Voor de derde keer speelt Fortuna op een maandagavond en voor de derde keer wordt er niet verloren. Moeten we de KNVB langzaamaan gaan verzoeken om al onze wedstrijden op maandag te spelen?

 

 

 


14 Februari 2011

Derde gelijkspel op rij

FC Den Bosch 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 11. Verbeek 1-0, 18. De Boer 1-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, De Boer, Thesker, Shakison, Diogo (90. Marcos), Voorn, Mossaoui, Ribeiro, Grabovac (84. Caracciolo), John (62. Kotbani).
Toeschouwers: 3.022
Scheidsrechter: Smet
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het leek wel of de weersgoden de uitwedstrijd tegen Den Bosch tegen wilden houden. Op 17 december lag er een pak sneeuw en op 31 januari was het veld te hard door de vorst. Vandaag, op Valentijnsdag, wordt er dan eindelijk gespeeld.

De lokale autoriteiten in Den Bosch zijn blijkbaar nogal nerveus door onze komst. Een verplichte buscombi is ons opgelegd, waarbij extra benadrukt wordt dat er geen alcohol op de heenreis mag worden geschonken. Blijkbaar is het in Den Bosch de laatste tijd een paar keer mis gegaan bij wedstrijden van de plaatselijke FC, want echt ontspannen en gastvrij kunnen we de aanpak van de blauw-witten niet noemen. Hierover later meer.

Om 16 uur bevolken 60 personen de bus. Meer kan ook niet, want de bus is bommetje vol en een dubbeldekker bleek wegens omstandigheden niet realiseerbaar. Er staan vandaag zowaar een aantal mensen op een wachtlijst om alsnog in te kunnen stappen. Nadat we twee jeugdige en goedlachse Fortunezen hebben gefeliciteerd met hun verjaardag en iedereen een plekje in de bus heeft gevonden, kan de reis beginnen.

Na de goede wedstrijd tegen Zwolle en de zwakke pot tegen Telstar, weten we niet wat we vandaag mogen of kunnen verwachten. De afwezigheid van Fernando Ricksen door een blessure, helpt ons vertrouwen in een goede afloop niet echt mee. Een puntje voor de moraal zou al mooi meegenomen zijn.

Even voor half acht bereiken we de poorten van stadion De Vliert. We zijn de bus nog niet uitgestapt of er staat al een zenuwachtige Bossche steward naast ons. ‘Of er echt geen blikken of ander materiaal in onze tas met vlaggen zitten’ wil de man graag weten. We antwoorden eerlijk en ontkennend. Op onze vraag of er programmaboekjes geregeld kunnen worden, kunnen de aanwezige dienders helaas geen positief antwoord geven. ‘Als ze er zijn, dan komen ze deze kant op’. Later blijken ze er niet te zijn, jammer.

Na de gebruikelijke kaartcontrole en fouillering wordt ons direct op het hart gedrukt dat we de vlaggen niet over de reclameborden mogen hangen. Blijkbaar zijn de heren strak geïnstrueerd. Een beetje onnodig, want voor zover ik me kan herinneren hebben we ons nooit misdragen in Den Bosch.


Zo worden we inderdaad behandeld

Als we vervolgens een vlag netjes aan een hek willen hangen, worden we weer teruggefloten. Op deze plek hindert de vlag het zicht van de bewakingscamera op het buffervakje en de ingang van ons vak. ‘De TC van FC Zwolle heeft vijf van hun supporters een stadionverbod van twee jaar opgelegd omdat ze hier hun vlaggen verkeerd hingen’, weet een vriendelijke steward ons te melden. Het moet allemaal niet gekker worden. We hangen onze vlaggen dan maar op een andere plek en zoeken de catering op.

Omdat de meeste busreizigers de warme maaltijd thuis hebben gemist, wordt het al voor de wedstrijd druk bij de eetkraam. Een vriendelijke jongeman helpt ons en biedt een verrassende nieuwkomer in de wereld van het stadionvoedsel aan: een broodje mexicano. Deze lekkernij vindt meteen gretig aftrek, hoofdzakelijk voorzien van mayo, curry en uien.


Het Bossche assortiment

Zelf neem ik een vertrouwd broodje hamburger, dat zeker niet slecht smaakt. Een Goodyear-ster zit er ondanks het goede aanbod van snacks en de vriendelijke jongeman niet in voor FC Den Bosch. Ten eerste krijg ik geen servetje bij mijn broodje, iets wat wel noodzakelijk is gezien de grote hoeveelheid saus die er vanaf druppelt. Wat echter nog belangrijker is, is de veiligheid van de gasten. Wanneer we rustig van onze broodjes proberen te genieten, scheert er plotseling een bal vanaf het veld langs onze hoofden. Guido is attent en kopt de bal goed door, vol het hok van de catering in. Als binnen een minuut een andere bal op een van de pinnen boven ons kapot wordt geschoten, kiezen we het hazenpad. Zo lang er geen beschermende kap wordt gebouwd of het caterpunt wordt verplaatst, hoeven we over een eventuele ster niet te discussiëren.


Zwerfafval in Den Bosch

Het loopt inmiddels tegen achten, tijd om te beginnen aan de wedstrijd. Trainer Dusseldorp is dit seizoen niet echt een man van constantheid gebleken. Na de wedstrijd tegen Telstar móet hij het elftal wel op minimaal twee plaatsen wijzigen. Fernando Ricksen en Bernard Hofstede zijn namelijk geblesseerd. Zij worden vervangen door Diogo Pinheiro en Mossaoui, die zijn eerste basisplaats invult. Verder wordt PPhilippe Liard gewisseld voor Stefan Thesker. Yoann de Boer verhuist naar de achterhoede. De opstelling ziet er nu als volgt uit: Wintjens; Geenen, De Boer, Thesker, Shakison; Diogo Pinheiro, Voorn, Mossaoui; Ribeiro, Grabovac en John.


De matadoren applaudisseren richting lege stoeltjes

Fortuna begint weifelend en ziet Den Bosch met name vanaf de zijkanten geregeld opkomen. De Sittardse verdediging staat redelijk goed, maar vanuit het middenveld kan Den Bosch een aantal gevaarlijke ballen binnendoor geven. Na elf minuten leidt dat helaas tot een tegentreffer. Nadat de bal zonder tegenstand drie, vier keer mag worden rondgespeeld, kan Danny Verbeek van circa twaalf meter vrij uithalen. Met de binnenkant van de voet plaatst hij de bal beheerst in de linkerhoek naast Danny Wintjens.


Een zeer plaatselijke sneeuwstorm breekt los

De 60 aanwezige Fortunezen in het uitvak laten zich niet ontmoedigen en zingen vrolijk verder. Van Bossche zijde horen we de hele wedstrijd niks, op een korte song over bananen na. Volgens de officiële kanalen vernemen we overigens dat er 3022 toeschouwers aanwezig zouden zijn. Haal van dat aantal een 500 tot 1000 af en je komt aardig in de richting van het ware bezoekersaantal.

Fortuna recht de rug en trekt zowaar richting het vijandige doel. De beweeglijke Mossaoui wordt bij een van de eerste aanvallen onrechtmatig afgestopt. De toegekende vrije trap wordt vanaf een meter of 40 schuin voor het doel hard ingespeeld door Ribeiro. Yoann de Boer komt goed voor zijn man en verlengt de bal met zijn hoofd à la Guido in de verste hoek achter keeper Brahim Zaari. Binnen tien minuten hebben we de achterstand recht gezet. De vraag is of we nu gaan doordrukken?

Het antwoord ligt enigszins voor de hand: nee, we drukken niet door. FC Den Bosch dringt aan en komt er vooral via de buitenspelers vaak gevaarlijk door. We komen enkele keren goed weg bij een scrimmage voor het doel en een kopbal op de buitenkant van de paal. Aan inzet ligt het vandaag echter zeker niet en zo bereiken we de rust met een 1-1 tussenstand.

Gegeten heb ik al voor de wedstrijd, waardoor ik de pauze kan benutten met het bekijken van een latje-trap wedstrijd van Bossche sponsoren. Deze wordt geleid door oud-Fortunees Marcel van Helmond, tegenwoordig commercieel manager in Den Bosch. Van de circa 15 schoten, belandt er slechts één op de lat. Ook Van Helmond zelf weet de lat niet te raken.

De eerste helft heeft trainer Dusseldorp geen aanleiding gegeven de opstelling te wijzigen. Nu FC Den Bosch aan onze kant van het veld speelt, kunnen we mooi oudgediende Theo Lucius in de gaten houden. Dit leidt de volgende vijfenveertig minuten tot menig lachsalvo. Good-old Theo heeft veel ingeleverd en schiet menige bal over de zijlijn of in de voeten van een van onze spelers.

De tweede helft zien we een nog aanvallender FC Den Bosch. Fortuna staat werkelijk de hele tweede helft met de rug tegen het eigen doel te spelen. Wat in zo’n situatie prettig is, is als de voorhoede een bal even vast kan houden en het middenveld goed meeverdedigt. Op beide punten falen we vandaag, waardoor de druk op de verdediging met de minuut toeneemt. Met name onze rechtsback Rick Geenen heeft het zwaar. Doordat Diogo Pinheiro geen enkele keer met zijn man meeloopt en om onverklaarbare redenen centraal op het middenveld gaat staan toekijken, staat Rick telkens tegen twee man. Hij haat nog veel weg, maar natuurlijk niet alles, waardoor ook keeper Wintjens en het centrale duo De Boer – Thesker hun handen vol hebben.

Na een dik uur spelen wordt Paddy John gewisseld voor Badre Kotbani. Dusseldorp zal later verklaren dat John nog wat ritme mist en hij hem niet wil overbelasten. Een verklaarbare reden. Wat onverklaarbaar is, is het feit dat Diogo mag blijven staan. Hij toont geen enkele inzet, verdedigt voor geen meter mee en loopt constant op de verkeerde plaats. Dit moet met name de op de bank toekijkende Caracciolo en Di Lallo pijn doen. Deze twee spelers verdienen absoluut meer krediet dan ze de afgelopen weken van de trainer hebben gekregen.

Fortuna blijft goed stand houden, mede met lichte dank aan het arbitrale trio uit België. Twee treffers worden afgekeurd en menig keer vlagt de grensrechter voor een overtreding of buitenspelsituatie tegen Den Bosch. In de 84e minuut wordt dan eindelijk Caracciolo gebracht, echter niet voor Diogo maar voor Grabovac. Vlak voor tijd drukt Fortuna nog even naar voren en weet enkele hoekschoppen af te dwingen. Helaas leveren die niks op.

De vierde man geeft aan dat er vier minuten worden bijgetrokken. De spanning in het uitvak neemt met de seconde toe, zeker als we ruim na die vier minuten nog een hoekschop tegen krijgen. Gelukkig weet de linksbenige Bosschenaar voor de tweede keer deze wedstrijd een bal achter te schieten. De scheidsrechter vindt het nu goed geweest en fluit voor het einde, dit tot opluchting van de Fortuna-fans en spelers.

Spelers en supporters bedanken elkaar, waarna we de bus opzoeken voor de relatief korte terugreis. De terugreis wordt benut om te bespreken hoe de diverse busgangers het einde van deze Valentijnsdag gaan invullen. Wil en Annette geven nog aan dat de inschrijving voor de reizen naar Veendam en Emmen is geopend, waarna we nog voor half twaalf Sittard bereiken. Met een goed gevoel en een punt rijker, zoeken we onze thuishavens op. Vrijdag komt Helmond Sport op bezoek, hopelijk trekken we de lijn dan door.

Ralf