Het leven van een Fortunees gaat niet over rozen, ook vandaag niet. Maar de mist bracht me op een idee. Waarom spelen we de komende weken niet zonder stadionlampen? Het scheelt een hoop frustraties en je mist niks!


7 December 2001

Fortuna gaat de mist in tegen Den Bosch

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 3
Doelpuntenmakers: 24. De Freitas 0-1; 47. Landerl 1-1; 51. Van den Eede 1-2; 81. Van den Eede 1-3
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Dirkx, Volmer, Emeran, Akerboom (64. El Khadri), Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen, Landerl, Cramb (75. Hamming) .
Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Volmer
Rood (Fortuna): –

Rond 19.45uur betreden we het voetbalbolwerk Wagner & Partners Stadion. We maken ons enigszins ongerust over de mistflarden die boven Sittard hangen, maar als we het stadion betreden zien we dat er voldoende zicht is om vanavond te spelen.

We lezen de Fortuna Kicks en zien dat Verel wekelijks probeert “zo goed mogelijk voor de dag te komen”. Daar waar andere ploegen ook nog wel eens als doelstelling hebben “de wedstrijd winnen”, proberen wij zo goed mogelijk voor de dag te komen. In dat licht bezien hopen we dan ook dat die nieuwe uitshirts zo snel mogelijk geleverd worden, zodat we nog beter voor de dag kunnen komen! Ach ja, wat moet je als trainer ook zeggen als er weinig eer te behalen valt? Geen idee.

Maar goed, willen we nog een kans houden om ergens op het eind van het seizoen iemand stiekem onze rode lantaarn cadeau te doen, dan moeten we vandaag maar eens gaan winnen. De tegenstander is de promovendus FC Den Bosch. De ploeg die iedere Fortunees voor aanvang van de competitie onder ons zag eindigen. Maar ja, ik herinner me nog iets van een (onnodige, maar toch) 4-0 afstraffing eerder dit seizoen in een bakoven in Hintham en dat was geen incidenteel succesje. De Bosschenaren hebben al zeven punten meer dan wij. Als we vandaag winnen, komen we weer enigszins in de buurt en is alles weer speelbaar. En als we de Fever Pitch Statistics mogen geloven, is winnen van Den Bosch geen onmogelijke opdracht voor de Fortunezen.

Maar ja, Thijs Zeelen van het L1-weer voorspelt nog beter het weer dan de Fever Pitch Statistics uitslagen van Fortuna…..

Maar dat mag de pret niet drukken, we hebben kapitalen uitgetrokken om deze statistieken te laten berekenen, dus nu krijg je ze ook door je strot gedrukt. Er zijn slechts twee teams in de eredivisie die in het verleden nog vaker hebben verloren dan Den Bosch in Sittard. Voeg daarbij dat het Ecco-stadion onze Happy Hunting Ground is en de slotsom is duidelijk: er bestaat geen grotere Sinterklaas voor Fortunezen dan FC Den Bosch.

En hoe ziet het er aan onze kant uit? Hermans is nog steeds geblesseerd en omdat het herstel van de hamstringblessure die Klimek op 22 juli tegen OFI Kreta opliep iets langer duurt dan de twee weken die daarvoor staan, hebben we geen linksback. Net als afgelopen dinsdag heet de noodoplossing: Fritz Emeran. Zijn positie op rechts wordt overgenomen door bouwpakket Van der Hoeven. Op het middenveld staan dan Akerboom, Van Dieren en Stijn de Stofzuiger, met daar kort voor Gerritsen en Landerl. Dan komt er een tijdje niks en dan Cramb.

Voor het eerst dit seizoen ben ik het hier niet mee eens. Waar is Hamming? Tuurlijk ik zal wel een beetje bevooroordeeld zijn, want ik mag dat mannetje graag zien spelen in een geel/groen shirt. Maar niet zonder reden, want was hij het niet die ons de afgelopen jaren redde? Akkoord, hij heeft nog geen pepernoot geraakt dit seizoen, maar “vorm” is niet iets wat op Hamming van toepassing is. Hamming stond er de afgelopen jaren ineens zomaar toen Fortuna dreigde te verzuipen. Denk maar eens aan de thuiswedstrijd tegen RBC vorig jaar. Als ie fit is, moet ie spelen en Cramb zal het daar ook wel mee eens zijn.

Anyway, geen Hamming dus in de basis, dan moet het maar zonder hem gebeuren. Als Braamhaar fluit, komt er net een behoorlijke mistflard overdrijven. We kunnen niet zien of er veel Bosschenaren op het duel zijn afgekomen, maar het geluid dat ze produceren doet ons vermoeden dat het er een hoop zijn.

De eerste minuten zijn zoals altijd afwachtend. Het lijkt er sterk op alsof de spelers wachten tot de mist wat opgetrokken is. Geen slecht idee natuurlijk om die paar minuten van deze wedstrijd die het aanzien waard zullen zijn ten toon te spreiden op de heldere momenten! Als de ergste mistflarden dan weer langzaam zijn verdwenen (waar is die valwind van Nijpels vandaag?) zien we inderdaad dat het uitvak behoorlijk vol zit. We schatten zo’n 300 man. Op het veld zien we dat Den Bosch het initiatief neemt. Dan kan iedereen wel roepen dat zij zich bij voorkeur voor hun eigen doel ingraven, dat doen ze hier toch echt niet. Niet dat de Bosschenaren nu direct gevaarlijk worden voor ons doel, maar ze bepalen wel het spel. En wij, wat doen wij? Niets…

De wedstrijd rommelt rustig verder op niveau nul en net op het moment dat je een smeekbede doet voor wat meer mist, zodat je het allemaal niet hoeft te zien, gebeurt er zowaar wat. We hebben er 25 minuten op moeten wachten. Corner voor Den Bosch die een makkelijke prooi wordt voor Hesp. Tijd dus om de nieuwe handschoenen die hij voor Sinterklaas heeft gekregen te testen! Hmmm, 0-1.

Goeie god, waar hebben we dit allemaal aan te danken? Aan Lee natuurlijk, maar afgezien daarvan, blijft er ons dan niks bespaard? Het is natuurlijk wel komisch om een keeper druk in de weer te zien met een bal die meer weg heeft van een hete aardappel dan een leren lap… Gelukkig worden mijn smeekbedes verhoord, er komt weer een mistflard langs! Mooi, dat scheelt!

Die eerste helft duurt dan nog twintig minuten, maar er gebeurt helemaal niks. Niemand bij ons is tot iets zinnigs in staat. Slechts een hardwerkende Gerritsen komt tot een schot dat een metertje naast gaat en daar moeten we het dan mee doen. Krijgsman zou vandaag onopvallend mee hebben kunnen hobbelen. Zelfs Van der Hoeven is niet uit elkaar gevallen, zo’n eerste helft dus.


Rustig Jochem, dadelijk kunnen we weer alle stukjes bijmekaar gaan vegen…

In de rust is er in Vak C weer eens geen zinnig woord te wisselen vanwege de veel te harde muziek. Nu moet ik toegeven dat er ook niet veel te vertellen valt, na zo’n eerste helft….

Door naar de tweede helft dan maar. Verel heeft niet gewisseld, de spelers zijn dus blijkbaar goed voor de dag gekomen in die eerste helft. Die tweede helft is nog geen twee minuten oud of Fortuna produceert de gelijkmaker! Landerl kan een afzwaaier van Van der Hoeven niet meer ontwijken en via onze Oostenrijker dwarrelt de bal via de paal het doel in: 1-1!

De kwaliteit van de doelpunten vandaag is kenmerkend voor het niveau van de wedstrijd. Maar goed, het is 1-1 en dat biedt perspectief. Fortuna zet nu aan voor een offensief en vergeet dan eventjes wat ook alweer de ware kracht van Den Bosch is: counteren. En dat gaat al vrij snel mis. Als we even iets te overmoedig worden stuurt Den Bosch ene Maximiano de diepte in. Slechts Volmer kan hem bij houden en Volmer besluit de Bosschenaar neer te halen in het strafschopgebied. Hij is per slot van rekening toch niet voor niks meegelopen! Strafschop dus, die Van den Eede feilloos benut: 1-2!

Kijk aan, zo simpel gaat dat. Onze verdedigers hebben geen idee hoe ze om moeten gaan met ruimte in hun rug. Maar ja, hadden we dat vorige week tegen RKC niet al gezien? Twee minuten later weer zo’n counter. Ik heb geen idee wie er nu in ons strafschopgebied wordt getorpedeerd, maar één ding is zeker: het is een geheide strafschop! Niet volgens Braamhaar, die kort op de situatie staat, maar twee penalty’s in twee minuten te veel vindt. Prima, ga maar terug naar de amateurs dan.

Den Bosch, gesteund door een wel zeer fanatiek publiek (zelden zo’n fanatieke aanhang gehoord in Sittard) trekt zich nu terug in zijn schulp. Fortuna mag dus het spel maken tot zo’n 25 meter voor de Bossche goal. Het lijkt er dus op alsof we de tegenstander vastzetten, maar dat is slechts schijn, want verder dan de ruimte die Den Bosch ons geeft komen we niet.


Veel spelers voor de Bossche goal, maar het leidt tot niets

Slechts Landerl toont af en toe iets wat je “niveau” zou kunnen noemen. Tenminste, Den Bosch (en dat met na
me Van der Hoorn) heeft overtredingen nodig om hem af te stoppen. Je vraagt je dan ook af hoeveel (kleine) overtredingen Van der Hoorn mag maken voordat de scheids eens geel trekt?


De volgende overtreding op Landerl…

Aan de andere kant is het huilen met de pet op. El Khadri komt Akerboom (die geen idee heeft wat ie moet doen op het middenveld) aflossen, maar El Khadri komt Rick Plum nog niet eens voorbij. Inderdaad, dat is die man die zelfs niet goed genoeg was voor MVV…..

Stijn de Stofzuiger gooit er nog een dubbele schaar uit voor onze neus, waarvoor hij uiteraard applaus oogst uit vak C en Landerl komt met twee afstandschoten zowaar nog dichtbij de gelijkmaker. Cramb produceert zelfs de gelijkmaker, maar hij wordt teruggefloten wegens buitenspel en dat is het dan zo’n beetje. Een kwartier voor tijd komt Hamming er dan eindelijk in, maar dat heeft weinig zin als Cramb eruit moet. Cramb schokt naar de kant alsof we 1-0 voor staan. Is ie soms geblesseerd?


Alleen in de spits is ook maar alleen…

Hoe dan ook, ook Hamming komt vrij geïsoleerd te staan en dat is jammer, want hij wint onmiddellijk enkele kopduels. Een speler in zijn buurt had daar vast iets mee kunnen doen.

Maar voordat Hamming echt van waarde kan worden is het weer prijs aan de andere kant. Nu is het Dirkx die aan den lijven moet ondervinden wat de gevolgen zijn van niet opletten als je op de middenlijn verdedigt. Van den Eede profiteert en gaat alleen op Hesp af. Een tunnel later is het 1-3.


Ja hoor, laat Van den Eede maar rustig die bal aannemen….

Einde wedstrijd, tenminste dat denkt minstens driekwart van de aanwezige Fortunezen op de tribune. Het andere kwart wil de laatste tien ellendige minuten nog wel zien, en zo hoort dat ook! In het restant zien we dat Hamming de keeper nog tot een mooie redding dwingt, maar dat is het dan wel. En zo verliezen we dus van FC Den Bosch met 3-1 op eigen terrein. Briljant!

In het supportershome warmen we ons dan nog maar wat op (want in vak C is in tegenstelling tot in de dug-out van Fortuna geen verwarming) en wachten tevergeefs op spelers. Niemand neemt de moeite om zich bij de supporters te laten zien.

En nu? Tja als we zo doorgaan, hebben we een carnaval zonder voetbalzorgen, want tegen die tijd zijn we al lang en breed gedegradeerd. De voorgaande jaren bivakkeerden we op een vergelijkbare plek. Toen konden Opgenoord en kornuiten de druk om de ploeg in de eredivisie te houden niet weerstaan en werden er onverantwoorde financiële risico’s genomen, waar we nu nog last van hebben.

We nemen aan dat Mommers zo slim is om ditmaal niet nog een keer het bestaan van de club in de waagschaal te leggen, ook als de uiterste consequentie daarvan degradatie is.