In deze column wil ik een tweetal feiten belichten die bij mij persoonlijk de afgelopen week tot ergernis hebben geleid. Allereerst de kwestie van het vermeende (wan)gedrag van een bepaalde supportersgroepering rondom en tijdens de uitwedstrijd tegen De Graafschap, welke nieuw leven werd ingeblazen door de berichtgeving van L1.

Dat niet iedereen die met Fortuna was meegereisd naar de wedstrijd in Doetinchem zich op de juiste manier heeft gedragen, was in geruime mate bekendgemaakt door de diverse media. Dat een enkeling zich daar gezien zijn functie beter niet had over kunnen uitlaten is uitermate laakbaar. Dat uiteindelijk honderden mensen ten gevolge van de uitlatingen van deze enkeling over één kam worden geschoren gaat me te ver. In dat licht wil ik als redactielid van Fortuna Online mijn mening kenbaar maken. Rondom en met name tijdens het treffen met de Graafschap gingen een aantal mensen uit België overduidelijk over de schreef. Vervelend is het echter om nadien in de diverse media te moeten vernemen dat een bestuurslid van de Supportersvereniging Fortuna Sittard ’92 tegen L1 desgevraagd laat weten dat er alcohol en drugs zouden zijn gebruikt door de meegereisde supporters in een bepaalde bus, welke overigens op eigen gelegenheid door enkele van de betreffende supporters was geregeld en dus niet onder auspiciën van de Supportersvereniging Fortuna Sittard ’92 stond.

Dientengevolge mochten de makers van deze website van diverse kanten – met name in de gastenboeken van de diverse supporterssites – vernemen dat zowel de Supportersvereniging als Fortuna Online ondeugdelijk waren, waarmee ik mij dan bepaald eufemistisch uitdruk. Welnu, wat de relatie tussen beide “ondeugdelijken” betreft, wil ik toch even duidelijkheid scheppen. Fortuna Online is inderdaad de officiële website van de Supportersvereniging, edoch de redactie van deze pagina boogt immer op het recht op vrije meningsuiting en is in deze ook aan geen enkele regelgeving van de Supportersvereniging gebonden. Fortuna Online is een volledig zelfstandig medium dat echter wel een samenwerkingsverband onderhoud met de Supportersvereniging, maar in de redactionele rubrieken een onafhankelijke en eigen visie nastreeft. Fortuna Online noch de Supportersvereniging Fortuna Sittard ’92 is aansprakelijk voor publiekelijk gedane uitspraken door de andere partij.

Op de tweede plaats wil ik de opgeluchte stemming welke is ontstaan na het duel met Ajax, toch wat temperen. Fortuna was in geen enkel opzicht de onderliggende partij, of het moet op gebied van de arbitrage van de volkomen onbekwame Schenkels zijn geweest. De goede man is uitstekend op zijn plaats wanneer hij als 4e official het bord met de aanduiding van de extra speeltijd mag hanteren, maar daarmee is ook direct alles gezegd. Wat mij stak is het feit dat er met te weinig overleg werd gespeeld en dat daardoor de uitermate wankele verdediging van Ajax op de been wist te blijven. O’Brien, Bergdolmo, Chivu, allen bleken zij onvoldoende voor de dag te komen tegen de Sittardse aanvallers. Helaas wist alleen Hamming (weer hij!) het net te vinden, een gemiste kans derhalve, want Fortuna had meer recht op de volle winst dan de voormalige Godenzonenclub.

Zelden mochten de Amsterdammers deze competitie zo tevreden zijn met een gelijkspel. Zelfs met assistentie van de arrogante blufkoning Van Halst werd het lek niet bovengehaald. Inderdaad, Van Halst, scheldend en natrappend vertrokken uit Sittard en zich te groot voelend voor een optreden bij een “mindere” club dan Ajax. In niets kon de kale Utrechter woensdagavond zijn gelijk halen. Het is duidelijk, de man is volkomen uitgevoetbald en houdt zich louter door zijn intimidatievermogen staande tegenover tegenstanders en scheidsrechters. Zelfs de frêle Haeldermans bleek nog maar weinig ontzag voor hem te hebben, hetgeen bleek uit een schoonheid van een overtreding die helaas geen navolging meer kreeg. Wel is het duidelijk dat het spel van Regillio Simons het team ten goede is gekomen. Eindelijk iemand die als targetman kan spelen en een bal kan vasthouden. Misschien gloort er toch nog een sprankje hoop aan de horizon.

One Way