Het jaar 2003 begon voor Fortuna Sittard natuurlijk op een geweldige manier met de fantastische staatsloterijwinst. Net als iedereen binnen Fortuna was ook ik blij verrast. Voor mij persoonlijk begon het jaar iets minder, want ik mocht weer verder gaan met hetgeen waar ik het jaar 2002 mee afsloot, namelijk revalideren.

Toen ik aan het eind van het vorig jaar te horen kreeg dat er een los stukje bot of kraakbeen in mijn rechter enkel zat, had ik een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant baalde ik echt ontzettend omdat ik nu eindelijk aan spelen toekwam na eerdere blessures, maar aan de andere kant wist ik nu eindelijk waarom ik al die tijd zoveel pijn had aan mijn enkel en waarom ik ook steeds moeilijker kon wenden en keren. Vooral op het laatst werd de pijn steeds erger waardoor een operatie zeker nodig was. Uiteindelijk bleef toch een beetje het nare gevoel hangen want ik moest wel weer opnieuw beginnen met revalideren.

Gelukkig is de operatie goed gelukt en verloopt het herstel tot nu toe goed. Ik heb inmiddels de groeptraining hervat en als alles goed blijft gaan mag ik maandag (24 februari) een helft meespelen met het tweede elftal in de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal. Hopelijk werkt het weer een beetje mee zodat de wedstrijd gewoon door kan gaan en ik eindelijk weer eens lekker kan voetballen. Hopelijk sluit ik hiermee gelijk een periode van blessures af en kan ik vervolgens blessurevrij door het leven gaan.

Het weer is in de voorbereiding en tijdens de eerste paar wedstrijden na de winterstop natuurlijk een struikelblok gebleken. De velden waren door het weer zo hard en slecht geworden dat de trainingen niet zo konden verlopen zoals de trainer en ook de spelers dat graag gezien hadden. Aangezien Fortuna op dit moment niet in staat is om dan maar even een trainingskamp in een of ander warm oord te beleggen, was het noodzaak om af en toe uit te wijken naar kunstgrasvelden of de sporthal. Het is uiteraard logisch dat Fortuna geen trainingskamp heeft georganiseerd en hiermee geven ze naar mijn idee tevens een goed voorbeeld hoe er met geld dient te worden omgegaan tijdens een financiële crisis. Ik begrijp dan ook niet helemaal waarom andere clubs in financiële problemen wel een duur trainingskamp organiseren, maar dit terzijde.

Ondanks de moeizame voorbereiding haalden we in de eerste twee wedstrijden twee punten. Bij VVV zat er achteraf denk ik niet meer in dan het behaalde punt en in de thuiswedstrijd tegen Sparta kunnen we na een 0-1 achterstand en met tien tegen elf ook tevreden zijn met een punt. Hoewel we tegen Sparta met name in de beginfase en een korte periode na de rode kaart en de 1-1 het betere van het spel hadden en tevens een paar goede mogelijkheden hadden, hebben zij gedurende de hele wedstrijd toch de betere kansen (na de 0-1 en vlak voor tijd) gehad om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen.

Vervolgens verliezen we twee keer op een veld waar eigenlijk niet op te spelen was. Vooral het veld in Eindhoven was een ramp. Behalve dat goed voetbal op dat veld onmogelijk was, hielden we er ook nog een aantal geblesseerden aan over. Gelukkig konden een aantal spelers nog op tijd opgelapt worden voor de wedstrijd tegen de koploper.

Na het goede resultaat in Den Haag, waar we gewoon een strafschop hadden moeten krijgen, kunnen we ons op gaan laden voor dé wedstrijd tegen MVV. Ik schrijf bewust we want stiekem hoop ik (mits het maandag goed gaat) dat ik dan weer bij de groep kan zijn. Ik weet niet of dit realistisch is van mijn kant, want misschien vinden de trainer en de fysiotherapeut het nog te vroeg, maar ik hoop van wel want het zijn toch altijd speciale wedstrijden om mee te maken.

Ook toen ik in de jeugd speelde waren het altijd mooie wedstrijden die af en toe op leven en dood gespeeld werden. Veel van die jongens tegen wie ik toen en ook later in het tweede elftal speelde zullen er woensdag bij zijn. Dit maakt het voor mij nog extra speciaal. Ook belangrijk is dat er nu veel jongens zijn binnen de selectie die deze wedstrijd al vaker hebben gespeeld, hetzij in de jeugd of al eerder in het betaald voetbal. Zij weten denk ik beter dat het aparte wedstrijden zijn en hoe erg dit leeft bij de supporters. Ik hoop/denk dat dit ons zal helpen bij het behalen van een overwinning.

Het weekend na de wedstrijd tegen MVV hebben we vrij, zodat we ook nog een beetje kunnen meegenieten van Carnaval. Een overwinning op MVV zou de sfeer er dan al aardig in brengen. Hoe “intens” en hoeveel avonden ik de deur uit ga met Carnaval weet ik nog niet zeker. Ik moet toch rekening houden met het feit dat ik net hersteld ben van een blessure. Maar dat ik Carnaval ga vieren weet ik wel zeker. Ik vind dat ik na weer een periode van revalidatie nu wel een pleziertje verdien.

Iedereen een te gekke Carnaval en vooral een mooie overwinning op MVV!!

Cliff Hamers

Naschrift redactie Fortuna Online: Cliff Hamers zal vanaf nu met enige regelmaat een column schrijven over zijn belevenissen als Fortunees op deze website.