Vrijdag 7 oktober 2005: Fortuna-FC Volendam. Normaal gesproken is een FC Volendam een tegenstander waartegen Fortuna het vaak redelijk tot behoorlijk doet. Een tegenstander die het alleszins moet hebben van de voetballende oplossingen en bij voorkeur dus veel aan de bal is en het spel maakt. Juist tegen tegenstrevers uit deze categorie weet Fortuna vaak aardig mee te komen…


7 Oktober 2005

Herhaling van zetten

Fortuna Sittard 0 FC Volendam 1
Doelpuntenmakers: 56. Chaiat 0-1
Opstelling: Budziak, Simone, Facenna (84′ Daemen), Dassen, Hermans, Daumantas, Mészarós, Garritsen (68′ Van Barneveld), Moutawakil, Lord (46′ Grabovac), Taiwo.
Toeschouwers: 2.843
Scheidsrechter: Simon
Geel (Fortuna): Facenna, Dassen, Hermans
Rood (Fortuna): –

FC Volendam is in vorm en staat conform het verwachtingspatroon ook hoog genoteerd in de rangschikking, als ik mij niet vergis zelfs op een derde plaats. De Volendammers staan bovendien bekend om de spreekwoordelijke “heen en weer”, vaak promoverend naar de Eredivisie, maar minstens zo vaak ook weer snel gevolgd door een degradatie. Hoe dan ook, onder een stralende herfstzonnetje met bijbehorende zeer zachte temperatuur (DSM registreert 18 graden Celsius), zetten wij koers richting Sittard. Eigenlijk weer geen goed teken. Ooit hadden we een seizoen met dertien opeenvolgende zaterdagen regen en juist in dat bewuste seizoen werden we kampioen.

Vandaag zijn we weer ruim op tijd, aangezien ik mij nog mag c.q. moet inschrijven voor de busreis richting Oss. Tot mijn grote spijt hebben Wil en Annet juist de inschrijving stopgezet als ik in het Supportershome arriveer. Geen probleem, er is nog ruim voldoende plaats. Als ik op mijn plaats op de tribune arriveer, hoor ik dat er vandaag geen optredens van de talenten afkomstig uit de regio Maastricht zijn geweest. Het kwartje is dus gevallen.

Maar er is niettemin nieuws. Onze vaste speaker Maurice Gorissen is absent en hij wordt vervangen door iemand die in korte tijd erin slaagt voor goedkoop amusement te zorgen. De betreffende man blijkt totaal geen kaas van voetbal te hebben gegeten. Dit komt aan het licht als hij de opstellingen van beide teams mag gaan voorlezen. Laat ik dan ook maar snel de relevantere zaken gaan vermelden.Bij de Volendammers zien we namelijk iemand met een recent Fortuna-verleden in de persoon Samir el Gaaouiri. Samir vertrok na het seizoen 2003-2004 naar FC Utrecht, de club waarvan hij nog steeds eigendom is. Zijn eerste seizoen op het hoogste nationale niveau verliep met vallen en opstaan. Dit seizoen mag hij gescheiden van zijn boezemvriend en in Sittard eveneens bekende Prince acteren in Volendam en dat doet hij allerminst onopvallend, sterker nog, hij viel tot dusverre op door goed spel en een aantal doelpunten. Aan aan onze zijde heeft Edwin Hermans in een ver verleden één seizoen de oranje-zwarte kleuren van FC Volendam mogen dragen.

In het kader van het uitwisslingproject dat de KNVB ook dit jaar weer heeft met de KBVB staat de wedstrijd van vandaag onder leiding van de Belg Simon alsmede zijn assisterende langenoten Vromans en Cruyt.

In de opstelling van Fortuna zijn een aantal mutaties ten opzichte van het treffen met De Graafschap. Aki is geblesseerd en Mels van Driel geschorst. Hun plaatsvervangers zijn Angelo Simone en Gino Facenna. Aanvoerder Dassen speelt vandaag centraal achterin, waardoor László Mészáros terugkeert naar zijn vaste stek op het middenveld. We kunnen beginnen.Het arbitrale trio had er voor kunnen kiezen om in alle rust te gaan genieten van het zachte weer, maar de heren doen dit allerminst. Met name arbiter Simon laat zich gelden door als een ouderwetse schoolmeester voor het minst of geringste te gaan ingrijpen. Met name zijn assistent aan mijn zijde van het speelveld valt bovendien op door het nemen van de meest vreemde besluiten. Hoe dan ook, de arbitrale beslissingen vallen voor het overgrote deel uit in het nadeel van Fortuna. Blijkbaar zijn de heren afkomstig uit het Franstalige deel van België, want onze Vlaamstalige Belgen (Simone, Daumantas en Moutawakil) hoeven niet echt op hun steun te rekenen.

Afgezien van het optreden van de arbitrale leiding is er lange tijd niets opvallends te melden, het klinkt welhaast bekend in onze oren. FC Volendam heeft zoals verwacht een veldoverwicht en krijgt ook de eerste kans. Aanvoerder Wijker speelt diep, El Gaaouiri bukt, Lionel Lord laat de bal ook lopen naar de opkomende Cruz Vicente. Deze zet voor, Ketting kopt in bij de tweede paal, Gino Facenna haalt de bal van de lijn. Maar waar was Budziak? Nu, die wijfelde tussen op de lijn blijven en naar de voorzet gaan. Uiteindelijk koos voor laatstgenoemde optie, maar veel te laat, waardoor hij onder de bal door ging en een leeg doel achterliet.


Budziak weet ternauwernood de 0-1 te voorkomen

Volendam voert de druk op en krijgt een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied. El Gaaouiri is de aangewezen man, Samir mikt iets te hoog. Dan volgt snel de eerste tegenslag. Edwin Hermans krijgt geel voor een te late tackle, zijn vierde van het seizoen en dus een schorsing. De hierop volgende vrije trap belandt bij Chaiat, diens afgeketst schot belandt in het doel van Budziak. Het kwaad lijkt geschiedt, maar de grensrechter brengt redding, hij heeft gevlagd, waarvoor weet niemand. Anyway, we doen het ermee.


IJzige kalmte bij de dienstdoende ballenjongen…

Een weinig later ontstaat uit een scrimmage de eerste en enige kans voor Fortuna in de eerste helft. Taiwo kan vanaf een meter of elf uithalen, echter recht op de vuisten van Van der Geest. In het verloop van de eerste helft redt Budziak nog de meubels door schoten van Boots en El Gaaouiri te keren.Namens Fortuna schiet Taiwo nog eens recht op Van der Geest. Fortuna mag van geluk spreken dat FC Volendam bepaald niet zijn beste wedstrijd speelt en dat de rust met de brilstand wordt bereikt.


Simone heeft de bal, maar geen afspeelmogelijkheid

Ook in de rust geen vermaak dat de meeste mensen uit de regio Sittard-Geleen op hun zenuwen werkt, waardoor we met een rust gemoed aan de tweede helft kunnen gaan beginnen.


Eén van de laatste acties van de moegestreden Lord

Lionel Lord is in de kleedkamer achtergebleven, Zarko Grabovac maakt zijn opwachting. Lord speelde niet best, leed veel onnodig balverlies en was allerminst gelukkig in zijn acties. Na afloop had Lionel hiervoor een eerlijke uitleg. “Het hoofd wil heel graag, maar het lichaam kan niet wat het hoofd wil. Ik heb al een paar weken last van een loom en krachteloos gevoel in mijn lijf, het gaat gewoon even niet.” Hij hoeft zich hiervoor zeker niet te schamen, hij heeft dit seizoen al meermaals bewezen het niveau goed aan te kunnen. We hopen dan ook met hem dat hij goed mag herstellen en komende vrijdag voldoende fit kan aantreden voor de te verwachten slijtageslag in Oss.


‘Bal erlangs en snelheid maken’, denkt Taiwo…

Op het veld wordt Gino Facenna binnen een minuut op geel getrakteerd voor een nietszeggend schopje tegen Ketting door de pietluttige scheidsrechter Simon. Inmiddels zijn we een minuut of zes gevorderd, de speaker heeft in de gaten dat Fortuna gewisseld heeft en kondigt dat nu dan ook maar aan. Hulde voor deze man!FC Volendam houdt het betere van het spel en in de 56e minuut wordt dit ook uitgebuit. Chaiat gaat door de buitenspelval alleen op Budziak af, die komt wel uit, maar heeft geen verhaal op het schot van Chaiat, 0-1.


Chaiat heeft de hoek voor het uitkiezen…

Maar Fortuna laat het er dit keer niet bij zitten. Een aantal spelers heeft in de gaten dat FC Volendam niet veel extra’s weet te brengen. Moutawakil heeft ook vandaag nog een paar van zijn steeds schaarser wordende verrassende momenten, waarin hij van alles en ie
dereen wegdemarreert. Uit zo’n moment weet hij zichzelf in een mooie schietpositie te manoeuvreren, maar zijn poging met de linker van redelijke afstand eindigt helaas op de lat boven Van der Geest.

Een dikke minuut later weet Taiwo door te breken, maar hij wordt echter bruusk neergehaald buiten de gevaarlijke zone. Garritsen treedt aan voor de vrije trap, maar ook hij heeft net niet dat kleine beetje geluk en zijn poging landt ook op de lat. De Volendammers kruipen dus weer door het oog van de naald.

” alt=”” />
Taiwo probeert het onmogelijke: te scoren…

Onderwijl is het hoofdstuk Gerard Aafjes aangebroken. Waarschijnlijk is deze brave Volendamse invaller een al dan niet ver familielid van de ons bekendere schrijver Bertus Aafjes, maar ik zal u mijn verdere literaire oprispingen besparen. De brave Gerard is nog maar enkele ogenblikken op de mat als hij na een duel kermend ter aarde stort. Dat is op zich niets abnormaals, want half FC Volendam doet al de hele wedstrijd met enig raffinement. Aafjes wordt door zijn verzorger buiten de lijnen gesleept, maar als hij wederkeert, herhaalt hij zijn valscenario vrijwel ogenblikkelijk, einde oefening.

Fortuna schiet er uiteindelijk nul komma niks mee op, want de wissel neemt ongeveer twee minuten in beslag en de hoop vestigen op ingrijpen door het arbitrale trio lijkt vandaag bijzonder ijdel.Fortuna lijkt in ieder geval dusdanig van slag dat het FC Volendam meer dan eens een uitgelezen countermogelijkheid biedt om de partij definitief te beslissen. De eerste kans hiertoe is voor de verder onzichtbare Ketting die via een herkansing naast schiet. Voor Ketting is dat vrijwel zijn laatste actie, Gino Facenna schopt hem even later zonder op- of omkijken uit de wedstrijd. Waarschijnlijk vreest Dekker represailles van Volendam, want hij is als de kippen erbij om Facenna naar de kant te halen ten faveure van Tommie Daemen. Niet onverstandig, gezien de op handen zijnde schorsing van Edwin Hermans.

Via een overgeschoten directe vrije trap van Kwakman weet Volendam de wedstrijd ook niet te beslissen.  El Gaaouiri is op zijn beurt ook nog maar eens solo aan de haal gegaan, Budziak houdt nu wel stand. Onderweg heeft Ronald Dassen het slagersmes gehanteerd, iets wat scheids Simon uiteraard niet is ontgaan. Geel voor Dassen.


‘Zorro’ neemt Cruz Vicente handig de bal af…

Vervolgens mag Samir el Gaaouiri vanaf rechts voorzetten naar de vrijstaande invaller Van Rooijen. Deze laat Budziak kansloos en we kunnen het boek sluiten. Of toch niet? Nee, want de grensrechter aan de overkant wappert met zijn vlag, buitenspel. De omroeper, zoals gezegd zonder enig benul van voetbal, begint even later al melding te maken van de 0-2, maar slikt nog net zijn woorden in, waarschijnlijk vanwege commentaar vanaf de Fortunabank. Hoe dan ook, deze man functioneert zo waardeloos slecht dat we niet mogen hopen op een herhaling van zijn optreden. Er zijn betere alternatieven voorhanden.

Fortuna krijgt nog één reuzenkans op de gelijkmaker. Via een combinatie Grabovac-Mészáros-Daumantas-Mészáros geraakt Taiwo in balbezit. Die staat vrij en haalt uit, de bal verdwijnt op een haar langs de paal. In de resterende tijd weet Volendam de rijen gesloten te houden.Een ware draak van een wedstrijd eindigt voor Fortuna in een nieuwe nederlaag. Een herhaling van zetten in vergelijking met de partij in Doetinchem. Fortuna lijkt met de wedstrijd steeds verder terug te zakken en achteruit te lopen. Dusdanig, dat het waarschijnlijk onbewust en ook ongewild meer en meer op anti-voetbal zonder enig vertoon van lef is gaan lijken.

Aanstaande vrijdag mag Fortuna met TOP Oss de strijd aanbinden om de rode lantaarn. En we mogen erop rekenen dat TOP-trainer Hans de Koning tot het uiterste zal gaan, gezien de minder florissante ervaringen die hij hem zowel op sportief alsook op menselijk vlak ten deel vielen in Sittard. Een getergd mens is altijd een gevaarlijke opponent, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Gegroet,

TMD