Trainer Körver hoopte met een 4-3-3 systeem Den Bosch minder aan voetballen toe te kunnen laten komen. Helaas pakte dit niet uit zoals gehoopt en vertrekken we uiteindelijk met een terechte 2-0 nederlaag uit Brabant.


25 Augustus 2006

Fortuna is een vogel voor de Bossche kat

FC Den Bosch 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 44. Beekmans 1-0; 65. Bechan 2-0
Opstelling: Christianen, Dassen, Op den Kamp, Paridaans, Van Driel, El Hammouchi, Simone, Garritsen (73. S. Güvenc), Taiwo, Olondo, Grabovac.
Toeschouwers: 4.012
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): S. Guvenc
Rood (Fortuna): –

We schrijven vrijdagmiddag 17.45 uur als een volle bus vanuit Sittard richting Den Bosch vertrekt voor de tweede uitwedstrijd van het seizoen. De bus zit vol, zo vol zelfs dat er één persoon teveel in zit. Helaas heeft iemand zich niet aangemeld en is op hoop van zegen in de bus gestapt. De jongen moet de bus alsnog verlaten.

Even lijken we in de vakantiedrukte (het midden van het land komt dit weekend terug van vakantie) op de autoweg vast te staan. Maar gelukkig is het oponthoud van korte duur en loodst chauffeuse Corrie ons netjes om 19.30 uur door de poorten van het uitvak. De vlaggen worden opgehangen, in elkaar gezet en / of neergelegd. Wij zijn er klaar voor, hopelijk de spelers ook.


Bozzie is er ook klaar voor….

Na de overwinning op Eindhoven kiest trainer Körver vandaag voor een andere speelwijze. We spelen nu met drie in plaats van twee spitsen. Dit moet de aanvoer naar het sterk geachte Bossche middenveld in toom houden. Slachtoffer wordt Joos van Barneveld. Zarko Grabovac mag het vandaag vanaf het begin proberen. De opstelling luidt als volgt: Christianen; Dassen, Op den Kamp, Paridaans, Van Driel; El Hammouchi, Simone, Garritsen; Olondo, Grabovac en Taiwo.


Inderdaad, kan Bozzie niet aangelijnd worden?

Fortuna weet Den Bosch in de eerste helft nog vrij goed van het doel af te houden. Met name door sterk verdedigend werk van Simone, Paridaans, El Hammouchi en Op den Kamp worden de meeste aanvallen van Den Bosch met succes afgeweerd. Dassen en Van Driel hebben het moeilijker tegen de behendige Bechan en Wau.

Het grote probleem ligt echter in het feit dat we op het middenveld en in de aanval de bal niet lang in bezit kunnen houden. Taiwo speelt meer linkshalf en kan op 60 meter van het vijandige doel weinig uitrichten. Olondo werkt zich wederom een slag in de rondte op rechts en levert een aantal voorzetten af, waar helaas niks mee gedaan wordt. Grabovac staat op een eilandje en heeft constant twee sterke verdedigers in zijn rug. Hij is niet snel en niet bijster technisch, echter wel sterk en niet bang. Een prototype pinch-hitter dus. Een keuze voor Emmo Güvenc als aanvallende middenvelder en voorin gewoon twee spitsen had wellicht beter uitgepakt. Maar goed, er kan maar één trainer zijn en die bepaalt de opstelling.

Net als tegen de Eagles roepen we de problemen dus over ons af. Één minuut voor rust resulteert dit in een tegentreffer. Garritsen laat zich op het middenveld te makkelijk wegduwen. De bal gaat over links naar Robbie Haemhouts. Die vindt met een voorzet Beekmans. Deze haalt ineens onhoudbaar voor Christianen uit: 1-0. Een zeer slecht moment voor een tegentreffer, maar zoals gezegd konden we erop wachten.

In de rust wederom geen Goodyear-commissie. Dit keer vanwege een sluimerende griep bij ondergetekende.


Rust in Den Bosch

Körver laat dezelfde elf spelers aan de tweede helft beginnen, Den Bosch niet. Anthony Lurling mag opdraven. Lurling, die na een redelijk succesvolle periode bij Heerenveen (ondanks veel toneelspel) faalde bij Feyenoord, FC Köln en NAC Breda, is dus terug op het oude nest. Hij moet de druk op de Sittardse verdediging nog verder op gaan voeren.

De druk op het doel van Christianen wordt er inderdaad niet minder op. Binnen tien minuten komen we twee keer goed weg. Dassen wordt voorbijgelopen waarna de voorzet bij de eerste paal met moeite tot hoekschop verwerkt kan worden. Twee minuten later mag Lurling door. Hij passeert Op den Kamp, maar zijn schot gaat gelukkig net naast. Dan doet Fortuna even wat terug. Van Driel gaat op links goed door. Zijn voorzet wordt door Taiwo ineens op doel geschoten. Met enige moeite weet keeper Coutinho de gelijkmaker te voorkomen.

We zitten inmiddels twintig minuten in de tweede helft als Koen Garritsen zich aan de zijlijn opnieuw van de bal laat duwen. Lurling neemt over en bereikt Bechan. Deze draait goed weg van Joep op den Kamp en krult de bal op fraaie wijze in de linkerbovenhoek. De 2-0 is een feit en daarmee ook de nederlaag.


Heren toch, dit komt niet echt professioneel over…

Fortuna komt nog twee keer enigszins in de buurt van een treffer. De eerste keer wordt een hoekschop voorlangs gekopt. De tweede keer schiet Garritsen een vrije trap op de buitenkant van de paal. Dit is meteen zijn laatste wapenfeit van vandaag, hij wordt gewisseld voor Serdal Güvenc.

Den Bosch gelooft het verder wel en speelt de wedstrijd rustig uit. Fortuna wil wel, maar kan helaas niks aan de achterstand meer doen. De spelers bedanken de circa 90 meegereisde fans waarna de supporters de auto, bus of trein opzoeken om terug te keren naar de Westelijke Mijnstreek. Omstreeks 23.30 uur keren we veilig en wel terug bij het stadion.

Een terechte nederlaag gezien het spelbeeld. De keuze voor het 4-3-3 systeem pakte helaas niet uit zoals trainer Körver zal hebben gehoopt. Taiwo brengt voorin meer gevaar dan als hangende linksbuiten, Grabovac is een pinch-hitter, Dassen heeft het moeilijk op rechtsback en wellicht is het moment aangebroken om Emmo Güvenc een basisplaats te gunnen. Volgende week vrijdag tegen koploper FC Dordrecht zullen we zien hoe trainer Körver reageert op het spel van de eerste vier wedstrijden. Tot dan!