Eindelijk hebben we dan een goede seizoenstart, we lopen eens een keer niet meteen achter de feiten aan. En wat doen de Fortunezen dan? Ze gaan op hun lauweren rusten…. Dat kan, maar dan krijg je wel de rekening gepresenteerd: weg goede start.


26 Augustus 2001

Sinterklaas valt vroeg dit jaar

FC Den Bosch 4 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 22. Michels 1-0; 45. Van der Hoorn 2-0; 48. Mourad 3-0; 81. Mourad 4-0
Opstelling: Hesp, Akerboom, Van Geem (48. Heering), Dirkx, Hermans, Emeran, Van Dieren, Haeldermans (64. Averdijk), Gerritsen, Hamming, Cramb.
Toeschouwers: 4.725
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): Akerboom
Rood (Fortuna): –

Rond 12.00uur melden we ons aan de Lissabonlaan, waar de aftrap wordt verricht voor een nieuw seizoen uitwedstrijden. Het duurt niet lang voordat we de eerste persoon horen klagen over de hitte, het zal niet de laatste zijn vandaag….

Gelukkig beschikt onze bus over een goeie airco, waardoor we van die hitte in de bus weinig merken. De chauffeur houdt ook al geen ellenlang verhaal en van Sky radio heeft ie nog nooit gehoord. Louter positief nieuws dus. Of toch niet? Al snel komt er van achter uit de bus een CD. Er wordt vriendelijk doch dringend verzocht of deze CD de plaats in zou kunnen nemen van de CD die nu de CD-speler teistert. Ach ja, het klassieke verhaal: gaan we naar Limburgse hoempapa luisteren of naar vette trance?

Voorlopig maak ik me er niet zo druk om, want ik heb zojuist een exemplaar van de Hitkrant bemachtigd. Zo zo, de Nederlandse J-Lo vindt van zichzelf dat ze wel eens heel goed de nieuwe Nederlandse sensatie zou kunnen worden. Vorige week toen ik de muziek al hard vond staan in het W&P stadion rees het vermoeden dat ik een ouwe lul begin te worden. Nu weet ik het zeker, ik heb nog nooit gehoord van J-Lo, kortom ik benoem mezelf bij deze tot gediplomeerd ouwe lul!

We zijn een uurtje onderweg en nog steeds hoempapaën we vrolijk verder op de Limburgse liedjes. De roep om die andere CD wordt steeds luider en ook ik ben nu toch wel geïnteresseerd in wat er eigenlijk op die CD staat. Eindelijk, de andere CD komt op te staan. Nou ja als je wilt weten wat er op staat moet je natuurlijk niet bij mij zijn, ik heb me zojuist een brevet van onvermogen opgespeld wat dit soort hedendaagse dingen betreft! Maar laten we het maar op vette trance houden. Het klinkt niet al te beroerd, dus ik kan wel leven met deze muziek.

Bij knooppunt Hintham nemen we de afslag richting Hintham en de ervaren uitwedstrijd bezoekers weten dan dat we niet ver weg zijn van het stadion. In Hintham is nog steeds niks veranderd, alhoewel het bedrijventerrein waarop het ECCO-stadion ligt toch behoorlijk volgebouwd is met kantorencomplexen. Als we zelf de poorten hebben opengemaakt (niemand van Den Bosch was van zins dat te doen) kunnen we naar binnen rijden en uitstappen. Als we uitstappen blijkt zo’n airco naast voordelen ook nadelen te hebben. De overgang qua temperatuur is enorm. Had ik al gezegd dat het warm is vandaag?

Aangekomen in het stadion zien we dat er nog weinig is veranderd. Slechts aan de zuid zijde is er een nieuwe tribune verrezen. Nou ja het ziet er redelijk prefab uit. Eén goeie storm en dit stadion is weer gereduceerd tot twee tribunes. Aan de noordkant is buiten die hoop zand nog steeds niks te bekennen. Ja, er staat een bord met de tekst “Over negen maanden verrijst hier een nieuwe tribune”. Dat zal best, maar cruciaal in deze is wanneer dit bord geplaatst is? Je kunt dat vergelijken met een marktkoopman die vers gelegde eieren verkoopt. Dat die eieren vers zijn gelegd geloof ik ook nog wel, maar zijn ze gisteren vers gelegd of een maand geleden?

Goed genoeg bullshit, tijd voor de wedstrijd. We hebben al vier punten uit twee duels verzameld en lopen dus eens een keertje niet achter de feiten aan. Zaak dat we dat vandaag volhouden. Verel heeft geen enkele reden om aan zijn basiselftal wijzigingen aan te brengen en doet dat ook niet. De tegenstander? Wie de Fever Pitch statistics bekijkt ziet dat daar twee “eentjes” staan, dat kan maar één ding betekenen: FC Den Bosch is onze favoriete tegenstander. HHH-rang, staat overigens voor Happy Hunting Ground: nergens in de eredivisie halen wij zoveel punten als in Den Bosch. Voor de laatste eredivisie nederlaag tegen FC Den Bosch moeten we terug naar het jaar 86/87!

We zitten nu een minuutje of tien voor aanvang van de wedstrijd. Ons vak is redelijk volgelopen. Niet alleen twee bussen zijn meegekomen, nee er zijn ook nog een hoop Fortunezen op eigen gelegenheid gekomen. Ik schat dat er een man of 180 aanwezig zijn. Wat opvallend is, is dat die supporters een hoop vlaggen bij zich hebben. Er is duidelijk niet voldoende ruimte om ze op de hekken voor onze vakken te hangen. Geen probleem zegt een Bossche steward, hang ze maar achter de goal op. Een prima kerel, die meedenkt met supporters.

Vlaggen netjes opgehangen, alle supporters weer terug in het vak, er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar wie zien we daar van verre aan komen lopen? Het is Harrie de hoofdsteward. Ha ha, wat ben ik belangrijk! Ik mag dan thuis niks te vertellen hebben, maar hier in het ECCO-stadion deel ik de lakens uit. En dat zal ik die Fortunezen eens laten zien ook. Weet je wat ik ga doen? Ik ga die spandoeken die daar zijn opgehangen en duidelijk het zicht op die zandhoop belemmeren eens eventjes wegpakken. Strak in het pak en met een oortje in beklimt hij de hekken en haalt de spandoeken weg. Grote jongen!

Anyway, de wedstrijd staat op het punt van beginnen. We bereiden ons voor op anderhalf uur tegen de zon in kijken, want juist op deze verschroeiende dag moeten we uitgerekend naar de enige club zonder overdekte tribunes….

Den Bosch trapt af maar moet die bal al snel inleveren bij Fortuna. Als dat gebeurt spurten de blauw/witten als een speer naar het eigen strafschopgebied en graven daar snel enige loopgraven, waarin ze zich verschuilen. De uitgegraven grond storten ze overigens achter de eigen goal: ziedaar een verklaring voor die zandhoop achter de goal!

Nou ja om kort te gaan Fortuna mag dus het spel maken vandaag. En geloof het of niet Fortuna maakt het spel ook. In die eerste twintig minuten spelen we continue op de helft van Den Bosch en is het gewoon wachten op een goal. Cramb komt nog het dichtst bij een treffer, als hij wil intikken na een voorzet van Emeran, maar Mampaey redt met de benen. Maar goed, het ziet er allemaal goed uit. We spelen aardig, creëren kansen kortom er moet wel een goal gaan vallen.

En die valt ook na een minuutje of twintig als Michels vernietigend uithaalt. Dave Michels? Nee Jantje Michels….. Zonder dat de Fortunezen er erg in hebben, hebben enkele Bosschenaren de loopgraven verlaten. Ze zijn naar de overkant gespurt, niet onbelangrijk ze hebben de bal meegenomen, en hebben die middels een harde schuiver van Michels achter de verbouwereerde Hesp in het net getrapt: 1-0.


Hmm, hier staat Jantje Michels nog niet bommetje vrij……

En als Fortuna weer aftrapt, hebben de Bosschenaren weer netjes plaats genomen in hun loopgraven om daar voorlopig niet meer uit te komen.

Het wedstrijdbeeld verandert nu overigens stevig. Deze klap is hard aangekomen bij de Fortunezen. Het goed verzorgde spel is plotsklaps verdwenen en Den Bosch maakt daar af en toe goed gebruik van door een tegenstoot te plaatsen op de momenten dat er bij ons weer eens wat misgaat.

In die eerste helft, die door Luinge nog onderbroken wordt voor een drinkpauze, zien we nog maar twee kansjes voor Fortuna. Tweemaal Hamming. De eerste keer vergeet hij de schieten (of kan hij niet aan die bal komen?), de tweede keer kopt hij uit een onmogelijke hoek op goal. Nou ja die hoek was dus onmogelijk, ruststand: 1-0.

Of wacht, het is nog geen rust. Maar ja er kan niks meer misgaan. Dirkx heeft de bal op de rand van ons strafschopgebied, er is geen Bosschenaar te bekennen, en Dirkx besluit Stijn de Stofzuiger aan te spelen. Ai, die bal is veel te zacht en er komt een Bosschenaar tussen. Stijn erachter aan en hij stopt de man af ten koste van een overtreding.

Nee hè, we gaan hier toch geen vrije trap weggeven ver in blessuretijd…. Jip, dat gaan we wel! Van der Hoorn trapt in de muur, maar Luinge had nog niet gefloten, opnieuw dus. Van der Hoorn trapt opnieuw en krult de bal om het muurtje heen in de korte hoek: 2-0.

Pfff, wat een soft goal, die muur stond niet goed opgesteld. Bah, bah, bah. Een treffer met een hele dikke geel/groene strik erom heen dus…. En dan staat de ruststand wel vast: 2-0.

Hmm, wat moeten we hier nu van vinden. Nergens staat dat de manier waarop Den Bosch speelt niet mag, dus daar gaan we dan ook niet over zeuren. Bovendien leek deze eerste helft verdacht veel op de wedstrijd Fortuna Sittard – De Graafschap eerder deze week. Ook in die wedstrijd begonnen wij defensief en lieten De Graafschap komen om na twintig minuten bij de eerste de beste aanval de score te openen. Vervolgens profiteerden we van de algehele verwarring bij De Graafschap door ook nog een tweede treffer te maken. Dit is dus een zuiver koekje van eigen deeg…..

In de rust nemen we dan voor het eerst dit seizoen de culinaire uitspattingen door op de Nederlandse velden. De snackbarman is nog steeds dezelfde als twee jaar geleden. Hij komt uit Venlo en dus kun je in het Limburgs bestellen. En er valt dit jaar ook wat te bestellen. De vorige keer was er geen keuze: je kon een broodje knakworst krijgen en verder niks. Nu zien we een broodje hamburger en een broodje kroket op de kaart staan. FC Den Bosch heeft zich dus de kritiek van de Goodyear commissie ter harte genomen (de eerste club overigens….). We gaan voor het broodje kroket. Het minste wat je ervan kunt zeggen is dat het warm is. Maar ja, dat is niet zo moeilijk in deze weersomstandigheden! Het smaakt redelijk, maar we gaan niet op dag één sterren uitdelen. We moeten ons zelf serieus blijven nemen!

Tweede helft dan maar. We staan dus 2-0 achter en in deze hitte zal het wel niet meevallen om nog terug te komen in de wedstrijd. En dat wordt er niet makkelijker op als het 3-0 wordt. Hoezo, is het al 3-0 dan? Jip, er zijn nog geen twee minuten gespeeld als Van Geem een cadeautje weggeeft in de vorm van een te korte terugspeelbal. Mourad neemt de bal mee en schuift hem onder Hesp door: 3-0.


Cramb symboliseert vandaag Fortuna, hij gaat voor Den Bosch door de knieën

Stelletje Sinterklazen dat het zijn. Van Geem mag overigens direct het veld verlaten. Dat heeft trouwens niets met die blunder te maken maar meer met een liesblessure die hij heeft opgelopen. Heering vervangt hem.

Wat we dan te zien krijgen slaat helemaal nergens op. Ik weet het, het weer werkt niet mee, maar als die Fortunezen nu een beetje scherper zijn dan zouden we hier niet verliezen vandaag. Want wij zijn helemaal niet slechter dan Den Bosch, maar we zijn veel te lichtzinnig, zowel voorin als achterin. Het lijkt wel alsof ze niet om kunnen gaan met de weelde van een zesde plek. Ze spelen met het idee dat het wel allemaal zal loslopen.

Een kwartier voor tijd zien we daar nog een mooi voorbeeld van. Een duel tussen Mourad en Akerboom aan de zijlijn. Akerboom denkt dat de bal over de zijlijn is en steekt zijn handen in de lucht om dat kenbaar te maken. Prima, maar voetbal voor de zekerheid maar gewoon door. Je weet maar nooit of je misschien wel geen gelijk hebt! Niet dus, en dat moet ie corrigeren ten koste van een gele kaart.


Akerboom had het de hele wedstrijd lastig op rechts….

En het trieste is dat vijf minuten later niemand van dat incident geleerd schijnt te hebben. Mourad staat buitenspel, diepe bal op hem, maar hij loopt er niet op. Dat doet Van den Eede wel en de hele Fortuna verdediging staat te wenken dat het buitenspel is: juist ja “staat”. Ze lopen niet mee en regeltechnisch gezien is dat geen buitenspel, waardoor Mourad heel simpel zijn tweede van de middag kan maken: 4-0. Opnieuw een treffer met een groen/gele strik erom heen.


Ach, als de wedstrijd gespeeld is/niks voorstelt, kun je altijd nog naar de treinen kijken in Den Bosch!!

Fortuna probeert nog wat, maar het strandt allemaal in schoonheid, eindstand: 4-0. Eén ding zal duidelijk zijn, nog nooit zal Den Bosch zo makkelijk eredivisiepunten hebben gekregen en in het restant van de competitie zal het ook nooit meer zo makkelijk gaan. En daar is maar één schuldige voor aan te wijzen: Fortuna Sittard.

De spelers komen ons nog bedanken en wij bedanken hen. Waarom is onduidelijk, zij hebben niks gepresteerd en wij hebben in de tweede helft ook niks laten horen. Ja toch, het “you make me happy when skies are grey” kwam nog langs. Zeer toepasselijk, want de skies waren niet grey vandaag, dus maakte Fortuna ons ook niet happy…..

In de busreis terug heerst er gelatenheid, we komen om 18.00uur aan in Sittard. De lichte euforie van de afgelopen week kan weer bij het oud vuil. Het was ook te mooi om waar te zijn…