De WK-kwalificatietoernooien zijn wereldwijd opgang gekomen. Zo ook in Afrika, waar twee Fortunezen actief zijn: Deroy Duarte en Sadik Fofana.

Duarte kwam gisteren met Kaapverdië (FIFA rang: 65) in actie bij Kameroen (FIFA rang: 51). Trainer Bubista had een basisplek ingeruimd voor Duarte. Het werd geen succes in Stade Omnisport Ahmadou Ahidjo in Yaoundé.

Bubista wisselde Duarte in de rust, bij een 3-1 achterstand. Aan Duarte lag het niet, want het duel eindigde op 4-1 voor Kameroen.

Het betekent dat Kaapverdië stevig aan de bak moet om het WK te halen, iets wat nog nooit lukte. De groepswinnaar (in een groep van zes landen) gaat automatisch door naar de volgende kwalificatieronde. De nummer twee speelt barrageduels.

Kameroen lijkt te sterk, dus moet Kaapverdië zich richten op die tweede plek. Angola (FIFA rang: 94) en Libië (FIFA rang: 114) zijn de concurrenten. Dinsdag speelt Kaapverdië thuis tegen Libië, een direct concurrent.

Sadik Fofana bevindt zich met Togo in een gelijksoortige situatie. Manager Paulo Duarte heeft de Fortunahuurling opgeroepen voor twee WK-kwalificatieduels.


Fofana in actie tegen Vitesse

Woensdag speelde Togo (FIFA rang: 113) thuis tegen Zuid-Sudan (FIFA rang: 167). Een wedstrijd die Togo eigenlijk moest winnen om in de race te blijven voor kwalificatie. Fofana zat niet bij de selectie en zag vanaf de tribune van het Stade de Kégué in Lomé dat Togo niet slaagde in de missie.

Khaled Narey bezorgde Togo weliswaar een voorsprong na rust, maar een eigen doelpunt van Roger Aholou bezorgde Zuid-Sudan een onverhoopt punt.

Vanavond komt Togo opnieuw in actie, ditmaal in Stade des Martyrs de la Pentacôte in Kinshasa, waar de Democratische Republiek Congo (FIFA rang: 63) wacht. Na drie gelijke spelen in de eerste drie duels heeft Togo behoefte aan een driepunter om in de race te blijven.

We vermoeden dat Fofana nu wel deel uitmaakt van de selectie, want er zijn wat blessuregevallen.