Afgelopen week raakte bekend dat Fortuna Sittard-spelers Deroy Duarte en Lisandro Semedo zijn uitgenodigd voor een drietal oefeninterlands die Kaapverdië gaat afwerken in Frankrijk en Spanje. Voor Duarte is het de allereerste keer dat hij wordt uitgenodigd voor ‘Os Tubarões Azuis’.

Tijdens de eerste van drie interlands is het Caraïbische Guadeloupe de tegenstander. Het is lastig de sterkte van de ‘Gwada Boys’ in te schatten, aangezien de Ligue Guadeloupéenne de Football niet bij wereldvoetbalbond FIFA is aangesloten.

Voor aanvang van de wedstrijd blijkt dat de Kaapverdische bondscoach Pedro Leitão Brito ‘Bubista’ beide Fortunezen op de bank laat beginnen. Sterker nog: ‘Bubista’ start bijna volledig met zijn tweede keus.

Gedurende de eerste helft is Guadeloupe de bovenliggende partij en kan al snel op voorsprong komen, maar het harde schot van Jordan Leborgne gaat net naast het doel van de Kaapverdiaanse doelman. Niet veel later krijgen de ‘Gwada Boys’ het deksel op de neus als Jovane Eduardo Borges Cabral op de been blijft na ingrijpen van Nathanaël Saintini en oog in oog met doelman Yohann Thuram de bal hoog in doel trapt.

Na ruim een half uur wordt Kaapverdië weer gevaarlijk als Ryan Mendes de verdediging van Guadeloupe dolt, maar hij vindt uiteindelijk Thuram op zijn weg.

Vlak voor rust krijgt Guadeloupe een kans om de stand weer in evenwicht te brengen als Logan Costa slecht uitverdedigt. Matthias Phaëton pikt de bal op, passeert een Kaapverdiaanse verdediger, maar schiet de bal wild over het doel van Sixten Joaquim Mohlin.

Tijdens de rust geen ruimte voor vertier, maar voor interviews. Eerst wordt de bondscoach van Guadeloupe, Jocelyn Angloma, geïnterviewd en even later staat ‘Bubista’ in het Portugees de verslaggever van Guadeloupe la 1ère (De Guadeloupese NOS) te woord.

Na de rust slaat Kaapverdië vrijwel meteen toe. Doordat Angloma eerst nog een interview moet geven heeft hij de rust niet optimaal kunnen benutten om alle neuzen weer dezelfde richting op te krijgen. ‘Le Capitain’ Anthony Baron mist zijn controle tijdens een tackle waardoor Tiago Alexandre Araújo Correia zomaar kan doorlopen naar het doel van Thuram. Correia wacht keurig totdat Thuram naar de grond gaat en schiet dan onhoudbaar de 0-2 binnen.

Pas na ruim een uur krijgt Guadeloupe de mogelijkheid een aansluitingstreffer te forceren. Na een fraaie solo van Thierry Ambrose (o.a. ex-Manchester City FC en ex-NAC Breda) komt Dimitri Cavare in balbezit, maar zijn schot eindigt in de tribune.

Na 72 minuten beleeft Deroy Duarte zijn ‘finest moment’: hij maakt zijn debuut als ‘Blauwe Haai’. Ondertussen kabbelt het duel voort en is de Kaapverdiaanse doelman Mohlin nog niet serieus in de problemen gekomen. Het spelpeil gaat zeker niet omhoog als Guadeloupe enkele wissels doorvoert. Schoten van afstand door Morgan Saint-Maximin en Dimitri Cavare leveren niks op.

In de slotfase komt Kaapverdië niet meer in de problemen en na de reguliere speeltijd komen er nog drie minuten bij waarin Guadeloupe evenmin scoort.

Deroy Duarte debuteert en komt 21 minuten in actie; Lisandro Semedo zit 90 minuten op de bank.

Over twee dagen komt Kaapverdië weer in actie. Dan spelen ze om 17.00 uur in de Pinatar Arena tegen Liechtenstein.