Je zou, met een beetje gevoel voor humor, het hele seizoen van Fortuna tot nu toe als een grote satire kunnen beschouwen. Je zou de persoon Jacq Opgenoord als één grote satire van zichzelf kunnen beschouwen, als hij zegt dat de totodivisie toch niet aan hem besteed is. En ook zou je de zilveren schoenen waarin Dennis Gerritsen zijn kunsten vertoont kunnen beschouwen als een satirisch gebaar, zilver is immers de kleur van de tweede plaats en meer dan tweede keus is Gerritsen bij Fortuna op het moment niet. Maar veel minder fantasie is er nodig om de satire te herkennen in de volgende krantenkop: “Ordewakers Fortuna gaan op de vuist”

Dit is geen fictie. Het Limburgs Dagblad kopte vanmorgen met deze tekst op de voorpagina van haar krant. In eerste instantie zou je denken dat dit artikel regelrecht gedeponeerd kan worden bij de afdeling “Wat zegt u?” van Fortuna Online. Maar nee er is dit keer geen fout geslopen in de berichtgeving van de krant. Maar wat is er dan wel aan de hand? Afgelopen vrijdagavond vond er een feestje plaats in het Wagner & Partners stadion. Dit feestje was georganiseerd voor de stewards van Fortuna Sittard. Na een seizoen hard werken konden de stewards het toch wel zware seizoen doornemen onder het genot van een drankje en misschien wel een hapje. Over één ding hoefde Fortuna zich die avond in ieder geval geen zorgen te maken; de veiligheid. Het was immers een samenkomen van de mensen die tijdens wedstrijden van Fortuna alles in het werk stellen om de veiligheid van de supporter te waarborgen.
En u voelt de satire waarschijnlijk al wel aankomen. Wat niet voor mogelijk wordt gehouden gebeurt deze avond. Zo’n 6 stewards raken slaags met elkaar en de politie moet er aan te pas komen om de gemoederen te sussen.

Het voorafgaande is ook geen fragment uit het programma “Dit was ‘t nieuws”, waarin één van de panelleden een nieuwsbericht van een satirische ondertoon voorziet. Dit is allemaal echt gebeurd op de beruchte vrijdagavond in Sittard. Ik weet niet of hooligans met een stadionverbod het métier van steward zijn gaan uitoefenen om zodoende toch de wedstrijden te kunnen volgen, maar hoe dan ook dit is toch humor van de bovenste plank.

Nou worden de stewards bij Fortuna over het algemeen toch al niet voor vol aangezien, maar met een dergelijke actie kan toch geen normaal denkend mens ooit nog eens een steward van Fortuna serieus nemen. Deze stewards die toch al niet uitblinken door vakbekwaamheid en vriendelijkheid, zeker in vergelijking met andere clubs, zullen nu toch wel van hele goede huizen moeten komen om hun geschonden blazoen ook maar een beetje te kunnen oppoetsen.

RM