Vrijdag 14 oktober 2005: TOP Oss-Fortuna. Vandaag weer een busreis, maar alvorens in Sittard te geraken eerst nog een strijd met de klok. Maar de klok is niet de grootste tegenstander, want dat is de verkeersdrukte…


14 Oktober 2005

Fortuna blameert zichzelf én meegereisde supporters

TOP Oss 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 5. Dassen (e.d) 1-0; 54. Schoofs 2-0; 81. Lord 2-1; 88. Faria 3-1
Opstelling: Budziak, Simone, Facenna, Dassen, Van Driel, Daumantas (55’Daemen), Mészarós, Garritsen (70′ Van Barneveld), Moutawakil (46′ Lord), Grabovac, Taiwo.
Toeschouwers: 1.249
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): Daemen
Rood (Fortuna): –

Tot aan het kruispunt bij Einighausen verloopt alles naar wens, maar dan komt de klad in het vooropgestelde schema. Ik beland in een serieuze rij wachtenden – file zou een te groot woord zijn – en wordt stilaan nerveus. Ik laat me verleiden tot een ietwat domme actie door naar de linkerbaan te switchen, hetgeen ik later zal bezuren. We zijn immers al het vertrektijdstip van de bus van 17.00u genaderd tot op 3 minuten en ik ben nog geen 50 meter gevorderd. Dan meldt mijn vaste medepassagier voor de uitwedstrijden (mits er geen bus rijdt) zich via mijn gsm. Waar ik me bevind en hoe lang het nog gaat duren, de bus wacht. Enfin, uiteindelijk ben ik dus een kleine 5 minuten te laat. Op zich geen ramp, aangezien we nooit een volle reistijd van 3 uur zullen benutten om tijdig in Oss te geraken. Maar vanaf deze plaats alsnog mijn excuses aan de mensen in de bus, te laat is te laat, geen discussie.


Het bagageruim lag vol met allerlei attributen…

We kunnen dus gang richting Oss zetten. De chauffeur van dienst heeft zich inmiddels in geuren en kleuren voorgesteld. Daar we van deze scène reeds vaker getuige zijn geweest, ga ik de man dan nu ook niet nog eens een apart podium gunnen. Mijn besluit wordt later ook onderschreven wanneer de chauffeur niet kiest voor de voor de hand liggende route over de A2 richting Den Bosch, maar voor een afslag op de randweg Eindhoven.

We belanden in één of ander prestige-object van de regering, een snelweg die de A2 en de bijhorende knelpunten dient te ontlasten. Maar juist in deze bouwput-achtige toestand gaat het fout en staan we een poosje in de file.

Ineens zien we spelersbus met redelijke snelheid rechts van ons passeren, terwijl wij rustig in de file blijven staan. Uiteindelijk geraken we in Oss, zelfs op de juiste weg naar het stadion, maar ook hier gaat de chauffeur in de fout. Plots krijgen we een semi guided tour langs een stuk vernieuwde stedelijke inrichting. Daar ik niet echt kapot ben van de gemoderniseerde gangbare bouwstijlen, had dit voor mij niet gehoeven. Uiteindelijk bereiken we nog ruim op tijd het TOP Oss Stadion. Nee, een andere naam heeft het stadion niet. Voor de hand liggend zou de naam Dik Heesen Stadion zijn geweest, aangezien Heesen zowat  de grote man van de club is. Hij was er jarenlang speler, werd later elftalleider en is nu assistent-trainer en hoofdsponsor. Het kan allemaal.

Over TOP Oss valt bovendien een hoop te melden. Allereerst over de trainer, want dat is de bij ons nog vers in het geheugen liggende Hans de Koning. “King Hans” ging bij Fortuna ten onder aan het feit dat hij te maken kreeg met een algehele malaise bij de club en dientengevolge een in breedte en kwaliteit afkalvende spelersgroep.  Bovendien moest De Koning afrekenen met een soort guerrilla die vanuit verschillende geledingen tegen hem werd gevoerd. Uiteindelijk behield hij zijn waardigheid door zijn contract niet te verlengen, maar hij was beschadigd, zowel als trainer als mens. Dat laatste was volstrekt onnodig c.q. onwenselijk.Persoonlijk heb ik “King Hans” na een aanvankelijke frontale aanvaring toch iets beter leren kennen, vandaar dat ik mij het recht op nuance ook voorbehoud. Uiteindelijk verdween Hans, aanvankelijk door ziekte, een tijd uit de voetballerij en aanvaarde hij een baan in de interieurbranche. Het bloed kroop echter toch weer in de voetbaladeren en als tussenpaus bij FC Dordrecht keerde hij terug naar zijn oude stiel. En vanavond dus het eerste weerzien met Fortuna.

Zoals reeds gemeld in een eerder wedstrijdverslag: De Koning kennende zou hij wel eens getergd kunnen zijn door het verleden. En getergde tegenstanders kan Fortuna momenteel niet echt gebruiken.

Bij TOP Oss verder ook nog aanwezig in de opstelling van TOP de oud-Fortunees Charley Kazlauskas en nevertheless de uit vijandig gebied afkomstige Davy Zafarin, ook wel bekend als Davy Z. en volgens sommige ook bekend als “Het Hangbuikzwijn”. Laatstgenoemde mocht vorig seizoen onder naar zijn maatstaven financiële hongercondities toch nog 33 keer in competitieverband aantreden. Bij TOP is verder ook nog de oud-Fortunees Mischa Rook zowel als speler als commercieel manager aanwezig.Bij Fortuna twee wijzigingen in vergelijking met de basis tegen FC Volendam. “Tattoo” Mels van Driel keert terug na een schorsing, Hermans bewandelt de omgekeerde route. Zarko Grabovac speelt voor Lionel Lord. De wedstrijd zal vandaag geleid worden door Pol van Boekel. Als de wedstrijd het begintijdstip is genaderd, zien we dat ruim 80 Fortunezen het uitvak bevolken.


Iedereen klaar behalve de TOP-aanhang???

Wat eigenlijk al vanaf het beginsignaal blijkt, is dat gedurende de hele eerste helft de thuisploeg een bijzonder scherpe indruk achterlaat en Fortuna daarentegen conform de heersende temperaturen (omstreeks 20 graden Celsius) nogal loom voor de dag komt.  Gevolg is dat het dan ook de hele eerste helft achter de feiten aanholt, eh, loopt.Van inspannend hollen lijkt niet echt sprake bij de meeste Fortunezen. TOP neemt dan ook resoluut het initiatief. In de zesde minuut mag aanvoerder Van der Sloot aantreden voor een rechtstreekse vrije trap op een voor een linksbenige speler gunstige plaats. En laat Van der Sloot nu a. Linksbenig zijn, b. Altijd goed op dreef zijn tegen Fortuna en c. De hem toegewezen vrij trap feilloos over de muur en in het doel van Budziak te krullen. Laatstgenoemde – ooit speler van TOP Oss – krijgt nog een hand tegen de bal, maar mijns inziens is de bal dan al over de lijn. Aanvoerder Dassen neemt bovendien alle onzekerheid weg door de bal vervolgens in eigen doel te koppen, 1-0 voor TOP.

Het spel van Fortuna is lange tijd dermate bedroevend dat het slechts via een vrije trap weerwoord biedt. Helaas kan de uitvoering ervan zo op dvd in de categorie miskleunen. Garritsen en Dassen verstaan elkaar niet, uiteindelijk neemt TOP over. Onderwijl krijgt de toch al ongelukkig optredende Dassen nog eens een hoorbare een ouderwetse verbale oorwassing van Garritsen.Van der Sloot is inmiddels aan de overkant maar weer eens doorgebroken, zelfs de immer constante factor Mészáros kent een slecht moment, waardoor de Belg Schoofs in het strafschopgebied een riante kans wordt geboden. Schoofs schiet hard over. Ook de al op leeftijd zijnde Martijn van Galen alsook de vandaag jarige Zschüsschen schieten de bal naast Budziak’s doel.

In de 42e minuut bijten de Fortunezen voor het eerst van zich af. Het resultaat is een loopactie gevolgd door een slap rollertje van Taiwo. Dat is echt alles wat Fortuna blijkbaar te bieden heeft. Voor sommige onder ons supporters is dit het sein om Dekker nog maar eens de mantel uit te vegen. Dekker speelt zeker zijn rol in deze wanvertoning, hij wist immers dat zijn collega bij de thuisploeg nog een rekening had te vereffenen met Fortuna en als gewaarschuwd mens navenant kunnen handelen. Maar wat een aantal spelers, geheel tegen mijn principes zal ik in de persoon van de van hoogverraad verdachte Moutawakil ook eens man en paard noemen. Wat de beste Aziz op de mat legde, was van een bedroevend en bedenkelijk niveau dat Ome Nol misschien wel liever zijn geld aan zijn andere hobby’s had gespendeerd. Verder zijn met name Dassen en Van Driel dusdanig uit vorm dat ze helaas niet tot de van hen verwachte prestaties kunnen komen.

Op naar de plichtplegingen: De Goodyear Commissie. Ondanks diverse vermaningen in de afgelopen seizoenen, zien we ook vandaag weer de befaamde bio- annex sjtrontjboks op levensgevaarlijk korte afstand van de catering. Weliswaar is afstand weer iets groter geworden, maar nog steeds ongezond voor de hygiëne. Ook worden de etenswaren nog steeds door een hek geserveerd, ook hier zijn alle waarschuwingen genegeerd. Tevens geen broodjes aanwezig, een allesbeslissend minpunt. Wat dan wel? Nou, in ieder geval frites. Maar de man achter de frituurpan staat geregeld minimaal een halve minuut met het zoutvat over de frites te schudden Al met al ziet het er behoorlijk onsmakelijk uit. Advies: Eet vooral goed, alvorens je van huis gaat en je aan deze troep gaat overgeven. Behoorlijk: zwaar onvoldoende. Nee, ook dit seizoen krijg ik in Oss zelfs geen appel meer door mijn strot.


Een gat in het hekwerk waar niet eens een kroket dwars doorheen gaat: wàt klantonvriendelijk!!!

De tweede helft dan maar om weer wat smaak op te doen. Dat zelfs Dekker niet blind is, blijkt wanneer Lionel Lord eindelijk ons van Moutawakil mag verlossen en de persoon in kwestie uit zijn lijdensweg van vandaag. Lionel laat zich subiet opmerken door enkele geslaagde passeracties.

Het gevaar blijft echter van de thuisploeg komen. Via een counter komt de ingevallen Faria in balbezit. Die gaat een één-tweetje aan met Van Galen, loopt door richting doel, maar besluit in het zijnet. Uit een afgeslagen corner drukt TOP ons niet veel later nog wat dieper in de put. Schoofs wil voorzetten, echter niemand toucheert de bal en Budziak is gepasseerd, 2-0. Een schoonheid van een cadeautje dat Fortuna aan TOP Oss weggeeft.

Invaller Tommie Daemen probeert via uit zijn tenen gehaalde frustratie Peppinck met een even mooie als schandalige charge van de bal te zetten. Het levert hem gelukkig slechts geel op. Peppinck wordt door zijn verzorger uit de grond gegraven en kan weer verder. Maar de kermis draait voor de thuisploeg nog op volle toeren.

De speler bekend onder de bijnaam “Het Hangbuikzwijn” kan tot tweemaal toe op rechts naar hartelust aan de haal. De eerste maal kopt Van Galen zijn voorzet over, de tweede keer laat Faria de kans aan Schoofs, maar ook die schiet niet binnen de palen. Een vreemd misverstand tussen Dassen en Mészáros brengt Faria in balbezit, Daemen brengt redding door de bal over de achterlijn te werken, voordat Faria kan schieten.Inmiddels zijn we in de laatste 10 minuten van de officiële speeltijd. Tommie Daemen is op rechts in balbezit gekomen. Hij zet voor, Lionel Lord komt en kopt uit het niets, De Vogt is geklopt, 1-2. Fortuna schrikt wakker en gaat ineens en bloc en met volle overgave voor de gelijkmaker. Tommie Daemen mag op rechts een vrije trap nemen. Taiwo kan vrij inkoppen, maar doet dat recht op De Vogt.


Er kwamen er toch nog 1.249 bezoekers op het duel af.

Fortuna krijgt even later nog een hoekschop via alweer Tommie Daemen. En eveneens alweer Lionel Lord kan koppen, maar hij komt niet goed uit met zijn timing en de bal gaat hoog over. Nog geen minuut later wordt een bal doorgekopt richting Faria. Het ruikt naar buitenspel, maar de grensrechter ziet het anders. Faria gaat door en laat Budziak, uiteraard in een één-tegen-één situatie, kansloos. 3-1, Fortuna is verslagen.In de resterende tijd verandert er niets meer aan de stand. Door de nederlaag draagt TOP Oss de rode lantaarn aan Fortuna over. De meeste supporters in het uitvak trakteren de Fortunezen op een striemend fluitconcert. De meeste sloffen dan ook beschaamd van het veld. Mels van Driel komt zich zowaar excuseren en vraagt om steun en begrip.


Ideetje voor Chris Dekker en zijn staf???

Begrip is iets wat ik in ieder geval niet meer zo veel heb voor onze trainer. Waarschijnlijk zal hij zich in zijn perspraatje wel weer wentelen in een heerlijk warm bad vol excuses en mooie woorden, maar de golfslag zal stilaan zijn tol gaan eisen. Een blinde kan zien dat Fortuna onder zijn leiding in veel opzichten hard achteruit is gegaan. Hans de Koning kon in zijn periode in ieder geval niet rekenen op het krediet dat Dekker vooralsnog schijnt te hebben bij zijn meerderen Van Barneveld en Dullens. Maar het zal hem worst wezen, zijn wraak zal vandaag zoet smaken.

Op de terugreis gebeurt niets noemenswaardigs. Bij het stadion aangekomen blijven we met een groep van een 10-15 personen wachten op de spelersbus, om onderwijl nog een rondootje te doen. Als de bus arriveert en de spelers uitstappen, worden de meeste systematisch genegeerd. Slechts Lionel Lord heeft het lef om naar ons toe te komen. Ook hij excuseert zich op zijn beurt.

We kunnen naar huis, vrijdag zal de rode lantaarn de catacomben van het stadion verlichten. De gifbeker die geledigd moest worden, blijkt een schier oneindig vat te zijn geworden.

Gegroet,

TMD