Vrijdag, Fortuna-dag. Zeker als de verplaatsing naar FC Den Bosch op het programma staat. De afgelopen wedstrijd tegen FC Dordrecht was er één om snel te vergeten, dus vandaag de mogelijkheid het blazoen weer enigszins op te poetsen. Dat moet dan in de provinciehoofdstad van Noord-Brabant lukken n at lijkt niet onmogelijk. Den Bosch ligt ons wel, toch?


23 Oktober 2009

Schwach wie eine Flasche leer!

FC Den Bosch 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 8. Caracciolo (pen) 1-0; 12. Geenen 1-1; 16. Van Moorsel 2-1; 84. Van Moorsel 3-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Grabovac, Verdonck, Vanek (39. Kotbani), Voorn, Simone, Nys, Di Lallo (33. Peljto), Traore, Voss (75. Rychlik).
Toeschouwers: 4.300
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): Geenen, Vanek, Kotbani
Rood (Fortuna): –

Na een niet onbewogen werkweek wordt me de kans geboden om ‘het hoofd leeg te maken’ bij Fortuna. Laten we beginnen met deze mooie woorden van onze trainer, Roger Reijners. Daar waar de spelers het hoofd elders leegmaken, doen wij dat bij Fortuna. Desondanks neemt de degradatiedruk ook toe in mijn hoofd, want bij het tandenpoetsen, vlak voor vertrek naar de gloednieuwe Trendwork Arena, katapulteert de tandenborstel in mijn trui op het hoogtepunt van mijn poetsbeurt. Een niet te versmaden vlek openbaart zich onmiddellijk en doet me realiseren waarom er mama’s op deze wereld bestaan.

Nadat ik de veters van mijn Jiddische schoenen heb vastgebonden staat niks een vertrek nog in de weg. De heenreis wordt onderbroken door het bezoeken van de pinautomaat. Terwijl ik de laatst DSB-centen uit de muur probeer te halen, introduceren mijn LB-collega’s het ‘rondje Zuidhof’. Dit procedé is erg simpel. Je gaat in een auto zitten en rijdt een rondje om shoppingcenter Zuidhof. Met eenvoud is iedereen gebaad, zelfs onze spelers.

Aangekomen bij het stadion wordt met iedereen de afgelopen week doorgenomen en daarin gebeurde nogal wat. Maandagavond bezoeken Marc ‘I am a spiets’ M’Boua en Aldin Peljto Start radio, vervolgens wordt bekend dat Charlie Van den Ouweland voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld met een knieblessure, wordt Trendwork gepresenteerd als naamgever van ons stadion en raakt bekend dat Wil Meijers de nieuwe preses van onze club wordt. Benieuwd of de technische staf in zo een week ook nog de mogelijkheid heeft gekregen om de aanknopingspunten van de laatste weken verder uit te bouwen.

In de bus heerst een ietwat uitgelaten s(w/f)eer. Op de tonen van ‘Hey boy, hey girl’ van The Chemical Brothers geeft JC het tempo aan, naadloos gevolgd door de overige buspassagiers. Ook Kenny Hawkes & Louise Carver met ‘Play the game’ vallen in de smaak, iets dat minder kan worden gezegd van de buschauffeur. Dit piepjonge kuiken komt eerst aanzetten met een leuterverhaal, stuurt vervolgens de bus door de levensgevaarlijke Graafsewijk en talmt tenslotte ook nog bij het inparkeren. Maar goed, je kunt niet elke week prijs hebben.

Eenmaal aangekomen in het stadion hangen we eerst een steuntje in de rug voor Zarko Grabovac op. Verleden week beging de Serviër een afschuwelijke blunder en een schouderklopje kan hij wel gebruiken. High 5, Zarko!

Als we naar het veld kijken, zien we ook welke tactische vondst uit Reijners’ hoge hoed is gekomen teneinde het verlies van Van den Ouweland op te vangen. Pieter Nys is doorgeschoven naar het middenveld. Hij weet Danny Wintjens achter zich in doel. Tussen Wintjens en hem staan Nico Vanek, Zarko Grabovac, Sven Verdonck en Rick Geenen in de verdediging geposteerd. Naast Nys spelen ook Angelo Simone, Ramon Voorn en Anthony di Lallo op het middenveld. Demba Traoré en Paul Voss mogen het voorin uitzoeken.Aan Bossche zijde niemand met een Fortuna-verleden, of het moeten Yoann de Boer en Benny Kerstens zijn. De eerste haalde begin dit seizoen zijn neus op voor onze club en de tweede stond ooit op de nominatie om op huurbasis vanuit Breda naar Sittard te verhuizen. Trainer bij Den Bosch is Marc Brijs. Deze Kielse Rat noemde het door de Fortuna Online redactie jaarlijks fêteren van een loser door deze een Van der Padt-trofee in zijn handen te drukken ‘een prachtig initiatief’. Mensen die Fortuna Online op waarde weten te schatten, daarvan kunnen er niet genoeg zijn.


Aan de lange zijde zoekt Den Bosch de Brabantse gezelligheid op

Dan door naar de wedstrijd. Daarin wordt duidelijk dat Reijners de wijze woorden van columnist Jan Notermans in zijn oortjes heeft geknoopt. Voor Wintjens’ doel wordt een dubbele verdedigingsgordel opgetrokken. Of heeft de trainer naar Vak C geluisterd? Het ‘defence’ schalt met enige regelmaat door het uitvak, ondersteund door een fraai stukje huisvlijt.


‘D#####, D#####…’ De hartekreet komt wonderwel aan

In feite is ‘achteruitlopen’ de problemen over je afroepen, tenzij je uitstekende verdedigers hebt. Na enkele minuten krijgt Den Bosch dan ook haar eerste corner. Kordaat ingrijpen van de doelman voorkomt erger.

Dan is het de beurt aan Fortuna. Echter, de aanval smoort en de bal wordt opgepikt door kapitein Adnan Barakat. Hij steekt het veld over en speelt de bal naar Niels Vorthoren. Deze is inmiddels in het strafschopgebied aangekomen en wordt geconfronteerd met het uitgestoken been van Verdonck. Overeind blijven lukt niet meer en dus krijgen de Bosschenaren een strafschop. Topscorer Fabio Caracciolo verzilvert deze buitenkans en de 1-0 is een feit.


Ook de hoofdtribune zat weer afgeladen vol

Even lijkt het erop dat de klus snel geklaard zal zijn, maar Voorn knokt zich sterk terug op het middenveld. De bal gaat naar di Lallo en deze kan slechts door het maken van een overtreding wordt gestopt. Hij gaat zelf achter de bal staan en doet dat niet eens zo slecht. De corner die daaruit voortvloeit levert in eerste instantie weinig op, maar wordt opnieuw ingebracht. Rick Geenen pikt de doorkopbal op en schiet beheerst de gelijkmaken achter Brahim Zaari.In het vervolg van de wedstrijd is Den Bosch vooral aan de rechterkant gevaarlijk. Het lukt Vanek maar niet om Kees van Buuren af te stoppen en bij één van die pogingen moet de Duitser een corner weggeven. Deze wordt in eerste instantie weggewerkt door Nys, maar Barakat schiet de bal weer naar voren. Daar blijkt plotseling Paco van Moorsel te staan en vrijwel ongehinderd kopt hij de bal achter Wintjens: 2-1.

Van deze klap moeten de Sittardenaren even herstellen. Den Bosch niet, zij steken her en der zomaar het veld over. Tijdens één van die aanvallen valt Vanek achterover en neemt een Bosschenaar mee. Een gele prent is zijn deel. Dat komt slecht uit, want Vanek heeft links en rechts al wat overtredingen gemaakt. Hij ontsnapt dan ook aan een tweede gele kaart.

Na ruim een half uur wordt di Lallo ordinair uit de wedstrijd geschopt. De aanvallende pretenties verdwijnen met het inbrengen van Aldin Peljto dan ook als sneeuw voor de zon. Enkele minuten later kan ook Vanek inrukken. Hij blijft de overtredingen maar opstapelen en een rode kaart is een kwestie van tijd. Hij wordt afgelost door Badre Kotbani. Laatstgenoemde heeft bij het uitdelen van de broekjes duidelijk niet vooraan gestaan, want hij moet het veld in met een exemplaar zonder touwtje. Het broekje komt dan ook tot over de knieën, een koddig gezicht.

Even lijkt het erop dat Fortuna zich terugknokt in de wedstrijd, maar dat is maar schijn. De hardwerkende Traoré maakt nog wel de 2-2, maar deze wordt geannuleerd wegens buitenspel. Enig vermeldenswaardige feit voor rust is dat Kotbani ook een gele kaart wordt voorgehouden. Een eerste helft om snel te vergeten.

Rust. Tijd dus om een jasje aan te trekken. Voordat ik dat doe, loop ik nog even de toiletruimte binnen. Tijdens het lozen van afvalstoffen kijk ik naar beneden en bedenk ik me dat hetgeen ik daar zie van hoger niveau is dan het spel van Fortuna tijdens de eerste helft.Voor een broodje kroket en een bekertje sinas mag ik vijf euro afdokken en dat doe ik met graagte. Geleerd van de ervaringen bij De Graafschap zoek ik een rustig plaatsje op. Opnieuw met curryvlekken in mijn jeans thuiskomen moet te allen tijde worden voorkomen. Benieuw als ik ben, hap ik een eerste maal in het broodje. Dat smaakt verdorie niet slecht! Temperatuur goed, broodje goed, twee servetten. Moet ik een ster uit mijn binnenzak halen? Uiteindelijk niet. De vlekken op de grond geven aan dat men overdadig is geweest met het verstrekken van curry. Ze zullen ons in Oeteldonk wel azijnzeikers vinden, maar nil satis, nisi optimum.


Flinke vlekken wegens een overdaad aan curry

Bekomen van al dit culinair geweld zien we een zevenjarig meisje de bal in het doel trappen op twee meter van de doellijn. Onbegrijpelijk dat hiervoor wordt geapplaudisseerd. De bal niét in doel trappen zou pas een applaus waard zijn geweest! Verder worden we onderhouden door zeven cheerleaders. Als de Palace Crystals de norm zijn, kan het alleen maar tegenvallen.

Fortuna begint zowaar fel aan de tweede helft. Een prima actie van Traoré levert een vrije trap op en die wordt maar half weggewerkt. Het uitvak hoopt op een vlammend schot en dat komt er ook. Dat schot van Peljto eindigt helaas niet tussen de palen, maar in Vlijmen.Even later komt de bal voor de voetjes van Kotbani. Van grote afstand probeert hij het eens, maar de bal komt niet verder dan de bovenkant van het doelnet. Ja, inderdaad, hiermee moeten we ons heden ten dage al tevredenstellen. Hoe is dat toch mogelijk?

De druk houdt een beetje aan, alhoewel, ‘druk’. De bal wordt op Bossche speelhelft een beetje rondgespeeld en gedropt in de doelmond. Het levert geen enkele kans op en ziet er treurig uit. Aan Sittardse zijde geen enkele finesse. De hoge ballen zijn een kolfje naar de hand van de twee controletorens achteraan bij Den Bosch. Als er al een duel wordt verloren, dan kan de doelman de bal rustig oprapen. Met het uitvallen van di Lallo is ook het weinige vleugelspel verdwenen.


Welke Bosschenaar heeft zojuist zijn darmen ontgast?

Seconden tikken weg en dat lijkt Den Bosch wel best te vinden. Ook zij komen tot geen enkele goede aanval meer. Op dat moment wordt duidelijk dat zij geen haar beter zijn dan Fortuna. Wàt een dramatisch niveau! Maar goed, hoezeer moet je aandringen als de tussenstand 2-1 in je voordeel is? Fortuna mag het spel maken en dat lijkt helemaal nergens op. Natuurlijk, er is wel balbezit, ook duelkracht, maar het lukt maar niet om iemand vrij te spelen.

Het wordt pas weer opwindend als de Angolees Diangi Matusiwa in de Bossche ploeg komt. Hij dribbelt een paar keer onze halve verdediging, al levert dat ook maar weinig op. We mogen weer eens gaat rechtstaan als Kotbani Caracciolo over de knie legt. Barakat gaat achter de bal staan, welke door iedereen wordt gemist. Bij de tweede paal loopt Van Moorsel tegen de bal aan en de 3-1 eindstand ligt vast. Boeken toe, zo realistisch moet je wel zijn.

Ondanks dat Reijners tal van aanknopingspunten zal hebben gezien, mag Rutger Bekbrede wat ons betreft affluiten. Het leek nergens op, sterker nog, het was uitermate zwak. Gelukkig voor de heren spelers dat Giovanni Trapattoni geen trainer is van Fortuna. Hij zou deze prestatie hebben betiteld als ‘Schwach wie eine Flasche leer’.

In de tweede helft hebben de spelers het strafschopgebied niet gehaald en tijdens het bedanken van de ruim 90 getrouwen blijken ze 100% consequent. Een slap applaus vanop 25 meter van het uitvak valt ons ten deel.


Door een telescoop kijkend zien we spelers de fans bedanken

Terug in de bus rijden we weer keurig via een omweg naar de autosnelweg. Links en rechts zwelt de kritiek over het aanblijven van Roger Reijners behoorlijk aan. Is dit echt het niveau van Fortuna? Kunnen ze echt niet beter? Zaterdag aanstaande wacht de uitwedstrijd tegen Excelsior en die hebben thuis nog niet verloren dit seizoen. We moeten ons dus oprecht zorgen gaan maken. Hopelijk doen de staf en spelers dat eveneens.

Michel Hennen

P.S. de wedstrijd tegen Excelsior wordt op zaterdag gespeeld. Dus niet vrijdag na het werk een tour de force uithalen om Woudestein te bereiken, nergens voor nodig!