Na een corner van Excelsior breekt Fortuna snel uit op links. Di Lallo stoomt op naar de middenlijn, kan de bal geven op Traore, maar aarzelt daarmee. Die aarzeling blijkt te lonen: even later geeft Di Lallo een steekpass op Voorn, die met een paar meter voorsprong op een verdediger op de goal afgaat. Voorn blijft kalm en schiet beheerst de 2-0 binnen.Die comfortabele voorsprong houden we vast tot aan de rust, mede dankzij een knappe redding van Wintjens op een schot van Pedro.


Van Dijk stompt weg voor Traore

In de tweede helft speelt Excelsior wat offensiever en agressiever, maar Fortuna weet redelijk stand te houden. De Boer en Linssen brengen vanavond meer rust en lijn in het spel en tonen zich daarmee inderdaad de versterkingen die we nodig hadden. We worden een paar keer gevaarlijk via counters, maar Traore en Rychlik missen de kalmte voor het doel. Bovendien wuift Van Egmond protesten voor een penalty weg nadat Kotbani na een knappe rush in het strafschopgebied tegen de vlakte gaat.


Kotbani gaat neer, maar krijgt geen penalty

Een paar minuten later moet Van Egmond die penalty zeker geven. Fortuna
breekt weer uit op de counter. Traore geeft vanaf rechts een bal richting strafschopgebied.


Demba loopt tegen de bal aan

Grabovac is eerder bij de bal dan de verdediger en de keeper, maar krijgt een duw wanneer hij de bal wilt koppen. Hij raakt de bal wel, maar niet met volle kracht. De terugsprintende keeper kan vlak voor de lijn redding brengen.


Grabovac gaat neer, maar krijgt ook geen penalty

De 3-0 blijft uit en dat breekt ons een kwartier voor tijd op. Geenen geeft een vrije trap weg halverwege onze eigen helft. Van Steensel mag ongeveer vanaf de penaltystip ongehinderd binnen koppen. Wintjens, die ten onrechte van zijn lijn gekomen is, is kansloos: 1-2.


Traore verliest het duel

We gaan nog een spannend laatste kwartier tegemoet. Daarin blinkt Wintjens een paar keer uit bij reddingen op de lijn en met goed uitkomen, maar laat hij ook een paar lelijke steken vallen bij hoge ballen. Enkele malen ziet ook onze verdediging er niet geweldig uit, maar over het algemeen blijven we redelijk overeind.


Van Dijk stopt Traore af

Met Gavry Villareal en Yassine Halim voor Rychlik en Traore speelt Fortuna de wedstrijd uiteindelijk goed uit. Het resultaat is een terechte overwinning. De komst van Linssen en De Boer heeft zich voor de eerste keer uitbetaald.


De Boer wendt het gevaar af

Hopelijk krijgt het goede spel van vanavond de komende weken een vervolg.

PM


Feest, want de punten zijn binnen