Het collectief van Fortuna buigt in extremis niet voor de individuele kwaliteiten bij De Graafschap. Of we iets gaan presteren moet nog maar blijken, maar er staat wel een leuk ploegje.


22 Augustus 2003

Fortuna pakt in de slotfase een punt

De Graafschap 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 66. Kooijman 1-0; 88. Gommans 1-1
Opstelling: Baart,Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon (58. El Gaaouiri), Daemen (80. Rajcomar), Cagnazzo, Brusselers (90. Steegs), Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 8.800
Scheidsrechter: Schenkels
Geel (Fortuna): Akerboom, Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Vrijdagmiddag, 16.00uur. In de Milaanstraat bromt een bus die op het punt staat te vertrekken naar de Achterhoek. Tenminste 50 man willen wel zien hoe Fortuna het er op de Vijverberg vanaf gaat brengen. De spelersbus is een kwartier eerder vertrokken en wij tuffen daar achteraan. Inhalen doen we die bus overigens nooit. Om onduidelijke redenen (was er een wegafzetting?) geeft de buschauffeur een toegift: een sight-seeing tour door Arnhem.

Leuke stad, maar hier hoeven we pas over een maand te zijn, dus wat doen we hier? Niet dat het erg is, want we hebben zoals gebruikelijk tijd zat. Iets na zevenen draaien we namelijk in kort tijdsbestek driemaal over het spoor. De kenner heeft voldoende aan die informatie: we zijn op de Vijverberg.

Het stadion ligt er nog bij zoals we het twee jaar geleden verlaten hebben. De gedachten gaan twee jaar terug en die gedachten zijn vrij pijnlijk. We werden hier toen vernederd met 5-0, terwijl het hier nog een jaar eerder 5-1 werd voor De Graafschap. En dat kostte Henk Duut zijn kop. Kortom voor de vaste kern supporters die uitduels volgen, zou een goed resultaat hier vanavond enorm belangrijk zijn. Je vraagt je wel eens af of de (jonge) spelersgroep daar weet van heeft. Hier een goed resultaat wegkapen verzacht de nog openliggende wonden en levert dus forse goodwill op.

En wat is een goed resultaat? Dat is de vraag. De Graafschap is gedegradeerd en heeft de ambitie om te promoveren. Trainer Adelaar vindt Fortuna maar een matige ploeg en ziet dan ook veel mogelijkheden, lezen we in het programmaboekje. Nou we zijn benieuwd. Gezien het feit dat Fortuna nog nooit heeft gewonnen in Doetinchem blazen wij maar eens wat minder hoog van de toren. Alles beter dan een nederlaag is een goed resultaat.

Tijd voor de Goodyear commissie. Ook die heeft slechte ervaringen met het Doetinchemse verleden. De broodjes bal waren hier jaar in jaar uit niet te vreten. De Goodyear commissie geeft De Graafschap een nieuwe kans en bestelt opnieuw een broodje bal.

Nou ja, goed is het nog steeds niet, maar chemisch afval is het ook niet. De snackbar stijgt dus een paar plekjes richting grauwe middenmoot. Voor fijnproeverij moet je nog steeds niet in Doetinchem zijn (waar wel eigenlijk voor?).

 

De warming-up is begonnen en we zien dat Koning geen veranderingen in het elftal heeft aangebracht ten opzichte van vorige week. Georges Tychon behoudt dus zijn basisplek, ondanks het aardige optreden van Samir El Gaaouiri vorige week.

Het stadion begint overigens lekker vol te lopen. Degradatie of niet, in Doetinchem komt men gewoon naar het stadion. Het blijft een raadsel waarom dat bij ons niet gebeurt? In het uitvak noteren we een kleine honderd Fortunezen. Een mooie groep dus op deze vrijdagavond in de verre Achterhoek.

Lopen er nog bekende gezichten aan Doetinchemse kant? Jazeker: Edwin Hermans. Hij speelde jarenlang bij Fortuna. Hij was nooit de beste maar ook nooit de slechtste man op het veld, maar paste zich altijd aan het niveau van de spelersgroep aan. En dat is zijn probleem, want zo speelt ie dus gewoon op eerste divisie niveau, terwijl hij echt wel beter kan.

We zitten vlak voor de wedstrijd. Nu is het altijd leuk als er supporters staan te wapperen met vlaggetjes op het veld. Dat geeft altijd sfeer dus leuk, maar je kunt het ook overdrijven. Hier op de Vijverberg staan zeker vijftig man met een kleine of grote vlag te zwaaien. Is dat niet wat veel van het goede?

De wedstrijd. Fortuna trapt af en hoopt de eerste storm van De Graafschap te overleven. Tenminste we gaan ervan uit dat De Graafschap gaat stormen richting Spin-side. Nou, we noteren de eerste tegenvaller van de avond. Van dat stormachtige offensief komt niet veel terecht. De Graafschap heeft wel een hoop balbezit en draaft ook wel hard, maar het is voorlopig bijzonder weinig effectief. Slechts die Franszoos aan de linkerkant (ene Loïc Loval die volgens het programmaboekje onder andere gespeeld heeft bij Sochoux, Valiencennes en Besancon maar wij houden het maar op Sochaux, Valenciennes en Besançon…) bezorgt Marcel Akerboom kopzorgen.

Het komt Akerboom al vrij snel op een terechte gele kaart te staan. Hij voelt zich (nog) niet helemaal thuis op de rechtsback positie en moet af en toe vreemde capriolen uithalen om toch op de been te blijven.

Kansen creëert De Graafschap zich dus niet of nauwelijks. Rein Baart kijkt toe hoe een paar afstandschoten mijlenver naast vliegen. Hij moet in de eerste helft slechts eenmaal handelend optreden. Bij een corner kopt een Superboer de bal naar de verre hoek. Die bal dreigde zowaar in de kruising te vallen, maar Baart tikt de bal over de lat.

En dan kreeg Thijs Houwing nog een dikke kans, maar hij schoot huizenhoog over, dus daar hoefde Baart ook al niet in te grijpen.

Echt indrukwekkend is het allemaal niet en dat merk je ook op de tribunes. Waar het in het begin van de wedstrijd geen zin had voor ons Fortunezen om onze mannen vocaal te ondersteunen, gaat dat later in de eerste helft een stuk beter. De Spinside valt stil, wij nemen de zaak over!

En wij, presteren wij nog iets in de eerste helft? Fortuna speelt keurig gegroepeerd. De Fortunezen spelen behoorlijk fel. Bij tackles wordt namelijk niet kinderachtig opgetreden. Naast de bal wordt ook geregeld de man meegenomen. We mogen dat graag zien.

Echt kansen creëren is er voor ons ook niet bij. We krijgen een paar vrije trappen op de rand van het strafschopgebied maar dat levert niets op.

In de slotfase van de eerste helft zijn er dan toch nog twee hachelijke momenten. Akerboom krijgt in ons strafschopgebied een bal tegen zijn hand. Dat zou je kunnen interpreteren als aangeschoten, maar ik heb de bal al eens op de stip zien verdwijnen in zulke gevallen. Doe er nog een (tweede) gele kaart bij voor Akerboom en iedereen begrijpt dat we daar goed zijn weggekomen.

Het tweede hachelijke moment doet zich aan de andere kant voor. Geert Brusselers stoomt op over links en trekt de bal voor naar de tweede paal. Daar is Tom Daemen gearriveerd. Hij bedenkt zich niet en volleert de bal richting doel. En verrek, dat scheelt niet veel…

Ruststand 0-0. De Graafschap had het betere van het spel, maar echt imponeren of ons kapot spelen kunnen ze geen moment.

In de rust gebeurt er niet veel in Doetinchem dus we gaan maar gelijk door met de tweede helft. Koning heeft niet gewisseld en Fortuna speelt nu onze kant op. We zijn benieuwd of De Graafschap nog iets van zijn praatjes gaat waarmaken.

Voorlopig komt daar weer niet veel van terecht. De Graafschap doet verwoede pogingen druk uit te oefenen op het doel van Baart, maar echt effectief wil het maar niet worden. Sterker nog, de eerste vette kans is er een voor ons. Joos van Barneveld toont zijn klasse door middels een slim balletje zomaar Dario Cagnazzo aan de linkerkant vrij voor keeper Klak te zetten. Cagnazzo probeert de bal links onder Klak door te schuiven, maar Klak raakt de bal nog waardoor de bal net naast het doel verdwijnt.

Een duidelijke waarschuwing aan het adres van De Graafschap. Maar toch wordt De Graafschap iets sterker na een kwartier voetballen. Er komen enkele kansjes en uiteindelijk helaas ook een treffer. Rein Baart gaat in de fout. Dat is hem nog niet vaak gebeurd dit en vorig seizoen. Er komt een voorzet die hij wil wegstompen, maar hij raakt de bal niet goed genoeg. De bal belandt in de voeten van Kooijman die de bal in het lege doel volleert: 1-0.

En nu? Geen reden voor paniek. Fortuna doet al het hele duel aardig mee, maar mist misschien dat beetje kracht om gevaar ook om te zetten in doelkansen. Een paar minuten voor het doelpunt was El Gaaouiri Tychon komen aflossen. Misschien dat hij voor dat gevaar kan zorgen.

Fortuna moet nu dus komen en probeert dat ook. Een paar minuten na de 1-0 staat het bijna ook al weer gelijk. De bal valt voor de voeten van Daemen die ineens vanaf een metertje of 25 uithaalt. Een machtig mooie schuiver is het gevolg. Het stadion houdt zijn adem in en mede daardoor kunnen we een Pools schietgebedje horen. Klak ziet dat ie kansloos is en verzoekt de goden om bijstand, die hem verdorie nog verleend wordt ook. De bal spat namelijk uiteen op de paal. Hoe oud is die Daemen eigenlijk? Net 18 jaar en dan zo hard schieten.

Maar de bal gaat er dus niet in en we staan nog steeds 1-0 achter. Toch zorgt dat schot voor enige paniek bij De Graafschap. Daar waar ze vroeger (en daar weten wij helaas alles van) na een treffer de tegenstander genadeloos zouden hebben weggecounterd, hebben ze daar nu de klasse niet meer voor en weten ze niet goed wat te doen.

We gaan de laatste tien minuten in. Prince Rajcomar valt in voor Daemen en nu moet het dan toch gaan gebeuren. Brusselers’ shirt is bebloed maar hij geeft niet op en dat geldt voor heel Fortuna: ze blijven geloven in een goed resultaat. Helaas is El Gaaouiri vandaag niet in staat om voor gevaar te zorgen, ook Rajcomar kan ondanks een paar leuke acties het verschil niet maken, maar dan is daar ineens Joos van Barneveld.

Beroep: leverancier van slimme ballen (Amerikanen hebben slimme bommen, wij slimme ballen). Op de klok staat al het getal 87, als Van Barneveld van rechts een slimme bal richting het strafschopgebied verzendt. Met akelige precisie (daar kunnen die Amerikanen nog iets van leren) belandt die bal bij Harrie Gommans, die boven alles en iedereen uittorent en de bal beheerst tegen de looprichting van Klak inkopt, het doel in: 1-1!!

Ja, ja dat zijn toch mooie momenten. Op de tribune voel je de ontlading. Dit is niet zomaar een treffer. Eindelijk iets van revanche voor al die ellende die we hier op de Vijverberg de voorbije jaren hebben moeten doormaken. Eindelijk…

Harrie Gommans wordt ondertussen platgedrukt tegen het plexiglas voor onze neus. De ontlading op het veld is blijkbaar ook groot.

Blijven er nog een paar minuten te spelen. Het gelijke spel moet nu over de streep getrokken worden en Koning brengt Tycho Steegs nog in (voor Brusselers) die slechts één opdracht heeft: ga in de weglopen, waarbij alle middelen geoorloofd zijn.

Voor dat laatste hebben wij natuurlijk een speciale afgezant op het veld: Dario Cagnazzo, de man van de heerlijke overtredingen. We zitten nu diep in blessuretijd als een Superboer (geen idee wie, maar hij is de komende week makkelijk herkenbaar aan centimeters dikke noppen in zijn bovenbeen) in de middencirkel de bal naar voren peert. Dat lukt, maar als de bal al in het strafschopgebied is krijgt die Superboer de rekening gepresenteerd. Scheermes Cagnazzo komt nog even goeiedag zeggen. Ai, ai, ai wat een doodschop was dat zeg. En als je er dan slechts met geel vanaf komt, mag je spreken van een geslaagde actie.

De Graafschap probeert het nog wel, maar Fortuna komt nooit meer in problemen, waardoor het hier 1-1 blijft. De Graafschap was over het geheel wellicht iets beter, maar Fortuna steelt dat punt hier zeker niet. De spelers komen naar ons vak en bedanken ons voor de ondersteuning.

En met een tevreden gevoel verlaten we de Vijverberg. Een prima collectieve prestatie van Fortuna was voldoende om De Graafschap in toom te houden. Nogmaals wat dat op de ranglijst waard is zal de nabije toekomst wel uitwijzen, maar Fortuna heeft hier laten zien als ploeg sterker te zijn geworden.

De busreis verloopt rustig en de pils wordt steeds koeler. Even is er een oprisping als het woord IJsselsteijn valt. De politie stelt voor daar te stoppen. De politie? Hebben die daar ook al iets over te beslissen? Na een kort en helder referendum (12 voor stoppen, 38 tegen) in de bus wordt IJsselsteijn van de kalender afgevoerd. Rond 01.00uur komen we tegelijkertijd met de spelersbus (goed doorgereden…) aan in onze Westelijke Mijnstreek.

Tevreden, zeer tevreden, ondanks dat zo’n gelijkspel natuurlijk niets opschiet. Volgende week naar Cambuur. Gaan we soms ook nog punten pakken in Friesland?