Fortuna begon uitstekend aan wat een aardige avond voor de club had moeten worden. Helaas draaide het uit op een deceptie. Tja, de spelers moeten nog veel leren en de supporters moeten nog veel geduld uitoefenen…


13 Augustus 2002

Fortuna verliest terecht van FC Eindhoven

Fortuna Sittard 1 FC Eindhoven 2
Doelpuntenmakers: 13. Hamming 1-0; 33. Van Kallen 1-1; 44. Konings 1-2
Opstelling: Bertjens, Emeran, Akerboom, Steegs, Klimek (61. T. Janssen), Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld,  Tychon (70. El Gaaouiri), Hamming, Rajcomar.
Toeschouwers: 4.763
Scheidsrechter: Van Beek
Geel (Fortuna): Tychon
Rood (Fortuna): –

Rond een uur of half acht is het dan zover, we betreden het stadion. Oké het is voetbal op vrijdag en oké het is niet meer het hoogste niveau, maar dat wil toch zeker niet zeggen dat dit geen leuk voetbaljaar kan worden?

Zeker niet, en daarom nemen we aangekomen in het stadion er maar meteen de gerestylde Fortuna Kicks bij. We zijn nu toch wel benieuwd naar de ambities van Koning en we worden op onze wenken bediend. We citeren: “We moeten ervoor zorgen dat mensen liever op vrijdagavond naar Fortuna gaan dan dat ze op televisie naar ‘Baantjer’ gaan kijken”.

Hmm, dit soort vergelijkingen mogen we natuurlijk graag zien. De video loopt!

Voordat de wedstrijd kan beginnen nemen we eerst afscheid van Theo Mommers. Per 1 september vertrekt hij en dus is dit zijn laatste thuiswedstrijd als algemeen directeur van Fortuna Sittard. Een toespraak, een cadeau, een dankwoord, een ereronde en een ovationeel applaus later hebben we afscheid genomen van de man die de reddingsoperatie van Fortuna Sittard leidde.


Leuk spandoek op Noord!

Tijd om na te gaan denken over de wedstrijd. Bij Fortuna noteren we het eerste blessuregolfje. Het is allemaal niks vergeleken met de afgelopen jaren, maar toch. Gommans ligt er een paar weken uit, Cagnazzo kampt nu al met overbelastingsverschijnselen, Hamers en Luc Janssen zijn geblesseerd en Baart is vandaag nog niet fit genoeg om te spelen.

De enige van deze vijf die de afgelopen weken op een basisplek kon rekenen was Cagnazzo en hij wordt op linkshalf vervangen door Tychon. Rajcomar neemt diens plek over in de spits.

De tegenstander luistert naar de naam FC Eindhoven en als we naar de selectie kijken, herkennen we twee namen. Ismail Ayaz zit weer eens in de gevangenis en de andere bekende is Geoffrey Prommayon. Deze rechtsback speelde weliswaar nooit voor Fortuna, maar dat lag toch vooral aan het feit dat het niveau van de WW-uitkering in Nederland behoorlijk hoog ligt….

Kortom we weten helemaal niks van Eindhoven en laten ons dus maar verrassen. Met bijna 5.000 toeschouwers is het stadion toch nog redelijk gevuld. Het weer is prima, tijd voor voetbal.

Fortuna start de wedstrijd boven verwachting goed. In de eerste twintig minuten speelt er slechts één team: Fortuna Sittard. De Fortunezen zijn heer en meester. Het levert wellicht niet echt veel kansen op, maar elke poging van Eindhoven om iets constructiefs op de mat te brengen wordt onmiddellijk in de kiem gesmoord. Nee, dit Fortuna speelt met de tegenstander en een doelpunt kan niet uitblijven.

En dat doelpunt blijft ook niet. Mészáros en Emeran combineren aardig aan de rechterkant. Mészáros trekt de bal voor richting Van Barneveld. Die gaat neer in het strafschopgebied, maar we hoeven niet voor een penalty te gaan vragen, want de bal schiet door richting Hamming die de bal in het lege doel kan schieten: 1-0!!


Eindhoven zwaar in de verdrukking

Hmm, dit smaakt naar meer. Wie had gedacht dat het zo makkelijk zou gaan vandaag?

Niemand waarschijnlijk maar het vervelende is dat iedereen toch nog gelijk kreeg. Om onverklaarbare redenen kan Fortuna geen vertrouwen putten uit de voorsprong, maar is het Eindhoven dat steeds meer het initiatief neemt. De agressie en totale overmacht op het middenveld gedurende de eerste 20 minuten ebt helemaal weg en het is wachten op de eerste kans voor Eindhoven.

Die kans komt er in de 33ste minuut. Van Kallen wordt aangespeeld, maar Steegs komt voor Van Kallen en tikt de bal weg richting Klimek. Niets aan de hand zou je denken, ware het niet dat Klimek staat te slapen.

Van Langeberg snoept hem de bal af en kan zo doorlopen aan onze linkerkant die door het gesnurk van Klimek open ligt.

Van Langeberg zet voor op de vrijstaande Van Kallen, maar die komt niet verder dan een schot, dat weliswaar hard is, maar door het midden van het doel: houdbaar dus. En toch kan Bertjens het schot niet keren, want de bal verdwijnt door zijn benen het doel in. Klimek gaat hier als eerste in de fout, maar Bertjens moet die bal gewoon keren: 1-1.


Klimek was af en toe iets te nonchalant

Eindhoven veert behoorlijk op van deze meevaller en bepaalt het spel in het restant van de eerste helft. Zelden zal het contrast binnen één wedstrijdhelft zo groot zijn geweest, want Fortuna is de grip van de eerste twintig minuten totaal kwijt.

Vlak voor rust levert het Eindhoven zowaar ook nog een tweede treffer op als spits Ties Konings Akerboom uitkapt en vervolgens Bertjens verrast: 1-2. En dat is tevens de ruststand.

 Zo daar staan we dan: 2-1 achter bij de rust tegen de nummer 17 van de eerste divisie van vorig seizoen. En dat terwijl de wedstrijd nog zo goed voor ons begon!

In de tweede helft moet Fortuna Eindhoven dan maar het mes op de keel gaan zetten, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Fortuna er in de tweede 45 minuten nooit in is geslaagd Eindhoven vast te zetten. En dat geeft toch wel te denken. Mészáros kan geen vervolg geven aan zijn goede start van de wedstrijd, Tychon ligt aan de ketting op links en Van Barneveld is voorlopig alleen maar bezig wedstrijdritme op te doen, die broodnodig is om zijn vorm op peil te brengen. Dus voetballend lukt niets, dan maar lange ballen van achter uit. Maar als die steevast naar schaduwspits Hamming en niet naar aanspeelpunt Rajcomar gaan, dan zal ook dat weinig opleveren.

Geen gevaar dus voor het doel van Wilbert Need. Aan de andere kant is het iets gevaarlijker. Steegs heeft een behoorlijke kluif van Van Kallen en als Klimek dan ook nog hakballetjes gaat produceren met een man in zijn rug dan nemen de problemen alleen maar toe…


Steegs heeft zijn handen vol aan de aanvallers van Eindhoven

De beste kans is voor Van Kallen, die de binnenkant van de paal raakt. Gelukkig gaat die bal er niet in, anders was dit einde oefening geweest.

Ondertussen is Klimek wel al vervangen door Thomas Janssen. En dat levert een verbetering op, in het veld. Die Janssen heeft namelijk een zee aan ruimte voor zijn snufferd. Eindhoven speelt wel met een linkshalf, maar een linksback is nergens te bekennen…

Een paar keer kan Janssen opstomen en het levert één leuke voorzet op, die via het hoofd van Rajcomar in de handen van Need belandt.

Pas in de laatste tien minuten komt er enige druk op de Brabantse goal. Akerboom speelt dan al in de spits, maar het is Rajcomar die dicht bij een treffer komt. Met een mooie volley lijkt hij een punt te redden voor Fortuna, maar Need beslist anders….

Ook de vijf minuten blessuretijd die Van Beek uit het luchtledige tovert, baten Fortuna niet. Eindstand: 1-2.

De spelers ontvangen nog een aardig applaus van het publiek, maar alhoewel Koning geen verwachtingen wil kweken, lijkt dit toch een teleurstellende ouverture. De nederlaag was namelijk verdiend. In de tweede helft is Fortuna simpelweg niet bij machte geweest om het Eindhoven lastig te maken. En wij hebben niet het idee dat Eindhoven een hoogvlieger gaat worden dit seizoen…

Nou ja, vanavond maar eens naar de video kijken. Misschien viel ‘Baantjer’ ook wel iets tegen…