Het is begin juli, je kijkt naar boven en merkt dat het stilletjes regent. Dan weet je één ding en dat is dat de eerste training eraan komt! Haast traditioneel een regenachtige dag waarbij je de spelers ziet opdraven waar je afgelopen seizoen op hebt gefoeterd, je bent blij dat sommige gezichten er niet meer zijn en wat Fortuna betreft: je mist ook nog wel wat spelers. Dat is dit seizoen niet anders.

Het is even voor 11.30 uur als Oğuzhan Özyakup en Tunahan Taşçı als eerste het trainingsveld oplopen. Dat heeft bijna niemand in de gaten, waardoor ze ontsnappen aan vooral jonge fans die wekenlang verstoken zijn gebleven van hun helden. Dat geldt niet voor Ivo Pinto, Tijjani Noslin, Stipe Radić, Paul Gladon, Dimitris Siovas en Iñigo Córdoba. Zij gaan gewillig op de foto, geven alle jonge fans een hand en maken een klein praatje met alle kinderen.

Als alle spelers het trainingsveld hebben betreden volgt eerst een korte warming-up. En die begint jaarlijks met een rondje langs de fans. Dat er voorde selectie wordt geapplaudisseerd, dat is ook traditie. Daar blijft het dit jaar bij, want geen vuurpijlen, geen rook en dus geen stikstofuitstoot.


Hoofdtrainer Danny Buijs draaft een partijtje mee

Wie niet meedoet is Oğuzhan Özyakup. De Zaandammer is nog steeds niet hersteld van de blessure die hij afgelopen seizoen opliep en herstelt hiervan in alle rust. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat hij het oefenduel tegen FC Eindhoven gaat halen.


Kasper Bongaerts begeleidt Oğuzhan Özyakup op zijn weg terug

Na de warming-up volgt een pass-oefening, die ervoor moet zorgen dat spelers hun balgevoel weer snel terugkrijgen. Want over een week staat de eerste oefenwedstrijd alweer op het programma. Danny Buijs verdeelt zijn selectie in twee groepen. Hij neemt één groep onder zijn hoede, terwijl de andere door nieuwbakken assistent-trainer Adrie Poldervaart wordt geleid.


Iedereen is opgelucht dat de zomerstop erop zit!

Aan de andere kant van het trainingsveld nemen Patrick Creemers en Ivica Ljubičić de doelmannen onder handen. Naast Tom Hendriks, die onlangs zijn contract verlengde, maken ook Ramazan Bayram en Luuk Koopmans hun opwachting. Ivor Pandur ontbreekt, aangezien hij mag uitrusten van zijn deelname aan het EK O21.


Ivica Ljubičić stoomt Ramazan Bayram klaar voor de hoofdmacht

Ondertussen herkennen we nóg een nieuw gezicht op het trainingsveld. Het is de Portugese assistent van Danny Buijs: Francisco Costa. De jonge Portugees moet duidelijk nog wennen en beweegt zich ietwat onwennig tussen spelers en staf.


Francisco Costa baalt verschrikkelijk van de typisch Nederlandse zomerdag

Costa komt over van de Portugese grootmacht FC Porto en heeft daar ongetwijfeld geleerd dat er in het voetbal maar één ding telt: winnen. Ivo Pinto sprak er al over tijdens een sessie Zaanse Methoden en het valt te hopen dat Costa een stukje van die mentaliteit kan toevoegen aan Fortuna.

Na de oefensessies volgt nog een partijspel waarbij Buijs zich laat gelden door zo nu en dan het spel stil te leggen en spelers te confronteren met hun handelen. Zo wordt de spelers stukje bij beetje duidelijk gemaakt wat Buijs van hen verwacht en hoe hij komend seizoen wilt gaan voetballen.


Tijjani Noslin zit Úmaro Embaló achterna

Na afloop van de training lopen de spelers nog uit waarbij ze de talrijk opgedaagde supporters bedanken voor het trotseren van de weersomstandigheden. Zo’n eerste training is meestal nietszeggend en voor supporters meestal aan blij weerzien met elkaar.


De selectie dankt de supporters voor hun komst

Maar dan komt misschien wel het belangrijkste onderdeel van de training: het jagen op handtekeningen en het vastleggen van spelers op de gevoelige plaat. Kantoormedewerkers van Fortuna hebben gedurende de training handtekeningenkaarten uitgedeeld en die komen nu goed van pas! En heb je aan een krabbel niet genoeg, dan nemen de spelers de tijd om met ze op de foto te gaan!


Twee jonge fans nemen een foto met de ‘águia’ van Fortuna

De komende week wordt weer volop getraind, maar ongetwijfeld zonder veel fans. Maar dat hindert niet, want over een week kun je de spelers aan het werk zien als ze het in Nederweert-Eind opnemen tegen FC Eindhoven.