Benazir Bhutto is niet meer, Henk Wisman niet meer bij Fortuna, Hillary en Barack voeren een heftige strijd en in Irak wordt er weer volop gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. Verlies en vernietiging alom. Maar het is inmiddels 2008 en Fortuna bestaat en leeft volop! Dat is tenminste de strekking van de nieuwjaarsscpeeches van zowel Emmo “geen nieuws is goed nieuws” Meijer (Raad van Commissarissen) en Jan Schonbrodt (SV Nao Veure). Laatstgenoemde ging zelfs nog een stapje verder en gaf de media een ferme trap na. Want die zijn immers de hoofdschuldige van alle rumoer binnen de club. Met geen woord werd echter over de ware toedracht gesproken. Een Vlaams (wieler)gezegde luidt echter: “Eet eerst uw eigen bord leeg, eer ge aan dat van een ander begint”. Wij wensen de preses van SV Nao Veure dan ook veel sterkte als hij de situatie wenst af te doen in de bewoordingen die hij verkoos. Dream your little dream, but not for us. Inmiddels werd er ook geoefend. Waar de wedstrijd tegen de amateurs van Caesar naar verluid stroef verliep, zagen we een strijdvaardig Fortuna tegen landskampioen PSV. Er werd zeer behoorlijk partij geboden en dat zorgde voor hoopvolle verwachtingen.


12 Januari 2008

Lat staat verdiend gelijkspel in de weg

Fortuna Sittard 0 FC Den Bosch 1
Doelpuntenmakers: 16. Wau 0-1.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp (80. Vouis), Bejas, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, E. Guvenc, Jacobs (64. Schreurs), Boymans (72. Derksen)
Toeschouwers: 2.345
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 11 januari 2008: Fortuna-FC Den Bosch. Het is vandaag regenachtig en guur, niet echt ideale omstandigheden voor veel mensen om naar een stadion te gaan. Dit zal er ook vast debet aan zijn geweest dat de publieke opkomst vandaag toch aan de magere kant was, zeker na de wedstrijd tegen PSV. Bij Fortuna in ieder geval geen Serdal Guvenc, Sjors Paridaans en Florencio Cornelia op het wedstrijdformulier. Zij mogen uitzien naar een andere club. De oudste Guvenc schijnt te onderhandelen met een Turkse club, Paridaans schijnt rond te zijn met FC Eindhoven en topscorer Cornelia schijnt in conclaaf te zijn met een Griekse club. Bovendien ontbreken Gino Facenna en Cédric Olondo wegens langdurige blessures, waarbij aangetekend dat de Congolese Belg weer is aangesloten bij de groepstraining. Bij de tegenstanders uit de Brabantse hoofdstad is er geen enkele speler met een Fortunaverleden bij de selectie. Dat schiet ook al weer op.

Overigens neem ik mijn collega PM vandaag waar, omdat hij Venloos bezoek heeft. Zijn compaan blijft dus vandaag verstoken van de Amrabats en consorten van deze wereld en mag het doen met een heerlijke pot uit de Jupiler League.

Fortuna speelt dan ook weinig verrassend met de volgende elf: Christianen; Geenen, Op den Kamp (C), Grabovac, Bejas; Angelo Simone, Heinrichs, El Hammouchi; Emmo Guvenc; Boymans en Jacobs.Aanvoerder Mels van Driel is nog steeds in ballingschap en het laatste nieuws is dat hij tot en met 31 januari veroordeeld schijnt te zijn tot het volgen van de trainingen bij Jong Fortuna. Niet verwonderlijk, want op die datum eindigt de tussentijdse transferperiode. Daarnaast ontbreekt Nico Vanek ook in de basiself. Daarvoor kunnen 2 oorzaken zijn. Allereerst, en dat mogen we wellicht toch aannemen, is dat te wijten aan zijn onvoldoende herstel van een griepaanval. De tweede optie is dat naast de wakende blik van de toezichthoudende heren uit Heerlen en omstreken nu ook de pers een pro-Bejas charme-offensief heeft ingezet en de druk op onze nieuwbakken hoofdtrainer Roger Reijners en zijn souffleur Frans Körver dusdanig is toegenomen dat deze nieuwste parel uit de Kerkraadse jeugdopleiding nu eindelijk een basisplaats krijgt toebedeeld.


Het regent…

Alvorens alle hooglustelijke toestanden op het veld zijn voltooid en scheids De Groot voor het beginsignaal zal blazen, beroert hij zijn instrument voor de aanhef tot een minuut stilte voor Karel Jansen sr., een man die veel heeft betekent voor de voetballerij. Als iedereen deze minuut op zijn eigen wijze heeft beleefd, kunnen we voor het eerst in 2008 officieel van start. In de veldbezetting zien we wederom dat Rick Geenen als pure mandekker aan El Makrini of all football people is gekoppeld. Hierdoor blijft de rechterkant min of meer vrij, wat erg gevaarlijk is tegen FC Den Bosch dat met Pinto over een opkomende linksback met veel loopvermogen en snelheid beschikt. Fortuna is echter redelijk bedrijvig op de helft van de tegenstander en Raschid El Hammouchi is als eerste gevaarlijk via een afstandsschot dat echter over gaat.


Arjen Robben in een Fortuna shirt

FC Den Bosch kijkt de zaken aan en is vrij afwachtend. Een tactiek die hen op het lijf is geschreven met de pijlsnelle Antilliaan Wau en de handige Macedoniër Hristov in de spits. Bij de eerste de beste gevaarlijke counter laat Wau de aan de verkeerde kant dekkende Joep Op den Kamp ver achter zich en kan hij zonder verder oponthoud richting Arjan Christianen’s doel snellen. Onze doelman weert zich, toucheert Wau’s schot nog wel, maar de bal belandt in het doel, 0-1.


Boymans beleeft een moeilijke avond

Een weinig later probeert Rossen het met een geplaatst schot vanaf de punt van het strafschopgebied, maar nu kan Christianen wel pakken. Fortuna loopt tegen een gegroepeerd en vooral gedisciplineerd FC Den Bosch aan en weet weinig potten te breken. Alleen Emmo Guvenc heeft tot 2 keer toe kans op de gelijkmaker. De eerste keer landt zijn vrije trap via de muur boven doelman Vos op de lat. Bij de tweede poging vangt hij een slechte spelhervatting van diezelfde Vos op, maar kan Ebbinge terugkeren en alsnog zijn schot blokken.


Verticuteermachine nummer 15

In de rust wordt naar goed gebruik even bijgepraat met mijn laterale collega’s alsook PM en vandaag dus ook zijn gast. Die blijft vooral beleefd ten opzichte van de gemiddelde kwaliteit van de 22 spelers in het veld. Gelukkig is het voor diezelfde spelers gestopt met regenen, want het lijkt me geen pretje om op een veld te moeten spelen waarop Sven Nijs en Lars Boom beter aan hun trekken zouden komen.


Ja zeg, alsof het veld nog niet genoeg gesloopt is…

De tweede helft wordt door beide teams ongewijzigd en vooral vol goede bedoelingen aangevangen. En die houden dus ook in dat Fortuna het tempo aanzienlijk opschroeft in de jacht op de gelijkmaker. Zo is het weer Emmo Guvenc die via Rossen nipt naast schiet. Uit de verdiende hoekschop kopt Rick Geenen over.


Hoe is het mogelijk dat iedereen de bal mist?

Eenzelfde lot treft even later een kopbal van Zarko Grabovac. Jeugdinternational Maguire kan de wedstrijd dan beslissen als hij de bal over de wel heel ver uitlopende Christianen lobt. De poging mist voldoende kracht, maar Wau is inmiddels ter plekke en heeft de bal bal voor het intikken. Maar een slechte controle bij Wau en een goede sliding van Bejas zorgen ervoor dat er geen tweede doelpunt komt. Zelfs in de nastoot weet Wau de bal niet over de inglijdende Zarko Garbovac in de doelmond te krijgen. Het blijft bij het zijnet. Roger Reijners brengt vervolgens extra aanvallende impulsen via Danny Schreurs, D-J Derksen en onze grote hoop Panagiotis “Panos” Vouis ten nadele van (in respectievelijke volgorde) “onze eigen Ade Akinbyi” en tevens “de Parel van de Parkstad” Bas Jacobs,  gevolgd door Ruud Boymans en tot slot aanvoerder Joep Op den Kamp.


Onreglementair leunen van Vouis? Geen sprake van!

Maar ook zij weten het tij niet te keren. Emmo Guvenc probeert het nog eens met een wondermooi schot van een meter of 25, maar helaas eindigt de poging in alle schoonheid op de lat. Voor de tweede keer dus vanavond. De derde maal voor scheepsrecht komt er ook niet meer.


Bal richting lat

Beekmans en El Idrissi kunnen de 0-2 nog in de annalen brengen, maar slagen er ook niet meer in. Eerstgenoemde ziet zijn inzet naast gaan, zijn collega besluit op Christianen.

Afgaande op het speelbeeld en de inzet verdiende Fortuna vandaag een gelijkspel en kreeg het dus te weinig. Door de uitslagen in de andere wedstrijden van vandaag leren we bovendien dat de zo gehate rode lantaarn weer in Sittard mag worden afgeleverd. Van het transferfront ook geen positief nieuws en de verwachting is dat dat er ook niet snel zal komen, behoudens een tussentijds vertrek van Cornelia en Van Driel. Of er moet in de wijde omgeving van Sittard nog iemand verblijven met een gat in zijn of haar hand en vooral veel groen-gele sympathie. Wishful thinking. Vooaralsnog resteert de strijd tot het nakende en bittere einde.

Gegroet,

TMD