Vorig seizoen begon de indrukwekkende opleving van TOP Oss met een thuisoverwinning tegen Fortuna. TOP deed de rode lantaarn destijds aan ons over. Vandaag speelt Fortuna wederom zeker niet slechter dan de tegenstander, maar na negentig minuten staat wel een 2-1 nederlaag op het bord.


8 September 2006

Fortuna weer niet de mindere, wel met lege handen

TOP Oss 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 14. Faria 1-0; 20. Taiwo 1-1; 79. Van Galen 2-1
Opstelling: Christianen, Dassen, Voigt, Paridaans, Van Driel, El Hammouchi (81. Bright), Simone, Garritsen, Van Barneveld (84. Grabovac), Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 1.824
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Voigt, Van Driel
Rood (Fortuna): –

Vrijdagmiddag half zes, de supportersbus zit weer afgeladen vol en vertrekt vol goede moed naar Oss. Vaste chauffeuse Corrie moet verstek laten gaan en wordt vervangen door een mannelijke collega. Als we later op de avond terugkeren in Sittard, moeten we concluderen dat vrouwen toch niet altijd de mindere chauffeurs zijn. Corrie’s vervanger haalt enkele aparte manoeuvres uit, waardoor een enkeling in de bus tegen een wagenziekte aanhikt. Uiteindelijk komt iedereen heelhuids thuis.Ruimschoots op tijd bereiken we het stadion van TOP Oss.

Na een trage en grondige fouillering betreden we het ruime uitvak. Alle vlaggen worden opgehangen en in elkaar gezet. Langzaam maar zeker druppelt het uitvak vol. De jeugdige treingroep kreeg een warm onthaal door een groep Ossenaren. Gelukkig bereikt iedereen zonder kleerscheuren het stadion. Als de wedstrijd begint tellen we 96 supporters in het uitvak. Op supportersgebied wederom een prestatie van formaat.

Bij tegenstander TOP zien we een aantal oud-Fortunezen terug. Hoewel we in zijn geval moeilijk over oud-‘Fortunees’ kunnen spreken, kunnen we helaas niet ontkennen dat Davy Zafarin onze kleuren een tijdje heeft mogen dragen. Daarnaast zien we in verdediger Charles Kazlauskas, speler / algemeen manager Mischa Rook en trainer Hans de Koning drie andere personen die in Sittardse dienst hebben gewerkt.Fortuna-coach Körver heeft de basisopstelling op één plaats gewijzigd. Voorin krijgt Olondo weer de voorkeur boven Olgün. Christianen verdedigt het doel en wordt geassisteerd door Dassen, Voigt, Paridaans en Van Driel. Op het middenveld spelen Simone, Van Barneveld, El Hammouchi en Garritsen. Taiwo en Olondo vormen de aanval.

Blijkbaar hebben een aantal spelers een berg krediet gekregen van Körver. Op de tribunes daarentegen is dat krediet ver op. Met name Dassen, Van Barneveld en Garritsen spelen in de ogen van fans (mezelf meegerekend) al weken belabberd. Een blik op onze reservebank leert dat we wél de beschikking hebben over een aantal volwaardige vervangers voor de genoemde spelers. Serdal en Emmo Güvenc verdienen op zijn minst een eerlijke kans en ook Fuat Usta lijkt klaar om zijn rentree te maken. Brahim Bouhadan kwam deze week te laat op de training en moet voor straf vanaf de tribune toekijken. Daarnaast wil Kris Bright zich graag bewijzen en zijn Op den Kamp en Grabovac altijd gemotiveerd en in ieder geval niet werkschuw. Op een gebrek aan alternatieven kan Körver zich dus niet beroepen.

Ondanks onze bedenkingen over de basisopstelling, hopen we er uiteraard toch weer het beste van. De meegereisde fans zorgen in ieder geval vanaf het eerste fluitsignaal voor genoeg vocale ondersteuning. Beide teams beginnen vrij afwachtend aan het duel. Veel gebeurt er in de beginfase dan ook niet. Even voor we een kwartier gespeeld hebben wordt de wedstrijd opengebroken en het is TOP Oss dat de leiding neemt. Zafarin tikt een bal op goed geluk hoog de aanval in. Faria mag aannemen en heeft Voigt en Dassen voor zich. Voigt gaat het duel aan en laat zich voorbij spelen. Dassen stapt om onverklaarbare reden van de situatie weg waarna Faria vrij op doel kan schieten. Hij schiet langs Christianen de 1-0 tegen het net. Een volkomen onnodige tegentreffer.

Fortuna laat zich echter niet uit het veld slaan en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Olondo (die zich vandaag weer een slag in de rondte werkt) passeert op een meter of twintig van het Osse doel op karakteristieke wijze zijn tegenstander en schiet hard op doel. Buiten bereik van de keeper belandt de bal op de paal en ketst terug het veld in. Wie anders dan Wasiu Taiwo staat net op de goede plaats om de 1-1 binnen te tikken. Twintig minuten gespeeld, het staat weer gelijk en Fortuna is minimaal gelijkwaardig aan de Brabanders: zou dit dan de eerste uitoverwinning gaan worden sinds 8 april 2005?

De rest van de eerste helft blijft het spel op en neer golven. Aan beide kanten noteren we enkele kansen, waarvan de beste aan Fortuna-kant. Een sliding van een TOP-verdediger belandt in de handen van zijn eigen keeper. Scheidsrechter Ketting ziet hier een terugspeelbal in en geeft Fortuna een indirecte vrije trap. Dassen mag aanleggen, maar zoals zo vaak, belandt ook nu zijn schot in de muur. Met de 1-1 stand gaan we de rust in.Vandaag besluit de Goodyear-commissie weer haar witte jas aan te trekken. Top Oss heeft door de snackwagen bij het uitvak een reputatie op het gebied van catering.


De snackbar is een absoluut topevent

 Dat willen we persoonlijk ondervinden en we sluiten aan bij de rijen wachtenden. Dat wachten duurt behoorlijk lang, waardoor de kans op een Goodyear-ster al afneemt. Mijn voornemen een zakje frites te testen wordt me door een van Fortuna’s trouwste volgers, Mark, afgeraden. Ik vertrouw blind op zijn advies en ga voor een bekertje cola en een broodje hamburger. De loopjongen van de snackwagen durft me hier € 5 euro voor afhandig te maken. Als ik duur wil eten en me vervolgens slecht wil voelen, ga ik wel naar Le Garage van Joop Braakhekke. Het broodje hamburger smaakt overigens niet slecht, maar de kans op een ster was voordat ik de eerste hap nam al vervlogen.

Net op tijd voor de tweede helft nemen we onze plek op de tribune weer in. Fortuna heeft niet gewisseld en trekt met dezelfde elf spelers ten strijde. Beide ploegen blijven aan elkaar gewaagd. De ene fase lijkt een Fortuna-treffer niet ver weg, vervolgens staan we weer een tijdje onder druk. Deze wedstrijd kan alle kanten op en gezien het spelbeeld zou dat dus ook zomaar onze kant kunnen zijn. Tot een kwartiertje voor tijd is er geen vuiltje aan de lucht. Helaas lijdt onze linkerflank dan balverlies en kan Zafarin spits Van Galen aanspelen. Deze staat met Voigt in zijn rug op de rand van de zestien. Op Bombardiaanse wijze draait hij met zijn kont weg en schiet de bal in de korte hoek. Christianen kan er niet bij en we staan weer achter.

Körver schrikt nu wakker en brengt Bright voor El Hammouchi. Dit tot grote woede van de Sittardse fans. El Hammouchi knapt op het middenveld samen met Simone al het vuile werk op voor Garritsen en Van Barneveld (laatstgenoemden winnen bijna geen duel en hebben geen grip op het middenveld). Als dank wordt hij gewisseld. Twee minuten later maakt Körver een begrijpelijkere keuze door Van Barneveld dan toch te wisselen voor Grabovac. Deze wissels komen echter veel te laat. Toch krijgt Fortuna nog enkele dotten van kansen. Olondo glipt langs zijn tegenstander en komt via de achterlijn oog in oog met de Brabantse goalie. Helaas blijkt Cédric nog steeds geen afmaker te zijn. Dit blijkt even later wederom als hij door Mels van Driel vrij voor het Osse doel wordt gezet. Zijn schot gaat over. Ook Bright krijgt nog een schotkans, maar zijn inzet met links is te zacht om keeper De Bruijn te verschalken.

Aan de andere kant krijgt TOP nu veel ruimte doordat Fortuna massaal naar voren trekt. Een van die counters lijkt doeltreffend afgerond te worden, maar de grensrechter heeft buitenspel geconstateerd. Beide ploegen benutten in de laatste minuten geen kans meer, waardoor we weer met lege handen van het veld stappen. Een volkomen onnodige nederlaag. De tegentreffers worden te makkelijk weggegeven en zelf hebben we erg veel moeite met het benutten van de kansen. En kansen kregen we legio vandaag.


Inpakken en wegwezen…

Na zes wedstrijden hebben we evenveel punten als vorig jaar. Tijd om een eerste balans op te maken. Doelman Christianen doet het na een zenuwachtige eerste wedstrijd goed. Achterin ontbreekt echter een echte leider. Vaak komen we in een-tegen-een of ondertal-situaties terecht door een gebrek aan onderlinge coaching. Kansen worden te simpel weggegeven. Op rechts lijkt Dassen aan een lijdensweg bezig. Vrijwel wekelijks wordt hij overlopen door zijn tegenstander en valt hij op door zijn zeer matige spel.

Op het middenveld verrichten Angelo Simone en Raschid El Hammouchi veel nuttig werk. De creativiteit moet van Joos van Barneveld (die zelfs tot aanvoerder werd gekroond) en Koen Garritsen komen. Door een gebrek aan snelheid, rust aan de bal en duelkracht lukt het deze mannen niet om de aanvoer naar voren te verzorgen en rust in het elftal te brengen.Voorin werkt Olondo hard en laat aardige dingen zien. Een afmaker is hij helaas nog niet gebleken. Taiwo pikt zijn doelpuntjes mee, maar er wordt teveel gehoopt op bevliegingen van deze vriendelijke Nigeriaan.

Dan de reserves. Kris Bright is te kort in Sittardse dienst om een goed oordeel over te kunnen vellen. Emmo Güvenc is gebrand zich te bewijzen en viel prima in tegen FC Eindhoven. Helaas krijgt dit vooralsnog geen gevolg en is hij gedoemd tot bankzitten. Bouhadan heeft meer in zijn mars dan hij tot dusverre heeft laten zien en lijkt bovendien niet op veel krediet van Körver te hoeven rekenen. Grabovac is een aardige pinch-hitter maar moet niet, zoals tegen Den Bosch, vanaf de eerste minuut als spits gebruikt worden. Serdal Güvenc zou een goede vervanger zijn voor de falende Dassen. Joep op den Kamp verving Voigt een aantal duels naar behoren.

Gezien zijn keuzes ziet trainer Körver het blijkbaar allemaal net ietsje anders dan wij. Sommige spelers krijgen opvallend veel krediet, waarbij andere spelers zich afvragen wanneer ze eindelijk eens een eerlijke kans krijgen. Buiten het feit dat we wat feller spelen en niet snel de kopjes laten hangen, laten de resultaten nog geen ‘Körver-effect’ zien. Hopelijk kan daar volgende week in de derby tegen VVV verandering in gebracht worden.