Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard de derby in Maastricht tegen MVV Maastricht. We zochten de voornaamste statistieken voor je op.


Het duel van aanstaande vrijdag wordt de 29ste derby in Maastricht in competitieverband†. Elfmaal speelde de derby zich af in de eredivisie; zeventienmaal in de eerste divisie. De cijfers spreken niet in ons voordeel. We wonnen slechts vier van de 28 derby’s in Maastricht; elf maal eindigde de derby onbeslist; dertienmaal bleven de punten in Maastricht.

Stadion De Geusselt is dus niet Fortuna’s favoriete stadion. Gemiddeld pakten we er 0,82 punten per duel. Vergelijk dat met Kerkrade (1,29 punt per duel) en VVV Venlo (1,08 punten per duel) en Stadion De Geusselt is ons minst favoriete derby-stadion‡.

Fortuna is overigens wel bezig met een inhaalslag, want die slechte resultaten in Stadion De Geusselt zijn vooral een erfenis van het verre verleden. De eerste twaalf derby’s in Maastricht won Fortuna bijvoorbeeld niet (zesmaal gelijk; zes nederlagen). Ronald Hamming maakte in het seizoen 97/98 een einde aan die reeks. De laatste vijf competitieduels in Maastricht, verloor Fortuna niet. Tweemaal winst; driemaal gelijk.

Tweemaal eindigde de derby in 3-3: de doelpuntrijkste derby’s. In het seizoen 98/99 vocht Fortuna zich terug van een 3-1 achterstand; in het seizoen 13/14 gebeurde het omgekeerde.

Eeuwige topscorers in de Maastrichtse derby: Ronald Hamming (3x); Harrie Gommans (2x); Aziz Khalouta (2x). Van de huidige selectie zijn er twee spelers die scoorden in de Maastrichtse derby: Lars Hutten en Marco Ospitalieri. Ospitalieri zal er vast niet aan willen worden herinnerd dat hij dat in een rood shirt deed.

Gemiddeld komen er 7.473 toeschouwers kijken naar de Maastrichtse derby. De slechtst bezochte derby trok 3.500 toeschouwers (seizoen 03/04); de best bezochte derby trok 16.500 toeschouwers (seizoen 77/78). Beide records overleven het weekend.

Riccardo Welters

† we speelden ook nog tweemaal in Maastricht in het KNVB-bekertoernooi.

‡ uitgaande van drie punten voor een gewonnen duel.