In het seizoen 2000-2001 strijdt Fortuna Sittard tegen degradatie. In november wordt trainer Henk Duut na dertien duels zonder winst de laan uitgestuurd. Onder zijn vervanger Frans Thijssen wint Fortuna van Sparta en Roda JC, maar hoe het seizoen verder zal verlopen is afhankelijk van eventuele winst op die andere degradatiekandidaat: RBC Roosendaal…

Thijssen heeft de supporters enige hoop op lijfsbehoud gegeven. Na zijn komst weet de ploeg niet alleen de duels tegen Sparta en Roda winnend af te sluiten, maar de voormalige voetballer van het ‘grote’ Fortuna halverwege de jaren tachtig (oh, nostalgie) heeft tevens de ploeg kunnen versterken met Fritz Emeran en Nenad Bjekovic, een spits die overkomt van Partizan Belgrado. Feyenoord en Twente (beker) worden goed partij geboden en RKC Waalwijk en FC Utrecht weten slechts met één doelpunt verschil te winnen.

Op 10 maart 2001 komt RBC, dat met twee punten voorsprong op de Limburgers de zeventiende stek op de ranglijst bekleedt, op bezoek in het Wagner & Partners Stadion. Omdat de clubleiding heeft besloten de prijs van de toegangskaartjes te verlagen tot 5 gulden, komen maar liefst 11.000 toeschouwers op dit degradatieduel af. De spanning in het stadion is te voelen.

Naast Bjekovic wordt Dennis Gerritsen in de spits geposteerd. Ronald Hamming moet genoegen nemen met een plaats op de bank. Na 45 minuten geklungel van vooral de Fortunezen staat de brilstand bij het rustsignaal nog steeds op het scorebord. Thijssen besluit te wisselen. Gerritsen blijft in de kleedkamer achter. Hij wordt vervangen door Hamming. Het blijkt een gouden wissel. Na vijf minuten spelen zet Bejkovic zijn directe tegenstander op het verkeerde been en zijn voorzet vanaf links wordt ineens op de slof genomen door Hammigoal, die zijn bijnaam eer aandoet en doelman Oscar Moens kansloos laat. Het stadion veert op, zou het Fortuna vandaag dan eindelijk lukken de rode lantaarn over te dragen aan de Roosendaalse Boys Combinatie?

Het antwoord op deze vraag wordt al binnen een minuut na de openingstreffer gegeven. Bjekovic leidt de aandacht af, Jochem van der Hoeven verstuurt een dieptepass op Hamming, die alleen door mag lopen op Moens en vervolgens de AZ-huurling omspeelt en de 2-0 binnenschiet. De Drent wordt bedolven onder een kluwen van spelers en begeleiders. Dag RBC, dag rode lantaarn, dag reeks van tig wedstrijden zonder hoop. Natuurlijk, Fortuna zou Fortuna niet zijn als niet enkele minuten voor tijd nog een tegentreffer (van Brunswijk) geïncasseerd wordt. In de resterende seconden blijft de achterhoede echter overeind en wint Fortuna eindelijk weer eens.

Ronald Hamming viert samen met de N-Side zijn feestje. Opnieuw blijkt de goaltjesdief enorm belangrijk voor ons. Hamming geniet vanaf deze wedstrijd het vertrouwen van Thijssen en begint weer volop te scoren. Een week later scoort hij tweemaal tegen AZ, twee weken later opnieuw tweemaal bij Sparta. Tegen NEC (2-0) scoort hij in blessuretijd zijn 75ste competitiedoelpunt in Sittardse dienst, een nieuw clubrecord. Fortuna heeft de smaak te pakken, maar ondanks winst in De Kuip komt de ploeg uiteindelijk één punt tekort om De Graafschap op de ranglijst te passeren. Via de nacompetitie, waarin Hamming nog tweemaal het net weet te vinden, weet Fortuna haar eredivisiestatus (voor nog een jaar) te behouden.

MS

Heb je ook bepaalde herinneringen aan Ronald Hamming, die je wel in een column wil opschrijven? Zo ja, stuur maar op naar: info@fortuna-online.nl