Vrijdag 17 februari 2006: Fortuna-HFC Haarlem. Een wedstrijd met tegenstrijdige belangen. Voor de gasten uit Haarlem staat er een periode titel op het spel. Fortuna moet er met oog op de belangrijke derby tegen de zuiderburen uit Maastricht vooral voor zorgen om geen personele schade op te lopen.


17 Februari 2006

Motto: Schadevrij blijven

Fortuna Sittard 0 HFC Haarlem 3
Doelpuntenmakers: 3. A. ten Heuvel 0-1; 36. Verweij 0-2; 84. Verweij 0-3
Opstelling: Budziak, Simone (88′ S. Guvenc), Akerboom, Op den Kamp, Hermans, Meszárós, Van Driel, Van Barneveld (57. Grabovac), Daumantas, Garritsen, Taiwo.
Toeschouwers: 2.381
Scheidsrechter: Diks
Geel (Fortuna): Van Barneveld, Garritsen
Rood (Fortuna): –

Tegen MVV is het de laatste kans van het seizoen om op sportief vlak nog een beetje goodwill te kweken bij de vaste supporters al heel wat jaren wind en weder trotserend Fortuna door het hele land hebben gesteund. Niet geheel toevallig is er een initiatief ontstaan om middels een brief voor de inmiddels al zoveelste keer het ongenoegen over het reilen en zeilen van de club aan dit maal de Raad van Commissarissen duidelijk te maken. Kort samengevat gaat het erom dat de vaste supporters onvoldoende en onjuist zijn geïnformeerd over de gang van zaken en het dagelijkse beleid en daarmee samenhangend het ontbreken van duidelijke doelstellingen en visie. De initiator van de brief heeft recht van spreken. Het komt zeer zelden voor dat hij niet van de partij is bij een wedstrijd of een anderszins belangrijke gebeurtenis die de club aangaat. Het lijkt er inderdaad behoorlijk op dat Fortuna de laatste jaren is afgeleden naar het niveau van een club waarop de Wet van O’Leary (“Iets wat niet is, kan ook niet slecht zijn”. Anders gezegd, hier: Geen duidelijke doelstelling en visie) van toepassing is.

Vandaag ben ik behoorlijk laat, ik ben dan ook pas laat thuis gekomen van mijn werk. Een telefoontje aan één van mijn collega’s van Fortuna Online die al in het stadion aanwezig is met de vraag of hij voor mij al een wedstrijdopstelling kan meenemen, stelt mij echter gerust. Niet alleen dat hij (weer eens) aan mijn verzoek gaat voldoen, maar vooral dat de wedstrijd een kwartier later zal beginnen. De spelersbus van HFC Haarlem is vanwege files later in Sittard. Dit bespaart mij een race richting Sittard. Ik kan redelijk op mijn gemak rijden en krijg er zelfs zin in als we De Geusselt achter ons laten. Zou het maandag dan toch gaan gebeuren? Wishful thinking. Geen snelle tijd op de klokken, maar we zijn door het verlate aanvangstijdstip braaf op tijd.

In de gracht van ons W&P Stadion praat ik terloops even bij met Peter Meijers van TransparanZ, u weet wel: Lijst 10 nummer 3. U mag nog steeds met onverminderd gerust hart op hem gaan stemmen op 7 maart a.s. We zijn onder ander in gesprek over de gokaffaire die het Belgische voetbal in zijn greep heeft. En laat nu net op dat moment “De Witte Ye van Sittard” zich bij ons voegen. Afwezige van de dag is vaste stadionspeaker Maurice Gorissen, waarschijnlijk vanwege zijn jaarlijkse terugkerende vaste carnavalsverplichting. Hij wordt vervangen door een mevrouw van wie ik in eerste instantie denk dat zij iemand is die ik absoluut niet op het veld wil zien. Gelukkig helpt een aantal keren in mijn ogen wrijven en zie ik dat dit niet geval is. De mevrouw doet goed haar best en klinkt bijzonder duidelijk en overtuigend, beide opstellingen van de teams worden foutloos voorgelezen, mijn complimenten. Bovendien merkt Peter op dat de mevrouw articuleert met een enigszins rollende “r”, hetgeen een ancien onder de onzen zal plezieren.

Vandaag wordt de aftrap verricht door twee jeugdprinsen die bovendien speler zijn van de de D-jeugd. Vraag is natuurlijk wat de hoogste prioriteit heeft.

Uiteraard ontbreekt ook vandaag onze erfvijand De Valwind niet. Op mijn vaste plek aangekomen rommel ik wat mijn jaszak en prompt wordt door omstanders erop geattendeerd dat er iets is weggewaaid. De Valwind heeft dus wederom zijn tol geëist, tot sommiger leedvermaak was het een briefje van € 10,-. Na het Tientje van Lieftinck is nu het Tientje van De Valwind geboren, zucht… Ik vraag mij bovendien af wat het effect van De Valwind zou zijn als onze stadion met een halve slag zou worden gedraaid. Of misschien zou het beter zijn om onze DDR-look-a-like betonnen kolos in zijn geheel af te breken en op te bouwen op het braakliggende terrein voor Flat 1 en 2 in het Limbrichterveld. Suggesties kunt u te allen tijde kenbaar maken bij ondergetekende dan wel de overige redactieleden van Fortuna Online. Helaas niet via de e-mailadressen welke u hier op de website vindt, want die functioneren niet correct en degene die de taak heeft nieuwe adressen te initiëren, heeft nog niet van deze taak gekwijt.

Fortuna moet vandaag dus gevrijwaard blijven van personele schade alsook schorsingen. Oppassen geblazen dus met name voor de heren Van Driel, Mészáros, Simone en volgens mij ook Akerboom. Maar van laatstgenoemde ben ik niet zeker. Dassen, Daemen en de nog steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil zijn vandaag absent wegens een schorsing, Lord en Emmo Guvenc zijn geblesseerd.Wel op wedstrijdformulier staat de naam van Ray Fränkel, tegenwoordig vooral bankzittend bij HFC Haarlem. Bovendien heeft de redactie van het programmaboekje zich de moeite getroost om de beste Ray te vereren met een kort interview. We mogen lezen dat door persoonlijke omstandigheden niet uit de verf kwam bij Fortuna. Dat kan natuurlijk en gissen naar de aard van persoonlijke omstandigheden is natuurlijk niet netjes en dat laten we dus achterwege.

Verder lezen we dat Fränkel alleen nog contact heeft met een speler die ook bekend staat onder de bijnaam “Het Hangbuikzwijn”, dat Ray dit “wel leuk” vind en dat Haarlem zeker gaat winnen van Fortuna. Dat laatste is weinig verbazingwekkend, maar de twee ander opmerkingen tekenen natuurlijk de nietsbetekenende passant Ray Fränkel die ooit als speler voor Fortuna uitkwam. Scheidsrechter Diks is vandaag leidsman in functie.

Wij zijn nog maar koud van start en onze goede luim is alweer naar de Filistijnen. Daumantas leidt balverlies en Haarlem kan counteren. De eerste aanval wordt afgeslagen, maar de bal komt in de voeten van Arturo ten Heuvel. Die mag ongestoord oprukken en met een doffe knal Budziak kansloos laten, 0-1.


Hier kan Budziak wèl nog redding brengen…

Een weinig later kan Haarlem op rechts counteren, Berck Beelenkamp besluit een rebound hoog over. Even na het kwartier komt het enige echt gevaarlijke wapenfeit van Fortuna in de eerste helft. Koen Garritsen zet keurig voor vanaf links, De Valwind tilt de bal tot bij de vrijstaande Daumantas, maar diens overigens keurige geplaatste kopbal wordt op sublieme wijze onschadelijk gemaakt door doelman Heijblok. Dit herhaalt Heijblok nog eens op een rechtstreekse vrije trap van Garritsen.


Daumantas snelt voorbij uitblinker Arturo ten Heuvel

Aan de overkant trapt Bezzai een vrije trap net naast het doel van Guido Budziak. Niettemin besluit Haarlem de eerste helft met een verdubbeling van zijn voorsprong als de rappe Verweij gratis en voor nop langs maar liefst vier Fortunezen mag passeren en de bal strak langs Budziak binnen trapt, 0-2. De circa 200 meegereisde Haarlemmers kunnen hun geluk niet op.


Bezzai liet Koen Garritsen niet in de wedstrijd komen…

In de rust is er een vermakelijke conversatie met de oudste der LB. Hij heeft zich mijn hartenkreet uit de laaste alinea van het vorige wedstrijdverslag (FC Zwolle-Fortuna, TMD) aangetrokken en vindt dat Sten Dreezen best als rechtsback tegen MVV kan worden opgesteld. Uiteraard is Sten een ras-Fortunees, maar ik zie hem toch vooral graag als doelman optreden. Helaas voor Fortuna en vooral Sten heeft hoofdtrainer Dekker wat dat betreft een plank voor zijn kop en zal hij mijn verzoek niet snel inwilligen. Kwinkslag of niet.


Aki wint een kopduel van een streekgenoot…

In de tweede helft vindt Haarlem het vooral goed en maakt het niet al te veel aanstalten zich nog veel in te spannen en concentreert het zich op de dingen die gaan komen, zoals het vieren van het behalen van de periodetitel. Niettemin maakt Fortuna erg weinig meer klaar. Met dank aan de nijvere instelling van met name Mels van Driel is het geheel nog enigszins draaglijk voor de hartgrondige Fortuna-supporter. Diezelfde Mels van Driel bekroont zijn inzet bijna met een doelpunt, maar zijn harde schot verdwijnt in het zijnet.


Ray Gran Carlos Fränkel doet waar-ie goed in is…

Alweer Mels van Driel staat aan de basis van Fortuna’s enige kans in de tweede helft. Hij zet voor vanop links, invaller Zarko Grabovac kopt keurig door, Daumantas vrij voor Heijblok, over.


Wasiu Taiwo stond 90 minuten eenzaam in de spits…

Daarna vindt Haarlem het welletjes. Een counter wordt door Laurens ten Heuvel keurig tot bij de op volle snelheid liggende Verweij bezorgt, Joep op den Kamp verslikt zich in de bal en de snelheid van Verweij. Verweij kan doorlopen en Budziak kan vissen, 0-3. De horeca in Haarlem kan zich opmaken voor een warme en lange nacht.

Het slotakkoord is voor uitblinker Arturo ten Heuvel, maar Budziak tikt zijn schot naast. Na het eindsignaal kan HFC Haarlem feest vieren met de supporters in het uitvak, welk wordt opgesierd door het nodige vuurwerk. Bij Fortuna heeft alleen Joos van Barneveld een boeking geïncasseerd en die stond niet op de lijst van de bedreigde namen. Fortuna kan hopelijk in Maastricht een elftal binnen de lijnen brengen dat partij kan bieden. De Fortunezen van vandaag waren dat slechts bij vlagen voor HFC Haarlem.


HFC Haarlem viert feest bij het uitvak…

Is er nog iets positiefs te melden? Jazeker. Serdal Guvenc maakte vandaag zijn debuut als invaller voor Simone. De familie Guvenc kan het familiealbum tenminste aanvullen. Maandag een nieuwe periode, dus nieuwe kansen.

Enige tijd geleden meldde Fred van Barneveld mij monter dat we maar voor periode 6 moesten gaan. Ik hoop dan ook van harte voor Fred dat hoofdcommissaris Hans Lurvink zijn hakbijl in de schuur zal laten staan.

Gegroet,

TMD